Brexit News: Νέα για το Ηνωμένο Βασίλειο

Brexit – Eυρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο

Από τις ημέρες που το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα ήταν στην αρχή του, αλλά και μετά καθ’ όλη την διάρκεια ανάπτυξης και εξέλιξης του, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μία αρχή. “Η Βρετανία είναι με την Ευρώπη, όχι στην Ευρώπη” (original: “Britain is with Europe but not in Europe”, Churchill). Η παραπάνω θέση εκφράστηκε με ποικίλλους τρόπους. Από την προτίμηση της ίδιας να δημιουργήσει την ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών) έναντι της εκχώρησης δικαιωμάτων για να ενταχθεί στην ΕΟΚ, ως την άρνηση της να δεχτεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο νόμισμα της και να εισάγει το ευρώ.

Η πολιτική κουλτούρα άλλωστε του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ ιδιαίτερη και για την πολιτική της ιστορία όλες αυτές οι στάσεις δεν ήταν καθόλου περίεργες. Το Ηνωμένο Βασίλειο πάντα ήταν πολύ κοντά στις Η.Π.Α, μια σχέση που συμφέρει και τις δύο πλευρές.

Αυτό φάνηκε για ακόμα μια φορά αυτόν τον Ιούνιο, με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της χώρας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αποτέλεσμα, 52% υπέρ της αποχώρησης απο την Ένωση. Υπέρ ψήφισαν οι Αγγλία και Ουαλία, ενώ κατά ψήφισαν οι Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία. Το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε μαζί με τις ψήφους, δίνεται παρακάτω.

brexit news

Advertising

Advertisements
Ad 14

brexit news

 

Μετά τις εκλογές

Αμέσως μετά τις εκλογές και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμενου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε και εξελέγη νέα Πρωθυπουργός η Τερέσα Μέι.

Διαβάστε επίσης  11η Σεπτεμβρίου 1973: Τι εστί Τρομοκρατία;

brexit news

Η διαφορά στην πολιτική των δύο είναι φανερή. Μόλις εκλέχθηκε η Μέι, το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου βρέθηκε φυσικά πρώτο ζήτημα στην ατζέντα και την πολιτική της.

Advertising

Brexit – Η διαδικασία αποχώρησης

Σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η διαδικασία απαιτεί 2 χρόνια, μέσα στο χρονικό διάστημα το οποίο τα δύο μέρη -Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο- καλούνται να συμφωνήσουν στην ολοκληρωμένη διαδικασία αποχώρησης της χώρας απο την Ένωση. Είναι γνωστό πως όταν ένα κράτος γίνει μέλος της Ένωσης, εκχωρεί και κάποια δικαιώματα του, τροποποιεί τους νόμους του, μιας και δέχεται τη Νομοθεσία της Ε.Ε και γενικότερα συμβιβάζεται μέσα στο πλαίσιο που η Ένωση ορίζει.  Εφόσον γίνει το πρώτο βήμα για να αποχωρήσει ένα κράτος-μέλος απο την Ένωση -και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο-  τότε πρέπει να διερευνηθούν οι τρόποι ώστε η έξοδος του κράτους-μέλους να μη βλάψει την Ένωση.

Φυσικά σε λόγο που έδωσε η Τερέσα Μέι, υπογράμμισε ότι ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο και για τα δύο μέρη. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε τόσο η Ένωση, όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο να μη ζημιωθούν και επισήμανε πως από την πλευρά τους γνωρίζουν την ανάγκη η έξοδος να γίνει “ήρεμα και με τάξη”.

Θέματα που προκύπτουν

Μπορεί το χρονικό πλαίσιο για την τελική συμφωνία να είναι δύο χρόνια, αλλά ας μη ξεχνούμε οτι στην πραγματικότητα η συμφωνία που θα προκύψει με την πάροδο των 2 ετών θα είναι η Συμφωνία με βάση την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την Ε.Ε. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει θεωρείται πολύ σύνθετη και μιας και γίνεται πρώτη φορά, άγνωστη για όλους.

Διαβάστε επίσης  Πανηγυρισμοί στη Βόρεια Κορέα λόγω επιτυχούς εκτόξευσης πυραύλου

brexit news

Advertising

Ενδέχεται το συνολικό χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο τα δύο μέρη ακολουθήσουν την διαδικασία αυτή να είναι μια δεκαετία, ίσως και περισσότερο. Ο Ίβαν Ρότζερς, ο μεγαλύτερος πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπρόσωπος της χώρας στην Ε.Ε τόνισε πως η διαδικασία θα πάρει πολύ χρόνο και μόνο εάν όλα κυλίσουν ομαλά απο τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία με την πάροδο των 2 χρόνων, να μην εγκριθεί απο κάποιο κράτος-μέλος, κάτι που θα δυσχαίρανε το έργο και θα μεγάλωνε την χρονική περίοδο.

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέσα Μέι, δήλωσε πως θα ξεκινήσει τη διαδικασία του άθρου 50 στα τέλη Μαρτίου του 2017, φέροντας το τέλος των διαπραγματεύσεων στο 2019. Όπως είπε η ίδια, σε δήλωση της λίγες ώρες πριν, είναι πολύ σημαντικό το τι θα αποφασιστεί για το εμπόριο και την μετανάστευση.

Νομοθεσία

Επίσης, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία , το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκειται στους νόμους και τις διατάξεις της μέχρι την στιγμή που δεν θα θεωρείτο πια μέλος της Ε.Ε. Ωστόσο, ακόμα κι αν κάποιες απο τις δομές της Ένωσης βρίσκονται ακόμα σε ισχύ, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα παίρνει μέρος απο δω και στο εξής σε καμία διαδικασία λήψης απόφασης. Σήμερα δε αυτό θα γίνει για πρώτη φορά, μετά την συζήτηση πάνω στο Brexit η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποχωρήσει, αφήνοντας τα 27 μέλη-κράτη της Ένωσης να συνεχίσουν τις συζητήσεις του πάνω σε άλλα ζητήματα.

Διαβάστε επίσης   Ο Ξένος, στην Επάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θέατρο»
Advertising

Συναλλαγές

Από τα σημαντικότερα θέματα είναι το είδος των συναλλαγών μεταξύ Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου. Αρχικά η Ε.Ε  εχει δεσμευτεί οτι θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι μέρος της αγοράς (single market) της Ένωσης, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, προϊόντων, κεφαλαίου και υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση το Η.Β να επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες το δικαίωμα διαμονής και εργασίας στην χώρα. Το εγχείρημα αν και καλό, προσκρούει στη βρετανική θέση, η οποία θέλει έλεγχο στον αριθμό των ανθρώπων που θα έχουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

Αυτά είναι λίγα μόνο απο τα πολλά που θα ακολουθήσουν για την διευθέτηση του ζητήματος. Η σημερινή μέρα σίγουρα είναι σημαντική, καθώς η απουσία της Πρωθυπουργού, Τερέσα Μέι, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -πέραν της συζήτησης για τα θέματα που προείπαμε, θα πιστοποιήσει την αρχή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου απο την Ε.Ε

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο Πολιτισμός των Μαορί και το ιερό Χάκα

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το βίντεο της Hana-Rawhiti Maipi-Clarke,

Ειδικές μαθησιακές διαταραχές και ΣΑΕΒΑ

Το παρόν άρθρο Συνδέονται οι ειδικές μαθησιακές διαταραχές με την