Έρχεται νέος ΚΟΚ : μείωση προστίμων έως και 50%

Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ)

Με τη χώρα μας να διατηρεί πρωτιά στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα έρχεται νέα ρύθμιση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Το Υπουργείο Μεταφορών εξετάζει το ενδεχόμενο δύο βασικών αλλαγών στον ΚΟΚ: μειωμένα πρόστιμα έως και 50%, ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη και κοινωνική εργασία ως ποινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος», η μείωση των προστίμων δεν αφορά  «σοβαρές» παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Έτσι, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, του STOP, η υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα εξακολουθούν να τιμωρούνται με δυσβάσταχτα πρόστιμα που ανέρχονται στο ποσό των 700 ευρώ. Βέβαια, το σύστημα αυτό της αναλογικοποίησης αφήνει περιθώρια μειωμένων προστίμων για ορισμένους.

Οι δηλώσεις του Ν. Μαυραγάνη για τις αλλαγές στον ΚΟΚ

Ο Υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, υποστηρίζει πως το σύστημα αυτό έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: «άλλο να πληρώνει 100 ευρώ πρόστιμο κάποιος με εισόδημα 10.000 ευρώ και άλλο με 50.000 ευρώ».

Advertisements
Ad 14

«Πρόσφατα υπήρξε επαφή με την διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την οδική ασφάλεια, όπου προτάθηκαν από το υπουργείο δύο προτάσεις σε καινοφανή κατεύθυνση. Η πρώτη αφορά την αναλογικοποίηση των προστίμων σε σχέση με το εισόδημα» ανέφερε ο υφυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Επιπλέον, συμπληρώνει: «Είναι προφανές ότι άνθρωποι άνεργοι ή με πολύ χαμηλό εισόδημα θα μπορούσαν να συνετιστούν με ένα πρόστιμο 20, 30, 50 ευρώ. Τα ίδια ακριβώς ποσά για κάποιον με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ είναι ασήμαντα … Όλοι πρέπει να συνετίζονται από τα πρόστιμα, αυτός είναι ο σκοπός τους, αλλά και να λειτουργούν αποτρεπτικά».

Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση σχετικά με την κοινωνική εργασία αναφέρεται: «εναλλακτικά ή υποχρεωτικά, ως ποινή, στις περιπτώσεις που προκαλούνται δυστυχήματα που έχουν ως συνέπεια και τραυματισμό, η υποχρεωτική συμμετοχή σε προγράμματα εξυπηρέτησης των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακώσεις σωματικές, βλάβες ή μόνιμες αναπηρίες, από τροχαία, των ατόμων που είχαν συμμετοχή σε αυτά».

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως όλες αυτές οι αλλαγές βρίσκονται υπό συζήτηση και θα εφαρμοστούν κατόπιν καθολικής συναίνεσης.

Διαβάστε επίσης  Έτοιμος για φοιτητής;

Είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μότο ζωής: Δούλεψε σκληρά για να αποκτήσεις ό,τι ποθείς!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά