Κυπριακό Ζήτημα: Ο γόρδιος δεσμός του σήμερα

kypriako

Πριν από λίγες ημέρες υποδεχτήκαμε μετά Βαΐων και κλάδων των απερχόμενο πρόεδρο της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα. Στην συνέντευξη που έδωσε μαζί με τον κ. Τσίπρα έθιξε μεταξύ άλλων και το ακανθώδες ζήτημα του Κυπριακού, ένα ζήτημα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο γόρδιος δεσμός του σήμερα. Μετά την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα το Κυπριακό Ζήτημα είναι και πάλι στην επιφάνεια της επικαιρότητας.

Εχθές, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εν εξελίξει συνομιλίες στο Κυπριακό, ενώ φέρονται να συμφώνησαν να έχουν νέα επικοινωνία, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Εν τω μεταξύ, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα θεωρείται πιθανή η οριστικοποίηση μιας συμφωνίας στο εδαφικό ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Οι δύο ηγέτες θα επανεκκινήσουν τις επαφές τους την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και θα συναντηθούν στη Γενεύη. Υπολογίζεται ότι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις επί των διαφορών που παραμένουν, αλλά είναι αισθητά λιγότερες από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις του Μον Πελερέν.

Advertisements
Ad 14

Αν και στις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδονται γίνεται λόγος για διήμερες διαπραγματεύσεις, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η παράταση για μία ή δύο ημέρες ακόμη. Η συζήτηση γίνεται πλέον επί χάρτου και, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί των θεμάτων που αφορούν αμιγώς τις δύο κοινότητες ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ακόμη και προτού φύγει ο χρόνος, θα μπορούσε να δρομολογηθεί η πολυμερής διάσκεψη που θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων της ασφάλειας και των εγγυήσεων που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης  Πιθανότητες σχετικά με το Brexit

Στην Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και το περιεχόμενο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσο και εκείνων που ακολούθησαν την περασμένη Τρίτη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών για την Ευρώπη Βικτόρια Νούλαντ. Πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις που αφορούσαν το Κυπριακό έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα και με κάποια διάθεση να γεφυρωθούν οι πολύ σοβαρές διαφορές που υφίστανται αυτή τη στιγμή για το ζήτημα της ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση τόσο η ελληνική όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθούν να κινούνται στη λογική εκείνου που επανειλημμένως έχει δηλώσει και ο κ. Αναστασιάδης, ότι μια «κακή λύση» ισοδυναμεί με «μη λύση».

Ο Χαρίλαος γεννήθηκε στο Βόλο στις 20 Αυγούστου του 1992 και είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Πέραν από την ενασχόλησή του με την Μουσική, του αρέσει να γράφει για θέματα επικαιρότητας, πολιτικής και ιστορικής προέλευσης αλλά να σχολιάζει και την κοινωνία. Η κοινωνία αν αλλάξει αλλάζουν τα πάντα. Οι πολίτες της χώρας αυτής είναι καλό να μάθουν την ιστορία γιατί ο άνθρωπος όταν γνωρίζει το παρελθόν του ξέρει το χθες, το σήμερα αλλά και το αύριο. "Ξύπνα λαέ και άκου του παρελθόντος τη βουή, μιμήσου και πράξε σαν τους προγόνους σου. Υπερασπίσου την ελευθερία και τα δικαιώματά σου"

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην