Τσίπρας στις ΗΠΑ: Μάχη για επενδύσεις και ελάφρυνση χρέους

Κυρίαρχο αναμένεται να είναι το θέμα του χρέους στις συναντήσεις που θα έχει αυτές τις μέρες  στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από τον αγώνα προσέλκυσης επενδύσεων που έχει κάνει ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα σε ομογενείς και Αμερικανούς επενδυτές.

Στη σημερινή συνάντηση με τη Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ (Κριστίν Λαγκάρντ) που θα γίνει στην έδρα του Ταμείου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση και να προχωρήσει το θέμα του χρέους. Στη βάση αυτή θα ζητήσει από την Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει και εκείνη προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει ένα καθαρό δρόμο επιστροφής στις αγορές αρκετό καιρό πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το Ταμείο από την πλευρά του θέλει να ξέρει νωρίς αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Επομένως ποιο είναι το πιθανό σημείο σύγκλισης; Η ελάφρυνση του χρέους.

Η σύγκλιση αυτή μοιάζει αισιόδοξη, καθώς μετά από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των Η.Π.Α, Ντέιβιντ Μάλπας, έγινε σαφές πως η κυβέρνηση Τράμπ ακολουθεί την ίδια πορεία με την κυβέρνηση Ομπάμα ως προς το ζήτημα του χρέους, γεγονός που καθιστά πιθανό το να είναι θετική η Αμερικάνικη κυβέρνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Διαβάστε επίσης  Δεμένα τα πλοία έως την Πέμπτη-Εγκλωβισμένοι μαθητές στην Κρήτη

Για το χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, η ελληνική πλευρά θεωρεί πως δεδομένου ότι η πρώτη αξιολόγηση του ΔΝΤ στη βάση του «επί της αρχής» προγράμματος με την Ελλάδα θα γίνει το Φεβρουάριο, η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να γίνει τότε. Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκτίμησε από την Ουάσιγκτον πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή και πως το ίδιο το Ταμείο θα πάρει την πρωτοβουλία για να προχωρήσει τη συζήτηση.

Ενώ όλα αυτά που λέγονται ταιριάζουν γάντι με νέο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, με αφορμή το ταξίδι Τσίπρα στις Η.Π.Α, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, το οποίο λέει πως: «Οι επενδύσεις είναι το συστατικό που λείπει από την Ελλάδα, καθώς η χώρα επιχειρεί να κάνει την οικονομία να σταθεί ξανά στα πόδια της».

Όμως παρ’ όλα αυτά το κοινωνικό κόστος παραμένει στα ύψη, σε μια χώρα με δείκτη ανεργίας στο 21%. «Για να μειώσει η Ελλάδα την ανεργία σε ποσοστό κάτω του 20%, απαιτείται αύξηση των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό 8% για τα επόμενα χρόνια, ενώ είναι αδύνατον να έχεις βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις» εξηγεί ο κ. Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής.

Advertising

Το γράφημα εξηγεί το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα και κάνει σαφές πως υπάρχει έλλειψη επενδύσεων στη χώρα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg, insider.gr

Φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου. Αθεράπευτα τεχνοκράτης ( fun-fact ) και κολλημένος με την ιστορία. Ναι, είμαι από αυτούς τους περίεργους που παίζουν πινγκ πονγκ, μου αρέσουν τα γερμανικά ως γλώσσα και πάντα θα βρω χρόνο να διαβάσω ένα καλό οικονομικό-κοινωνιολογικό άρθρο. Το μοτο μου: Γίνε η αλλαγή που θες να δεις!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ελευθεροτεκτονισμός στην Σικελία: Η ιστορία μέσα από το Palazzo Conte Federico

Ο Ελευθεροτεκτονισμός μέσα από το Palazzo Conte Federico

Η Σικελία, ένα υπέροχο ιστορικό νησί της Ιταλίας με πλούσια

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταθλιπτικά συμπτώματα

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταθλιπτικά