Δάκης: ο τραγουδιστής του καλοκαιριού

Δάκης
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Ο Δάκης υπήρξε ο τραγουδιστής του καλοκαιριού εδώ και πολλές δεκαετίες. Κι αυτό γιατί με την τρυφερή χροιά της φωνής του έντυσε μερικά από τα πιο καλοκαιρινά ερωτικά τραγούδια που έγιναν διαχρονικά.

Ο Βρασίδας Χαραλαμπίδης ή αλλιώς Δάκης, όπως ήταν το καλλιτεχνικό του όνομα ήταν ένας από τους τραγουδιστές του γνωστού σε όλους νέου κύματος. Γενικά το νέο κύμα ήταν μια τάση της μουσικής που ξεκίνησε κάπου γύρω στο 1960 και είχε σκοπό να ανανεώσει το ελαφρύ τραγούδι. Το όνομα του Δάκη συνδέθηκε με τα ρομαντικά τραγούδια που συνήθως χόρευαν τα ζευγαράκια της εποχής στις διάφορες μπουάτ. Επίσης τον γνωρίσαμε και μέσα από αρκετές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.


Δάκης
Πηγή εικόνας: thetoc.gr

Ένα αστέρι γεννιέται

Στις 26 Αυγούστου του 1943 ήρθε στον κόσμο ο Δάκης στην Αλεξάνδρεια. Οι γονείς του ήταν Έλληνες. Τον πατέρα του τον έλεγαν Γιώργο και εργαζόταν ως λογιστής σε κάποια γνωστή εταιρεία. Ο πατέρας του δεν είχε κάποια σχέση με τη μουσική και για την ακρίβεια δεν του άρεσε ιδιαίτερα. Αντίθετα η μητέρα του Μερόπη είχε αρκετούς καλλιτέχνες στο οικογενειακό της δέντρο. Ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες που ήταν συγγενείς του ήταν και ο γνωστός Ντέμης Ρούσσος, με τον οποίο ήταν ξαδέλφια.


Δάκης
Πηγή εικόνας: nikosonline.gr

Τα παιδικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια

Στην Αλεξάνδρεια ζούσαν άνθρωποι από διάφορες χώρες κι έτσι ήταν κάτι το συνηθισμένο οι ντόπιοι να γνωρίζουν αρκετές ξένες γλώσσες. Ο Δάκης δεν αποτέλεσε εξαίρεση σε αυτό. Ο τραγουδιστής μιλούσε ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, αραβικά και αγγλικά άπταιστα ενώ μπορούσε να τραγουδήσει με άνεση σε ξένες γλώσσες. Το ραδιόφωνο στο οποίο ο μικρός Δάκης είχε αδυναμία ήταν η γέφυρα που τον έκανε να νιώθει πιο κοντά στη μητέρα Ελλάδα. Εκτός από ξένα λοιπόν ακούσματα, άκουγε και αρκετή ελληνική μουσική.

Advertisements
Ad 14

Δάκης
Πηγή εικόνας: thetoc.hr

Η επαφή του με τη μουσική

Γύρω στο 1960 άρχισε να συμμετέχει ως ερασιτέχνης τραγουδιστής σε αρκετά μουσικά συγκροτήματα. Ένα από αυτά τα συγκροτήματα ήταν το Lambis et son ensemble. Το συγκρότημα αυτό αποτελούσαν ο Δάκης μαζί με μερικούς φίλους που αγαπούσαν εξίσου τη μουσική και μάλιστα για κάποιο διάστημα έκαναν αρκετές εμφανίσεις στο L’ Aiglon που βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια.

Διαβάστε επίσης  Άγγελος Σικελιανός: Ο «Δελφικός» ποιητής

Κάπου εκεί λοιπόν η μοίρα του έδωσε μια παραπάνω ώθηση στην καριέρα του. Γνωρίστηκε με τον Τάκη Μωράκη και τη Νάντια Κωνσταντοπούλου που έτυχε να εμφανίζονται εκείνη την περίοδο στην Αλεξάνδρεια. Τότε έγινε η επίσημη πρόταση στον Δάκη να συνεχίσει τη μουσική του καριέρα στην Ελλάδα.

Αν και σαν ιδέα αρχικά του άρεσε, ωστόσο του πήρε κάνα δυο χρόνια προκειμένου τελικά να έρθει στην Ελλάδα και να ξεκινήσει τις εμφανίσεις του εδώ. Συγκεκριμένα συνάντησε τα μέλη του συγκροτήματος Playboys και εκείνοι του πρότειναν να τραγουδάει μαζί τους στο μαγαζί που εμφανίζονταν. Πράγματι ο Δάκης πήγε τότε στο μαγαζί και τραγούδησε μαζί με το συγκρότημα κάποια ξενόγλωσσα κομμάτια.

Ο τότε ιδιοκτήτης που είχε το νυχτερινό μαγαζί που ονομαζόταν Αργώ είχε πάει να ακούσει τους Playboys γιατί σκόπευε να τους προτείνει συνεργασία. Όταν άκουσε και τον Δάκη μαζί τους, του πρότεινε να συνεχίσει τη συνεργασία του με το γκρουπ και να τους πάρει όλους μαζί στο μαγαζί.


Δάκης
Πηγή εικόνας: thetoc.gr

Η αρχή της καριέρας του Δάκη στο τραγούδι

Την εποχή που ο Δάκης συνεργαζόταν με τους Playboys ηχογράφησε μαζί με το συγκρότημα το τραγούδι Γεια σου σ’ ευχαριστώ. Αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε στα ελληνικά ο Δάκης στη ζωή του και τη μουσική του τραγουδιού είχε γράψει ο Κώστας Ξενάκης.

Ενώ συνέχιζε να εμφανίζεται σε νυχτερινά μαγαζιά ο Δάκης, ταυτόχρονα το 1964 ηχογράφησε και τον πρώτο του αγγλόφωνο δίσκο. Ο τίτλος του δίσκου ήταν Deep in the heart of Athens. Επιπλέον είχε ηχογραφήσει δίσκους και σε άλλες γλώσσες, όπως ήταν τα ιταλικά και τα γαλλικά και γνώρισαν εξίσου μεγάλη επιτυχία. Κάποια από τα ξενόγλωσσα κομμάτια του που ξεχώρισαν και γνώρισαν ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ήταν τα Mourir ou vivre, Monsieur Cannibal, Gaston, Tu veux ou tu veux pas κ.α.

Ο τραγουδιστής είχε την τύχη να εμφανιστεί στην Αθηναία, στα Δειλινά, στη Νεράιδα, στο Διογένης, στο Ρεξ και στα Αστέρια που ήταν κάποια από τα πιο γνωστά κοσμικά κέντρα της εποχής, αλλά και στο Hilton. Μάλιστα στο Hilton τον άκουσε ο Ζεράρ Σαχινιάν, ο οποίος ήταν ένας σπουδαίος Γάλλος παραγωγός και μαγεύτηκε από τη φωνή του.

Διαβάστε επίσης  Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει ελληνικά, η μουσική του όμως μιλάει σε όλο τον κόσμο

Δάκης
Πηγή εικόνας: politismika.gr

Η συνεργασία του Δάκη με τον Μίμη Πλέσσα

Τόσο πολύ εντυπωσίασε τον Ζεράρ Σαχινιάν ο Δάκης, ώστε ζήτησε από τον Μίμη Πλέσσα να γράψει πάνω στη φωνή του Δάκη το τραγούδι που θα έντυνε μουσικά την ταινία La coeur chaud. Τότε ο Μίμης Πλέσσας έγραψε τη μουσική του τραγουδιού Αλήθεια και ο Δάκης το έντυσε με τη φωνή του. Τους στίχους του τραγουδιού είχε γράψει ο Πέτρος Πανταζής.

Η συναργασία του Δάκη με το Μίμη Πλέσσα όμως δεν σταμάτησε εκεί. Λίγο αργότερα ο Μίμης Πλέσσας έγραψε για τον Δάκη ένα τραγούδι που έγινε σταθμός στη μουσική του καριέρα και είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια που έχει τραγουδήσει ποτέ. Αυτό το τραγούδι ήταν το Τόσα καλοκαίρια και γράφτηκε για τις ανάγκες της ταινίας Γοργόνες και μάγκες σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Εκτός από τη ρομαντική χροιά του Δάκη και τις όμορφες σκηνές του τοπίου της Ύδρας μας έχει μείνει αξέχαστος και ο χορός της Μαίρης Χρονοπούλου με τον Λάκη Κομνηνό υπό τους ήχους του συγκεκριμένου τραγουδιού.

Ο Μίμης Πλέσσας έγραψε τη μουσική του δίσκου του Δάκη με τίτλο Το ωροσκόπιο της αγάπης. Ο δίσκος περιείχε τραγούδια σε στίχους Α. Δασκαλόπουλου, Δ. Ιατρόπουλου και άλλων σπουδαίων στιχουργών.

Άλλη μια τεράστια επιτυχία από τις πιο γνωστές που τραγούδησε ποτέ ο Δάκης είχε τίτλο Αυτό το καλοκαίρι. Το τραγούδι γράφτηκε για τις ανάγκες της ταινίας Η θεία μου η χίπισσα. Η μουσική του τραγουδιού έφερε την υπογραφή του Μίμη Πλέσσα, ενώ οι στίχοι ήταν του Αλέκου Σακελλάριου.


Δάκης
Πηγή εικόνας: enikos.gr

Οι συνεργασίες του Δάκη

Ο τραγουδιστής είχε την τύχη να συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως ήταν ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης κ.α. Επίσης συνεργάστηκε με στιχουργούς, όπως ήταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Πυθαγόρας, ο Θάνος Σοφός, η Ρόνη Σοφού, ο Μάνος Ελευθερίου κ.α.

Επιπλέον συνεργάστηκε με σπουδαίους Έλληνες αλλά και ξένους τραγουδιστές όπως οι Χάρις Αλεξίου, Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Κώστας Χατζής, Μπέσσυ Αργυράκη, Μαντώ, Χριστιάνα, Φίλιππος Νικολάου, Δαλιδά, Σαρλ Αζναβούρ, Μίλβα, Ντέμης Ρούσσος, Τζο Ντασέν, Σάσα Ντιστέλ κ.α.

Διαβάστε επίσης  Παναγιώτης Kανελλόπουλος: Μία μεγάλη πολιτική προσωπικότητα

Τραγούδησε στο πρώτο μέρος της συναυλίας που έδωσαν οι Rolling Stones στο στάδιο του Παναθηναϊκού. Στην ίδια συναυλία ήταν οι Idols, M.G.C, We Five, Guidone, Loubogg και ο Τάσος Παπασταμάτης. Επίσης για μια πενταετία τραγουδούσε μαζί με τις Αδελφές Μπρόγιερ στα Δειλινά σε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα.

Ο Δάκης είχε εμφανιστεί κατά καιρούς σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις, σε μερικές τηλεοπτικές παραστάσεις και φυσικά σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως ήταν Η θεία μου η χίπισσα κ.α. Τέλος αρκετές φορές εμφανίστηκε σε γνωστά Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού και κέρδισε διάφορα βραβεία εκπροσωπώντας την Ελλάδα.


Δάκης
Πηγή εικόνας: ethnos.gr

Προσωπική ζωή

Στην προσωπική του ζωή ο Δάκης απέφευγε τον έρωτα, γιατί όπως είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο παρελθόν δεν του άρεσε να ερωτεύεται, επειδή αυτό τον έκανε να νιώθει δυστυχισμένος. Θεωρούσε τον έρωτα ένα περαστικό συναίσθημα το οποίο ενθουσιάζει τον άνθρωπο για ένα διάστημα και μετά ξεθωριάζει.

Για ένα διάστημα υπήρξε σε σχέση με τη Μαργαρίτα Μπρόγιερ. Ο ίδιος είχε πει ότι είχε τύχει να ζήσει κατά διαστήματα σαν παντρεμένος, αλλά αυτό για κάποιον λόγο χάλαγε λίγο πριν το γάμο.

Για κάποιο διάστημα κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες ότι η Εβελίνα Παπαντωνίου ήταν κόρη του αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια. Ο τραγουδιστής απλά γνώριζε τη μητέρα της και μια φορά είχε αστειευτεί για την ομοιότητά του με την Εβελίνα και είχε πει ότι τάχα ήταν ο πατέρας της.


Δάκης
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Το τέλος της ζωής του καλλιτέχνη

Ο Δάκης έπειτα από μια σειρά εξετάσεων είχε διαγνωστεί με έναν κακοήθη όγκο στο παχύ έντερο. Έκανε κάποιες θεραπείες για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο στις 29 Μαΐου έφυγε τελικά από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο στην Αθήνα. Η κηδεία του έγινε στο Κοιμητήριο Γλυφάδας.

Ακολουθεί το τραγούδι Αυτό το καλοκαίρι:

 

Πηγές που χρησιμοποίησα στο άρθρο:

Δάκης. Από wikipedia.org (τελευταία επίσκεψη 28/08/2023).

Δάκης: Ο “αιώνιος έφηβος” με το πλατύ χαμόγελο – Τα παιδικά χρόνια στην Αλεξάνδρεια και τα τραγούδια που άφησαν εποχή. Από enikos.gr (τελευταία επίσκεψη 28/08/2023).

Αυτό το καλοκαίρι. Από greeklyrics.gr (τελευταία επίσκεψη 28/08/2023).

Δάκης: Η προέλευση του ονόματός του, η σχέση του με την Μαργαρίτα Μπρόγιερ, οι φήμες για κόρη και οι 6 μήνες ζωής. Από enimerotiko.gr (τελευταία επίσκεψη 28/08/2023).

Έχω σπουδάσει νοσηλευτική,έχω ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων και ποιητικών συλλογών και στίχων.Έχω αδυναμία στις επιστήμες, τη μουσική,το τραγούδι ,τα ταξίδια και τις τέχνες.Μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τις ιδέες μου με τον κόσμο συνεχώς.Είναι κάτι που το έκανα από παιδί και το αγαπώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το
The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη