Ιδού το ερώτημα, περιμένει τις απαντήσεις και τα σχόλια σας. Επηρεάζει ή όχι μια ενδεχόμενη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου τις ελληνικές θέσεις; Η Χίλαρι Κλίντον θα ακολουθήσει την ατζέντα του Ομπάμα ή φέρνει νέα; Η Αμερική ψηφίζει τον επόμενο «πλανητάρχη» κι εμείς περιμένουμε τις εξελίξεις…
Σας παραθέτω παρακάτω πίνακες με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (ενόσω γραφόταν αυτό το κείμενο), ως εργαλείο φυσικά κι όχι ως κριτήριο:
Να θυμίσω πως στις αμερικανικές εκλογές ισχύουν τα εξής: 1) η εκλογή του προέδρου δεν γίνεται άμεσα από το λαό αλλά από το κολέγιο των εκλεκτόρων και 2) κάθε πολιτεία ανάλογα με τον πληθυσμό της διαθέτει έναν αριθμό εκλεκτόρων κι όποιος υποψήφιος έρθει πρώτος σε αυτή την πολιτεία στις εκλογές παίρνει και τους εκλέκτορες στο σύνολό τους (ο υποψήφιος με την πλειοψηφία των εκλεκτόρων -και όχι των ψήφων- εκλέγεται πρόεδρος). Έτσι, έχει συμβεί αρκετές φορές στην αμερικανική ιστορία πρόεδρος να έχει εκλεγεί υποψήφιος που ήλθε δεύτερος σε ψήφους αλλά κατέκτησε την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.
Συνολικά το εκλεκτορικό σώμα απαρτίζεται από 538 εκλέκτορες. Σχεδόν σε όλες τις πολιτείες – με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα εφαρμόζεται το πλειοψηφικό σύστημα για την εκλογή των εκλεκτόρων, δηλαδή ο νικητής υποψήφιος πρόεδρος που έχει διαφορά έστω και μιας ψήφου από τον αντίπαλό του αποσπά το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας. Για να γίνει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος χρειάζεται να συγκεντρώσει 270 ψήφους μέσα στο Σώμα των Εκλεκτόρων. Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία της Καλιφόρνια διαθέτει 55 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ ορισμένες μικρές πολιτείες και το εκλογικό διαμέρισμα της Κολούμπια (όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον έχουν μόνο τρεις εκλέκτορες).