“Καρύδια με Μέλι”: Η κωμωδία που σπάει τα στερεότυπα των δύο φύλων

 

Με το όνομα «Καρύδια με Μέλι» έρχεται κάθε Παρασκευή στο θέατρο Ελπίδας η νέα παράσταση, σε κείμενο του Θάνου Τσάμπρα και σκηνοθεσία της Κλεοπάτρας Σβανά. Πρόκειται για μια ανατρεπτική κωμωδία, που σπάει κάθε κοινωνικό στερεότυπο των δυο φύλων.

Η υπόθεση

Ο Κωνσταντίνος είναι ένας άνεργος πτυχιούχος νέος, παντρεμένος με την δυναμική Νέλλυ. Εκείνη είναι γυναίκα καριέρας και, λόγω της τεράστιας επαγγελματικής επιτυχίας της, αφήνει τον Κωνσταντίνο να ασχολείται εξ ολοκλήρου με τις δουλειές του νοικοκυριού. Εκείνος είναι καταδικασμένος, λοιπόν, να ασχολείται με τα οικιακά και να περιορίζεται μέσα στο σπίτι, όλο και περισσότερο κάθε μέρα.

Μοναδική του συντροφιά, πέρα από την σύζυγό του, είναι ο Στέφανος και ο Ανδρέας. Ο Στέφανος γνωρίστηκε με τον Κωνσταντίνο στον στρατό και παραμένουν φίλοι έως σήμερα. Μεγαλώνει το μοναδικό του παιδί, ενώ τρέμει στην ιδέα η γυναίκα του, Μάρω, να μείνει και πάλι έγκυος. Έχει βρει και εκείνος την ίδια μοίρα με τον Κωνσταντίνο, αφού έχει παραμελήσει την επαγγελματική του πορεία για να ασχολείται με το νοικοκυριό. Ο Ανδρέας αποτελεί την νεότερη προσθήκη στην παρέα των τριών. Μικρότερος από τους άλλους δυο, ετοιμάζεται και εκείνος να παντρευτεί και να ακολουθήσει τον δρόμο των οικιακών.. Ωστόσο, η εκρηκτική προσωπικότητα της Νέλλυ δεν τον αφήνει αδιάφορο. Εκείνη έλκεται από αυτόν και αποφασίζει να απατήσει τον Κωνσταντίνο με τον καλύτερο του φίλο. Ο Ανδρέας προσπαθεί να αντισταθεί, όμως η γοητεία της γυναίκας τον τυλίγει. Τελικά θα παραμείνει πιστός στον φίλο του, ή θα ενδώσει στον πειρασμό;

Η παράσταση δεν εστιάζει τόσο στο ερωτικό κομμάτι, όσο στην αντίστροφη των στερεοτύπων εκείνων που θέλουν την γυναίκα νοικοκυρά και πιστή, να ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών, ενώ ο άντρας ασχολείται με την καριέρα του και είναι πιο επιρρεπής στην απιστία. Αυτή η αντίστροφη των ρόλων είναι που καθιστά την παραγωγή αυτή ανατρεπτική.

Διαβάστε επίσης  Μολιέρος: Η «παράλογη» γοητεία της κωμωδίας

Μία αρκετά δουλεμένη παραγωγή

Η ανατρεπτική κωμωδία, πέρα από το χιούμορ και τον σαρκασμό απέναντι στα κοινωνικά στερεότυπα, κρύβει από πίσω της την σκληρή δουλειά όλων των ανθρώπων που φρόντισαν την πορεία, από το σενάριο στην θεατρική σκηνή. Δεν πρόκειται για μια θεατρική υπερπαραγωγή, αλλά για μια παράσταση που φαίνεται πως όλοι δούλεψαν σκληρά για να βγει ένα τόσο καλό αποτέλεσμα και να νιώθει ο ίδιος ο θεατής πως συμμετέχει στην ιστορία. Επικρατεί γενικά ένα οικογενειακό κλίμα στο θέατρο Ελπίδας, το οποίο θα στεγάζει την παράσταση μέχρι και τις 31/5. Το MAXMAG συστήνει ανεπιφύλακτα τα «Καρύδια με Μέλι», την ανατρεπτική κωμωδία που θίγει το σύγχρονο ζήτημα της ανατροπής των κοινωνικών ρόλων.

Ερμηνεύουν οι: Κωνσταντίνος Πολύζος, Γεράσιμος Ελ Σερίφ, Γιώργος Γογώνης και Ιωάννα Θεοδωροπούλου.

Μπορεί το αντικείμενο των σπουδών μου να είναι οι επιχειρήσεις, η πληροφορική και τα οικονομικά, όμως η μεγάλη μου αγάπη δεν είναι άλλη από την συγγραφή. Ο κινηματογράφος, το θέατρο και το μετρό είναι τα αγαπημένα μου μέρη. Λατρεύω τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η