Ο Χάινριχ Λούιτπολντ Χίμλερ (Heinrich Luitpold Himler) υπήρξε ο δεύτερος σημαντικός άνθρωπος για το Γ’ Ράιχ μετά τον Χίτλερ. Ακραίος Εθνικοσοσιαλιστής με ισχυρές και απόλυτες απόψεις. Θεωρείται ως ο εμπνευστής του Ολοκαυτώματος καθώς και του τρόπου εξόντωσης των «κατώτερων ανθρώπων».
Χάινριχ Χίμλερ: η δολοφονική μηχανή των τσιγγάνων
Σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου 1943, ο Χίμλερ αποφασίζει την εξόντωση άλλης μιας κοινωνικής ομάδας, εκείνης των τσιγγάνων. Διατάζει τη σύλληψη και τη μεταφορά τσιγγάνων κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη γλώσσα των τσιγγάνων το γεγονός αυτό είναι γνωστό ως «Ποράιμος», δηλαδή αφανισμός. Ο Χίμλερ πήρε αυτή την απόφαση στηριζόμενος στην άποψη του Χάνς Γκίντερ ότι οι τσιγγάνοι είναι αποδεδειγμένα κατώτερη γενιά και πρέπει να αφανιστούν. Καθώς οι τσιγγάνοι είναι διασκορπισμένοι σε πολλά κράτη και δεν έχουν μια συγκεκριμένη ηγεσία να τους υπερασπιστεί, υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι 800.000 τσιγγάνοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ.
Πως όμως ένας άνθρωπος που μεγάλωσε σε μια κλασική Ρωμαιοκαθολική οικογένεια μετράπηκε σε δολοφονική μηχανή αφανίζοντας μόλις σε 4 χρόνια 4.000.000 ανθρώπους;
Στο ερώτημα αυτό προσπαθούν εδώ και χρόνια να απαντήσουν επιστήμονες απο διάφορους τομείς, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, ιστορικοί και άλλοι. Σίγουρα η ζωή του Χάινριχ Χίμλερ προκαλεί ενδιαφέρον και θα συνεχίσει να μελετάται για πολλά χρόνια, όχι μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά και ως δείγμα της σκληρής ανθρώπινης φύσης.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του Χίμλερ
Τίποτα δεν προμήνυε ότι ο δεύτερος γιός μιας συμπαθητικής και αστικής οικογένειας θα μετατρεπόταν σε έναν ψυχρό δολοφόνο τόσων ανθρώπων. Ο Χάινριχ Χίμλερ γεννήθηκε στο Μόναχο στις 7 Οκτωβρίου 1900 και μεγάλωσε σε ένα ρωμαιοκαθολικό περιβάλλον. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής και αυστηρών αρχών. Ο ίδιος σπουδάζει Γεωπονία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου. Ο Χίμλερ ήρθε σε ρήξη με την οικογένεια του μόνο όταν γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγο του, Μαργκαρέτε Μπόντε η οποία ακολουθούσε τον Προτεσταντισμό και γι’ αυτό δεν έγινε ποτέ ολοκληρωτικά δεκτή από την οικογένειά του.
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Χίμλερ επιθυμούσε να πολεμήσει στο μέτωπο. Μάλιστα, επεδίωξε και τότε μια καριέρα ως αξιωματικός, αλλά δεν τα κατάφερε. Μετά τη λήξη του πολέμου και ενώ ήταν απογοητευμένος, βρίσκει παρηγοριά στους κόλπους μια δεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης, της «Λάουτερμπαχ».
Από γεωπόνος γίνεται το δεξί χέρι του Χίτλερ
Για λόγους βιοπορισμού ο Χίμλερ ασχολείται με τη γεωπονική και την ορνιθοτροφία, όμως εκείνο που γύριζε συνεχώς στο μυαλό του ήταν η στρατιωτική καταξίωση. Γοητευμένος από τους λόγους του Χίτλερ, ο Χάινριχ γίνεται μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος το 1923. Μόλις το 1925 μπαίνει στους Eς-Ες με τον αριθμό 168 και το 1928 διορίζεται από τον Χίτλερ ως ο Γενικός Αρχηγός τους. Η εμπιστοσύνη του στον Φύρερ ήταν δεδομένη και για το λόγο αυτό παρέμεινε σε αυτό το πόστο μέχρι και το τέλος του πολέμου.
Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών
Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση έχει μείνει στην θλιβερή ιστορία της ανθρωπότητας η βραδιά κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οι πολιτικοί αντίπαλοι του Χίτλερ. Μεταξύ 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου το 1934 ο Χίμλερ με τους Ες Ες είχαν αναλάβει να διαπράξουν τις μαζικές δολοφονίες των αντίζηλων Ταγμάτων Εφόδου και των πολιτικών αντιπάλων. Το ίδιο βράδυ δολοφονήθηκε ακόμη και ο πρώην καγκελάριος και στρατηγός Κούρτ Φον Σλάιχερ.
Χάινριχ Χίμλερ: Εκκαθάριση χωρίς έλεος
Αρκετά συχνά ακούμε να λέγεται ότι οι στρατηγοί ακολουθούν απλώς διαταγές. Δεν μπορούν να τις αποφύγουν ή να παρακούσουν, αλλά κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Ο στρατιώτης δεν μπορεί να μην εκτελέσει τη διαταγή γιατί θα εκτελεστεί. Πρέπει να καταλάβουμε, όμως, ότι ο Χάινριχ Χίμλερ δεν εκτελούσε απλώς τις διαταγές του Χίτλερ. Συνήθως ήταν ο ίδιος εμπνευστής των τρόπων εξόντωσης, γεγονός που προκαλεί την αποστροφή προς το πρόσωπό του. Πρόκειται για τον άνθρωπο που σκέφτηκε το Ολοκαύτωμα, το οργάνωσε με κάθε λεπτομέρεια και το υλοποίησε. Ο Χίμλερ «εμπνεύστηκε» τους θαλάμους αερίων, αλλά και όλη τη διαδικασία, ώστε να είναι πιο πρακτική η εξόντωση για τους γερμανούς στρατιώτες.
Ο Χίμλερ ως μέλος των Ναζί ήταν αντισημιτικός, αλλά έβαλε στο στόχαστρο και άλλες κοινωνικές ομάδες. Αρχικά, είχε ως προτεραιότητα τους Εβραίους. Μετά, όμως, σκέφτηκε ότι και οι τσιγγάνοι μολύνουν το έθνος των γερμανών. Στη συνέχεια, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οδηγούσε τους ομοφυλόφιλους, τους αριστερούς και όλους όσους αποτελούσαν «κίνδυνο» για την Άρεια Φυλή του.
Η συμπεριφορά του Χάινριχ Χίμλερ και οι ιδέες του κερδίζουν την εμπιστοσύνη του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Χίμλερ είναι πλέον ο προσωπικός του συνεργάτης και ο άνθρωπος που υλοποιεί κάθε του όνειρο του για την εξόντωση των «κατώτερων ανθρώπων». Ο Χίτλερ θαυμάζει τις ιδέες του για τα ναζιστικά στρατόπεδα. Έτσι, ο Χίμλερ διορίζεται υπεύθυνος στην Πολωνία όπου μέχρι το καλοκαίρι του 1940 δολοφονούνται 1 εκατομμύριο άνθρωποι.
Το 1943 ο Χίμλερ διορίζεται Υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός της Γερμανικής Αστυνομίας. Με αυτό τον τρόπο ο Χίμλερ έχει υπό τις διαταγές του όλες τις ένοπλες δυνάμεις, τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και τη Γκεστάπο. Κατά τον Μάρτιν Μπόρμαν είχε το ψευδώνυμο «Θείος Χάινριχ».
O Χάινριχ Χίμλερ ιδρύει τα «Τάγματα Θανάτου»
Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Χίτλερ, ο Χίμλερ ιδρύει τις «Μονάδες Ειδικής Δράσης» που είναι κυρίως γνωστές ως «Τάγματα Θανάτου». Υπολογίζεται ότι στο σύνολο της τετραετίας που έδρασε ο Χίμλερ βρήκαν τραγικό θάνατο 4.000.000 άνθρωποι, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά. Εντύπωση προκαλεί σε όλους η αναισθησία και η σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζε ο Χίμλερ την εξόντωση ανδρών, γυναικών και παιδιών ώστε να «καθαρίσει η επικράτεια από τη φυλή αυτή».
Έχει σωθεί μέχρι σήμερα η μαγνητοσκόπηση μιας τρίωρης ομιλίας που έδωσε ο Χίμλερ στις 4 Οκτωβρίου του 1943 έχοντας, μάλιστα, στην αγκαλιά την κόρη του. Στην ομιλία αυτή παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο εξάλειψης των Εβραίων χωρίς να κομπιάζει ούτε λεπτό όταν αναφέρεται στις γυναίκες και τα παιδιά τους. Οι ψυχολόγοι σήμερα εξετάζουν τη μαγνητοσκόπηση αποδεικνύοντας ότi επρόκειτο για ένα άτομο με ψυχοπαθολογία και διαστροφή.
Σύμφωνα με τον Χίμλερ, οι γερμανοί στρατιώτες θα έπρεπε να επιδεικνύουν αντοχή και ευπρέπεια, καθώς θα περπατούν ανάμεσα από σωρούς νεκρών. Η εξόντωση αυτή θα έδινε ενέργεια στους Ες-Ες για να συνεχίσουν το έργο τους και θα τους έκανε περισσότερο γενναίους. Οι Ναζί θα κέρδιζαν κατά τον Χίμλερ την εκτίμηση του λαού για την εκκαθάριση του έθνους από κάθε μορφή μιάσματος που μπορούσε να τους μολύνει.
Το απόγειο και η πτώση
Προς το τέλος του πολέμου ο Χίτλερ εμπιστεύεται την διοίκηση του Αρχηγείου του Άνω Ρήνου στον Χίμλερ. Επίσης, όταν οι Σοβιετικοί πλησίαζαν το Βερολίνο, ο Χάινριχ αναλαμβάνει το Αρχηγείο του Βιστούλα χωρίς, ωστόσο, για πρώτη φορά, να πετύχει τους στόχους που του είχε θέσει ο Χίτλερ. Τελικά, αποφασίζει να προτείνει στους Συμμάχους τη διαπραγμάτευση της παράδοσης, αλλά δεν τα καταφέρνει. Ο Χίτλερ, όταν πληροφορείται ότι ο Χάινριχ πρότεινε την παράδοση, διατάζει να τον συλλάβουν αμέσως. Ο Χίμλερ αντιλαμβάνεται το θυμό του Φύρερ και μεταμφιεσμένος σε πρόσφυγα με πλαστά χαρτιά προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον Ναύαρχο Νταίνιτες. Δεν πρόλαβε όμως, καθώς την ίδια μέρα συλλαμβάνεται από τους Βρετανούς. Κατά τη διάρκεια της κράτησης του δεν απαρνήθηκε τίποτα από όσα έκανε, δήλωνε πίστη στον Χίτλερ και δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας. Αυτοκτονεί στις 23 Μαΐου του 1945 στο Λούνενμπουργκ, χρησιμοποιώντας τη χρυσή κάψουλα δηλητηρίου που κουβαλούσε πάντα μαζί του.
Ο Χάινριχ Χίμλερ και η ψυχολογική διαταραχή
Η επιστήμη της ψυχολογίας έχει ρίξει φως στη συμπεριφορά του Χάινριχ Χίμλερ μελετώντας όσα στοιχεία υπάρχουν για εκείνον. Μαγνητοσκοπήσεις, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, μαρτυρίες και σελίδες από το προσωπικό του ημερολόγιο που βρέθηκαν σε Ρωσία και Βρετανία μαρτυρούν ότι επρόκειτο για άτομο με διαταραχή της προσωπικότητας. Αίσθηση προκαλεί η καταγραφή των αποτρόπαιων πράξεων του στο προσωπικό του ημερολόγιο δίπλα σε δείπνα ή συναντήσεις. Η αναισθησία με την οποία αντιμετώπιζε το θάνατο παιδιών ή γυναικών κάνουν πολλούς να μιλούν ακόμη και για σχιζοφρένεια. Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι θεωρούσε δολοφονία το κυνήγι των ζώων. Ισχυριζόταν ότι είναι κακό να τα σκοτώνουν γιατί είχαν δικαίωμα στη ζωή σε αντίθεση με τους Εβραίους, τους τσιγγάνους, τους αριστερούς ή τους ομοφυλόφιλους.
Η προσωπική ζωή του Χίμλερ
Είναι γεγονός ότι οι διαταραγμένες προσωπικότητες αναπτύσσονται μέσα σε «δυσμενή» κοινωνικά περιβάλλοντα. Το ίδιο ισχύει για την οικογένεια του Χάινριχ Χίμλερ. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, παντρεύτηκε τη Μαργκαρέτε Μπόντε, μία φανατική οπαδό των Ναζί την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Η Μαργκαρέτε ήταν νοσοκόμα και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για τη διαιώνιση της οικογένειάς του, καθώς ήταν ψηλή, ξανθιά και γαλανομάτα, όπως οι τυπικοί γερμανοί. Ωστόσο, ήταν μεγαλύτερη του Χίμλερ κατά 7 χρόνια, χωρισμένη, αγοραφοβική και ανήκε στους Προτεστάντες. Αυτοί ήταν και οι λόγοι για τους οποίους η οικογένεια του Χίμλερ δεν τη συμπάθησε ποτέ. Όταν η σύζυγός του επισκέφτηκε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έγραψε σε επιστολή της ότι οι Εβραίοι δεν μοιάζουν με ανθρώπινα όντα και ότι η βρωμιά τους είναι απίστευτη. Ο Χίμλερ διατηρούσε, επίσης, σχέση με την προσωπική του γραμματέα με την οποία απέκτησε δύο εξώγαμα παιδιά. Αναγνώρισε τα παιδιά του, όμως, θεωρούσε μεγάλη αμαρτία την πράξη του.
Πριν χωρίσει με τη σύζυγό του, ο Χίμλερ απέκτησε μαζί της μια κόρη η οποία ήταν για εκείνον το σημαντικότερο πρόσωπο της ζωής του. Οι σχέσεις του μαζί της ήταν πολύ στενές. Ταξίδευε συχνά για να τη συναντήσει, ενώ αρκετές είναι οι φωτογραφίες που σώζονται με την κόρη του σε ομιλίες ακόμα και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως στο Νταχάου.
Από πολλούς η κόρη του Χίμλερ χαρακτηρίζεται ως η «Πριγκίπισσα των Ναζί». Η γυναίκα αυτή σχημάτισε την προσωπικότητας της μέσα σε ένα άκρως δεξιό και αρρωστημένο περιβάλλον. Ποτέ δεν αρνήθηκε τον πατέρα της, αλλά και δεν πίστεψε ότι έκανε κάτι κακό. Όταν έμαθε την είδηση του θανάτου του, η κόρη του έπαθε νευρικό κλονισμό και φώναζε πως ο πατέρας της ποτέ δεν θα αυτοκτονούσε. Παράλληλα έκανε απεργία πείνας σε τέτοιο βαθμό, ώστε σταμάτησε η ανάπτυξή της. Όταν αποφυλακίστηκε, με την μητέρα της αναγκάστηκαν να ζήσουν σε ένα γηροκομείο. Η προστασία μαρτύρων της ζητούσε να χρησιμοποιεί άλλο επώνυμο, αλλά εκείνη δεν το δέχτηκε ποτέ.
Η «Σιωπηλή Βοήθεια»
Παρά το γεγονός ότι πολλοί απόγονοι των στρατηγών του Χίτλερ έχουν αποφασίσει να μην κάνουν απογόνους , η Γκούντρουν Χίμλερ παντρεύτηκε και απέκτησε 2 παιδιά. Η ίδια ίδρυσε και οργάνωσε το σύλλογο «Σιωπηλή Βοήθεια». Στόχος της ήταν να σώσει και να προστατεύσει τους Ναζί που συμμετείχαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τους απογόνους τους. Ακόμη και μέχρι τα βαθειά της γεράματα παρευρισκόταν σε όλες τις ναζιστικές συγκεντρώσεις, ενώ έκανε και επισκέψεις σε νηπιαγωγεία για να μιλήσει περί ναζισμού. «Οι σωστές βάσεις για τα παιδιά μας», όπως έλεγε, «πρέπει να μπαίνουν από νωρίς».
Πολλές ταινίες έχουν γυριστεί με θέμα τον Χάινριχ Χίτλερ . Από τις πιο πρόσφατες που μπορείτε να παρακολουθήσετε είναι η ταινία «Στόχος» ( The man with the iron heart) που κυκλοφόρησε το 2017 και αφηγείται τη ζωή του.
Ακολουθεί βίντεο για τη ζωή του Χίμλερ:
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Χάινριχ Χίμλερ. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki. Τελευταία προβολή 3/11/2019
Margarete Himmler. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Margarete_Himmler. Τελευταία προβολή 3/11/2019
Ποράιμος: Ο Αφανισμός των Τσιγγάνων. Ανακτήθηκε από https://www.sansimera.gr/articles/124. Τελευταία προβολή 3/11/2019
Η Πριγκίπισσα των Ναζί – Ανακτήθηκε από https://www.mixanitouxronou.gr/i-prigkipissa-ton-nazi-i-kori-tou-chainrich-chimler-epathe-nevriko-klonismo-otan-emathe-to-thanato-tou-patera-tis-ke-den-aparnithike-pote-to-nazismo-voithontas-proin-meli-ton-ss/. Τελευταία προβολή 3/11/2019