Βρετανικές Εκλογές: Επαναφέρει τις συζητήσεις για Brexit η Τ. Μέι

Διευρυμένο προβάδισμα των Συντηρητικών δίνει σημερινή δημοσκόπησηΛίγη μόνο ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Βρετανία, καλώντας περίπου 46 εκατ. ψηφοφόρους να αναδείξουν τον ή την νέα πρωθυπουργό που θα υλοποιήσει την εντολή για το Brexit, η Τερέζα Μέι επανέφερε σε ομιλία της πως μόνο εκείνη μπορεί να οδηγήσει την χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ασφάλεια.

Η Τερέζα Μέι αφήνει πίσω της τις έντονες διαφωνίες σε εθνικό επίπεδο για το θέμα ασφάλειας μετά από δύο αιματηρές επιθέσεις Ισλαμιστών.

Η Μέι ανακοίνωσε τις πρώιμες εκλογές αιφνιδιαστικά πριν από επτά εβδομάδες, στοχεύοντας στην αύξηση της πλειοψηφίας των βουλευτικών της εδρών σε πάνω από 17 έδρες που είναι σήμερα, πριν την έναρξη των συνομιλιών για την έξοδο από την ΕΕ.

Η προεκλογική της εκστρατεία όμως είχε ανατροπές που ούτε η ίδια περίμενε. Μια απότομη κάθοδο του άνετου προβαδίσματός της σε δημοσκοπήσεις έναντι του Εργατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) και τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο που κόστισαν τη ζωή σε 30 άτομα.

Advertisements
Ad 14

Η αντιπαλότητα των δύο πλευρών

«Όσον αφορά τις εκλογές, νομίζω πως οι επιλογές και τα ερωτηματικά που χρειάζεται να θέσει ο κόσμος είναι ακριβώς τα ίδια σήμερα με αυτά που υπήρχαν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας», είπε χθες σε ακροατήριο υποστηρικτών της στο Νόργουιτς, στην ανατολική Αγγλία.

«Και η πρώτη ερώτηση είναι ποιόν εμπιστεύεσαι να έχει στην πραγματικότητα την ισχυρή και σταθερή ηγεσία η οποία θα φέρει την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία στην Ευρώπη», τόνισε.

Η Μέι έχει προσπαθήσει να χαρακτηρίσει τον Κόρμπιν ως αδύναμο ηγέτη ενός σπάταλου κόμματος το οποίο θα διαλύσει την οικονομία της Βρετανίας (συνολικής αξίας 2,2 τρις ευρώ), και θα οδηγήσει τη χώρα σε χαοτικές διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης  Γιατί πρόωρες εκλογές στην Τουρκία;

Στην αντεπίθεση έχει περάσει ο ηγέτης των εργατικών Κόρμπιν, λέγοντας ότι η οικονομία λιτότητας των Συντηρητικών έχει ζημιώσει τους φτωχούς και έχει αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι θέσεις των δύο πλευρών

Οι Συντηρητικοί, με επικεφαλής την Τερέζα Μέι υποστηρίζουν την διαμόρφωση ενός δικαιότερου κράτους μέσω πολιτικών όπως η αύξηση φόρων για το πλουσιότερο 5% των φορολογούμενων, η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και η επένδυση 250 δις λιρών (288 δις ευρώ) σε υποδομές.

Ο ηγέτης των Εργατικών από την δική του μεριά δήλωσε πως «Η επιλογή είναι πολύ απλή. Άλλα πέντε χρόνια μιας κυβέρνησης Συντηρητικών, άλλα πέντε χρόνια λιτότητας, άλλα πέντε χρόνια μειώσεων. Ή κάτι διαφορετικό;»

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν έρθει στην δημοσιότητα διαφαίνεται η νίκη των Συντηρητικών, όμως για την Τερέζα Μέι, η δυσκολία δεν είναι απλώς να κερδίσει, αλλά να ξεπεράσει κατά πολύ την πλειοψηφία των 12 βουλευτικών εδρών που είχε ο Συντηρητικός προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον. Μια μικρότερη μειοψηφία θα υποσκάψει το κύρος της μέσα στο κόμμα καθώς και στις συνομιλίες της με τους άλλους 27 ευρωπαίους ηγέτες.

Φοιτητής στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών. Παθιασμένος με την δημοσιογραφία και την ενημέρωση. Με θέση και άποψη αλλά πάντα υπέρ της αντικειμενικής και ακηδεμόνευτης είδησης. Αγαπώ τα ταξίδια. Όσο πιο μακρινά τόσο καλύτερα. Διαβάζω και ενημερώνομαι γιατί το απαιτούν οι καιροί μας. Μότο μου "Να έχεις άποψη και να μην φοβάσαι να την λες".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι