Είδαμε την «Ωραία Ελένη» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

Αυτό τον καιρό εκτυλίσσεται η κωμική μουσική παράσταση η «Ωραία Ελένη» σε τρεις πράξεις σε λιμπρέτο των Ludovic Halevy & Henri Meilha στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Για πέμπτη χρονιά σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ, το υπέροχο ποιητικό έπος του Ομήρου, η «Ιλιάδα» διαχρονικό μέχρι τις μέρες μας, συνεχίζει να καθηλώνει με τις δικές του παραλλαγές. Εδώ η ωραία Ελένη γίνεται η αφορμή για την κωμική όπερα με το σύγχρονο ταπεραμέντο έτοιμο να σας ταξιδέψει στο τότε και το σήμερα. Γιατί κάποια πράγματα παραμένουν αιώνια.

Στην υπόθεση του έργου: Στην κατά Offenbach εκδοχή, η μυθική ηρωίδα βρίσκεται εγκλωβισμένη σ’ ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, διψασμένο για δύναμη και εξουσία. Έναν κόσμο που, μόνιμα και εμμονικά, αρνείται να αντιμετωπίσει τη σήψη που τον κατατρώει. Εγωπαθείς βασιλιάδες, κακομαθημένα πριγκιπόπουλα, διεφθαρμένοι ιερείς, συνθέτουν τον σουρεαλιστικό καμβά της ιστορίας. Ο συνθέτης χρησιμοποιεί την ηρωίδα του ως σύμβολο της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου και της απελευθέρωσης του από τις στείρες κοινωνικές συμβάσεις που μας κρατούν δέσμιους μέχρι και σήμερα. «Χρησιμοποιώντας το πολύτιμο υλικό του, θελήσαμε με χιούμορ και υπαινικτικά σαρκαστική διάθεση, όπως αυτός προστάζει, να στήσουμε μια φωτεινή και ευφάνταστη παράσταση που στόχο της έχει να ξαναδώσει στην κωμική όπερα τον λαϊκό της χαρακτήρα. Η ελληνική απόδοση του libretto και οι άμεσα αναγνωρίσιμες εικόνες στις οποίες βασιστήκαμε για τη δημιουργία αυτής της δουλειάς, συνθέτουν ένα θέαμα εύληπτο και ευφρόσυνο για τον σύγχρονο θεατή», σημειώνουν οι δημιουργοί της παράστασης.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΚΥΡΙΕ Μ. του Γιάννη Μαργαρίτη
Ad 14

Και πράγματι η αύρα της παράστασης είναι τόσο εμπλουτισμένη δυναμικά με τις υπέροχες φωνές των ηθοποιών, με εμάς να ταξιδεύουμε στις περιπέτειες της «Ελένης» που προσπαθεί να οριοθετήσει τον εαυτό της σε έναν κόσμο που δεν της ταιριάζει και ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερο της, Πάρη. Στο θεατρικό βλέπουμε όλη την πορεία που πυροδότησε τον Τρωικό Πόλεμο, την κατασκευή του Δούρειου Ίππου που ήταν το στρατηγικό βήμα που έδωσε την νίκη στους Έλληνες. Η όλη αίγλη του πολέμου αποδίδεται με αντι-πολεμικούς ορισμούς, δηλαδή παρατηρούμε φανερή σάτιρα για την ενθουσιώδη συμπεριφορά του Αχιλλέα που είναι μάχιμος να πολεμήσει και γενικά βλέπουμε μια κατευθυντική ανάδειξη των θετικών συναισθημάτων όπως ο έρωτας, η οικογένεια, ειδικά τα παιδιά του Μενελάου δίνουν ρέστα, και γενικά το έργο επικεντρώνεται περισσότερο στο συναισθηματικό κομμάτι, την ανασφάλεια και την προσωπική και σεξουαλική απελευθέρωση της «Ωραίας Ελένης», από το ότι ναι γίνονται πόλεμοι και κατά πόσο πρέπει να είναι κάποιος θετικός ως προς αυτό.

Οι ηθοποιών πέρα από την υπέροχη φωνητική τους δεινότητα έχουν άψογη μεταξύ τους συνεργασία και οι χορευτικές τους ικανότητες είναι εξίσου άψογες, ώστε πραγματικά να μην σε αφήνουν λεπτό από το να διασκεδάσεις, να γελάσεις με την ψυχή σου και να αναρωτηθείς στην τελική, «γιατί πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά τόσο πολύ τον εαυτό μας;»

Η La Belle Helene – The Return Of The Queen του Jacques Offenbach παίζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 16 Νοεμβρίου 2018 μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2018.

Κάθε Παρασκευή στις 21:00 και Σάββατο στις 20:30.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Frida Κι Άλλο» για τις 28/5
Advertising

Πηγή φωτογραφιών: Από τις επίσημες σελίδες της παράστασης.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Μουσική Διεύθυνση: Μαρία Παπαπετροπούλου, Γιάννης Τσανακαλιώτης
Μουσική Προσαρμογή: Επαμεινώνδας Βεργιόγλου
Μετάφραση – Προσαρμογή Διαλόγων: Πέτρος Χρυσάκης – Παναγιώτης Αδάμ
Σκηνικά – Κοστούμια: Βάλια Συριοπούλου
Επιμέλεια Κίνησης: Λουκάς Θεοδοσόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Φωτογραφίες: Στέφανος Κυριακόπουλος
Ερμηνεύουν:
Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννης Φίλιας, Αναστάσιος Λαζάρου, Στέλιος Κέλλερης, Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, Παύλος Πανταζόπουλος,
Γιάννης Βριζάκης, Λέλα Χατζηελευθερίου, Λουκάς Θεοδοσόπουλος,
Πέτρος Τσοφύλλας
Παίζουν οι μουσικοί:
Πιάνο: Μαρία Παπαπετροπούλου, Γιάννης Τσανακαλιώτης
Βιολί: Αυγουστίνος Μουστάκας
Τσέλο: Καίτη Πάντζαρη
Φλάουτο: Μαρία Παχνιστή

Θέατρο:
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διεύθυνση: Πειραιώς 206 (Υψος Χαμοστέρνας), Ταύρος

Advertising

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Μειωμένη τιμή: 12 ευρώ
(*) Το μειωμένο εισιτήριο αφορά στις κατηγορίες: Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Νεανικό (έως 26 χρονών) / Σπουδαστές Δραματικών και Μουσικών Σχολών / Κατόχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ) / Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / Κάτοχοι κάρτας International Student Identity Card (isic) / Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού / Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ) / Κάτοχοι Κάρτας ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας)/ Κάτοχοι κάρτας ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης)/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65 / κάτοχοι κάρτας ΣΕΗ
Ειδική τιμή: 10 ευρώ (για ομάδες δέκα (10) ατόμων και άνω)

Ωραία Ελένη Ωραία Ελένη Ωραία Ελένη Ωραία Ελένη Ωραία Ελένη Ωραία Ελένη

Advertising

Απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας και νυν φοιτήτρια στον "Ευρωπαϊκό Πολιτισμό" του ΕΑΠ. Μαζί εξερευνούμε θέματα πολιτισμού, όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, το βιβλίο και συζητάμε ακόμα περισσότερα μέσα από συνεντεύξεις. Στάση ζωής: "Rhythm is a dancer....! "

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Χρονολογικό ή λειτουργικό βιογραφικό; Ποιο είναι το κατάλληλο για εσένα;

Η σύνταξη ενός σωστού βιογραφικού σημειώματος είναι το πρώτο και
Όλα τα μάτια πάνω μας

Spotlight Effect: Όλα τα μάτια πάνω μας

Όλα τα μάτια πάνω μας. Το έχεις νιώσει σίγουρα. Το