Βιβλίο: Αυτό που μου έμαθες εσύ!
Συγγραφές: Δάφνη Μπερμπέρη – Κρυστάλλη
Εκδόσεις: Πηγή
Βιογραφικό
Το βιβλίο: Αυτό που μου έμαθες εσύ!
Ονομάζομαι Δάφνη Μπερμπέρη – Κρυστάλλη. Γεννήθηκα το φθινόπωρο του 1979 στην πόλη των Σερρών, όμως μεγάλωσα στην Καβάλα, οπού και ζω μέχρι σήμερα, με τον σύζυγο μου και τα δύο παιδιά μας παιδιά.
Η μεγάλη μου αγάπη για την ιστορία με οδήγησε στην Κομοτηνή, όπου αποφοίτησα από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Για κάποιο χρονικό διάστημα ασχολήθηκα με τη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Λατρεύω το διάβασμα και στον ελεύθερο χρόνο μου χάνομαι στον κόσμο ενός καλού βιβλίου.
Οπισθόφυλλο
Ο Έκτορας συναντάει την Αλεξάνδρα ένα βροχερό φθινοπωρινό πρωινό και την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά.
Ο έρωτας τους είναι αμοιβαίος και τα όνειρα για μια κοινή ζωή πολλά. Κι εκεί που όλα δείχνουν ότι ένα μωρό θα σφραγίσει την ευτυχία τους, η μοίρα σαν ζηλιάρα ερωμένη θα στήσει τα δίχτυα της και θα τους παγιδεύσει . Θα μπορέσουν άραγε να γλιτώσουν από το σχέδιο της; Θα καταφέρουν να σταθούν απέναντι της και να την αντιμετωπίσουν; Τι είναι εκείνο που θα ωθήσει τον Έκτορα να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για το “αύριο”;
Η ιστορία ενός πατέρα που παρά τις αντιξοότητες δεν το βάζει κάτω και μαθαίνει μέσα από το πρόβλημα υγείας της κόρης του, ότι η ζωή είναι πολύτιμη και αξίζει ο καθένας να παλεύει για αυτήν, ακόμα κι αν νιώθει ότι όλα συνηγορούν προς το αντίθετο.
Η δική μου άποψη
Το βιβλίο της συγγραφέως μιλάει για μια σχέση πατέρα και κόρης. Ένας δεσμός που από την στιγμή που γεννιέται είναι δυνατός. Άραγε μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατός;
Η γραφή απλή, λυρική και πολύ ευχάριστη. Σε βάζει από τις πρώτες σελίδες σε μια ιστορία με εικόνες.
Το βιβλίο αυτό έχει μια δυναμική στο να σε μεταφέρει μέσα στον πυρήνα του. Νιώθεις πολλές φορές ότι έχεις μπει μέσα στον Έκτορα και βιώνεις κάθε του συναίσθημα.
Ο Έκτορας ερωτεύεται την Αλεξάνδρα με την πρώτη ματιά. Ξεκινάει ένας μεγάλος και δυνατός έρωτας. Ζεις μαζί τους κάθε στιγμή έρωτα και ευτυχίας. Διαβάζοντας, δεν μπορείς με τίποτα να φανταστείς όλα αυτά που θα ακολουθήσουν.
Αυτός ο έρωτας αφήνει πίσω ένα παιδί την μικρή Δανάη.
Η μοίρα μπορεί να γίνει πολύ σκληρή. Ίσως είναι όλα γραμμένα, ίσως να δοκιμάζει τις αντοχές μας.
Ο Έκτορας θα έρθει αντιμέτωπος με την ασθένεια της κόρης του. Μέσα από το βιβλίο θα μπεις στα δικά του παπούτσια, θα δεις την απόγνωση και την απελπισία του.
Θα θυμώσεις, θα κλάψεις. Θα μπεις μέσα στους πόνους της Δανάη. Αλλά κυρίως θα γνωρίσεις την ψυχική δύναμη που μπορεί να έχει κάποιος σε μια τέτοια κατάσταση. Το πόσο δύναμη μπορείς να πάρεις από ένα παιδικό χαμόγελό. Η Δανάη προσπαθεί όσο κι αν υποφέρει να κάνει τον πατέρα της ευτυχισμένο. Μαζί θα ανέβουν αυτή την ανηφόρα και θα μας δείξουν τι σημαίνει παλεύω για κάτι που πολλοί θεωρούν δεδομένο, την υγεία.
Δεν είναι ένα βιβλίο καταθλιπτικό, είναι ένα βιβλίο που το μόνο που βρήκα μέσα είναι άπλετο φως, δύναμη και ευτυχία. Ναι ευτυχία. Μέσα από αυτή την σχέση πάτερα και κόρης, μέσα από αυτή την μάχη, γνωρίζεις την αληθινή αγάπη και την θέληση για ζωή.
Είναι ένα βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που το κάνει ακόμα πιο δυνατό. Δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη. Ένα βιβλίο για μένα πηγή ζωής, γιατί στις σελίδες του θα βρεις το νόημα της ζωής. Στα απλά είναι η ουσία, στην στιγμή, στο τώρα.
Επίλογος
Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτό το βιβλίο, με αγγίζει γιατί εγώ ξέρω. Είμαι μέσα σε αυτή την ασθένεια. Μπορώ να καταλάβω και την πλευρά του Έκτορα, μα περισσότερο της Δανάης.
Το μόνο που χρειάζεται τελικά είναι η αγάπη. Θέληση και αντοχή.
Αγαπημένο απόσπασμα
“Η θάλασσα συμμετείχε κι αυτή στο παιχνίδι του ήλιου.
Άλλαξε τα ρούχα της σαν γυναίκα που ψάχνει να βρει τι θα φορέσει και πετώντας σταδιακά από πάνω της το μονότονο γαλάζιο φόρεμά της της ντυνόταν τώρα με ρούχα που της χάριζε ο ήλιος, ροζ, μωβ, πορτοκαλιά. Ήταν πράγματι μαγευτικά, μια μαγεία που συντελείτο εκεί, μπροστά στα μάτια μας.
Πάντα μου άρεσε να βλέπω την ανατολή. Με γέμιζε αισιοδοξία.’ Ήταν σαν κάποιος να μου λέει πως καθετί κακό της προηγούμενης μέρας πέρασε. Κάτι καινούριο γεννιέται, μια νέα ελπίδα, μια νέα ζωή. Ξύπνα, γέλα, αγάπα, αλλά μάθε και να χάνεις, να κλαις, να λυπάσαι. Ζήσε το καθετί καλό ή κακό σαν να είναι μοναδικό. Όλα μέσα στην ζωή είναι. Αλλά να μην ξεχνάς, αύριο πάλι η ανατολή κάτι καινούριο θα φέρει. Να είσαι εκεί και να το περιμένεις”.
Αυτό που μου έμαθες εσύ
Συγγραφέας: Δάφνη Μπερμπέρη – Κρυστάλλη
Κυκλοφορεί από εκδόσεις Πηγή.