Η νηστεία δεν είναι γνώρισμα μόνο των Χριστιανών, αλλά αποτελεί συνήθη τελετουργία για πιστούς πολλών και διαφορετικών θρησκειών, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η νηστεία προέρχεται από τις ανατολικές χώρες και σκοπός της όπως και σήμερα ήταν οι πιστοί να εξιλεωθούν προς τον Θεό τους και να προετοιμαστούν για κάποιο τελετουργικό μετά το πέρας της περιόδου της νηστείας.
Κύριο γνώρισμα της νηστείας είναι η ηθελημένη αποχή από συγκεκριμένες τροφές. Συγκεκριμένα υπάρχει αποχή από το κρέας και τα παράγωγά του καθώς επίσης και από γαλακτοκομικά προϊόντα. Αναλόγως μέχρι πιο βαθμό ακολουθεί κανείς τη νηστεία, μερικοί δεν καταναλώνουν επίσης ψάρια, θαλασσινά καθώς και λάδι.
Όσοι επιλέγουν να νηστέψουν ανεξάρτητα με τα πιστεύω τους, δε θα πρέπει να ξεχνάν πως οι τροφές είναι το καύσιμο που μας δίνει ενέργεια. Εάν αποκλείσουμε μία ολόκληρη ομάδα τροφίμων από τη διατροφή μας, μένουμε χωρίς φαγητό για πολλές ώρες και δεν κάνουμε σωστούς συνδυασμούς ώστε να παρέχουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε δυσθρεψία.
Νηστεία και πρωτεΐνη
Αποκλείοντας το κρέας, το τυρί, τα ψάρια, το αυγό από τη διατροφή μας, στην ουσία αποκλείουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης από ζωικές πηγές. Η πρωτεΐνες των ζωικών πηγών είναι υψηλής βιολογικής αξίας, εν αντιθέσει με τις πρωτεΐνες που υπάρχουν σε φυτικές πηγές. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να λάβουμε πρωτεΐνη από άλλες πηγές, απλώς απαιτούνται σωστοί συνδυασμοί.
Φυτικές πρωτεΐνες
Πρωτεΐνη μπορούμε να προσλάβουμε από τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα μανιτάρια, τον αρακά, το πλήρες ρύζι, τη σόγια, τους ξηρούς καρπούς. Στην ουσία θέλουμε να αναπληρώσουμε κάποιο απαραίτητο αμινοξύ που λείπει από μία τροφή και το βρίσκουμε σε κάποια άλλη.
Από το όσπρια λείπει το αμινοξύ μεθειονίνη, το οποίο όμως υπάρχει στα πλήρη δημητριακά. Μερικοί σωστοί συνδυασμοί είναι οι εξής:
οι φακές μαζί με ρύζι,
τα ρεβύθια μαζί με κριθαράκι,
τα φασόλια μαζί με κρίθινο παξιμάδι,
ο αρακάς μαζί με κινόα και παξιμάδι ή και ρύζι.
Επίσης για να προσλάβουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και στα snack μας, σωστοί συνδυασμοί είναι
το ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο.
Τι να προσέξουμε στη νηστεία
Ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο είναι πως παρ’ όλο που αρκετοί νηστεύουν, άρα καταναλώνουν λιγότερες τροφές συγκριτικά με πριν, παίρνουν βάρος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως κυρίως καταναλώνουν υδατάνθρακες, οι οποίοι δε μας προσφέρουν κορεσμό για πολλές ώρες, όπως είναι το ψωμί, τα τοστ, έτοιμα αρτοσκευάσματα με αλεύρι επεξεργασμένο, πατάτες και ρύζι.
Το επιπλέον βάρος οφείλεται επίσης στις κενές θερμίδες. Δηλαδή τροφές με πολλές θερμίδες, που δεν παρέχουν όμως θρεπτικά συστατικά. Όπως είναι τα πατατάκια και τα αναψυκτικά. Αντιθέτως περιέχουν αρκετή ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης λοιπόν είναι μία εκ των σημαντικότερων αιτιών αύξησης βάρους. Σε περιόδους νηστείας υπάρχουν πολλές συνταγές με νηστίσιμα μπισκότα, κέικ, κουλουράκια. Η ζάχαρη είναι εθιστική και μόλις την καταναλώσουμε ο εγκέφαλός μας «ζητάει» τροφές που την περιέχουν.
Εδώ μπορούμε να εντάξουμε επίσης και την υψηλή κατανάλωση φρούτων, 5 και άνω την ημέρα. Τα φρούτα και οι χυμοί επί της ουσίας είναι σάκχαρα και έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να πεινάμε γρήγορα.
Η Πρόσληψη ασβεστίου και σιδήρου αποτελεί πρόβλημα για όσους κόβουν και τα γαλακτοκομικά κατά τη διάρκεια της νηστείας. Προσθέτοντας όμως καθημερινά στη διατροφή τους σπανάκι, μπρόκολο, χόρτα, ταχίνι και σπόρους μπορούν να λάβουν ασβέστιο.
Σίδηρο θα προσλάβουν αν συμπεριλάβουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας όσπρια συνδυαστικά με κάποια πηγή βιταμίνης C, φυστίκια, χουρμάδες, δαμάσκηνα, σταφίδες, ταχίνι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Σημαντικό είναι όπως και στις μέρες εκτός νηστείας, να μην καταναλώνουμε τροφές από τις οποίες θέλουμε να πάρουμε σίδηρο, μαζί με πηγές ασβεστίου, διότι δεσμεύεται ο σίδηρος.
Εσωτερικοί σύνδεσμοι: https://maxmag.gr/soma-igia/axia-tis-prote-nis-ston-organismo-mas/
Πηγές άρθρου:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1