Η επανεκλογή ενός αμφιλεγόμενου ηγέτη: η περίπτωση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτωρ Όρμπαν

Την Κυριακή 8 Απριλίου, η Ουγγαρία κλήθηκε να ψηφίσει και η απόφαση της ήταν να ανανεώσει τον κύκλο της θητείας του Βίκτωρ Όρμπαν και του κόμματος του «Φρίντες». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός βρίσκεται στην θέση αυτή από το 2010 και αυτή είναι η τρίτη φορά που οι πολίτες της Ουγγαρίας του εμπιστεύονται τα ινία του κράτους. Η μέχρι τώρα πολιτική του, παρά το γεγονός ότι βρίσκει αποδοχής από τους Ούγγρους, καθώς προκύπτει και από τα ποσοστά που άγγιξε στις φετινές εκλογές που έφτασαν το 69 τις εκατό, υπήρξε παράλληλα αιτία μομφής για την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Η βάση του έργου και της ρητορικής του Ούγγρου Πρωθυπουργού

Στο εσωτερικό της χώρας κατάφερε να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας από 11 τις εκατό, σε 3,9 τις εκατό σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις, αν και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών απασχολούνται σε έργα υποδομής χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως που τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή στην χώρα του, μετά από μία περίοδο πτώσης των ποσοστών της δημοτικότητας του, ήταν η καλλιέργεια ρητορικής που τασσόταν ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες από αραβικές χώρες.

Κατά την προεκλογική περίοδο μάλιστα, με δηλώσεις του, κατηγόρησε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες για την μεταναστευτική πολιτική που υιοθετούν, καθώς «προωθούν την εξασθένιση του Χριστιανικού πολιτισμού και την προώθηση του Ισλάμ». Ακόμη περισσότερο τάχθηκε κατά της μετανάστευσης από χώρες της Αφρικής λέγοντας πως «οι χειρότεροι εφιάλτες μας, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Η Δύση αποδυναμώνεται καθώς δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει ότι κατακλύζεται.»

Η θεωρία γίνεται πράξη

Η ρητορική αυτή έγινε πράξη, καθώς στις 16 Ιουνίου 2015 ξεκίνησε η κατασκευή ενός φράχτη 175 χιλιομέτρων στα σύνορα Ουγγαρίας και Σερβίας.  Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους επεκτάθηκε στα σύνορα της χώρας με την Κροατία. Ο συγκεκριμένος φράχτης έχει ύψος 3 μέτρων, με βάθος 1,5 μέτρο στο εσωτερικό του εδάφους και ενσωματωμένα συρματοπλέγματα. Στην πορεία ενισχύθηκε με το χτίσιμο ενός δεύτερου φράχτη, τον οποίο διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα  900βολτ και διαθέτει κάμερες νυκτός.

Διαβάστε επίσης  H γερμανική στρατηγική: Neue Ostpolitik

Ενάντια στην πρακτική αυτή τάχθηκε η εκπρόσωπος της επιτροπής της ΕΕ, Νατάσα Μπερτόντ δηλώνοντας δημόσια πως «Η επιτροπή δεν προωθεί την χρήση φράχτη και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέτρα. Μόλις καταφέραμε να  κατεβάσουμε τα τείχη στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να τα ξαναχτίσουμε». Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Κίτι Μακίνσι δήλωσε με την σειρά της «το δικαίωμα αίτησης ασύλου είναι απαράγραπτο ανθρώπινο δικαίωμα. Ανησυχούμε ότι υψώνοντας φράχτες θέτουμε πάρα πολλά εμπόδια σε αυτό το δικαίωμα».

Ερωτήματα για το αύριο

Τίθεται το σημαντικό ερώτημα, σχετικά με το που θα οδηγήσει η επανεκλογή ενός ηγέτη που τάσσεται ενάντια στην μετανάστευση, αλλά και στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αναζητήσει σωτηρία, διαφεύγοντας από συνθήκες πολέμου, ή ακόμη, να επιδιώξει ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που μπορεί να του προσφέρει η πατρίδα του. Οι χώρες Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία υποστηρίζουν την μεταναστευτική πολιτική του 54χρονου πλέον Ούγγρου πρωθυπουργού, σχηματίζοντας από κοινού την ομάδα Βίσεγκραντ. Η ιστορία θα δείξει κατά πόσο η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει αναλλοίωτα ανθρώπινα δικαιώματα ή θα υποταχθεί σε κινήματα συντηρητισμού.

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πάθος με τα ταξίδια και τις καινούργιες εμπειρίες. Δύσκολα θα την δεις στο ίδιο μπαράκι δεύτερο βράδυ, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ρώσικα, ενώ υπόσχεται στον εαυτό της ότι θα μαθαίνει ξένες γλώσσες και θα ταξιδεύει, για όσο αντέχει το σώμα και το πνεύμα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αφιέρωμα στην συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου

Την συγγραφέα Ελένη Ισπόγλου την γνωρίσαμε μέσα από το νέο
Ποιες είναι οι 5 τροφές που χαρίζουν καλή ψυχική υγεία

Ποιες είναι οι 5 τροφές για καλή ψυχική υγεία

Πολλές φορές η ζωή μας οδηγεί σε έντονο άγχος και