Σε έναν κόσμο που ο θεσμός της βασιλείας τείνει να υπάρχει μόνο στα παραμύθια, η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας βρίσκει συνεχώς τρόπους να απασχολεί τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Τελευταίο παράδειγμα ο γάμος του «κακού παιδιού» του Μπάκιγχαμ, πρίγκηπα Harry και της εκλεκτής της καρδιάς του, της Αμερικανίδας ηθοποιού Meghan Markle. O γάμος αυτός έστρεψε για μια ακόμη φορά το διεθνές ενδιαφέρον προς το βρετανικό παλάτι και εκτόξευσε τα ποσοστά δημοτικότητας της βασιλικής οικογένειας.
Τα τελευταία βέβαια χρόνια και ειδικότερα μετά το γάμο του πρίγκηπα William και της Kate Middleton το 2011, η βασιλική οικογένεια κατάφερε μετά από καιρό να ξανακερδίσει έδαφος στις καρδιές των Βρετανών και να ξεπεράσει τα σκάνδαλα και τις κοιλήδες που αμαύρωναν το όνομα του οίκου των Windsor.
Βασίλισσα Ελισάβετ
Η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι σίγουρα το σημαντικότερο και το πιο πολυσυζητημένο άτομο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Στέφθηκε Βασίλισσα της Αγγλίας και δεκαέξι άλλων κρατών στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και αυτή τη στιγμή διανύει το 66ο έτος της στο θρόνο, γεγονός που την καθιστά τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και τη μακροβιότερη βασίλισσα παγκοσμίως.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του παππού της, η Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά της διαδοχής στο θρόνο, πίσω από τον θείο της, Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της, Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης. Μολονότι η γέννησή της δημιούργησε δημόσιο ενδιαφέρον, δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, καθώς ο θείος της ήταν νέος και πολλοί υπέθεταν ότι θα παντρευόταν και θα αποκτούσε παιδιά. Το 1936, όταν ο παππούς της Γεώργιος Ε’ πέθανε και ο θείος της τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Η’, η Ελισάβετ πέρασε στη δεύτερη θέση στη γραμμή της διαδοχής, καθώς ο πατέρας της βρισκόταν στην πρώτη θέση. Ένα σκάνδαλο όμως για την εποχή ήταν αυτό που έφερε την Ελισάβετ στο θρόνο. Λίγα χρόνια μετά τη στέψη του, ο Εδουάρδος αποποιήθηκε του στέμματος, για να παντρευτεί τη διαζευγμένη Wallis Simpson και έτσι ο μικρότερος αδελφός του και πατέρας της Ελισάβετ έγινε ο επόμενος βασιλιάς της Αγγλίας με το όνομα Γεώργιος ΣΤ’.
Από νεαρή ηλικία ακόμη, η Ελισάβετ έδειξε πως ήταν έτοιμη να αναλάβει τα καθήκοντα της θέσης της, ακόμη και στα δύσκολα. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, η δεκατετράχρονη τότε Ελισάβετ έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική εκφώνηση στο BBC, μέσω της οποίας απευθύνθηκε σε άλλα παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τις πόλεις. Σε ένα μέρος από αυτή την εκφώνηση είπε:
Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους γενναίους ναύτες μας, στρατιώτες και αεροπόρος και προσπαθούμε, επίσης, να αποδείξουμε ότι συμμεριζόμαστε τον κίνδυνο και την λύπη του πολέμου. Ξέρουμε, όπως καθένας από εμάς, ότι στο τέλος όλοι θα είμαστε καλά.
Το 1943, σε ηλικία 16 ετών, η Ελισάβετ πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της – μόνη της – σε μια επίσκεψη στους φρουρούς Γρεναδιέρους, στους οποίους είχε διοριστεί συνταγματάρχης το προηγούμενο έτος. Καθώς πλησίαζαν τα 18α γενέθλιά της, η Ελισάβετ έγινε μέλος του Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση ανικανότητας ή απουσίας του πατέρα της στο εξωτερικό μπορούσε να αναλάβει επίσημα καθήκοντα. Το Φεβρουάριο του 1945 εντάχθηκε στη βοηθητική υπηρεσία γυναικών, ως επίτιμη ανθυπολοχαγός. Εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός και προήχθη πέντε μήνες αργότερα σε επίτιμη λοχαγός.
Το 1952, και ενώ η ίδια λείπει για ταξίδι στην Κένυα, ο πατέρας της, του οποίου η υγεία είχε κλονιστεί ήδη από το προηγούμενο έτος, πεθαίνει και καθώς δεν είχε αποκτήσει διάδοχο γιό, η Ελισάβετ στέφεται τον Ιούνιο του 1953 στο Αββαείο του Westminster Βασίλισσα της Αγγλίας.
Η Ελισάβετ γνώρισε το σύζυγό της, πρίγκηπα Φίλιππο της Δανίας και της Ελλάδας, σε ηλικία 13 ετών. Αν και συγγένευαν από δύο μεριές, η τότε βασιλική οικογένεια δεν έβλεπε με καλό μάτι το νεαρό Φίλιππο, καθ’ ότι ήταν ορθόδοξος και οι αδελφές του είχαν παντρευτεί ευγενείς της τότε ναζιστικής Γερμανίας. Λέγεται πως η Ελισάβετ και ο Φίλιππος ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και αντάλλασσαν διαρκώς αλληλογραφία. Ο αρραβώνας τους προκάλεσε μεγάλη διαμάχη στο παλάτι και χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να θεωρηθεί ο Φίλιππος αντάξιος μιας απογόνου του οίκου των Windsor.
Πριν από το γάμο, ο Φίλιππος αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας που κατείχε, προσηλυτίστηκε στον αγγλικανισμό από την ορθοδοξία, καθώς η Ελισάβετ θα γίνονταν με τη στέψη της και επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας και δεν επιτρέπονταν να παντρευτεί αλλόθρησκο. Συνεπώς υιοθέτησε τον τίτλο Υπολοχαγός Φίλιπ Μαουντμπάτεν, λαμβάνοντας έτσι το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του. Λίγο πριν από το γάμο, πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου και την προσφώνηση Αυτού Βασιλική Υψηλότητα.
Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Westminster. Έλαβαν 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από όλο τον κόσμο. Επειδή η Βρετανία δεν είχε ακόμη ανακάμψει πλήρως από την καταστροφή του πολέμου, η Ελισάβετ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν κουπόνια για να αγοραστούν τα υλικά για το νυφικό της, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Νόρμαν Χάρτνελ. Στη μεταπολεμική Βρετανία, δεν ήταν αποδεκτό για το Δούκα Φίλιππο να έχει γερμανικές σχέσεις, ακόμα και με τις τρεις αδερφές του, οι οποίες δεν προσκλήθηκαν στο γάμο. Στο γάμο δεν προσκλήθηκε ούτε ο θείος της Ελισάβετ και πρώην βασιλιάς της χώρας, Εδουάρδος.
Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, πρίγκηπα της Ουαλίας ( 1948), την Άννα, βασιλική πριγκίπισσα (1950), τον πρίγκηπα Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης (1960) και τον πρίγκηπα Εδουάρδο, Κόμη του Ουέσσεξ (1964).
Παρόλο που έχουν ακουστεί διάφορα για τις κατά καιρούς ερωτικές περιπέτειες του πρίγκηπα Φίλιππου, το βασιλικό ζεύγος γιόρτασε πέρσι την 70ή επέτειο γάμου.
Κάρολος και Νταϊάνα
Ένα από τα θέματα που υπήρξε ορόσημο για τη βασιλική οικογένεια ήταν ο γάμος του πρίγκηπα Καρόλου και της Λαίδης Νταϊάνα. Η Νταϊάνα υπήρξε η πιο αγαπημένη πριγκίπισσα στην ιστορία του βρετανικού θρόνου, τόσο για το φιλανθρωπικό της έργο, όσο και για την πιο προσιτή πλευρά που έβγαζε στον κόσμο, κάτι που μέχρι τότε δε συνηθίζονταν από τη βασιλική οικογένεια. Παρόλη την τέλεια εικόνα που προσπαθούσε να βγάλει προς τα έξω όμως το ζευγάρι, έρχονταν συχνά στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τους λάθος λόγους. Οι εξωσυζυγικές σχέσεις και των δύο, το διαζύγιο, αλλά και το άδοξο τέλος της ζωής της υπήρξαν για χρόνια αντικείμενο συζήτησης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα σκάνδαλα διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο και οι ρεπόρτερ ακολουθούσαν συνεχώς τους πρωταγωνιστές, περιμένοντας αγωνιωδώς το επόμενο ατόπημα.
Η Νταϊάνα συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, το Νοέμβριο του 1977, όταν η ίδια ήταν 16 ετών. Ο Κάρολος ήταν ζευγάρι με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Λαίδη Σάρα. Και οι δυο ήταν καλεσμένοι ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή το καλοκαίρι του 1980, όταν η Νταϊάνα τον παρακολούθησε να παίζει πόλο και ο Κάρολος έδειξε ένα σοβαρό ενδιαφέρον για αυτήν ως πιθανή νύφη. Η σχέση τους συνεχίστηκε όταν την κάλεσε για ένα σαββατοκύριακο ιστιοπλοΐας πάνω στο βασιλικό γιοτ Britannia. Ακολούθησε μια πρόσκληση για το Balmoral (κατοικία της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία) για ένα σαββατοκύριακο το Νοέμβριο του 1980, ώστε η Νταϊάνα να συναντήσει τη βασιλική οικογένεια. Η Λαίδη Νταϊάνα ήταν καλοδεχούμενη από το Δούκα του Εδιμβούργου και τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Πρίγκιπας Κάρολος ακολούθησε έπειτα τη Νταϊάνα στο Λονδίνο και στις 6 Φεβρουαρίου 1981 της έκανε πρόταση γάμου, την οποία η Νταϊάνα δέχτηκε, αλλά ο αρραβώνας τους έμεινε μυστικός για τις επόμενες εβδομάδες.
Ο αρραβώνας τους έγινε επίσημος στις 24 Φεβρουαρίου 1981. Η Νταϊάνα επέλεξε ένα μεγάλο δαχτυλίδι αρραβώνων που αποτελούνταν από 14 διαμάντια, τα οποία περιέβαλλαν ένα οβάλ μπλε ζαφείρι, που ήταν πάνω σε λευκό χρυσό 18 καρατίων. Το 2010 το ίδιο δαχτυλίδι έγινε το δαχτυλίδι αρραβώνων της Kate Middleton, Δούκισσας του Κέμπριτζ. Η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε στη Νταϊάνα μια καρφίτσα από ζαφείρι και διαμάντι ως δώρο αρραβώνων. Μετά τον αρραβώνα, η Νταϊάνα εγκατέλειψε την εργασία της στο νηπιαγωγείο και έζησε για μικρό χρονικό διάστημα στο Clarence House, που ήταν το σπίτι της Βασίλισσας Ελισάβετ. Στη συνέχεια έζησε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, μέχρι το γάμο. Η Νταϊάνα υπήρξε η πρώτη Αγγλίδα μέσα σε 300 χρόνια που έγινε η σύζυγος ενός διαδόχου του βασιλικού θρόνου και υπήρξε επίσης η πρώτη νύφη βασιλικής οικογένειας που είχε μια εργασία, από την οποία πληρωνόταν μέχρι τη στιγμή του αρραβώνα της.
Η Νταϊάνα και ο Κάρολος παντρεύτηκαν στις 29 Ιουλίου 1981 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Ο γάμος περιγράφηκε ευρέως ως «παραμυθένιος» και 750 εκατομμύρια άνθρωποι τον παρακολούθησαν μέσα από ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ 600.000 θεατές πλημμύρισαν τους γύρω δρόμους για να πάρουν μια γεύση από το ζευγάρι καθ’ οδόν προς την τελετή. Στο βωμό, η Νταϊάνα αντέστρεψε κατά τύχη τη σειρά των δυο πρώτων ονομάτων του Καρόλου, λέγοντας «Philip Charles» Arthur George. Δεν ανέφερε ότι θα υπακούει σε αυτόν. Αυτός ο παραδοσιακός όρκος έμεινε απ’ έξω μετά από αίτημα του ζευγαριού, γεγονός που προκάλεσε σχόλια εκείνη την εποχή. Από το γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά, τον πρίγκηπα William και τον πρίγκηπα Harry.
Αφού έγινε Πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νταϊάνα μπήκε αυτόματα στο Τάγμα Προτεραιότητας, κατακτώντας την τρίτη θέση της γυναίκας με την μεγαλύτερη επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο (μετά τη Βασίλισσα και τη Βασίλισσα Ελισάβετ), ενώ ήταν πέμπτη ή έκτη στα Τάγματα Προτεραιότητας των βασιλείων των άλλων χωρών, ακολουθώντας τη Βασίλισσα, τον αρμόδιο αντιβασιλέα, το Δούκα του Εδιμβούργου, τη Βασίλισσα Ελισάβετ και τον Πρίγκιπα της Ουαλίας. Μέσα σε λίγα χρόνια μετά το γάμο, η Βασίλισσα επέκτεινε τη συμμετοχή της Νταϊάνα στη βασιλική οικογένεια. Της χορήγησε την τιάρα της Πριγκίπισσας του Κέμπριτζ, καθώς και το σήμα της Βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο ανήκε στη βασιλική οικογένεια.
Tα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού όμως άρχισαν να διαφαίνονται μετά την πρώτη κιόλας πενταετία του γάμου τους. Ο Κάρολος αναζωπύρωσε τη σχέση του με την Camilla Parker Bowels, με την οποία είχε πρωτοσυνάψει σχέση, πριν γνωρίσει την Νταϊάνα και η ίδια η Νταϊάνα ξεκίνησε μια σχέση με τον James Hewitt. Αυτές οι σχέσεις δημοσιοποιήθηκαν το Μάϊο του 1992, μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του Άντριου Μόρτον, Diana: Her True Story. Το βιβλίο κυκλοφόρησε με την εφημερίδα The Sunday Times, αποκάλυψε την αυτοκτονική δυστυχία της Πριγκίπισσας και προκάλεσε μια καταιγίδα στα μέσα ενημέρωσης. Το 1992 και 1993 διέρρευσαν τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίες αντανακλούσαν αρνητικά τους δυο ανταγωνιστές.
Ο Πρίγκιπας Κάρολος προσπάθησε να κερδίσει την κατανόηση του κοινού μέσω μιας τηλεοπτικής συνέντευξης στο δημοσιογράφο Jonathan Dimbley στις 29 Ιουνίου 1994. Στη συνέντευξη επιβεβαίωσε τη δική του εξωσυζυγική σχέση με την Camilla Parker Bowels, αναφέροντας ότι η σχέση τους είχε αναζωπυρωθεί το 1986, μόνο αφότου ο γάμος του με την Πριγκίπισσα είχε «καταστραφεί ανεπανόρθωτα». Οι συγγραφείς Tina Brown, Sally Bedell Smith και Sarah Bradford είναι μερικές από τους πολλούς συγγραφείς, που υποστήριξαν πλήρως την προσωπική παραδοχή της Νταϊάνα στη συνέντευξή της στην εκπομπή BBC Panorama το 1995 ότι υπέφερε από κατάθλιψη, αχαλίνωτη βουλιμία και τάσεις αυτοκαταστροφής. Η μεταγραφή της εκπομπής καταγράφει τη Νταϊάνα να επιβεβαιώνει πολλά από τα προβλήματά της στο δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ, συμπεριλαμβανομένου ότι είχε «χτυπήσει τα χέρια και τα πόδια της». Ο συνδυασμός των ασθενειών από τις οποίες είχε δηλώσει η ίδια η Νταϊάνα ότι υπέφερε οδήγησε μερικούς από τους βιογράφους της Νταϊάνα να υποστηρίζουν ότι είχε οριακή διαταραχή προσωπικότητας.
To 1996 επέρχεται το οριστικό διαζύγιο για το ζευγάρι και η Νταϊάνα συνάπτει σχέση με το νεαρό δισεκατομμυριούχο Dodi Al Fayed. Ένα χρόνο αργότερα, ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Γαλλία θα δώσει το τραγικό τέλος στη ζωή και των δύο. Πολλοί έσπευσαν τότε να πουν πως το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και πως ήταν οργανωμένο από τη βασιλική οικογένεια. Η Ελισάβετ για να σταματήσει τις φημολογίες έβγαλε λόγο για το θάνατο της Λαίδη Νταϊάνα, αναγνωρίζοντας το έργο της και εκφράζοντας την λύπη του παλατιού για τον άδικο χαμό της.
Νέα εποχή για τη Βασιλική οικογένεια
Η δεκαετία του 1990 βρίσκει τη βασιλική οικογένεια στο ναδίρ της δημοφιλίας της, κάνοντας ορατό τον κίνδυνο να εξαφανιστούν οι Windsor από τον παγκόσμιο μοναρχικό χάρτη. Παρ’ ΄όλα αυτά, χάρη στους έξυπνους χειρισμούς της Ελισάβετ και της νέας σειράς των διαδόχων του θρόνου, από το 2000 και μετά το στέμμα αρχίζει να ανακτά την παλιά του αίγλη.
Σημαντικότατο ρόλο έπαιξε ο γάμος του πρίγκηπα William και της Kate Middleton, που αν και κοινή θνητή, είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους Βρετανούς. Πολλοί μάλιστα τη συγκρίνουν με την Νταϊάνα, τόσο για το έντονο φιλανθρωπικό της έργο και το πρότυπο μητέρας που εμφανίζει προς τα έξω, όσο και για τις κομψότατες στυλιστικές της επιλογές.
Ο γάμος τελέστηκε στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Westminster στο Λονδίνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αν και ημιεπίσημα. Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 2001, όταν και οι δύο σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Ανδρέα. Ο αρραβώνας τους, ο οποίος έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου 2010, ανακοινώθηκε στο κοινό στις 16 Νοεμβρίου 2010. Τόσο η σχέση τους, όσο και ο γάμος τους, συγκέντρωσε την προσοχή των μίντια, με την τελετή του γάμου τους να μεταδίδεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο. Επίσης ο γάμος τους συγκρίθηκε με αυτόν των γονιών του William, Πρίγκιπα Καρόλου και της Πριγκίπισσας Νταϊάνα.
Εφόσον ο William δεν είναι πρώτος στη σειρά της διαδοχής του θρόνου, το ζευγάρι είχε την ελευθερία να επιμεληθεί προσωπικά πολλές λεπτομέρειες του γάμου του, όπως για παράδειγμα τους περισσότερους καλεσμένους, οι οποίοι ήταν περίπου 1900. Μερικές ώρες πριν το γάμο τους, η βασίλισσα της Αγγλίας έδωσε στον Ουίλιαμ ως δώρο για το γάμο του, τους τίτλους του Δούκα του Κέμπριτζ, του κόμη του Strathearn και του βαρόνου του Carrickfergus. Μετά το γάμο της, η Kate πήρε τον τίτλο της Βασιλικής Υψηλότητάς Της, Δούκισσα του Κέμπριτζ, Κόμισσα του Strathearn και Βαρόνη του Carrickfergus. Στο γάμο παρευρέθηκαν τα περισσότερα μέλη της αγγλικής βασιλικής οικογένειας, καθώς και μέλη ξένων βασιλικών οικογενειών, πολιτικοί και πολλοί φίλοι του ζευγαριού.
To αγαπημένο ζευγάρι της Μεγάλης Βρετανίας έχει αποκτήσει τρία παιδιά: τον πρίγκηπα George, την πριγκίπισσα Charlotte και τον πρίγκηπα Louis.
Ακόμα όμως και ο πρίγκηπας Harry, που μέχρι τώρα υπήρξε το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, λόγω του έκλυτου βίου του, κατάφερε να αναστρέψει εντελώς την κοινή γνώμη με τη σχέση και το γάμο του με την Αμερικανίδα ηθοποιό, Meghan Markle. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 19 Μαΐου στο κάστρο των Windsor και ο γάμος τους υπήρξε μια ευχάριστη έκπληξη για όλους, καθώς η Meghan Markle είναι η πρώτη μιγάς που μπαίνει στη βασιλική οικογένεια και η ανθρωπιστική της δράση πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά της ως σύζυγος του Δούκα του Σάσεξ την έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητή στους Άγγλους. Λέγεται μάλιστα πως ο συγκεκριμένος γάμος έχει αυξήσει τη δημοτικότητα του στέμματος σε πρωτόγνωρα ποσοστά.
Όσο για το Κάρολο, παντρεύτηκε την Camilla, αποδεικνύουντας πως η αληθινή αγάπη μπορεί να περιμένει και η Camilla αν και δεν θα πάρει ποτέ τον τίτλο της βασίλισσας, απέκτησε τον άντρα που αγαπούσε τόσα χρόνια, γιατί μια καλή ιστορία με βασιλιάδες πρίγκιπες και πριγκίπισσες, πρέπει να έχει ένα happy end. Από ότι φαίνεται τελικά God saves the Queen!
Τρελά κι όμως βασιλικά
Ακολουθεί μια λίστα με πράγματα που ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε, ισχύουν για τη βασιλική οικογένεια:
- Η βασίλισσα Ελισάβετ δε χρειάζεται να έχει δίπλωμα για να οδηγήσει, ούτε διαβατήριο για να ταξιδέψει.
- Της ανήκουν όλα τα δελφίνια και οι φάλαινες των υδάτων πέριξ της Αγγλίας.
- Η βασίλισσα επίσης λατρεύει τα corgis. Η ίδια είχε τουλάχιστον 30 στη διάρκεια της ζωής της. Η πρώτη ήταν η Suzan, ένα σκυλάκι που της χαρίστηκε για τα 18α γενέθλια της. Μάλιστα η ίδια φροντίζει για το φαγητό τους και τρώνε από ασημένιους δίσκους.
- Λέγεται μάλιστα πως ένας λόγος που συναίνεσε στο γάμο του Harry με την Meghan, ήταν γιατί την συμπάθησαν τα corgi της.
- Η βασίλισσα είναι πολύ καλή στις μιμήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Margaret Thatcher (φημολογείται ότι η Βασίλισσα δεν εκτιμούσε τη Thatcher). Σύμφωνα με μια συνέντευξη του Πρίγκιπα Harry το 2012, η Βασίλισσα μιμείται καταπληκτικά το χαρακτήρα του Sasha Baron Cohen, Ali G.
- Κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας είναι υποχρεωμένο να κουβαλάει σε κάθε ταξίδι του ένα επίσημο ένδυμα πένθους σε περίπτωση που κάποιος συγγενής τους πεθάνει όσο βρίσκονται στο ταξίδι.
- Η βασιλική οικογένεια δεν ταξιδεύει ποτέ με το ίδιο αεροπλάνο, ωστε να υπάρχουν συνεχιστές σε περίπτωση δυστυχήματος.
- Οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας απαγορεύεται να βάλουν οποιοδήποτε άλλο χρώμα όζας εκτός από το χρώμα του δέρματος, ενώ υπάρχουν αυστηροί κανόνες και για το μακιγιάζ.
- Επίσης απαγορεύεται να κάθονται σταυροπόδι δημόσια.
- Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν επιτρέπεται να συνεχίσει το φαγητό του αφού έχει τελειώσει η βασίλισσα.
- Και όταν βρίσκονται στο Μπαγκινχαμ, απαγορεύεται να πάνε για ύπνο πριν τη βασίλισσα.
- Υπάρχει μια γωνία μέσα στην αίθουσα δεξιώσεων του Μπάγκινχαμ όπου καλύπτεται με έναν ολόσωμο καθρέφτη. Κατά τη διάρκεια των δεξιώσεων ένας υπηρέτης του παλατιού στέκεται μπροστά του και μετά από σύνθημα πατάει ένα κουμπί και από πίσω εμφανίζεται η βασιλική οικογένεια κάνοντας την πιο θεαματική και την πιο περίεργη είσοδο σε πάρτυ.
- Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν επιτρέπεται να παίξει Monopoly. Το παιχνίδι δημιουργούσε τόσο έντονους καυγάδες στην οικογένεια, που η Ελισάβετ αναγκάστηκε να το απαγορεύσει.
- Η Ελισάβετ δεν μπορεί να δικαστεί σε κανένα αγγλικό δικαστήριο.
Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο με τους 15 πιο αυστηρούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.
Πηγές
https://en.wikipedia.org/wiki/British_royal_family