«Ο Ρεϊνάλντο Παροτζινόγκ, δήμαρχος της πόλης Οζαμίζ στις Φιλιππίνες έπεσε νεκρός σε επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας, μαζί με άλλα 11 άτομα. Ο Παροτζινόγκ σκοτώθηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του». Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, τον Λεμουέλ Γκόντα, οι φρουροί ασφαλείας του δημάρχου άνοιξαν πυρ και οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά. Η αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας, Τζαϊσέν Ντε Γκουσμάν, ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν χειροβομβίδες, πυρομαχικά και ναρκωτικές ουσίες. Η αστυνομία είχε ξεκινήσει πρόσφατα να παρακολουθεί τον Παροτζινόγκ, μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ντουτέρτε, εξήγησε.
Πηγή : TVXS
Οι δηλώσεις στις οποίες αναφέρεται ο αρχηγός της αστυνομίας είναι εκείνες στις οποίες πρόσφατα είχε προβεί ο Πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ρόα Ντουτέρτε και στις οποίες κατονόμασε δημόσια εκπροσώπους τοπικών αρχών, αστυνομικούς και δικαστές οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών. Πέρυσι η αστυνομία είχε σκοτώσει άλλους δύο δημάρχους, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν στη «λίστα» του προέδρου.
Ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών»
Ο Ντουτέρτε εξελέγη Πρόεδρος των Φιλιππίνων στις 9 Μαΐου 2016 και σχεδόν αμέσως ξεκίνησε τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» τον οποίο είχε ως βασική διακήρυξη στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Στα πλαίσια αυτού του πολέμου διέταξε την αστυνομία και προέτρεψε τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους και να εκτελούν εν ψυχρώ όποιον «μοιάζει με χρήστη ή έμπορο ναρκωτικών».
Το αποτέλεσμα είναι μέχρι σήμερα περίπου 9000 (εννιά χιλιάδες) άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους από την αστυνομία ή τους υποστηρικτές του Προέδρου χωρίς να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε μεγαλέμπορους και απλούς χρήστες. Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα ήταν ακόμα και παιδιά που «έμοιαζαν σαν βαποράκια».
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επαινέσει τον Ντουτέρτε για την «εξαιρετική του δουλειά» στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, ωστόσο οι πρακτικές αυτές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά του ΟΗΕ. Η απάντηση του Προέδρου ήταν πως οι Φιλιππίνες θα αποχωρήσουν από τον ΟΗΕ και θα σχηματίσουν καινούργιο διεθνή οργανισμό μαζί με την Κίνα και κάποιες αφρικανικές χώρες που «μοιράζονται κοινές αξίες».
Η προτίμηση του Ντουτέρτε για τις βίαιες και αιματηρές μεθόδους εφαρμογής της πολιτικής του και επιβολής των απόψεών του δεν ήταν άγνωστες στους Φιλιππινέζους. Τις είχε ήδη εφαρμόσει ως δήμαρχος της πόλης Νταβάο. Το περιοδικό Time του είχε προσδώσει το προσωνύμιο «Ο Τιμωρός» ενώ φερόταν να εμπλέκεται (ως δήμαρχος) και με την «Ομάδα Θανάτου» του Νταβάο, μία παραστρατιωτική οργάνωση η οποία κατηγορείται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις εξωδικαστικές δολοφονίες υπόπτων εγκληματιών, μεταξύ αυτών και εμπόρων ναρκωτικών.
Ο ίδιος ο Ντουτέρτε ποτέ δεν διέψευσε αλλά ούτε και αποδέχτηκε τη σύνδεσή του με αυτό το παραστρατιωτικό σώμα. Σε μια συνέντευξή του ωστόσο είχε παραδεχτεί πως έκανε ο ίδιος περιπολίες στην πόλη μαζί με την αστυνομία «για να δείχνει στους αστυνομικούς πώς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Στα πλαίσια ενός τέτοιου «μαθήματος» ο Ντουτέρτε δήλωσε πως σκότωσε με πυροβολισμό στο κεφάλι έναν ύποπτο για διακίνηση ναρκωτικών. Σε μια άλλη συνέντευξή του είχε πει πως κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής μεταγωγής κρατουμένων εμπόρων ναρκωτικών πέταξε έναν από αυτούς από το ελικόπτερο εν πτήση.
Αν και αργότερα ο Ντουτέρτε προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, το σίγουρο είναι πως ένας άνθρωπος με τέτοιες απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, και με δεδομένο πως ήταν δήμαρχος του Νταβάο για 22 χρόνια, φαίνεται μάλλον απίθανο να μην συνδέεται με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις της περιοχής του. Ένα άλλο μέτρο του Προέδρου είναι η επιβολή στρατιωτικού νόμου τον Μάιο τους 2017 για την καταπολέμηση του ISIS στις Φιλιππίνες.
Φυσικά υπάρχουν φωνές που επικρίνουν τον Ντουτέρτε, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Όχι μόνο για το γεγονός πως οι πρακτικές του είναι απάνθρωπες αλλά και για το γεγονός πως, όπως υποστηρίζουν, τόσο ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών όσο και ο στρατιωτικός νόμος κατά του ISIS δεν είναι τίποτα άλλο παρά μεθοδεύσεις για την εξολόθρευση των πολιτικών του αντιπάλων και την επιβολή μιας de facto δικτατορίας που θα του επιτρέψει να μείνει ισόβιος Πρόεδρος της χώρας.
Ο Ντουτέρτε φαίνεται να εφαρμόζει τη μέθοδο της κήρυξης της χώρας σε «κατάσταση μόνιμης έκτακτης ανάγκης». Την ίδια πρακτική είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθώντας να παραμείνει ισόβια στην Προεδρία της Ρωσίας. Άλλωστε ο Ντουτέρτε ποτέ δεν έκρυψε το θαυμασμό του για το Ρώσο πολιτικό.
Η ανοχή της διεθνής σκηνής
Στη διεθνή σκηνή ο Ντουτέρτε φαίνεται πως απολαμβάνει την ανοχή της Δύσης και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά τις σποραδικές λεκτικές καταδίκες των εγκλημάτων του, βλέπουν στο πρόσωπο του έναν περιφερειακό σύμμαχο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί η στρατηγική σημασία των Φιλιππίνων για την πρόσβαση στη Σινική Θάλασσα όπου αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού για ΗΠΑ και Κίνα. Ακόμα, με την Κορεατική κρίση να είναι σε εξέλιξη θα ήταν καταστροφή για της ΗΠΑ να χάσουν έναν δεδομένο περιφερειακό σύμμαχο.
Παρά την αιμοσταγή δράση του, ο Ντουτέρτε φαίνεται να απολαμβάνει τεράστια δημοτικότητα στον λαό των Φιλιππίνων που στο πρόσωπο του βλέπει έναν ισχυρό αρχηγό, που θα τον προστατεύσει από «τη μαφία των ναρκωτικών, τους τρομοκράτες και τη διαφθορά» και θα κάνει τη χώρα περιφερειακή υπερδύναμη. Για έναν λαό που έχει υποφέρει τόσο από την αποικιοκρατία της Δύσης όσο και από τη φτώχεια, κάτι τέτοιο δείχνει να είναι ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
Δυστυχώς η ιστορία έχει αποδείξει πως ηγέτες σαν τον Φιλιππινέζο Πρόεδρο μπορεί να εντυπωσιάζουν το λαό για κάποιο διάστημα, ωστόσο στο τέλος οδεύουν προς την καταστροφή (αφού πρώτα έχουν προξενήσει πόνο και δυστυχία). Όταν μόνο μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης ο Ντουτέρτε έχει στείλει στο θάνατο 9000 (εννιά χιλιάδες πολίτες) και τρεις πολιτικούς, μπορούμε άνετα να φανταστούμε για πόση φρίκη είναι ικανός, ακόμα και τι ακραίες μεθόδους μπορεί να χρησιμοποιήσει για να παραμείνει στην εξουσία.