25 νεκροί από επίθεση της Al Shabaab στο Μογκαντίσου

al shabaab

25 νεκροί και 30 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της χθεσινής επίθεσης της Al Shabaab σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Μογκαντίσου. Οι φανατικοί ισλαμιστές της οργάνωσης, αφού πυροδότησαν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Nasa Hablod της σομαλικής πρωτεύουσας, παγιδεύοντας τους επισκέπτες του για ώρες και πυροβολώντας αδιακρίτως, δολοφονώντας εν ψυχρώ 25 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου, όπου σημειώθηκε έκρηξη έξω από το ξενοδοχείο, από βομβιστή αυτοκτονίας. Ο τελευταίος πυροδότησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του στην είσοδο του Nasa Hablod, το οποίο βρίσκεται πλησίον του Προεδρικού Μεγάρου και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολιτικούς και μέλη της κυβέρνησης. Έπειτα, οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο και κράτησαν ομήρους όσους διέμεναν σε αυτό, ενώ άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας 25 και τραυματίζοντας 30 (ανάμεσα τους και έναν υπουργό της σομαλικής κυβέρνησης), σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των θυμάτων πιθανότατα να αυξηθεί. Χρειάστηκαν 10 ώρες πολιορκίας του ξενοδοχείου από τις δυνάμεις ασφαλείας για να τερματιστεί η ομηρία. Υπήρξε ολονύχτια ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ισλαμιστών της Al Shabaab και των σομαλικών δυνάμεων, ενώ, κατά την επιχείρηση, σκοτώθηκαν δύο από τους πέντε δράστες. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν. Λίγες ώρες μετά, η οργάνωση Al Shabaab ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη για την πολύνεκρη ομηρία στο ξενοδοχείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Al Shabaab είναι υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις στην αφρικανική ήπειρο. Σύμφωνα με το τμήμα Σπουδών Ασφαλείας του Αφρικανικού Κέντρου της Washington, η Al Shabab ευθύνεται για 987 από τα 1827 τρομοκρατικά χτυπήματα που σημειώθηκαν σε όλη την Αφρική για φέτος. Η οργάνωση, η οποία στο παρελθόν είχε συνδέσεις με την Al Qaeda και τώρα εικάζεται πως συνεργάζεται με τον ISIS, πιθανολογείται πως είναι επίσης υπέυθυνη για την πολύνεκρη επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας στο Μογκαντίσου με 350 θύματα, μόλις δύο εβδομάδες πριν την χθεσινή επίθεση. Παρόλα αυτά, δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για αυό το περιστατικό. Μετά από το συμβάν, ο Πρόεδρος της Σομαλίας Mohamed Abdullahi Mohamed επισκέφθηκε χώρες της Ανατολικής Αφρικής, σε μία προσπάθεια για συντονισμό των κυβερνήσεων των κρατών στο Κέρας της Αφρικής για δράση εναντίον της Al Shabab.

Διαβάστε επίσης  Mαρία Καλτσή: Ένα αερόστατο για τον παππού
Advertising

Advertisements
Ad 14

Υπολογίζεται πως, μέχρι το τέλος του 2020, 22000 στρατιώτες των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης θα έχουν αποχωρήσει από την Σομαλία, παραδίδοντας τα ζητήματα εθνικής ασφαλείας του κράτους στις ένοπλες δυνάμεις του. Ωστόσο, περιστατικά σαν το χθεσινό, εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με το αν ο σομαλικος στρατός είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ασφάλεια και άμυνα της χώρας από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Η Al Shabaab δεν δείχνει να παραδίδεται εύκολα, γεγονός που έκανε τις ΗΠΑ να ενισχύσει τις επιθέσεις για την εξάλειψη της, πραγματοποιώντας μόνο για αυτήν τη χρονιά περίπου 20 επιθέσεις με drone εναντίον στόχων της. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις οργανώσεων όπως η Al Shabaab δίνουν την εντύπωση πως ο ισλαμικός εξτρεμισμός μετατοπίζει το πεδίο δράσης του  από την Μέση Ανατολή, στην οποία φαίνεται να χάνει έδαφος, στην Αφρική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο μύθος της γοργόνας

Ο μύθος της γοργόνας είναι αρκετά δημοφιλής στη λαϊκή κουλτούρα

4 + 1 εξαιρετικά podcasts για βιβλιοφάγους

Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν πιο