Η Λαμπρινά και το λευκό μπαστούνι, θίγοντας ένα ευαίσθητο κοινωνικά και συναισθηματικά ζήτημα

Πρόσφατα η Θεοδώρα Παπαζιάκα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Η Λαμπρινά και το λευκό μπαστούνι». Όπως, ήδη, φαίνεται από τον τίτλο, το βιβλίο αναφέρεται στην Λαμπρινά, ένα τυφλό κορίτσι, το οποίο προσπαθεί, παρά τις δυσκολίες, να μην στερείται ούτε το παιχνίδι, ούτε το διάβασμα. Πόσο μάλλον τα όνειρα!

“Τίποτα δεν ήταν ικανό να σταματήσει τη ζωηράδα και την εξυπνάδα της μικρής Λαμπρινά.”

Η Λαμπρινά  είναι μια ονειροπόλα έφηβη, η οποία με συντροφιά τον σκύλο της, τον Μούργο και το «λευκό της μπαστούνι» καταφέρνει να ζει χωρίς φόβο.

Θεοδώρα Παπαζιάκα

Advertisements
Ad 14

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά αλλά, όπως υποστηρίζει και η ίδια, το συγκεκριμένο, όπως και το προηγούμενο “Οι Μινιατούρες και ο Ξύλινος Κόσμος τους” παρόλο που είναι παιδικά, πάντα έχουν να πουν κάτι σε ενήλικες, επιδιώκοντας την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, καθώς και την αναγνώριση και αποδοχή της διαφορετικότητας. Συνεπώς, στόχος του βιβλίου είναι “να γίνουμε πιο ευαίσθητοι κοινωνικά και συναισθηματικά ως προς τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες”. Παράλληλα στο βιβλίο ενισχύεται το ζήτημα του σεβασμού και της εκτίμησης προς τα ζώα.

“Η Λαμπρινά χόρευε ανέμελα ανάμεσα στα χαμομήλια και στις παπαρούνες, ενώ σιγοτρεγουδούσε ξαφνικά αισθάνθηκε το χέριτης να τεντώνεται απότομα μπροστά.”

Συζητώντας με την κυρία Θεοδώρα Παπαζιάκα για τον λόγο επιλογής του συγκεκριμένου θέματος αναφέρθηκε στην ανάγκη της κοινωνίας μας να ευασθητοποιηθεί σε τέτοιου είδους ζητήματα, καθώς μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε, δειλά, να ενημερώνεται και δραστηριοποιείται γύρω από αυτό.

Διαβάστε επίσης  Το "Δεκαήμερον" του ουμανιστή Βοκκάκιου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν ασκήσεις και «τροφή» για περισσότερη συζήτηση με τους μικρούς αναγνώστες, αλλά και ουσιαστικότερης κατανόησης μέσω ενός έξυπνου και διασκεδαστικού τρόπου.

Καθώς, ένα καλό εικονογραφημένο βιβλίο έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά μας, δεν  μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι η εικονογράφηση του βιβλίου είναι εξαιρετική και έγινε από τον κύριο Λιάνο Δαμιανό.

Θεοδώρα Παπαζιάκα

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η Λαμπρινά είναι ένα κορίτσι τυφλό. Αυτό όμως δεν τη διαχωρίζει σε τίποτα από τα υπόλοιπα παιδιά. Ούτε της στερεί το παιχνίδι ή το διάβασμα.
Μπορεί να κάνει τα πάντα χάρη στη συντροφιά του αγαπημένου της σκυλάκου, του Μούργου και στη βοήθεια που της προσφέρει ο καλύτερος βοηθός της, το λευκό της Μπαστούνι. Η Λαμπρίνα είναι ένα παιδί που ζει δίχως φόβο και ξεναγεί τους αναγνώστες στον συναρπαστικό κόσμο της, εκεί που όλα της όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Η συγγραφέας του βιβλίου

Ονομάζομαι Θεοδώρα Παπαζιάκα και γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδικά μου χρόνια τα θυμάμαι γεμάτα γνώσεις, αναγνώσεις και παραμύθια. Η φαντασία, ένα μολύβι κι ένα χαρτί υπήρξαν ανέκαθεν η καλύτερη συντροφιά μου. Από το 2014 είμαι μόνιμη κάτοικος Θάσου, ενώ η ενασχόληση μου με την αρθρογραφία τα τελευταία χρόνια υπήρξε καθοριστική στην απόφαση να ασχοληθώ και με τη συγγραφή και την έκδοση.
Αν με ρωτούσατε τι είναι αυτό που με οδήγησε στο παιδικό παραμύθι, η απάντηση θα ήταν σίγουρα η Μητρότητα και η προσπάθεια που κάθε γονιός καταβάλει για να μεγαλώσει ένα παιδί σωστά, να καταφέρει να βγει στη κοινωνία «…ένας σωστός άνθρωπος» όπως λέγανε οι παλιοί. Και αδιαμφισβήτητα, η ανάγνωση στο παιδί από τη βρεφική μάλιστα ηλικία, είναι ίσως η αρχή και το τέλος για τις βάσεις μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Διαβάστε επίσης  Έλενα Μπολονάση: 10 αγαπημένα μου βιβλία

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της