Οι αντιδράσεις της Κομισίον και του γερμανικού τύπου για το ελληνικό διάγγελμα

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα του υποσχέθηκε την καταβολή της 13ης σύνταξης ε 1,6 εκ. συνταξιούχους, την αναστολή του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου με μεγάλες προσφυγικές ροές και την πρόσληψη 5.000 νοσηλευτών και γιατρών. Όμως το διάγγελμα έφερε έντονες αντιδράσεις από Βερολίνο και από την αντιπολίτευση.

τσιπρας

Η Kομισιόν δεν ήταν ενήμερη για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους θεσμούς για «οποιαδήποτε βήματα» σε περιπτώσεις υπεραπόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στους συμφωνημένους στόχους που έχουν τεθεί διαμήνυσε την Παρασκευή εκπρόσωπός της. «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για συζήτηση όλων των στόχων του με τους θεσμούς» τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Annika Breidthardt. Σε ερώτηση για το εάν οι εξαγγελίες από ελληνικής πλευράς αποτελούν παραβίαση των πρακτικών, η εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε πως «το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για τη συζήτηση όλων των μέτρων, που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος, με τους θεσμούς εκ των προτέρων. Ωστόσο, η Κομισιόν δεν είχε λάβει γνώση όλων των λεπτομερειών αυτών των ανακοινώσεων προτού αυτές λάβουν χώρα, επομένως τώρα χρειάζεται να τις εξετάσουμε προτού σχολιάσουμε ή δράσουμε περαιτέρω»

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και το Eurogroup δήλωσαν στην Deutche Welle πως δεν γνώριζαν τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου με μεγάλη προσφυγική ροή. Σε ερώτηση δημοσιογράφου από την Deutche Welle προς την εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, την Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν , εάν γνώριζαν για το διάγγελμα Τσίπρα απάντησε «Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας». «Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα» τόνισε.

Διαβάστε επίσης  Maul Economy visitors observer range of free premium investment
Advertisements
Ad 14

Επίσης όπως μετέδωσε το Reuters ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγλινγκ δήλωσε πως με τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού εγείρει ερωτήματα εάν η Αθήνα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος της διάσωσης. «Αναμένω ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε Klaus Regling σε ομιλία του στο Ελσίνκι, την Παρασκευή. Δεν είναι από τις λίγες φορές που ο κ. Ρέγλινγκ υπενθυμίζει την σημασία των μεταρρυθμίσεων.

Όσο αναφορά τον γερμανικό τύπο έγιναν εκτενείς αναφορές για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Αρκετοί αρθρογράφοι υποστήριξαν πως ο Τσίπρας σπάει την συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Η εφημερίδα Bild αναφέρει πως ο πρωθυπουργός παραβιάζει τις συμφωνίες που αφορούν στα προγράμματα διάσωσης και υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών της περασμένης Δευτέρας, ότι εάν δοθούν ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung με τίτλο “Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα” αναφέρεται για την εσωπολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού.Ο αρθρογράφος πιστεύει πως εάν δεν έδινε μια επιτυχία ο κ.Τσίπρας στον ελληνικό λαό δεν θα μπορούσε να μείνει για πολύ καιρό ακόμα στην εξουσία. Όμως οι κοινωνικές παροχές δεν αφορούν του συνταξιούχους ούτε το ΦΠΑ προσθέτει. Αυτήν την εποχή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ διαφωνούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ότι πρόσφατα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν όπως επίσης ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της σημειώνει.

Διαβάστε επίσης  Η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σχετικά με τις δηλώσεις του Ερντογάν

Ο Τσίπρας βάζει χρήματα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο των συνταξιούχων, γράφει η ελβετική εφημερίδα SRf,επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δίνει χρήματα στους φτωχούς συνταξιούχους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η εφημερίδα Welt «Ο Τσίπρας θέλει να καταβάλει δώρο Χριστουγέννων στους φτωχούς συνταξιούχους είναι ο τίτλος του άρθρου της. Σημειώνει « Η υπερχρεωμένη Ελλάδα πέτυχε υψηλότερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Ευθύς αμέσως ο πρωθυπουργός Τσίπρας μοιράζει δημοσιώς χρηματικά δώρα. Την ίδια ώρα όμως δεν προχωρούν οι συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις ».

«Κριτική στην ελληνική γενναιοδωρία – Ο Τσίπρας μοιράζει δώρα Χριστουγέννων σε συνταξιούχους», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Wirtschaftswoche .

 

Φοιτήτρια της Δημοσιογραφίας κάνοντας τα πρώτα βήματα στην αρθρογραφία. Μεγάλη αγάπη και για το ραδιόφωνο. Καταγωγή από την μαγευτική Καλαμπάκα. Moto της ζωής:Ποτέ μην τα παρατάς και πάντα να χαμογελάς.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην