Ιούλιος πια και βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού και θεατρικά γεμίζουν την Αθήνα και την Επίδαυρο. Τι θα δούμε όμως στην Αθήνα και τι στην Επίδαυρο; Ακολουθούν μερικές επιλογές. Πληροφορίες στο greekfestival.gr και εισιτήρια στο www.viva.gr και στο www.ticketmaster.gr
Αθήνα, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Τραβιάτα 27-28/7, 21:00 και 30-31/7, 21:00
Η Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι ανεβαίνει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. Στον κεντρικό ρόλο έχουμε δύο διανομές. Στην πρώτη συναντάμε την διεθνούς φήμης σοπράνο Λιζέτ Οροπέσα, ενώ στη δεύτερη βλέπουμε την ταλαντούχα Εκατερίνα Σιούρινα.
Η γνωστή ιταλική όπερα που αποτελεί μία διασκευή του παγκοσμίου φήμης έργου του Αλέξανδρου Δουμά, “Η κυρία με τας καμέλιας”, επικεντρώνεται σε έναν έρωτα καταδικασμένο από τις συνθήκες της κοινωνίας, όπου η εταίρα Βιολέτα γνωρίζει τον Αλφρέντο και ερωτεύονται. Εντούτοις η σχέση τους δε γίνεται δεκτή από την οικογένεια του Αλφρέντο και ο πατέρας του την παρακινεί, εν αγνοία του γιου του, να τον χωρίσει και να απομακρυνθεί από τη ζωή τους για το καλό της οικογενειακής φήμης και εκείνη το κάνει. Μετά από καιρό ο Αλφρέντο μαθαίνει για την θυσία της Βιολέτας και η σχέση τους ανανεώνεται, όμως είναι πλέον αργά καθώς η Βιολέτα πεθαίνει από φυματίωση. Έργο ωδή στον απαγορευμένο έρωτα του 19ου αιώνα.
Αθήνα, Τρένο στο Ρουφ
Women of Passion, Women of Greece 20/7-2/11, 19:00
Η θεατρική παράσταση σε κείμενο της Ευγενίας Αρσένη και σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, περιστρέφεται γύρω από τρεις σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες της Ελλάδος, την Μήδεια, την Μαρία Κάλλας και την Μελίνα Μερκούρη. Οι τρεις γυναίκες βρίσκονται μέσα σε ένα τρένο το 1950 και συνταξιδεύουν μαζί με άλλους απλούς επιβάτες. Κοινό ψυχικό εφόδιο τους είναι το πάθος που επέδειξαν σε διάφορους τομείς της ζωής τους, μέσα από το οποίο δημιουργούνται μεταξύ τους ισχυροί δεσμοί και αισθήματα κατανόησης. Τους ρόλους ερμηνεύει η Εβελίνα Αραπίδη και συνοδεύεται από τον μουσικό Φώτη Μυλωνά.
Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Ιφιγένεια η εν Αυλίδι 19-20/7, 21:οο
Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, αποτελεί έργο του Ευρυπίδη και έχει ως κεντρικό θέμα την απόφαση που έλαβε ο Αγαμέμνονας να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια μετά από σχετικό χρησμό του Κάλχα, ώστε να καταστεί δυνατή η πλεύση του στρατού του προς την Τροία. Για να οδηγήσει την θυγατέρα του στη θυσία την καλεί να παρευρεθεί στην Αυλίδα, όπου θα παντρευτεί τον πιο γενναίο και καλό άντρα των Αχαιών, τον Αχιλλέα. Όταν αποκαλύπτεται το σχέδιο του Αγαμέμνονα οι κεντρικές προσωπικότητες (Ιφιγένεια, Αχιλλέας, Κλυταιμνήστρα, Μενέλαος) προσπαθούν να τον μεταπείσουν ώστε να αποφύγει αυτό το βάναυσο σχέδιο. Εντούτοις οι Αγαμέμνονας, παρά τη δίλημμα, αποφασίζει να συνεχίσει με τη θυσία. Στο βωμό της θυσίας πλέον, πριν την δολοφονία της η Ιφιγένεια εξαφανίζεται.
Ηλέκτρα/Ορέστης, του Ευρυπίδη 26-27/7, 21:00
Η παράσταση αυτή αποτελεί κάτι μοναδικό στο φετινό φεστιβάλ, καθώς τη διασκευή του ανέλαβε ο παλαιότερος γνωστός θίασος του κόσμου, ο Comédie-Française ιδρυμένος το 1680 από ηθοποιούς του Μολιέρου.
Η συγκεκριμένη παράσταση είναι ένα κράμα δύο έργων του Ευρυπίδη, του “Ορέστη” και της “Ηλέκτρας”. Μέσα στο έργο βλέπουμε την σύμπραξη της Ηλέκτρας και του Ορέστη με στόχο την εκδίκηση της μητέρας τους Κλυταιμνήστρας και του εραστή της Αίγισθου, όντας βασανισμένοι και αποδιωγμένοι από την ίδια τους την οικογένεια και ανήμποροι να δεχθούν την προδοσία της μητέρας τους στο πρόσωπο του πατέρα τους. Ποια ήταν όμως η προδοσία; Η Κλυταιμνήστρα αδυνατούσε να συγχωρέσει τον σύζυγό της Αγαμέμνονα που θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια για να έχει ευνοϊκό ταξίδι στην Τροία και αποφασίζει να συνάψει σχέση με τον αδερφό του, Αίγισθο και όταν επιστρέψει να τον δολοφονήσουν από κοινού.