«Επιτρέψτε μου να σώσω την ζωή μου κι εγώ θα σας δώσω μια αυτοκρατορία»! Ο θάνατος του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι δεν ήταν σε καμία περίπτωση ένδοξος και περήφανος, όπως τον οραματιζόταν ο ίδιος. Το μεσημέρι της 28ης Απριλίου 1945 άφησε την τελευταία του πνοή, πέφτοντας από τις σφαίρες του Ιταλού Παρτιζάνου Βάλτερ Αουντίζιο. Στο πλευρό του βρίσκονταν η ερωμένη του, η 33χρονη Κλαρέτα Πετάτσι. Δεν είπε τελευταία λόγια, ούτε καν μίλησε στην ερωμένη του, παρά έτρεμε σαν το ψάρι και είχε γίνει άσπρος σαν πανί. Τις επόμενες μέρες το πτώμα του λιντσαρίστηκε από 5.000 Ιταλούς, οι οποίοι χτυπούσαν, έφτυναν και ουρούσαν πάνω στο άψυχο σώμα του. Η καταβαράθρωση και ο θάνατος του Μουσολίνι σηματοδοτούσε το τέλος του φασισμού στην Ιταλία, το τέλος μιας μαύρης εποχής.
Η σύλληψη του Ντούτσε: Παρασκευή, 27 Απριλίου 1945
Ο Μουσολίνι μαζί με την Κλαρέτα και άλλους φασίστες του ιταλικού συμβουλίου κατευθύνονταν στην πόλη Κιαβέννα, με σκοπό να διαφύγουν στην Ελβετία. Ταξίδευαν κρυμμένοι σε μια γερμανική φάλαγγα κοντά στο χωριό Ντόγκο, στην όχθη της λίμνης Κόμο. Μια ομάδα κομμουνιστών ανταρτών όμως, σταμάτησε το κομβόι και τους συνέλαβε. Ο Ντούτσε μαζί με την Κλαρέτα και τους συνεργάτες του οδηγήθηκαν στους στρατώνες του Ντόγκο και πέρασαν τη νύχτα εκεί.
Επειδή, όμως, ελλόχευε ο κίνδυνος απόπειρας απελευθέρωσης του Μουσολίνι από υποστηρικτές του φασισμού, οι αντάρτες τον μετέφεραν σε ένα αγρόκτημα. Την επόμενη μέρα δικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το αρχηγείο των «Εθελοντών σωμάτων ελευθερίας» και του επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών. Αξίζει να σημειωθεί πως το βράδυ πριν από την εκτέλεση, ο ηγέτης των σοσιαλιστών ανταρτών στη Βόρεια Ιταλία, Σάντρο Περτίνι, προέβη σε δηλώσεις στο Ράδιο Μιλάνο, ανακοινώνοντας τα εξής:
Ο επικεφαλής αυτής της συμμορίας των παραβατών, ο Μουσολίνι, που μαζί με τον εχθρό και με φόβο προσπάθησε να διασχίσει τα σύνορα της Ελβετίας, συνελήφθη. Θα πρέπει να παραδοθεί στο δικαστήριο του λαού, ώστε να μπορεί να τον κρίνει γρήγορα. Αυτό θέλουμε, ακόμα κι αν νομίζουμε ότι η εκτέλεση από μια διμοιρία, είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή για αυτόν τον άνθρωπο. Θα άξιζε να σκοτωθεί σαν ψωριάρικο σκυλί.
Advertising
Ο θάνατος και το λιντσάρισμα
Ο Μπενίτο Μουσολίνι έπεσε νεκρός από το χέρι του Βάλτερ Αουντίζιο (το όνομά του δόθηκε στην δημοσιότητα το 1947, ενώ μέχρι τότε ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «συνταγματάρχης Βαλέριο»). Η Κλαρέτα ήταν μαζί του μέχρι το τέλος και φώναζε έντρομη: «Όχι, δεν πρέπει να πεθάνει!». Τελικά χτυπήθηκε κι εκείνη από σφαίρες και άφησε την τελευταία της πνοή δίπλα στον δικτάτορα. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για την εκτέλεση του Μπενίτο Μουσολίνι, μολαταύτα έχουν κυκλοφορήσει και διαφορετικές εκδοχές. Μια εξ αυτών θέλει τον Ντούτσε να εκτελείται από Βρετανούς πράκτορες πριν παραδοθεί στους Παρτιζάνους, μετά από προτροπή του ίδιου του Τσώρτσιλ. Σύμφωνα με την θεωρία, ο Τσώρτσιλ ανησυχούσε μήπως δουν το φως της δημοσιότητας κάποιες επιστολές που είχε ανταλλάξει με τον Ντούτσε. Ωστόσο, δε βρέθηκαν ποτέ έγγραφα που να φανερώνουν στενή επικοινωνία, παρά μόνο δύο επιστολές στις οποίες ο Τσώρτσιλ ζητούσε από τον δικτάτορα να μην εισέλθει στον πόλεμο. Άλλες θεωρίες κάνουν λόγο για αυτοκτονία του Μουσολίνι και της Πετάτσι, για σκηνοθετημένη εκτέλεση στην λίμνη Κόμο, καθώς και για άλλα πρόσωπα που φέρεται να κρύβονταν πίσω από το ψευδώνυμο «συνταγματάρχης Βαλέριο».
Ο φασισμός είναι θρησκεία. Ο 20ός αιώνας θα μείνει στην ιστορία ως ο αιώνας του φασισμού! Ο σοσιαλισμός είναι μια απάτη, μια κωμωδία, ένα φάντασμα, ένας εκβιασμός.
Μπενίτο Μουσολίνι
Mετά την εκτέλεση τα πτώματα κρεμάστηκαν ανάποδα σε μια πλατεία στο Μιλάνο. Ο πάλαι ποτέ επιβλητικός δικτάτορας που προκαλούσε τρόμο, τώρα εξευτελιζόταν από τους Ιταλούς πολίτες, βουτηγμένος στη βρωμιά και στο αίμα. Οι περαστικοί λίντσαραν τα πτώματα των φασιστών και στην πλατεία επικρατούσε το αδιαχώρητο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μια γυναίκα στάθηκε μπροστά στο πτώμα του Μπενίτο Μουσολίνι και το πυροβόλησε με δάκρυα στα μάτια πέντε φορές: «Πέντε σφαίρες για τους πέντε γιους μου που δολοφονήθηκαν!».
Οι τελευταίες στιγμές του Μουσολίνι από την μαρτυρία του Βάλτερ Αουντίζιο
«Στο αμάξι τον έβαλα να κάτσει δεξιά, η Πετάτσι έκατσε αριστερά. Εγώ πήρα θέση στο λασπωτήρα μπροστά του. Δεν ήθελα να τον χάσω στιγμή από το βλέμμα μου. Το αμάξι άρχισε να κατεβαίνει σιγά-σιγά. Εγώ ήξερα μόνο το μέρος που είχε προεπιλεγεί και πριν ακόμα φτάσουμε κοντά στο κιγκλίδωμα, διέταξα να σταματήσουμε. Είπα πως είχα ακούσει ύποπτους θορύβους και άρχισα να κοιτώ κατά μήκος του δρόμου για να βεβαιωθώ ότι κανείς δεν ερχόταν προς το μέρος μας. Όταν γύρισα το βλέμμα μου το πρόσωπο του Μουσολίνι είχε αλλάξει: έφερε τα σημάδια του φόβου. Τον έβαλα να κατέβει από το αμάξι και του είπα να πάει μεταξύ του τοίχου και του κιγκλιδώματος. Υπάκουσε δεκτικά σαν κουτάβι. Δεν πίστευε ακόμα πως θα πεθάνει, δεν είχε συνειδητοποιήσει την αλήθεια. Οι άνθρωποι σαν αυτόν πάντα φοβούνται την αλήθεια, προτιμούν να την αγνοούν.
Άρχισα να διαβάζω το κείμενο της καταδίκης σε θάνατο του εγκληματία πολέμου Μουσολίνι Μπενίτο. «Με διαταγή της γενικής διοίκησης του εθελοντικού σώματος της ελευθερίας, επιφορτίστηκα να αποδώσω δικαιοσύνη για τον ιταλικό λαό.» Πιστεύω πως ο Μουσολίνι δεν είχε καν καταλάβει αυτές τις λέξεις. Κοιτούσε με τα μάτια σφαλιστά το όπλο με το οποίο τον σημάδευα. Η Πετάτσι φώναξε εμφατικά: «Ο Μουσολίνι δεν πρέπει να πεθάνει». Είπα στην Πετάτσι που στηριζόταν πάνω στο Μουσολίνι: «Φύγε από εκεί αν δε θες να πεθάνεις κι εσύ». Η γυναίκα κατάλαβε αμέσως τη σημασία της φράσης και απομακρύνθηκε από τον κατάδικο. Όσο για εκείνον, δεν είπε μια λέξη, ούτε το όνομα του παιδιού του, εκείνο της μάνας, της γυναίκας του, ούτε μια φωνή, τίποτε.
Έτρεμε άσπρος από τρόμο και τραύλιζε με χείλη πρησμένα από την αγωνία: «Μα…μα…μα κύριε συνταγματάρχα». Ούτε σε εκείνη τη γυναίκα που αναπηδούσε κοντά του, που κινούνταν από εδώ κι από εκεί είπε μια λέξη. Όχι! Φερόταν με τον πιο δειλό τρόπο, για το χοντρό τρεμάμενο σώμα του, μόνο αυτό σκεφτόταν: εκείνο το χοντρό σώμα ακουμπισμένο στον τοίχο. Τράβηξα τη σκανδάλη, μα οι σφαίρες δεν εκτοξεύτηκαν. Tο όπλο είχε κολλήσει. Έπαιξα με το κλείστρο, ξαναδοκίμασα τη βολή, αλλά το όπλο δεν πυροβολούσε. Το έδωσα στον Γκουίντο (Άλντο Λαμπρέντι), πήρα στο χέρι το πιστόλι και το πιστόλι κόλλησε. Δίνω στο Γκουίντο το πιστόλι, αρπάζω το όπλο από την κάννη, περιμένοντας, παρ’ όλα αυτά, μια αντίδραση. Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θα είχε αντιδράσει, αλλά ο Μουσολίνι ήταν κάτω από κάθε φυσιολογικό άνθρωπο και συνέχισε να τραυλίζει, να τρέμει, ακίνητος με μισάνοιχτο στόμα και τα χέρια να κρέμονται. Τώρα είμαι μπροστά του, όπως πριν: αυτός δεν κουνήθηκε, συνέχισε το ικετευτικό του τραύλισμα. Θέλει μόνο να σώσει το χοντρό τρεμάμενο τομάρι του. Και πάνω σ’αυτό το σώμα πυροβόλησα πέντε φορές. Ο εγκληματίας έπεσε στα γόνατα, ακουμπισμένος στον τοίχο, με το κεφάλι κρεμασμένο στο στέρνο. Ακόμα δεν είχε πεθάνει, τράβηξα άλλες τέσσερις φορές. Η Πετάτσι εκτός εαυτού συγχυσμένη κουνιόταν ασύντακτα, τη βρήκε σφαίρα κι έπεσε στο χώμα. Ο Μουσολίνι ακόμα ανέπνεε και του έριξα μια τελευταία σφαίρα στην καρδιά. Η αυτοψία αργότερα επιβεβαίωσε πως η τελευταία σφαίρα του είχε κόψει την αορτή. Ήταν 16:10 της 28ης Απρίλη 1945».
Οι ουδέτεροι ποτέ δεν επιβάλλονται στα γεγονότα. Πάντα βυθίζονται. Μόνο το αίμα κινεί τους τροχούς της Ιστορίας!
Advertising
Μπενίτο Μουσολίνι
Στο παρακάτω βίντεο ακολουθεί το αφιέρωμα της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» στον αδίστακτο φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι:
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Ο θάνατος του Μουσολίνι μέσα από τα μάτια του αντάρτη που τον εκτέλεσε (2018). Ανακτήθηκε από: http://www.katiousa.gr/istoria/o-thanatos-tou-mousolini-mesa-apo-ta-matia-tou-antarti-pou-ton-ektelese/ (τελευταία πρόσβαση 28.04.2019)
Μπενίτο Μουσολίνι. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki/Μπενίτο_Μουσολίνι (τελευταία πρόσβαση 28.04.2019)
Το 1945 συλλαμβάνεται ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι (2015). Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/team/sansimera/57155 (τελευταία πρόσβαση 28.04.2019)
«Δεν πυροβόλησα έναν άνθρωπο, αλλά ένα κατώτερο ον». Ποιος ήταν ο άνθρωπος που εκτέλεσε τον Μπενίτο Μουσολίνι. Τα σενάρια για τo τέλος του Ιταλού φασίστα… Ανακτήθηκε από http://www.mixanitouxronou.gr/den-pyrovolisa-enan-anthropo-alla-ena-katotero-on-poios-itan-o-anthropos-pou-ektelese-ton-benito-mousolini-ta-senaria-gia-to-telos-tou-italou-fasista (τελευταία πρόσβαση 28.04.2019)