Την κήρυξη «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» των Μαλδίβων αποφάσισε εχθές ο Πρόεδρος της χώρας Abdulla Yameen για τις επόμενες 30 ημέρες. Ο Yameen, με την δικαιολογία πως το Ανώτατο Δικαστήριο του νησιωτικού κρατιδίου προέβη σε παράνομη έκδοση αθωωτικής απόφασης υπέρ των 9 πολιτικών του αντιπάλων, οι οποίοι κατηγορούνταν για τρομοκρατία, διαφθορά και υπεξαίρεση, αποφάσισε να θέσει τη χώρα σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», με σκοπό να ερευνήσει την «πιθανότητα οργάνωσης πραξικοπήματος εναντίον του».
Η κρίση είχε ήδη αρχίσει από την 1η Φεβρουαρίου, ημερομηνία την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε την απελευθέρωσή των 9 κατηγορουμένων (ανάμεσα στους οποίους και ο εξόριστος πλέον πρώην Πρόεδρος Mohamed Nasheed), εφόσον είχαν αθωωθεί από όλες τις κατηγορίες, καθώς όπως υποστήριξε, δεν υπήρχε νομικός περιορισμός που να την απαγορεύει. Η απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο στο παρελθόν είχε υποστηρίξει τον Πρόεδρο Yameen, καθώς και η διεθνής κοινότητα δεν άφηναν περιθώρια για τη συνέχιση της κράτησης. Έτσι, το πρωί της Κυριακής, ο στρατός των Μαλδίβων με διαταγή του Yameen, προέβη στο κλείσιμο του Κοινοβουλίου της χώρας και στη σύλληψη δύο νομοθετών, μελών της αντιπολίτευσης, ενώ στις 05.02, δυνάμεις ασφαλείας του νησιού, λίγο μετά το διάγγελμα του Υπουργού Νομικών Υποθέσεων, Azima Shakoor, σχετικά με την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εισέβαλαν στο κτίριο που στεγάζεται το Ανώτατο Δικαστήριο και συνέλαβαν δύο ανώτατους δικαστές, καθώς επίσης και τον αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης.
Ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Nasheed απηύθυνε έκκληση στην Ινδία (με την οποία οι Μαλδίβες γειτνιάζουν) για μεσολάβηση, με σκοπό την απελευθέρωση των κρατουμένων και την αποκατάσταση της τάξης. Παράλληλα, τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη διακοπής της χρηματοδότησης της κυβέρνησης Yameen από τις ΗΠΑ και κάθε είδους αμερικανικής οικονομικής συναλλαγής. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας εξέφρασε την ενόχληση του για την κατάσταση που επικρατεί στις Μαλδίβες, ενώ ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση και ο στρατός των Μαλδίβων πρέπει να σεβαστούν την κυριαρχία του νόμου, της ελευθερίας της έκφρασης και των δημοκρατικών θεσμών», ωστόσο δεν σημειώθηκε άμεση αντίδραση ούτε από την Ινδία ούτε από τις ΗΠΑ .
Παράλληλα, Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία πιέζουν την κυβέρνηση Yameen να άρει την απόφαση της, ενώ Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ και Αυστραλία έχουν ήδη εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες στους πολίτες τους, που θα επισκεφθούν τις Μαλδίβες.