Ήρθε η ώρα να βγούμε και να δούμε θέατρο. Οι δικές μου προτάσεις για οικονομικές παραστάσεις.
Οκτώ παραστάσεις θα δώσει στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ η θεατρική ομάδα «Συντεταγμένοι».
Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση: «Η ομάδα «Συντεταγμένοι» σερβίρει δύο «σφηνάκια» στη μνήμη των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε: «Μια γυναίκα μόνη» και «Εγώ η Ουλρίκε Μάινχοφ καταγγέλλω».
«Φυλακισμένη» στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ από την Ομάδα «Συντεταγμένοι»
Δύο γυναίκες στην ίδια ηλικία, στην ίδια εποχή.
Φυλακισμένες και οι δύο. Η μία στο διαμέρισμά της κάπου στην Ιταλία, η άλλη σ’ ένα λευκό κελί στο Στάμχαϊμ.
Σκηνοθεσία/Ερμηνεία: Τατιάνα Σκανάτοβιτς
Φωτισμοί: Βαγγέλης Σαγρής
Σκηνικά: Δημήτρης Νίκας
Συμμετέχει ο Andy Dhima
Info:
Παραστάσεις: 13&14, 20&21 Ιανουαρίου, στις 9:00 μ.μ., στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός.
Έξοδος: Αβέβαιη
Ντάριο Φο
Ο Ντάριο Φο (ιταλικά: Dario Fo, 24 Μαρτίου 1926 — 13 Οκτωβρίου 2016) ήταν Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης. Πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997. Χρησιμοποιούσε τεχνικές της κομέντια ντελ’ άρτε και συνεργαζόταν στενά με τη σύζυγό του Φράνκα Ράμε.
Ιδιότητα: Θεατρικός σκηνοθέτης, ηθοποιός θεάτρου, σεναριογράφος, συνθέτης, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός ταινιών, εικονογράφος, ζωγράφος, ποιητής, σκηνογράφος, σατιρικός συγγραφέας και συγγραφέας
Σημαντικά έργα: The Virtuous Burglar, Archangels Don’t Play Pinball, Mistero Buffo, Accidental Death of an Anarchist, Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!, Trumpets and Raspberries, Elizabeth: Almost by Chance a Woman και The Pope and the Witch
Η δεκαετία του ’50 και η σχέση με την Φράνκα Ράμε
Το 1951 ο Φο συναντάει τη Φράνκα Ράμε, γόνο θεατρικής οικογένειας, όταν δούλευαν μαζί στην παραγωγή της επιθεώρησης Εφτά ημέρες στο Μιλάνο. Μετά από λίγο καιρό, αρραβωνιάστηκαν. Η Φράνκα Ράμε και ο Ντάριο Φο παντρεύτηκαν στις 24 Ιουνίου 1954.
Το 1955 ο Φο και η Ράμε δούλεψαν σε κινηματογραφικές παραγωγές στη Ρώμη. Ο Φο έγινε σεναριογράφος και δούλεψε σε πολλές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων και μερικών του Ντίνο ντε Λαουρέντις. Ο γιος τους Τζάκοπο, γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους. Η Ράμε δούλευε στο Τέατρο Στάμπιλε στο Μπολτσάνο. Το 1956 ο Φο κι η Ράμε έπαιξαν μαζί στην ταινία του Κάρλο Λιτσάνι, Ο περίεργος (Lo svitato). Κι άλλες ταινίες ακολούθησαν.
Το 1959 γυρίζουν στο Μιλάνο και ιδρύουν τη θεατρική ομάδα Ντάριο Φο—Φράνκα Ράμε. Ο Φο έγραφε σενάρια, έπαιζε, σκηνοθετούσε, και σχεδίαζε τα κουστούμια και τα σκηνικά. Η Ράμε ανάλαβε τις διοικητικές δουλειές. Η ομάδα έκανε πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο και μετά άρχισε, για πρώτη φορά, τις ετήσιες τουρνέ της σ’ ολόκληρη την Ιταλία.
Φράνκα Ράμε
Η Φράνκα Ράμε (Franca Rame) γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου (1929-2013) στο Παραμπιάγκο της Λομβαρδίας, από πατέρα ηθοποιό και μητέρα δασκάλα. Η οικογένεια του πατέρα της είχε μεγάλη παράδοση στην τέχνη του κουκλοθεάτρου, που έφθανε τα 400 χρόνια σε βάθος χρόνου. Από μικρή γνώρισε το θεατρικό σανίδι, παίζοντας διάφορα ρολάκια δίπλα στον πατέρα της. Η Ράμε γνώρισε μεγάλη λαϊκή αποδοχή και πολλές φορές ήρθε αντιμέτωπη με τη λογοκρισία, εξαιτίας της ανατρεπτικής σάτιρας των έργων του Φο. Τόσο η Ράμε, όσο και ο Φο, στήριξαν με πάθος τον αγώνα των Ελλήνων αντιστασιακών κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Μετά την πτώση της δικτατορίας, επισκέφθηκαν την Αθήνα, επ’ ευκαιρία της παρουσίασης, από το θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, του έργου του Ντάριο Φο Η Ισαβέλλα, τρεις Καραβέλλες και ένας παραμυθάς.
«Η Νύχτα Είναι» σε κείμενο & σκηνοθεσία Χρήστου Αντωνιάδη από τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016 στο SourLiBooM
Άκου, είναι λογικό. Μισούμε πολύ γρήγορα αυτούς με τους οποίους συνδεόμαστε. Τους μισούμε γιατί μας ξέρουν, γιατί έχουν πρόσβαση στην ψυχή και στο μυαλό μας.Τα πάντα. Ξέρουν τα πάντα για μας. Έτσι είναι: όσο κρατάνε απόσταση τούς μισούμε που δε μας βάζουν στο κέντρο της ζωής τους, κι όταν μας βάζουν, δεν ξέρουμε πια πώς να κρύψουμε αυτά που θέλουμε να κρατήσουμε για τον εαυτό μας.»
Είναι η νύχτα που ανακαλεί τα φαντάσματα της ζωής του Πέτρου, αυτά που του απέμειναν μετά από τη χρόνια περιπλάνηση στα υγρά, σκοτεινά μονοπάτια του α-διανόητου. Είναι η νύχτα που επιτρέπει τούτες τις αιφνίδιες συνομιλίες με το πιο εχθρικό ασυνείδητο, τα άγονα ξεσπάσματα, τον ίλιγγο της εκφόρτισης. Ο Πέτρος, εσωστρεφής, μοναχικός, αδιάλλακτος, αντιμέτωπος με τον κοσμοπολίτη, διανοούμενο πατέρα του, με την σπαρασσόμενη, μουσικό, πρώην γυναίκα του…
Παρατηρήσεις, υποδείξεις, καταγγελίες, ο αιώνιος κύκλος του απολογισμού, η μόλις συγκαλυμμένη βία πίσω από τα κλισέ της αβρότητας. Ο λόγος του, οι εξηγήσεις του, ένα μακρόσυρτο γράμμα με συγκεχυμένο περιεχόμενο και άγνωστο παραλήπτη. Μια αγωνιώδης ισορροπία ανάμεσα στη μυστικιστική ακολασία και το λογοκρατικό πάθος. Κανένα τέλος. Γιατί ποτέ και τίποτα δεν έχει ειπωθεί τελειωτικά, γιατί καμιά λέξη δεν είναι πάνω από το νόημά της. Θα τα ξαναπούν στο επόμενο έρημο σταυροδρόμι, όταν το λίγωμα της ανάγκης θα τους ξαναφέρει επαίτες στο τέρας της μνήμης.
Ένα νουάρ έργο για τις συναισθηματικές εμπλοκές που παράγουν οι κυρίαρχοι αστικοί θεσμοί. Από μια άποψη, κάθε έργο είναι μια μελέτη τέτοιων αξεδιάλυτων εμπλοκών.
- Κείμενο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Αντωνιάδης
- Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Βατικιώτης, Σμαράγδα Τζούμα, Χρήστος Ντόβας, Ιωάννα Τάλμπη
- Συνοδεύει ο μουσικός: Θοδωρής Παπαδημητρίου
- Παραγωγή: Χρήστος Αντωνιάδης (e-mail: antoniadis_chr@yahoo.gr)
- Παραστάσεις: Δευτέρα 26 & Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016, Πέμπτη 5 & Κυριακή 8, 15, 22 & 29 Ιανουαρίου 2017
- Ώρα έναρξης: 21:00
- Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά
- Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, 7 ευρώ (άνεργοι-φοιτητές)
- Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2314011584 & 6937714726
Χώρος Τέχνης SourLiBooM
Κ.Κρυστάλλη 4, 4ος όροφος (Πλατεία Αντιγονιδών), Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2314011584
e-mail: sourliboom@gmail.com
web-site: www.sourliboom.com
facebook: SourLiBooM