Νίκη Λινάρδου: η Μπέμπα του ελληνικού κινηματογράφου

Νίκη Λινάρδου
Πηγή εικόνας: www.fumara.gr

Η Νίκη Λινάρδου ήταν η Μπέμπα του ελληνικού κινηματογράφου. Τον Ιούνιο του 1939 γεννήθηκε στην Αθήνα η εντυπωσιακή ηθοποιός, η οποία ήταν ένα από τα αστέρια της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Το πραγματικό όνομα της ηθοποιού ήταν Ανδρονίκη Κούλα και στο ξεκίνημα της καριέρας της χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Μπέμπα Κούλα. Η Νίκη Λινάρδου ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια. Αργότερα έγινε ηθοποιός και μεταγενέστερα έγινε και τηλεοπτικός παραγωγός.

Νίκη Λινάρδου
Πηγή εικόνας: www.youtube.com

Η καριέρα της Νίκης Λινάρδου ως χορεύτρια

Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την παιδική ηλικία της ηθοποιού. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Νίκη Λινάρδου είχε πάντα μέσα της μια φλόγα που περίμενε καιρό και προσπαθούσε να βγει στην επιφάνεια και να γίνει πυρκαγιά. Από αρκετά νεαρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται με τα καλλιτεχνικά. Έψαχνε μια ευκαιρία να αναγνωριστεί το ταλέντο της και να ξεχωρίσει. Και όχι άδικα, καθώς είχε όλο το πακέτο.

Σπούδασε χορό και ξεκίνησε να χορεύει επαγγελματικά στο μπαλέτο του Γιάννη Φλερύ. Επίσης, συμμετείχε και στο μπαλέτο του Μανώλη Καστρινού. Αν και ήταν αρκετά καλή ως χορεύτρια, η Νίκη Λινάρδου φιλοδοξούσε να γίνει ηθοποιός και να παίξει στο θέατρο. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς λένε, και είναι η αλήθεια.

Η Νίκη Λινάρδου είχε ζητήσει να εργαστεί ως ηθοποιός με τον θίασο της Βίλμας Κύρου. Έτσι, μια μέρα που μια ηθοποιός του θιάσου αρρώστησε ξαφνικά, η γραμματέας του θιάσου τηλεφώνησε στη Νίκη Λινάρδου και της ζήτησε να παίξει εκείνη στη θέση της. Όπως ήταν φυσικό, η ηθοποιός ενθουσιάστηκε μετά από αυτό το τηλεφώνημα. Πραγματικά, πήγε και έπαιξε και μετά το τέλος της παράστασης έπεσε λιπόθυμη.

Advertisements
Ad 14
Νίκη Λινάρδου
Πηγή εικόνας: www.ellinikoskinimatografos.gr

Όταν η Νίκη Λινάρδου γνώρισε τον Αλέκο Σακελλάριο

Το 1954 η Νίκη Λινάρδου συμμετείχε στην επιθεώρηση του Θεάτρου Περοκέ Όσα παίρνει ο άνεμος. Τότε, γνώρισε τον Αλέκο Σακελλάριο, ο οποίος την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και παράφορα. Εκείνη, όπως είχε πει, ήταν απλά μια χορεύτρια στην επιθεώρησή του. Εκείνος την κοιτούσε χαμογελαστός και με καλοσύνη. Αυτό έκανε την ηθοποιό να νιώθει ασφαλής κοντά του. Μετά από αυτήν την επιθεώρηση ο Σακελλάριος φρόντισε να δώσει στη Νίκη Λινάρδου ένα ρόλο στην ταινία Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο.

Η νεαρή ηθοποιός είχε δηλώσει ότι ένιωθε δέος, καθώς βρέθηκε δίπλα σε μεγάλους και αναγνωρισμένους ηθοποιούς. Αν και νεαρή και πρωτοεμφανιζόμενη τότε, η Νίκη Λινάρδου κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις στην ταινία Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο. Τραγούδησε, χόρεψε και ξεχώρισε ως μελαχρινή τσιγγάνα με το γαρύφαλλο στ’ αυτί. Ακριβώς όπως λέει και το τραγούδι Γαρύφαλλο στ’ αυτί, που τραγούδησε και χόρεψε τότε σε στίχους του άντρα της, Αλέκου Σακελλάριου, και μουσική του Μάνου Χατζηδάκι. Μαζί της τραγούδησαν το Γαρύφαλλο στ’ αυτί η Σούλη Σαμπάχ, η Τζένη Καρέζη, ο Βασίλης Αυλωνίτης και ο Μίμης Φωτόπουλος.

Διαβάστε επίσης  Χορκχάιμερ Μαξ: Από την φιλοσοφία στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων

Στο μεταξύ η Νίκη Λινάρδου φρόντισε να σπουδάσει και να δώσει εξετάσεις προκειμένου να πάρει κι επίσημα την άδεια του ηθοποιού, κάτι που κατάφερε εύκολα μιας και ήταν φυσικό ταλέντο. Μάλιστα, αποφοίτησε από τη σχολή της παίρνοντας και τον τίτλο Εξαιρετικό ταλέντο.

Νίκη Λινάρδου
Πηγή εικόνας: www.twitter.com

Η Μπέμπα Κούλα γίνεται Νίκη Λινάρδου

Ο Αλέκος Σακελλάριος ζήτησε από την τότε Μπέμπα Κούλα να αλλάξει το όνομά της και να παρατήσει το Μουσικό θέατρο, όπως και έγινε. Έπειτα από την ταινία Όταν λείπει η γάτα, η ηθοποιός άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα Νίκη Λινάρδου. Ο Σακελλάριος ξεκίνησε να προβάλλει και να προωθεί την ταλαντούχα νεαρή ηθοποιό, γεγονός που εξόργισε, μάλιστα, τότε την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Λέγεται ότι η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε θυμώσει πολύ με τον Αλέκο Σακελλάριο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο. Ο λόγος ήταν ότι η Αλίκη Βουγιουκλάκη θεωρούσε πως ο Αλέκος Σακελλάριος έκανε περισσότερα κοντινά πλάνα στη Νίκη Λινάρδου απ’ ό,τι ήταν απαραίτητο. Τότε, λοιπόν, η Αλίκη Βουγιουκλάκη παραπονέθηκε στον Φίνο, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε να δει τα πλάνα της ταινίας. Απεδείχθη ότι η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε δίκιο κι, έτσι, ο Φίνος έβαλε τον Αλέκο Σακελλάριο στη θέση του.

Νίκη Λινάρδου
Πηγή εικόνας: www.tampouloukia.gr

Το διαζύγιο με τον Αλέκο Σακελλάριο

Για τον Αλέκο Σακελλάριο, η ηθοποιός είχε πει ότι της δίδαξε να αγαπά αλλά και να σέβεται τη δουλειά της. Σίγουρα ο Αλέκος Σακελλάριος υπήρξε ο μέντοράς της και τη βοήθησε πολύ να κάνει το δυνατό ξεκίνημα που χρειαζόταν. Αργότερα, η ίδια, με σκληρή δουλειά από τη μεριά της, κατάφερε να μη διαψεύσει την πίστη του στο ταλέντο της. Η Νίκη Λινάρδου θαύμαζε πάρα πολύ τον Αλέκο Σακελλάριο. Μάλιστα, ήξερε κάθε δουλειά που είχε κάνει απ’ έξω. Ο Αλέκος Σακελλάριος υπήρξε για τη Νίκη Λινάρδου σύζυγος, μέντορας, ίνδαλμα και στήριγμά της. Επιπλέον, και η ίδια η ηθοποιός ποτέ δεν έκρυψε τον σεβασμό και τον θαυμασμό της προς εκείνον. Ωστόσο, ο γάμος τους κράτησε μόνο μια δεκαετία. Έπειτα από το διαζύγιό της, η ηθοποιός είχε μάθει πια να στηρίζεται στις δυνάμεις της κι, έτσι, αφιερώθηκε ακόμα πιο δυναμικά στην καριέρα της.

Διαβάστε επίσης  Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου
Νίκη Λινάρδου
Πηγή εικόνας: www.enimerotiko.gr

Ταινίες της Νίκης Λινάρδου

Έπειτα από το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ταινία Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο το 1955 ακολούθησε η ταινία Η καφετζού το 1956. Το 1957 έπαιξε στις ταινίες Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο και Της νύχτας τα καμώματα. Τον επόμενο χρόνο η ηθοποιός έπαιξε στις ταινίες Η κυρά μας η μαμή και Μια ζωή την έχουμε. Μέσα στο 1959 έπαιξε σε εφτά ταινίες. Οι ταινίες αυτές ήταν Ο Ηλίας του 16ου, Ο θησαυρός του μακαρίτη, Ο Θύμιος τα ‘κανε θάλασσα, Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο, Αστέρω, Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες και 3 μάγκες στο παρθεναγωγείο.

Έναν χρόνο μετά, έπαιξε στις ταινίες Τα κίτρινα γάντια και Το αγόρι π’ αγαπώ. Αργότερα, το 1961, έπαιξε στις ταινίες Το παιδί του μεθύστακα, Ο καλός μας άγγελος και Χαμένα όνειρα. Τη χρονιά 1962 η ηθοποιός έπαιξε στην ταινία Όταν λείπει η γάτα. Μαζί της στην ταινία έπαιξαν οι Βασίλης Αυλωνίτης, Ρένα Βλαχοπούλου, Νίκος Ρίζος, Γιάννης Βογιατζής, Ανδρέας Ντούζος, Γιώργος Γαβριηλίδης, Μαρίκα Κρεββατά και η Φλωρέττα Ζάννα.

Στην ταινία Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης που ακολούθησε το 1963, έπαιξε τον ρόλο της φοβισμένης υπηρέτριας Μαρίας μαζί με τον Θανάση Βέγγο και τη Μαρίκα Κρεββατά. Την ίδια χρονιά έπαιξε σε ακόμα δύο ταινίες, Το τεμπελόσκυλο και Το τυχερό πανταλόνι.

Νίκη Λινάρδου
Πηγή εικόνας: www.ellinikoskinimatografos.gr

Θα σε κάνω βασίλισσα

Ακολουθεί το 1964 ο ρόλος της ως Ελένη Τσιλιβίκη στην ταινία Θα σε κάνω βασίλισσα. Η Νίκη Λινάρδου είχε παραδεχτεί πως αυτή ήταν μια από τις αγαπημένες της ταινίες. Άλλη μια από τις ταινίες που έπαιξε η Νίκη Λινάρδου και ξεχώρισε και αυτή, αλλά και το κοινό της, ήταν η ταινία Υπάρχει και φιλότιμο το 1965. Επίσης, έπαιξε στις ταινίες Η αδελφή μου θέλει ξύλο, Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του, Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι και ο Φίφης ο ακτύπητος.

Φυσικά, μιας και αναφερόμαστε στις ταινίες που έπαιξε η Νίκη Λινάρδου, δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω την ταινία Καλως ήλθε το δολάριο (1967). Αυτή η ταινία ήταν η πρώτη έγχρωμη ταινία στην Ελλάδα και είναι μια από τις ταινίες που έχουν ακόμα ξεχωριστή θέση στις καρδιές του κοινού.

Η Νίκη Λινάρδου έπαιξε στο ριμέικ της ταινίας Δεσποινίς ετών 39. Επίσης, ενσάρκωσε τον ρόλο της Φωφώς Βλάσση στην ταινία Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο το 1968. Τέλοςν το 1972 έπαιξε στην ταινία Η κόμισσα της Κέρκυρας.

Νίκη Λινάρδου
www.youtube.com

Τηλεόραση και Θέατρο

Η Νίκη Λινάρδου έπαιξε και στις τηλεοπτικές σειρές της ΕΤ1 Αξέχαστες κωμωδίες και Μπάμπης και Μπαμπίνος. Εκείνη την περίοδο, χρησιμοποιούσε το όνομα Νίκη Σακελλαρίου.

Διαβάστε επίσης  Valhalla: Στα άδυτα της σκανδιναβικής μυθολογίας

Στο θέατρο έπαιξε στις παραστάσεις Ο ρωμιός ξαναψηφίζει, Καζανόβας με το ζόρι, Σαμπάνια και ρετσίνα. Επίσης, έπαιξε και στην παράσταση Υπάρχει και φιλότιμο, αλλά και στην παράσταση Τον άρτον ημών τον επιούσιον. Η ηθοποιός εμφανίστηκε στο θέατρο από το 1958 έως και το 1966.

Νίκη Λινάρδου
Πηγή εικόνας: www.koukidaki.gr

Ο δεύτερος γάμος

Η Νίκη Λινάρδου παντρεύτηκε δύο φορές στη ζωή της. Την πρώτη φορά με τον Αλέκο Σακελλάριο και τη δεύτερη φορά με τον τηλεοπτικό παραγωγό αλλά και τηλεσκηνοθέτη Θάνο Χρυσοβέργη. Μάλιστα, μαζί με τον δέυτερό της σύζυγο έκαναν και την παραγωγή εκπομπών στην τηλεόραση. Εκείνη συνέχισε να είναι τηλεοπτική παραγωγός πάρα πολλών τηλεοπτικών προγραμμάτων τουλάχιστον έως και το 1996. Τρία χρόνια, δηλαδή, μετά από τον χωρισμό της με τον δεύτερο σύζυγό της. Αν και παντρεύτηκε δύο φορές, δεν απέκτησε ποτέ παιδιά.

Η ίδια αποκάλυψε σε συνέντευξή της ότι είχε μια γλυκιά και όμορφη ζωή πλήρη από αγάπη. Ωστόσο, όπως είπε δεν υπήρξε θέση για τον έρωτα στη ζωή της.

Έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της μαζί με το σκυλάκι της, τον Ορφέα, και μάλιστα στα τελευταία της ετοιμαζόταν να γράψει την αυτοβιογραφία της. Δυστυχώς, η λαμπερή ηθοποιός πέθανε από καρκίνο και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στις 25 Σεπτεμβρίου του 2012.

 

Ακολουθεί απόσπασμα από την ταινία Θα σε κάνω βασίλισσα:

 

 

 

Πηγές που χρησιμοποίησα στο άρθρο:

Νίκη Λινάρδου: Η πολυτάραχη ζωή της, τα κρυμμένα μυστικά και ο γάμος με τον Αλέκο Σακελλάριο. Από www.diakopes.gr (τελευταία επίσκεψη 09/06/2023).

Μουσικό Θέατρο – “Νίκη Λινάρδου”. Από https://m.facebook.com (τελευταία επίσκεψη 09/06/2023).

Νίκη Λινάρδου: Ο γάμος με τον Σακελλάριο, η κόντρα με τη Βουγιουκλάκη και το ξαφνικό τέλος της. Από www.apotis4stis5.com (τελευταία επίσκεψη 09/06/2023).

Η ηθοποιός που ξεκίνησε την καριέρα της με ψευδώνυμο, αλλά το απαρνήθηκε. Από www.newsbeast.gr. (τελευταία επίσκεψη 09/06/2023).

Νίκη Λινάρδου: Από χορεύτρια … ηθοποιός. Από www.gossip-tv.gr (τελευταία επίσκεψη 09/06/2023).

Νίκη Λινάρδου. Από www.finosfilm.com (τελευταία επίσκεψη 09/06/2023).

Ένα κορίτσι διαόλου κάλτσα. Από www.ogdoo.gr (τελευταία επίσκεψη 09/06/2023).

Έφυγε η ηθοποιός Νίκη Λινάρδου. Από www.tampouloukia.gr (τελευταία επίσκεψη 09/06/2023).

Η Νίκη Λινάρδου με τον δεύτερο σύζυγό της – Η ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου σε ένα σπάνιο κλικ. Από www.bovary.gr (τελευταία επίσκεψη 09/06/2023).

Νίκη Λινάρδου: Η πολυτάραχη ζωή της, τα κρυμμένα μυστικά και ο γάμος με τον Αλέκο Σακελλάριο. Από www.diakopes.gr (τελευταία επίσκεψη 09/06/2023).

Νίκη Λινάρδου. Από https://el.m.wikipedia.org (τελευταία επίσκεψη 09/06/2023).

Έχω σπουδάσει νοσηλευτική,έχω ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων και ποιητικών συλλογών και στίχων.Έχω αδυναμία στις επιστήμες, τη μουσική,το τραγούδι ,τα ταξίδια και τις τέχνες.Μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τις ιδέες μου με τον κόσμο συνεχώς.Είναι κάτι που το έκανα από παιδί και το αγαπώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της