Ο Νίκος Ρίζος υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς στο ελληνικό κοινό. Έγραψε ιστορία στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.
Εκτός από τον κινηματογράφο, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παρουσία του στο θέατρο, αλλά και στο βαριετέ. Ο Νίκος Ρίζος έμεινε στη μνήμη του κοινού του ως ο άνθρωπος που αυτοσαρκαζόταν για το ύψος του.
Παιδικά Χρόνια
Ο Νίκος Ρίζος ήρθε στον κόσμο στις 30 Σεπτεμβρίου 1924 στην Πέτα, Άρτας. Οι γονείς του ήταν εργάτες. Ο ίδιος έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια. Όταν ήταν μικρός, του άρεσε πολύ να βλέπει Χοντρό – Λιγνό και να διαβάζει ποίηση.
Επιπλέον, ο Νίκος Ρίζος θαύμαζε πολύ τον Ορέστη Μακρή, ο οποίος αργότερα ήταν και ο μέντοράς του. Το 1946 μετακόμισε μόνιμα στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει στην Πάντειο, ενώ τα μόνα χρήματα που είχε ήταν 100 δραχμές.
Ο ερχομός του στην Αθήνα
Αμέσως μόλις ήρθε στην Αθήνα, ο Νίκος Ρίζος έψαξε εναγωνίως να βρει κάποια δουλειά για να ζήσει. Μια μέρα γνώρισε στο θέατρο Όασις τον συγγραφέα Ναπολέοντα Ελευθερίου, ο οποίος τον ρώτησε αν ξέρει γράμματα.
Όταν έμαθε ότι ο Νίκος Ρίζος φοιτούσε τότε στην Πάντειο, του πρότεινε να γίνει αντιγραφέας. Έτσι, ξεκίνησε να εργάζεται στο θέατρο.
Εκείνα τα χρόνια υπήρχαν οι αντιγραφείς, που στην ουσία αντέγραφαν τους διαλόγους και τα νούμερα από το πρωτότυπο κείμενο που είχε γράψει ο συγγραφέας.
Αυτή ήταν η δουλειά που ανέλαβε να κάνει ο Νίκος Ρίζος. Έγραφε τα χειρόγραφα σε μερικά αντίτυπα και τα μοίραζε στους ηθοποιούς.
Σε μερικούς, μάλιστα, ηθοποιούς που δεν ήξεραν τότε γράμματα, τους διάβαζε κι έτσι τους βοηθούσε να μάθουν το ρόλο τους.
Αντίστοιχα, εκείνοι με τη σειρά τους του έδιναν χρήματα για το χαρτζιλίκι του. Έπειτα από αυτή τη δουλειά, δούλεψε για ένα διάστημα και ως υποβολέας στο θέατρο. Αργότερα, συμμετείχε στο βαριετέ Όασις.
Το ντεμπούτο του στο θέατρο
Το 1948 έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός, συμμετέχοντας στη θεατρική παράσταση του Αλέκου Σακελλάριου, «Άνθρωποι, άνθρωποι».
Η παράσταση ανέβηκε στο θέατρο Μετροπόλιταν και στο πλάι του ήταν η Σπεράντζα Βρανά. Πήρε μέρος σε αρκετούς θιάσους των θεάτρων Κοτοπούλη, Βέμπο, Σαματζή και Ακροπόλ. Το 1958 και για έναν χρόνο έπαιξε στο θέατρο Μπουρνέλη.
Ο Νίκος Ρίζος δημιούργησε τον δικό του θίασο παρέα με τον Γιάννη Γκιωνάκη και τον Τάκη Μηλιάδη το 1959.
Μαζί με τους έπαιξε στις επιθεωρήσεις Ομόνοια πλατς-πλουτς και Μαντουμπάλα. Αργότερα, στον θίασο προστέθηκαν και οι αδελφές Καλουτά, με τις οποίες έπαιξε στις επιθεωρήσεις Καινούρια Αθήνα, Άνθρωποι του ’60 καθώς και στην κωμωδία Ζητείται τεμπέλης.
Το 1960 Ο Νίκος Ρίζος μαζί με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Ρένα Βλαχοπούλου, Γιάννη Γκιωνάκη και Τάκη Μηλιάδη ανέβασαν τη θεατρική παράσταση Κάθε καρυδιάς καρύδι.
Ο Νίκος Ρίζος μαζί με τον Βασίλη Αυλωνίτη και τη Γεωργία Βασιλειάδου έφτιαξαν έναν καινούριο θίασο με διάρκεια από το 1961 ως και το 1965.
Ο θίασος περιόδευσε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και της Γερμανίας. Τότε ήταν που έπαιξαν και στους Γαμπρούς της Ευτυχίας.
Από το 1986 μέχρι και το 1990 ο Νίκος Ρίζος υπήρξε διευθυντής του Άστορ ,το οποίο ο ίδιος είχε μετατρέψει σε θέατρο από κινηματογράφο, ενώ από το 1990 και έπειτα επέστρεψε στους θιάσους.
Η καριέρα του στον κινηματογράφο
Στη συνέχεια, το 1941, έκανε και το ντεμπούτο του ως ηθοποιός στον κινηματογράφο, στην ταινία Νύχτα χωρίς ξημέρωμα.
Ακολούθησε η ταινία Χαμένοι Άγγελοι το 1948 και στη συνέχεια η ταινία Ο Μεθύστακας το 1950. Το 1952 έπαιξε στην ταινία Αγνή του λιμανιού.
Ακολούθησαν οι ταινίες Το σοφεράκι, Γκολ στον έρωτα και Το ποντικάκι με τη νεαρή Αλίκη Βουγιουκλάκη στον ομώνυμο ρόλο το 1953.
Το 1954 ο Νίκος Ρίζος έπαιξε στις ταινίες Οι παπατζήδες, Χαρούμενο ξεκίνημα και Τζο ο τρομερός. Το 1955 έπαιξε στις ταινίες Γλέντι, λεφτά κι αγάπη, Γραφείο συνοικεσίων, Ο ζηλιαρόγατος και Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες.
Αργότερα, έπαιξε στις ταινίες Τα κοθώνια του συντάγματος, Κυνηγώντας τον έρωτα, Οι τρακαδόροι της Αθήνας, Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη, Κατά λάθος μπαμπάς και Το παιδί του δρόμου.
Κάποιες από τις πιο γνωστές ταινίες που ακολούθησαν αργότερα είναι οι ταινίες Της νύχτας τα καμώματα, Ο θησαυρός του μακαρίτη, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός.
Επίσης, ακολούθησαν οι ταινίες Όταν λείπει η γάτα, Της κακομοίρας, Βίβα Ρένα, Η αρχόντισσα κι ο αλήτης, Η κόμισσα της φάμπρικας, Ο Στρατής παραστράτησε κ.α.
Ο Νίκος Ρίζος έχει παίξει σε τουλάχιστον 300 ταινίες συνολικά.
Βιντεοταινίες
Από το 1995 μέχρι και το 1989 ο Νίκος Ρίζος πήρε μέρος σε αρκετές ταινίες που κυκλοφόρησαν σε βιντεοκασσέτες.
Μερικές από αυτές είναι Ο κοντός και οι μνηστήρες, Γάτα ο κοντός, Μια νύφη για όλους, Οι ερωτιάρηδες κ.α.
Τηλεόραση
Ο Ρίζος έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά Ο δρόμος, ενώ μεταγενέστερα εμφανίστηκε στην Αίθουσα του θρόνου. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ο Νίκος Ρίζος στη τηλεόραση.
Μάλιστα, πέθανε την ημέρα που προβλήθηκε στην τηλεόραση το τελευταίο επεισόδιο της Αίθουσας του θρόνου.
Βραβεύσεις
Ο Νίκος Ρίζος έλαβε, για την προσφορά του ως ηθοποιός, ειδικά βραβεία από τον δήμο Αθηνών κι από τον δήμο Μοσχάτου.
Επίσης έλαβε το τιμητικό βραβείο Παναθήναια από το Θεατρικό Μουσείο. Αυτό το βραβείο αφορούσε όλα όσα είχε προσφέρει ο ίδιος στην επιθεώρηση.
Οικογενειακή Ζωή
Ο Νίκος Ρίζος γνώρισε τη σύζυγό του, Έλσα Λαμπροπούλου (Ρίζου) στη σχολή χορού Ζουρούδη.
Εκείνη ήταν χορεύτρια. Τη θαύμασε από την πρώτη στιγμή που την αντίκρισε, τόσο για την χάρη της ως χορεύτρια όσο και για την ομορφιά της.
Μιλώντας στη σύζυγο του Μίμη Φωτόπουλου, Μαργαρίτα, για την Έλσα ,την παρομοίασε σε ομορφιά με τη Ρίτα Χέιγουορθ.
Μάλιστα, εκείνη τη στιγμή εκμυστηρεύτηκε στη Μαργαρίτα ότι είχε σκοπό να παντρευτεί με την Έλσα.
Η μητέρα της Έλσας τη συνόδευε στη σχολή. Έτσι, λοιπόν ο Νίκος Ρίζος μια μέρα άρπαξε την ευκαιρία και ζήτησε από τη μητέρα της Έλσας να πάνε για φαγητό.
Όταν κάθισαν μαζί για φαγητό, της ομολόγησε ότι σκοπεύει να παντρευτεί την κόρη της. Η οικογένεια της Έλσας αποδέχτηκε ως γαμπρό τον Νίκο Ρίζο κι, έτσι, παντρεύτηκαν και απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο.
Η Έλσα, με το επώνυμο Ρίζου πλέον, έπαιξε κι αυτή με τη σειρά της σε τουλάχιστον 30 ταινίες. Τις πιο πολλές φορές μάλιστα έπαιζαν και μαζί. Έζησαν μαζί 40 χρόνια αγαπημένοι, μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος.
Ο Νίκος Ρίζος άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Απριλίου του 1999. Είχε πάθει έμφραγμα και πήγε στο νοσοκομείο. Εκεί, πέθανε από πνευμονικό οίδημα.
Ο σπουδαίος ηθοποιός θα μας μείνει αξέχαστος ως ένας μικροκαμωμένος μεν άνθρωπος, αλλά με τεράστιο ανάστημα.
Ακολουθεί απόσπασμα από την ταινία Οι γαμπροί της Ευτυχίας:
Πηγές που χρησιμοποίησα στο άρθρο:
“Ποτέ δεν τον είδα κοντό. Ήταν τόσο ψηλός σε αισθήματα”. Η γνωριμία του Νίκου Ρίζου με τη σύζυγό του Έλσα και η πρόταση γάμου ενώπιον της πεθεράς του. Από www.mixanitouxronou.gr (τελευταία επίσκεψη 19/04/2023).
Νίκος Ρίζος. Από www.ellinikoskinimatografos.gr (τελευταία επίσκεψη 19/04/2023).
Νίκος Ρίζος: Το ξεκίνημα με 100 δραχμές, τα 40 χρόνια γάμου, οι 300 ταινίες και το τέλος “πάνω στο σανίδι”. Από https://apotis4stis5.com (τελευταία επίσκεψη 19/04/2023).
Νίκος Ρίζος: Ο <<γίγαντας>> του ελληνικού κινηματογράφου <<έφυγε>> σαν σήμερα από τη ζωή. Από www.reader.gr (τελευταία επίσκεψη 19/04/2023).
Το γέλιο … δάκρυσε για τον Ν. Ρίζο. Από www.rizospastis.gr (τελευταία επίσκεψη 19/04/2023).
Νίκος Ρίζος. Από https://el.m.wikipedia.org (τελευταία επίσκεψη 19/04/2023).