Stephen King – Η λάμψη

Η «Λάμψη» είναι ευρέως γνωστή κυρίως λόγω της ταινίας και όχι του μυθιστορήματος. Προσωπικά, ανήκω σ’ αυτούς που διάβασαν πρώτα το βιβλίο και έπειτα είδαν την ταινία με τον αξέχαστο Jack Nicholson. Όμως, αν θέλετε να ξεφύγετε από το ξενοδοχείο της οθόνης, σας συνιστώ να διαβάσετε το βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε το 1977, επειδή πρόκειται μάλλον για ένα από τα καλύτερα βιβλία στο είδος του.

Το ξενοδοχείο «Θέα» φημίζεται ως ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία του κόσμου από άποψη πολυτέλειας, αλλά και φυσικής ομορφιάς. Ο Τζακ Τόρανς είναι ένας απολυμένος καθηγητής, πρώην αλκοολικός και  πρώην συγγραφέας. Θέλοντας να ξεφύγει από τους δαίμονες που τον κυνηγούν, δέχεται τη θέση του χειμερινού επιστάτη στο «Θέα» ώστε να κάνει μια νέα αρχή με την οικογένεια του και να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Για την σύζυγο του, τη Γουέντι, είναι η ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα ζωή, ήρεμη και απαλλαγμένη τα προβλήματα του παρελθόντος. Και για τον πεντάχρονο Ντάνι, το «Θέα» είναι ένα μέρος που κρύβει πολλά περισσότερα μυστήρια απ’ όσα δικαιολογούν τα άδεια δωμάτια των ορόφων του. Ένα μέρος γεμάτο παράξενα πλάσματα και μια κακή αύρα, που ένα μικρό παιδί δεν μπορεί εύκολα να κατανοήσει . Όμως, ο Ντάνι δεν είναι απλώς ένα μικρό παιδί. Έχει την «Λάμψη», το χάρισμα να ξέρει περισσότερα από όσα λέγονται και εννοούνται.

Οι πρώτες μέρες της πεντάμηνης απομόνωσης κυλούν φυσιολογικά. Ο Τζακ έχει αφοσιωθεί μανιωδώς στο έργο του χωρίς να παραμελεί τα καθήκοντά του. Η Γουέντι φροντίζει την οικογένεια της και προσπαθεί να είναι αισιόδοξη για τη νέα φάση στην οποία βρίσκεται η οικογένεια της. Όμως, ο μικρός Ντάνι αν και απολαμβάνει την οικογενειακή θαλπωρή, βασανίζεται από οράματα και εφιάλτες. Με την κρυφή ελπίδα πως τα οράματα θα μείνουν στην σφαίρα του ονειρικού, δεν αποκαλύπτει τίποτα στους γονείς του.

Διαβάστε επίσης  Προβλήματα που μόνο οι λάτρεις των βιβλίων μπορούν να καταλάβουν!

Το ξενοδοχείο «Θέα» με τη διττή του παρουσία, αυτή του βασικού σκηνικού και του πρωταγωνιστή, κρύβει μέσα του όλη την νεότερη ιστορία της Αμερικής. Πρόεδροι και καλλιτέχνες, gangsters και μέλη της υψηλής κοινωνίας πέρασαν από τα δωμάτια του ξενοδοχείου και στιγμάτισαν την ιστορία του. Αυτή η ιστορία είναι που βυθίζει τον Τζακ σε μια εξουθενωτική έρευνα. Στο σημείο, ακριβώς, όπου έχουν αναφερθεί τα συμβάντα που οδήγησαν την οικογένεια στην απομόνωση, ο συγγραφέας ανατρέπει όλη την πορεία της ιστορίας. Κουρδιστά ρολόγια που δείχνουν τη λάθος ώρα, άδεια ασανσέρ που ανεβοκατεβαίνουν και μουσικές από το πουθενά έρχονται να ταράξουν την καθημερινότητα τους. Ο Τζακ, συνεπαρμένος, προσπαθεί να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και να βάλει μία τάξη παλεύοντας με τον εαυτό του, χωρίς βέβαια να το καταφέρνει.

Το ξενοδοχείο, όπως γίνεται φανερό,  έχει τα δικά του σχέδια για την οικογένεια Τόρανς. Θέλει να εντάξει την ταλαιπωρημένη οικογένεια στην ιστορία της και έχει βάλει στο στόχαστρο ένα συγκεκριμένο μέλος, ώστε να διατηρήσει τις δυνάμεις του. Κι όταν ξεσπάσει η τρέλα του Τζακ εξαιτίας του Κακού και μετατραπεί σε έναν επικίνδυνο ξένο για την οικογένεια του, η Γουέντι κι ο γιος της θα πρέπει να βάλουν την επιβίωσή τους πάνω από την αγάπη τους για εκείνον. Ο Τζακ ανήκει πλέον ολοκληρωτικά στο «Θέα». Μήπως, όμως, υπάρχει ακόμα κάποια μικρή ελπίδα διαφυγής για εκείνους;

Η «Λάμψη» είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας τρόμου. Ο Stephen King με απλές περιγραφές και με αρκετές αναδρομές δημιουργεί την κατάλληλη σκοτεινή και απόκοσμη ατμόσφαιρα για να μεταμορφωθεί το ήρεμο σκηνικό σε εφιάλτη. Ακόμα και για όσους έχουν δει πρώτα την ταινία και γνωρίζουν την υπόθεση, το βιβλίο αυτό προσφέρει μία διαφορετική οπτική των πραγμάτων.

Διαβάστε επίσης  "Ο Μυστικός Φύλακας" του Μανώλη Νάννου

Συνεχώς νυσταγμένη 20χρονη. Έχοντας μεγάλη αγάπη για τον γραπτό λόγο, κατέληξα φοιτήτρια στη Φιλολογία της Θεσσαλονίκης. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνω κι εγώ την προσπάθεια μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.