Νέες εξελίξεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας

«Οι ζωές των ανθρώπων δεν κρίνονται από τα όπλα αλλά από τις συζητήσεις που γίνονται σε μεγάλα τραπέζια πίσω από κλειστές πόρτες.»

Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου την Παρασκευή 28 Ιουλίου από τη Βόρεια Κορέα αποτέλεσε μόνο την αρχή της «έχθρας» και των αντιπαραθέσεων μεταξύ της προαναφερθέν και των ΗΠΑ, καθώς έχουν ακολουθήσει πολλές δηλώσεις και προειδοποιήσεις και από τις δύο μεριές.

Το ζήτημα είναι σίγουρα λεπτής σημασίας και απαιτεί τη χρήση διπλωματίας καθώς και οι δύο ηγέτες έχουν κάνει εχθρικά σχόλια. Σημειώνεται πως την Τρίτη ο πλανητάρχης δήλωσε: «Η Β. Κορέα καλύτερα να μην διατυπώνει άλλες απειλές εναντίον των ΗΠΑ. Θα έρθουν αντιμέτωποι με την φωτιά και την οργή, σε βαθμό τέτοιο που ο πλανήτης δεν έχει ξαναδεί», σχόλιο που ήταν απρογραμμάτιστο και αυθόρμητο, χωρίς να έχουν προηγηθεί συζητήσεις ή αποφάσεις. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις μετρίασε αργότερα χθες τις σκληρές δηλώσεις του Τραμπ, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προτιμούν μια διπλωματική προσέγγιση της βορειοκορεατικής απειλής. Πράγματι η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ κινήθηκε στον χώρο της διπλωματίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον θα ξεκινούσε διάλογο με την Πιονγιάνγκ, εάν η τελευταία σταματούσε τις δοκιμές πυραύλων.

Ωστόσο, την Πέμπτη η τελευταία ανέβασε τους τόνους, λέγοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δοκιμάσει τέσσερις πυραύλους στα διεθνή ύδατα κοντά στην Γκουάμ, όπου βρίσκονται η αεροπορική και η ναυτική βάση των ΗΠΑ. Οι προκλητικές αναφορές της Βόρειας Κορέας περί δοκιμαστικής εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων προς τη νήσο Γκουάμ βάθυναν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τραμπ για το πώς να χειριστεί τα πυραυλικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ, χωρίς να διολισθήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Ωστόσο, ακόμα και μία περιορισμένης έκτασης επίθεση των ΗΠΑ εναντίον ενός βορειοκορεατικού πυραύλου στη βάση του, ή η καταστροφή ενός πυραύλου στον αέρα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλες συνέπειες, καθώς ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ίσως να απαντούσε βυθίζοντας την κορεατική χερσόνησο σε πόλεμο.

Διαβάστε επίσης  Νόσος του Πάρκινσον σε νεαρές ηλικίες.

Παρά το γεγονός πως ο ΟΗΕ έλαβε δράση ώστε να υπάρξουν αντίποινα στη Β. Κορέα για την παραβίαση νόμων του διεθνούς δικαίου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν παραμένει ακάθεκτος και ανεπηρέαστος. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες πολίτες ζητούν να καταταγούν ή να επιστρέψουν στις ένοπλες δυνάμεις μετά τις δηλώσεις της βορειοκορεατικής κυβέρνησης ότι θα προβεί σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χωρίς υπεκφυγές ότι ελπίζει πως η ηγεσία της Βόρειας Κορέας αντιλαμβάνεται πλήρως τη βαρύτητα των προειδοποιήσεών του προς την Πιονγκγιάνγκ, ώστε να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους. «Ελπίζω ότι οι Βορειοκορεάτες θα καταλάβουν πλήρως τη βαρύτητα αυτού που είπα, και αυτό που είπα είναι αυτό που εννοώ», τόνισε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

USA President and China PresidentΠαρά τις έντονες δηλώσεις των χωρών και την «επικίνδυνη» κατάσταση που επικρατεί, ο Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν επίσης πως η πρόσφατη υιοθέτηση μιας απόφασης για τη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη χερσόνησο και πως η κορεατική χερσόνησος θα αποπυρηνικοποιηθεί ό,τι κι αν πει ο Κιμ Γιονγκ. Ο Λευκό Οίκος τονίζει πως η σχέση ανάμεσα στους δύο προέδρους είναι εξαιρετικά στενή και ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει σε μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, παρά τις ειρηνικές προσπάθειες της κυβέρνησης του Τραμπ, και οι ΗΠΑ και η Β. Κορέα δηλώνουν έτοιμες για πολεμική σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης  Αίγυπτος: Επίθεση ενόπλων σε χριστιανούς κόπτες

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η