Η εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, το τελευταίο 24ωρο, έχει σημάνει συναγερμό για την Ιαπωνία, καθώς ο πύραυλος πέρασε πάνω από το Χοκάιντο και κατέπεσε στη θάλασσα, περίπου 2.000 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Ερίμο, κοντά στο Γκουάμ και στη θαλάσσια περιοχή που ανήκει στις ΗΠΑ. Αυτή η ενέργεια της Βόρειας Κορέας ήταν η απάντηση της κυβέρνησης απέναντι στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αναλυτικότερα, μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του, η σκλήρυνση της στάσης του ΟΗΕ μέσω της επιβολής νέων και αυστηρότερων κυρώσεων απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Οι κυρώσεις που αναμένονται να της επιβληθούν αφορούν κυρίως τον εμπορικό τομέα και αποτελούν ένα είδος εφαρμογής εμπάργκο.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιβολή περιορισμών στις βορειοκορεατικές εισαγωγές πετρελαίου και αερίου και η απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων υφαντουργίας από την Πιονγκγιάνγκ. Σε ένα δελτίο τύπου, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι «οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα».
Η Βόρεια Κορέα πρέπει να καταλάβει ότι η προκλητική συμπεριφορά κατά της διεθνούς ειρήνης, μπορεί μόνο να επιφέρει πιο σκληρές διεθνείς κυρώσεις – ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου στη Σεούλ
Ωστόσο, αυτή η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτέλεσε αφορμή για την ένταση του μένους της Βόρειας Κορέας, η οποία όχι μόνο προέβη σε απειλές – ενάντια στις ΗΠΑ, Ιαπωνία και στην Νότια Κορέα, αλλά και σε νέα πυραυλική εκτόξευση. Λίγο πριν τη νέα εκτόξευση, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, εξαπέλυσε πυρά τόσο ενάντια στις ΗΠΑ, «ας μετατρέψουμε τις ΗΠΑ σε στάχτες και σκοτάδι. Ας χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα αντιποίνων που έχουμε ετοιμάσει ως τώρα», όσο και εναντίον της Ιαπωνίας κατηγορώντας την ότι «χορεύει στον ρυθμό που επιβάλουν οι ΗΠΑ», πυροδοτώντας ένα νέο μπαράζ απειλών. Κατά συνέπεια, προκύπτει ότι η Βόρεια Κορέα έχει στοχοποιήσει την Ιαπωνία εξαιτίας των σχέσεων που διατηρεί με τις ΗΠΑ. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται αφενός από την εκτόξευση του πυραύλου πάνω από τη χώρα και αφετέρου από τις απειλές που εξαπέλυσε περί «βύθισης της Ιαπωνίας».
Aπό την πλευρά της, η Ιαπωνία χαρακτήρισε «εξαιρετικά προκλητική» την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ. Μετά την εκτόξευση του πυραύλου και την κατάπτωσή του κοντά στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα, έθεσε αυτομάτως τη χώρα στο πλευρό των ΗΠΑ, για την αποκατάσταση της «παγκόσμιας ειρήνης». Μάλιστα, λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε υπογράμμισε ότι:
Η Ιαπωνία δεν θα ανεχθεί ποτέ τις επικίνδυνες, προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, οι οποίες απειλούν την παγκόσμια ειρήνη.
Advertising
Συνεπώς, από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η στάση της Βόρειας Κορέας έχει συσπειρώσει τον περίγυρό της εναντίον της. Πλέον, τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότιος Κορέα έχουν ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ. Εντούτοις, άγνωστη είναι ακόμη η στάση που θα κρατήσει το Πεκίνο και το Κρεμλίνο τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όσο και γενικότερα απέναντι στην Πιονγιάνγκ.