Η Ελλάδα έχει πολλά χωριά που ξεχωρίζουν για την ομορφιά και την γραφικότητά τους.
Τα περισσότερα χωριά της Ελλάδας διακρίνονται για τις μοναδικές εικόνες που προσφέρουν στους επισκέπτες τους, γεμάτες με λιθόστρωτα καλντερίμια, παραδοσιακά κτίσματα, πέτρινες βρύσες και πλατείες κάτω από παλιούς πλάτανους.
Υπάρχουν, όμως, και χωριά που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Εγείροντας την περιέργεια των επισκεπτών που θέλουν να βιώσουν μια διαφορετική και μοναδική εμπειρία ζωής.
Λουτρό : το απομονωμένο χωριό
Το Λουτρό είναι ένα μικρό, γραφικό και παραθαλάσσιο χωριουδάκι στην νότια ακτή του νομού Χανίων, στα Σφακιά της Κρήτης.
Αποτελεί φημισμένο παραθεριστικό θέρετρο κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στο χωριό δεν υπάρχουν αυτοκίνητα αλλά ούτε και δρόμοι. Γι’ αυτό για να φτάσεις στο Λουτρό θα πρέπει ή να περπατήσεις μιάμιση ώρα από τη Χώρα Σφακιών ή να επιβιβαστείς σε καραβάκι .
Λέγεται ότι στο σημείο που βρίσκεται το χωριό υπήρχε η αρχαία πόλη του Φοίνικα.
Τα αξιοθέατά του είναι το κτίριο όπου στεγάστηκε το κυβερνείο κατά την Επανάσταση του 1821 και τα ερείπια της αρχαίας Αράδαινας με την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ.
Το χωριό ονομάστηκε έτσι από τα λουτρά που βρέθηκαν εκεί, το νερό των οποίων ερχόταν από την Ανώπολη.
Απείρανθος: το χωριό στην Νάξο με την κρητική διάλεκτο
Η Απείρανθος βρίσκεται στην Νάξο και είναι φημισμένη για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, το κρασί και την κουζίνα της.
Βρίσκεται 32 χλμ. από την Χώρα του νησιού και διατηρεί αναλλοίωτο το τοπικό χρώμα και την ιδιότυπη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του από την εποχή της Ενετοκρατίας.
Οι ιστορίες και οι μύθοι που λέγονται για το νησί υποστηρίζουν πως οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Σφακιανοί πολεμιστές που αναζητούσαν την Αριάδνη για να την επιστρέψουν στο σπίτι της, οι οποίοι «ερωτεύτηκαν» το χωριό και έμειναν για πάντα εκεί δημιουργώντας τις πρώτες 7 οικογένειές του.
Άλλοι υποστηρίζουν πως πολλοί κρητικοί ζωγράφοι έφτασαν στο χωριό κατά την βυζαντινή περίοδο. Ενώ ιστορικά καταγεγραμμένο είναι το γεγονός ότι πολλοί αγωνιστές αποτυχημένων επαναστάσεων κατά την Φραγκοκρατία και Τουρκοκρατία, κατέφυγαν είτε κυνηγημένοι, είτε εκδιωγμένοι στην Νάξο και την Απείρανθο.
Σήμερα, πάντως, οι κάτοικοι του χωριού διατηρούν πολλά έθιμα που μοιάζουν με αυτά της Κρήτης. Δημιουργούν δικές τους μαντινάδες που ονομάζονται «κοτσάκια» ενώ σε όλα τα γλέντια τους δεν λείπει το λαούτο και η κρητική λύρα.
Σιδηρόκαστρο: το χωριό των αγαλμάτων
Το Σιδηρόκαστρο βρίσκεται στην ορεινή Μεσσηνία και έχει μόλις 150 κατοίκους και είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας.
Σε αυτό το χωριό υπάρχει πληθώρα αγαλμάτων που κοσμούν κάθε γωνιά των δρόμων του.
Την προσωνυμία χωριό των αγαλμάτων την οφείλει στον γλύπτη Κώστα Γεωργακά ο οποίος μετά το θάνατό του δώρισε πλήθος από τα δημιουργήματά του στη γενέτειρα του τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο χωριό.
Κουρκουμελάτα: το χωριό σαν την Ελβετία
Στην Κεφαλονιά και σε απόσταση 10χλμ. από το Αργοστόλι βρίσκεται το χωριό Κουρκουμελάτα, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε ομορφιά από την Ελβετία.
Πρόκειται για ένα χωριό που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λόγω της όμορφης θέας του και της εξαιρετικής ρυμοτομίας του.
Οι κοινόχρηστοι χώροι και τα δημόσια κτήρια δεν μοιάζουν με αυτά τα συνηθισμένα που βρίσκονται σε άλλες πόλεις.
Αφορμή για αυτή την ομορφιά του χωριού ήταν η χειρότερη περίοδος στην ιστορία της Κεφαλονιάς, οι σεισμοί που κατέστρεψαν το νησί τον Αύγουστο του 1953.
Όταν το νησί ξεκαθαρίστηκε από τα ερείπια και άρχισε η ανοικοδόμηση, σήμανε η αρχή μιας νέας εποχής.
Ενώ όμως για την υπόλοιπη Κεφαλονιά ο σεισμός ήταν μια ανατροπή, για τα Κουρκουμελάτα ήταν μια ανόρθωση.
Η οικογένεια Βεργωτή ανοικοδόμησε ολόκληρο το χωριό στα πρότυπα των ελβετικών οικισμών της υπαίθρου και κατέστησε το χωριό πρότυπο.
Διατέθηκαν λοιπόν μεγάλα ποσά, όχι απλώς για να ανοικοδομηθεί ολόκληρο το χωριό αλλά και για να το μετατρέψουν στον «τελειότερο αγροτικό συνοικισμό της Ευρώπης».
Σαμαρίνα: το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων
Το πιο γνωστό χωριό της Πίνδου, η Σαμαρίνα, είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.600μ. στις Β.Α. πλαγιές του όρους Σμόλικα.
Επίσης είναι και το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων.
Το μεγάλο κεφαλοχώρι στέκεται στους πρόποδες του δεύτερου σε ύψος βουνού της Ελλάδας, κάτω από τις χιονισμένες κορφές του με τις τελευταίες γειτονιές του να ακουμπούν στις δασωμένες παρυφές.
Η Σαμαρίνα χαρακτηρίζεται από την ζωντάνια και έντονη δραστηριότητα των κατοίκων της σε πολλούς τομείς.
Ροπωτό: το χωριό φάντασμα
Το Ροπωτό είναι ένας ορεινός οικισμός του νομού Τρικάλων. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού.
Πριν από μερικά χρόνια το χωριό ήταν γεμάτο ζωή. Σήμερα ωστόσο στέκει ερειπωμένο και ερημωμένο.
Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν μία απίστευτη καθίζηση μετακίνησε σχεδόν ολόκληρο το χωριό. Οι 300 οικογένειες που ζούσαν εκεί το εγκατέλειψαν.
Το χωρίο ακόμα «βουλιάζει» και κανείς πλέον δεν μπορεί να ζήσει σε αυτό.
Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα πιο παράξενα και περίεργα χωριά της Ελλάδας.
Πηγές άρθρου:
- https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/5260827/ta-pio-perierga-choria-tis-elladas
- https://www.i-diakopes.gr/ata-11-pio-paraxena-choria-tis-elladas-poy-xechorizoyn-gia-tin-omorfia-toys-kai-gia-tin-monadikotita-toys/