Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς Σαρακοστή σημαίνει «Μεγάλες 40 ημέρες». Πρόκειται για την πιο σημαντική περίοδο νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών. Συγκεκριμένα, προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε 6 εβδομάδες και αργότερα προστέθηκε και η 7η εβδομάδα.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως η περίοδος της νηστείας θέτει περιορισμούς στην καθημερινή διατροφή που έχουμε συνηθίσει, κάτι που είναι μύθος. Πλέον κυκλοφορούν διάφορες εναλλακτικές τροφές και συνταγές που θα κάνουν τον καθένα να αλλάξει γνώμη. Συγκέντρωσα παρακάτω μερικά βιβλία με νηστίσιμες συνταγές που βρήκα ενδιαφέροντα, έτσι ώστε να απολαύσετε αυτή την περίοδο του χρόνου.
Το απόλυτο βιβλίο της νηστείας – Άκης Πετρετζίκης
Το νέο βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη αναφέρεται και σε χορτοφάγους, αλλά και σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν νηστεία. Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός και σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα μας.
Λίγα λόγια από τον δημιουργό “Για τους πιστούς της χορτοφαγίας, για τους φανατικούς της νηστείας, για τους νοσταλγούς του κλασικού μαγειρευτού, για τους αυστηρούς των θαλασσινών, για τους λάτρεις των αλλαγών και των δοκιμών, για τους «προσέχω τη διατροφή μου», αλλά και για τους «δεν μπορώ χωρίς κρέας». Ένα βιβλίο που σε προκαλεί να το δοκιμάσεις και με προκάλεσε να σας αποδείξω πώς με απλά, βασικά, πρωτογενή υλικά μπορείς να φτιάξεις τις πιο νόστιμες, θρεπτικές και χορταστικές συνταγές. Ο δικός μου τρόπος να φέρνω τους ανθρώπους στο ίδιο τραπέζι με πιάτα που ικανοποιούν τις γεύσεις όλων και να καταρρίπτω μύθους γύρω από το φαγητό, μέσα από τη φαντασία και την όρεξή μου για δημιουργία.”
Η διατροφή στη νηστεία: θεωρία και πράξη – Παναγιώτα Καρακασίδου
Η έμπειρη διαιτολόγος-διατροφολόγος Παναγιώτα Καρακασίδου παρουσιάζει με συστηματικό τρόπο τα σημαντικότερα από αυτά, που πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή στη διάρκεια της νηστείας, ενώ παράλληλα μας προσφέρει νοστιμότατες συνταγές, δοκιμασμένες επί χρόνια από την ίδια στην καθημερινή ζωή της οικογένειάς της. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σταμούλη, βελτιωμένο και εμπλουτισμένο με την συνεργασία της σεφ και food stylist Eλισάβετ Δελεχά.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Στο 1ο παρουσιάζεται η γενική θεωρία της διατροφής κατά τη νηστεία, στο 2ο αναλυτικά διαιτολόγια ώστε να εφαρμοστεί η θεωρία στην πράξη, στο 3ο περιλαμβάνονται οι συνταγές για σαλάτες, όσπρια, θαλασσινά, ζυμαρινά κ.α. και στο 4ο αναλυτικοί διατροφικοί πίνακες με την περιεκτικότητα κάθε συνταγής σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.
Το βιβλίο μας χαρίζει απλόχερα τόσες πολλές ιδέες, συμβουλές, συνταγές και διαιτολόγια, ώστε μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο εγχειρίδιο κάθε επαγγελματία υγείας και κάθε ανθρώπου, που τηρεί τις ημέρες της νηστείας. Αποτελεί έναν σημαντικότατο διατροφικό οδηγό, που όμοιός του πολύ δύσκολα θα βρεθεί στην ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πίνακες με τους συνδυασμούς τροφών ανάλογα με τη διαφορετικότητα κάθε εποχιακής νηστείας είναι μοναδικοί και πλήρως διασφαλισμένοι διατροφικά.
Νηστίσιμα και Σαρακοστιανά – Κική Εμμανουηλίδου
Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαλλιάρη, παρουσιάζονται 270 νηστίσιμες συνταγές που καλύπτουν όλες τις επίσημες νηστείες της εκκλησίας μας και όλα τα προϊόντα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διαμορφώσουμε ένα νηστίσιμο, υγιεινό και νόστιμο τραπέζι. Περιλαμβάνει σαλάτες, ορεκτικά-μεζέδες, σούπες, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζια, θαλασσινά, ψάρια, πίτες, γλυκά, επιδόρπια και αλάδωτα.
Είναι συνταγές που, εκτός των άλλων, εντάσσονται στη μεσογειακή διατροφή και συνιστούν μια υγιεινή δίαιτα με μοναδικούς συνδυασμούς τροφίμων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του οργανισμού, παρά το γεγονός ότι απουσιάζουν τα μη νηστίσιμα υλικά. Βασίζονται άλλωστε στη διατροφή που ορίζουν οι κανόνες της εκκλησίας μας, στη διατροφή των μοναχών.
Στη νηστεία λέμε ναι – Μαρία Λόη
Οι περίοδοι της νηστείας θεωρούνται ξεχωριστές, είτε ακολουθούμε πιστά τις επιταγές της εκκλησίας είτε όχι. Αν το καλοσκεφτούμε, οι ημέρες της νηστείας ανά έτος είναι τουλάχιστον 180, δηλαδή το μισό περίπου χρόνο. Βέβαια, οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει αυτές τις ημέρες καθαρά με τη θρησκεία, αν και πλέον υπάρχει ένα ρεύμα ανθρώπων που τις αντιμετωπίζει σαν μια καλή αφορμή για αποτοξίνωση και πιο υγιεινή διατροφή. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της νηστείας. Ωστόσο, πέρα από τα καλά που προσφέρει η νηστεία στον οργανισμό μας, μπορεί να γίνει και εξαιρετικά γευστική και δελεαστική, όπως θα διαπιστώσετε άλλωστε και από τις συνταγές που παρουσιάζονται στο βιβλίο της Μαρίας Λόη.