Στην Βουλή το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας

Στην Ολομέλεια εισήχθη, σήμερα Τετάρτη, το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης. Η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται αύριο και αργά το βράδυ το Σώμα πρόκειται να ψηφίσει θετικά ή αρνητικά.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, το βράδυ της Τρίτης. Επί της αρχής, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επιφυλακτικοί για το αν πρόκειται να δηλώσουν την ψήφο τους στην επί των άρθρων ψηφοφορία παρουσιάστηκαν οι κύριοι Σταϊκούρας από την ΝΔ και Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής ανέφερε πως παρόλο που το κόμμα του καταψηφίζει τα άρθρα, θα δηλώσει «υπέρ» στο άρθρο 71 για την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών.

Advertisements
Ad 14

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρουν πως, «με εξαίρεση τη διόρθωση των ημαρτημένων στο ΦΠΑ στα αγροτικά, δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα».

Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είχε δηλώσει ότι η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών (άρθρο 71) και το άρθρο 70 (το άρθρο με το οποίο προστίθενται στις υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, αυτές που παρέχονται από τη γεωργική παραγωγή).

Και τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς θα αφορά η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών, αποσαφηνίζεται με ρητή αναφορά που συμπεριέλαβε στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διαβάστε επίσης  Οι «κατά παράδοση» δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε χθες το απόγευμα σειρά νομοτεχνικών αλλαγών και βελτιώσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και αναφορά που γίνεται πλέον στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 71 με τίτλο «κατάργηση της έκπτωσης φόρου βουλευτών» και έχει ως εξής: «Λόγω της εξίσωσης της βουλευτικής αποζημίωσης προς τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών με τις υπ΄ αριθμ. 89/2013 και 6/2015 Αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου της παρ. 2 του άρθρου 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείου), η κατάργηση θα ισχύσει και για τα ανωτέρω πρόσωπα πέραν των βουλευτών».

Παράλληλα, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη υπό το βάρος της Έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις που αφορούν στις περικοπές συντάξεων και ειδικών μισθολογίων.

Τέλος, τα δικά της αντίμετρα κατέθεσε στη Βουλή η ΝΔ. Με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο 13 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνουν να διατεθούν τα 865 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του 2016 για κοινωνικούς σκοπούς.

Τα αντίμετρα που προτάθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι:

  • Αναγκαίες θέσεις ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Την επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές στο 13% από 24%.
  • Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος κατά 20%.
  • Την κατάργηση του αναποτελεσματικού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Η ΝΔ κατέθεσε στην Βουλή τα δικά της αντίμετρα

Φοιτητής στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών. Παθιασμένος με την δημοσιογραφία και την ενημέρωση. Με θέση και άποψη αλλά πάντα υπέρ της αντικειμενικής και ακηδεμόνευτης είδησης. Αγαπώ τα ταξίδια. Όσο πιο μακρινά τόσο καλύτερα. Διαβάζω και ενημερώνομαι γιατί το απαιτούν οι καιροί μας. Μότο μου "Να έχεις άποψη και να μην φοβάσαι να την λες".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν