Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

La sortie de l’usine Lumière à Lyon: Η πρώτη ταινία του κινηματογράφου

Το «La sortie de lusine Lumière à Lyon» χαρακτηρίζεται ως η πρώτη ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το «La sortie de l’usine Lumière à Lyon» μπορεί να μην είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε αλλά είναι το πρώτο φιλμ που προβλήθηκε δημόσια με κοινό. Για αυτόν το λόγο, λοιπόν, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να το γνωρίσουμε.

Το «Workers Leaving the Lumiere Factory» αποτελεί μια ταινία μικρού μήκους των αδερφών Lumiere. Γεννημένοι στη Besancon της Γαλλίας, τα αδέρφια υπήρξαν κατασκευαστές εξοπλισμού φωτογραφίας αλλά και ταινιών μικρού μήκους.

Η ταινία «Η έξοδος από το εργοστάσιο Lumiere της Λυών»

La sortie de l'usine Lumière à Lyon
Πηγή εικόνας: allocine.fr

Το «La sortie de lusine Lumière à Lyon» είναι ένα σύντομο ασπρόμαυρο βουβό ντοκιμαντέρ Γαλλικής παραγωγής του 1895. Το φιλμ των 46 μόλις δευτερολέπτων σκηνοθετήθηκε, κινηματογραφήθηκε και διανεμήθηκε από τον Louis Lumiere. Για πρώτη φορά, κυκλοφόρησε πριν 125 χρόνια και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου του 1895. Έναν χρόνο μετά (20 Φεβρουαρίου του 1896) κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πιο πρόσφατες τηλεοπτικές προβολές του φιλμ πραγματοποιήθηκαν το 1970 και το 1982, στη Δανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες αντίστοιχα.

Πηγή εικόνας: lepoint.fr

Το «La sortie de lusine Lumière à Lyon» προβλήθηκε τον Μάρτιο του 1895 για λογαριασμό των 200 μελών της «Εταιρείας για την Ανάπτυξη της Εθνικής Βιομηχανίας»  (Παρίσι). Μια δεύτερη προβολή πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους για περίπου 40 επισκέπτες που πλήρωσαν για να τo παρακολουθήσουν. Η ταινία τον 800 καρέ, έχει τρεις διαφορετικές εκδοχές που διαφέρουν μεταξύ τους με πολλούς τρόπους. Ο ένας από αυτούς είναι η αλλαγή στο στυλ των ρούχων που δήλωναν τις διαφορετικές εποχές που γυρίστηκαν.

Το πρόσφατο 2017 και κατά τη διάρκεια του Festival Lumiere, δημιουργήθηκε το remake του φιλμ, «Sortie d’ usine». Σ’ αυτό υποδύονται τον εαυτό τους ο Niels Arestrup (Diplomatie), o Charles Aznavour (Mon Colonel) και ο Jean Becher (Le Collier Rouge).

Δείτε εδώ και τις 3 εκδοχές του «La sortie de l’usine Lumière à Lyon»:

Κατοικώ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα στο τμήμα ''Μεσογειακών Σπουδών'' με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ''Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης ΞΓ'' του πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Κύπρος). Λατρεύω τη μουσική, τον κινηματογράφο και τον εθελοντισμό.

Περισσότερα από τη στήλη: Specials

Specials

5 σκηνές αυτοσχεδιασμού που παρέμειναν στη ταινία

Σινεμά χωρίς σενάριο γίνεται; Όχι ακριβώς, αλλά μερικές φορές οι πιο αξέχαστες στιγμές γεννήθηκαν από…

Specials

8ο ATHICFF – Το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας έρχεται!

Το αγαπημένο κινηματογραφικό γεγονός για παιδιά και εφήβους, το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου…

Specials

Η στοιχειωτική μουσική στην εναρκτήρια σκηνή του «The Shining»

Έχουν περάσει 45 πλέον χρόνια από την προβολή της ταινίας του τελειομανή προβοκάτορα Stanley Kubrick,…

Specials

Σαν σήμερα κυκλοφόρησε η ταινία «Halloween II» του John Carpenter

Τρία χρόνια μετά την πρώτη ταινία του περίφημου franchise του John Carpenter, «Halloween» («Η Νύχτα…

Specials

Ταινίες τρόμου και κουβέρτα: η ιεροτελεστία του Οκτώβρη

Όταν ο Οκτώβρης πέφτει, οι ταινίες τρόμου είναι must. Ένα ταξίδι στα horror που μάς…

Specials

Mια αναδρομή στις βωβές ταινίες τρόμου!

Καλώς ήρθατε σ’ ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, με τις βωβές ταινίες τρόμου να προκαλούν…

Specials

Γιατί αγαπάμε τον Batman;

Ένας διαφορετικός, πιο “σκοτεινός” ήρωας Ανάμεσα στο πάνθεον των υπερηρώων, ο Batman είναι μοναδικός. Σε…