Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Αλατσατιανών του Νομού Ηρακλείου παρουσιάζει το έργο Το Χρονικό 1922 σε σκηνοθεσία του Αντώνη Διαμαντή, την Τρίτη 28 Μαρτίου και ώρα 9μ.μ στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου.
Λίγα Λόγια για το έργο…
Τα ιστορικά και αιματοβαμμένα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνο το καλοκαίρι του ’22 γνωστά και οι πληγές ακόμα πονούν. Γλιτώνοντας από τη λαίλαπα και τη σφαγή, οι Μικρασιάτες έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια τους την πατρίδα. Ο αριθμός των προσφύγων τεράστιος, οι συνθήκες αντίξοες,Πέρα από τη λαίλαπα και τη σφαγή. Οι πρόσφυγες της Ιωνίας αναπολούν καλές αναμνήσεις, κατακλύζονται από θύμισες των παλιών καιρών αλλά και τα πρόσωπα που έχασαν και χάθηκαν.Η θέλησή τους για ζωή,οι βαθιές τους πολιτισμικές ρίζες,η γλώσσα και τα έθιμά τους, είναι εκείνα τα στοιχεία που τους “σώζουν” από μια νέα,αυτή τη φορά, εσωτερική καταστροφή- που λέγεται λήθη. Όλα αυτά τα εμπόδια γίνονται το πάτημα να συνεχίσουν, να επιβιώσουν στη νέα τους ζωή,στη νέα τους πατρίδα.
Σημείωμα από τον σκηνοθέτη Αντώνη Διαμαντή
Η παράσταση αυτή είναι μια συνταρακτική περιγραφή των πρώτων ημερών όταν μετά την καταστροφή του 1922 κατέφθασαν στη Κρήτη , οι πρώτοι πρόσφυγες.Ο συγγραφέας Κώστας Αρβανιτάκης,με καταγωγή από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας έχει βιώσει μέσα από μαρτυρίες της γενιάς των πρώτων προσφύγων όλα αυτά που ακούγονται στη παράσταση.Απελπισία, πόνος, αδιέξοδο.Ολη του η συγγραφική δουλειά έχει βασιστεί στην ιστορική, λαογραφική αλλά και ανθρωπολογική μελέτη των Ελλήνων της Μ.Ασίας-μια σπάνια και μοναδική έρευνα ισως μοναδική στη Κρήτη- και όσο ζούσε(“έφυγε” τον Δεκέμβρη του 2015)προσπάθησε μέσα απο τα γραφτά του να κρατήσει ζωντανή αυτή την μνήμη. Η παράσταση “ακροβατεί’ ανάμεσα στο πνεύμα της καταστροφής και της γλυκιάς νοσταλγίας μιας και τα πρόσωπα- δηλαδή οι πρόσφυγες, αναβιώνουν τις καλές μέρες και τη καλή ζωή που είχαν στην πατρίδα τους.Με τη βοήθεια του λόγου , της μουσικής και των τραγουδιών ο θεατής θα βιώσει ανάμικτα συναισθήματα λύπης και χαράς διαπιστώνοντας το μεγαλείο της ανθρωπιάς και της αλληλεγκύης. Είναι το αντίδοτο αλλά και η απάντηση σε μια ανθρώπινη καταστροφή. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του συγγραφέα,Προέδρου του Συλλόγου Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου που δεν πρόλαβε να την δεί επί σκηνής.
Συντελεστές
Παίζουν κατά σειρά εμφάνισης, οι:
Αναστασιάδου Έλενα (Λενιώ),
Καρατάσου Μαριλένα (Αγγέλα),
Κατζιλάκη Ελευθερία (Παγώνα),
Χατζηαδάμ Χριστίνα (Φώτο),
Σκουρογιάννη – Κοιλάδη Μαρία (Φιλία)
Καϊσαρλή Ζωή (Γιασεμώ)
Οικονόμου Μανώλης (Αντώνης),
Αρμενάκη Στέλλα (Στέλλα)
Κουρεπίνης Τάσος (Υπάλ. Επιτροπής)
Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής,
Κείμενα: Κώστας Αρβανιτάκης,
Σκηνικά: Γιάννης Τσιγκένης
Κουστούμια: Λίλιαν Χατζάκη,
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Τάσος Κουρεπίνης, Μαρία Περδικάκη
Παραγωγή: Σύλλογος Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου
ΕΙΣΟΔΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΦΟΡΑ