Ο Βλάσσης Μπονάτσος ήταν τραγουδιστής, ηθοποιός, παρουσιαστής, μα πάνω από όλα ήταν ένας rock star. Στη δεκαετία του ’80 υπήρξε playboy και στη δεκαετία του ’90 γυάλινο είδωλο, καθώς σάρωνε στα τηλεοπτικά προγράμματα.
Η Ζωή και η Καριέρα του
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου του 1949. Ο πατέρας του ήταν δικαστικός και η μητέρα του μουσικός, καθηγήτρια πιάνου. Από την μητέρα του κληρονόμησε σίγουρα την κλίση στη μουσική, αν και οι σπουδές του ήταν πάνω στην υποκριτική, την οποία και σπούδασε στο Λονδίνο.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ιδρύει το συγκρότημα Πελόμα Μποκιού. Το 1973 το συγκρότημα αναλαμβάνει τη σύνθεση της μουσικής για την ταινία «Ένα Ελεύθερο Κορίτσι» του Ομήρου Ευστρατιάδη.
Μετά τη διάλυση των Πελόμα Μποκιού σχηματίστηκε – για λίγο – μια καινούρια μπάντα στο Λονδίνο με το όνομα GORDIAN. Τα μέλη της ήταν ο πιανίστας και κιθαρίστας Γιώργος Σκλήρης, ο κιθαρίστας Παντελής Δεληγιαννίδης, ο οποίος υπήρξε μέλος στους Olympians, στους Δάμων & Φιντίας και στα Μπουρμπούλια, ο Βλάσσης Μπονάτσος, που ψαχνόταν μετά τη διάλυση των Πελόμα Μποκιού και ο Μάκης Γιαπράκας. Ο Βλάσσης ηχογράφησε τρία κομμάτια μαζί τους και έπειτα έφυγε για την Ελλάδα, καθώς ήθελε να ψάξει την τύχη του ως καλλιτέχνης στην πατρίδα του. Το 2016 κυκλοφόρησε ο δίσκος MADEKA των GORDIAN, μια βινυλιακή παραγωγή από την Anazitisi Records. Τα υπόλοιπα έξι κομμάτια του δίσκου ηχογραφήθηκαν με τη φωνή του Alan Kay.
Η δεκαετία του ’80 είναι αυτή που τον καθιερώνει ως ηθοποιό. Συμπρωταγωνίστησε με την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη στην θεατρική παράσταση «Εβίτα», όπου ενσάρκωσε τον Τσε Γκεβάρα αλλά και στην παράσταση «Βίκτωρ Βικτώρια» τη σεζόν 1983-1984. Αυτές οι συνεργασίες ήταν η αφορμή να αναπτυχθεί ένας μεγάλος έρωτας ανάμεσα στον Βλάσση Μπονάτσο και την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η σχέση τους διήρκεσε 6 χρόνια και μετά το χωρισμό τους οι δύο ηθοποιοί έμειναν καλοί φίλοι, οι οποίοι μιλούσαν πάντα με σεβασμό και τρυφερότητα ο ένας για τον άλλο.
Το 1983 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο Δράκος, Πρόσωπο της Ημέρας». Το 1987 συνεργάζεται με τον Δημήτρη Πουλικάκο στην ταινία «ΤΗΛΕ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ». Η δεκαετία του ’80 κλείνει με δύο ακόμα ταινίες, την «Πατρίς, Ληστεία, Οικογένεια» το 1988 και ένα χρόνο μετά με την ταινία «Ο Διάβολος και το Κέρατό του».
Η δεκαετία του ’90 τον καθιστά κυρίαρχο της τηλεόρασης. Ο Βλάσσης Μπονάτσος εξελίχθηκε την περίοδο αυτή σε έναν από τους μεγαλύτερους showman της Ελλάδας. Είχε τη δυνατότητα να κάνει τηλεοπτικό θέαμα ακόμα και τα πιο ασήμαντα πράγματα.
Το 1990 πρωταγωνιστεί στην σειρά «Δίψα» του Mega. Το 1991 παίζει στην ταινία «Ο Δραπέτης» με τον Κώστα Καζάκο. Την ίδια χρονιά, έρχεται η τηλεοπτική σειρά «Οι Απαράδεκτοι», μέσα από την οποία τον αγαπήσαμε και γελάσαμε με τις ερμηνείες του. Το 1993 πρωταγωνιστεί στο σίριαλ «Στον Αστερισμό της Γραβάτας». Το 2000 έπαιξε στην ταινία του Νίκου Ζερβού «Βίτσια Γυναικών». Έκανε, ακόμη, πολλές guest εμφανίσεις σε σίριαλ, όπως «Εκείνες κι Εγώ», «Της Ελλάδος τα Παιδιά», «Τα Μπακούρια» και άλλα.
Το άστρο του Βλάσση Μπονάτσου έλαμψε κυρίως μέσω των τηλεοπτικών show που παρουσίασε. Η ενέργεια του ήταν μοναδική, οι ατάκες του άφηναν εποχή, ενώ το χιούμορ και η σάτιρα του υπήρξαν αξεπέραστα.
Σε επτά τηλεοπτικές εκπομπές ήταν παρουσιαστής, μέσα από τις οποίες χάρισε γέλιο με τις φάρσες του και στιγμές ψυχαγωγίας. Οι εκπομπές ήταν: Με Φορά, Φλας Μπακ, Με το Κλειδί στο Χέρι, Άλλα Κόλπα, Να η Ευκαιρία, Πάμε για Άλλα και Άλλου Τύπου Βλάσσης.
Έχει στο ενεργητικό του έξι δισκογραφικές δουλειές οι οποίες είναι: 1972 Πελόμα Μποκιού, 1976 Επικίνδυνη ισορροπία, 1981 Γενικά, 1983 Αυτά τα βράδια, 1991 Παραλήρημα, 1996 Χαίρετε. Το 1993 ερμήνευσε με τον δικό του ξεχωριστό στο πλευρό της Αλεξίας το γνωστό «Είσαι Παιδί μου Πειρασμός».
Το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου του 2004 ο Βλάσσης Μπονάτσος έφυγε σε ηλικία 54 ετών στο σπίτι του μπροστά στα μάτια της γυναίκας τους Μάρθας Κουτουμάνου και της κόρης του Ζένιας. Η σύζυγος του, κόρη της Ζωής Λάσκαρη, ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεπεράσει το χαμό του ανθρώπου της.
Η αιτία θανάτου, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα, ήταν η αποφρακτική οιδηματώδη λαρυγγίτιδα.
ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ
Το συγκρότημα ιδρύθηκε από φίλους που αγαπούσαν τη μουσική στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το όνομα που έδωσαν στο σχήμα ταλαιπώρησε τους δημοσιογράφους της εποχής. Όταν ρωτούσαν τα μέλη για τη σημασία του ονόματος, ο καθένας έλεγε από μια ιστορία. Η αλήθεια είναι πως το όνομα αποτελείται από τις συλλαβές των επώνυμων των μελών τα οποία ήταν: ο Νίκος Δαπέρης, ο Νίκος Λογοθέτης, ο Τάκης Μαρινάκης, ο Βλάσσης Μπονάτσος και ο Γιάννης Κιουρτσόγλου.
Στην αρχή έκαναν εμφανίσεις σε σχολεία και σε μικρά μαγαζιά της Αθήνας. Αλλά μέσα σε τρία χρόνια το συγκρότημα γίνεται γνωστό με τραγούδια που αγαπήθηκαν, όπως Ύμνος στη Ζωή, Εμένα και το Γαρύφαλλε, το οποίο έγραψε μέσα σε μια μέρα ο Γιάννης Κιουρτσόγλου. Το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stones τον Δεκέμβριο του 1970 συμπεριέλαβε τους ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ μέσα στα καλύτερα ροκ συγκροτήματα του πλανήτη. Ένα περιστατικό σε συναυλία του συγκροτήματος που θυμούνται πολλοί και αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του Βλάσση εκτυλίχθηκε στο Παγκράτι. Η αστυνομία διέκοψε τη συναυλία και ο Μπονάτσος τους είπε από το μικρόφωνο το εξής: «Αφήστε μας να παίξουμε δύο κομμάτια και μετά θα παίξουμε και τον Εθνικό Ύμνο». Το συγκρότημα διαλύθηκε στο τέλος της δεκαετίας όπου γεννήθηκε.
Η Εποχή των «Απαράδεκτων»
Οι Απαράδεκτοι φιλοξενήθηκαν στο Mega από το 1991 ως το 1993. Σημείωναν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, τόσο στις προβολές, όσο και στις επαναλήψεις. Ο κόσμος είχε αγαπήσει τη σειρά αυτή.
Η ηθοποιός Δήμητρα Παπαδοπούλου έγραφε κείμενα για το ραδιόφωνο, τα οποία εξιστορούσαν τη ζωή ενός ζευγαριού και τα ερμήνευε με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Κάποια στιγμή της έγινε πρόταση να μεταφέρει την ιστορία αυτή στην τηλεόραση. Έτσι, ξεκίνησε να γράφει το σενάριο των Απαράδεκτων. Πρόσθεσε δύο ακόμη βασικούς χαρακτήρες, έναν playboy και έναν ομοφυλόφιλο. Ο Γιάννης Μπέζος είναι ο πρώτος ηθοποιός που ενσαρκώνει ομοφυλοφιλικό ρόλο στην ελληνική τηλεόραση. Για το ρόλο του ανέμελου playboy δεν υπήρχε καταλληλότερος από τον Βλάσση Μπονάτσο. Η Παπαδοπούλου γνώριζε του ηθοποιούς από τις συνεργασίες τους στο θέατρο, αλλά και τις προσωπικές τους σχέσεις, αφού ήταν πολύ καλοί φίλοι όλοι τους. Κι αυτό ίσως ήταν το μυστικό της επιτυχίας. Πέρα από τις υπέροχες κωμικές ερμηνείες, η φυσικότητα στο παίξιμο και η χημεία τους ήταν έκδηλη. Μικρό παράπονο είχαν μόνο για τις συχνές αργοπορίες του Βλάσση Μπονάτσου, καθώς όλοι έχουν να το λένε πως πάντα αργούσε στα ραντεβού του. Στη σειρά προστέθηκαν δύο ακόμη χαρακτήρες, η πρωτοεμφανιζόμενη στο γυαλί Ρένια Λουϊζίδου και ο Βασίλης Χαλακατεβάκης.
Η παρέα μένει σε διπλανά διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας. Η Δήμητρα είναι παντρεμένη με τον Σπύρο και περνά τη μέρα της κάνοντας παρέα με τον Γιάννη, ο οποίος έχει σπουδάσει σχεδιαστής μόδας στο Παρίσι, αλλά δεν εργάζεται. Ο Γιάννης συγκατοικεί με τον κολλητό του φίλο, τον Βλάσση. Ο Σπύρος, ο σοβαρός της παρέας, εργάζεται ως διαφημιστής και δεν ξεχνούσε ποτέ να αναφερθεί στις αριστερές του πεποιθήσεις και στην συμμετοχή του στο Πολυτεχνείο. Ο Βλάσσης είναι συνεργάτης του Σπύρου, αν και εργάζεται με διαφορετικούς ρυθμούς και έχει έναν πιο χαλαρό τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων. Διασκεδάζει μέχρι το πρωί, φλερτάρει συνεχώς, αργεί να ξυπνήσει και είναι καλλιτέχνης με τον τρόπο του. Ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος πάνω στον μεγάλο Βλάσση Μπονάτσο. Στη σειρά αυτή ο Βλάσσης παρουσίαζε τον εαυτό του, ήταν πάντα όμορφος, με το δικό του στυλ, τα ιδιαίτερα ρούχα και την μοντέρνα διάλεκτο της νεολαίας.
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε τον Βλάσση Μπονάτσο σε μια guest εμφάνιση στην σειρά «Εκείνες κι Εγώ». Ερμηνεύει το τραγούδι Εμένα, το οποίο έχει γράψει ο Στέλιος Ρόκκος. Ο Βλάσσης Μπονάτσος έφυγε νωρίς, αλλά οι ερμηνείες του θα μας συντροφεύουν για πάντα.
Πηγές