Μποσκέτο: Ένας κήπος που μαγεύει στην είσοδο της Λευκάδας

Αγάλματα στο Μποσκέτο.
Δημήτριος Γολέμης και Κλεαρέτη Δίπλα-Μαλάμου. Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Άγγελου Χόρτη.

Το Μποσκέτο, ή «Πάρκο των Ποιητών», είναι ένα άλσος στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας δίπλα από την πλατεία «Άγγελου Σικελιανού». Είναι το δεύτερο πάρκο που βρίσκεται στο σημείο. Το πρώτο βρίσκεται δίπλα του από την πλευρά της θάλασσας.

Το Μποσκέτο είναι αφιερωμένο σε Λευκαδίτες λογοτέχνες για τους οποίους το νησί είναι ιδιαίτερα περήφανο. Κάποιοι από αυτούς είναι οι Άγγελος Σικελιανός, Λευκάδιος Χερν, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης κ.ά.  Πρόκειται για ένα μέρος που μαγεύει κάθε επισκέπτη της Λευκάδας. Μαγεύει όχι μόνο για την ομορφιά του, αλλά και για το ότι από το σημείο αυτό μπορεί κάποιος να δει στην μία πλευρά την πόλη, σε άλλη το λιμάνι, τη θάλασσα, τον Πόντε και το ξύλινο γεφυράκι στην οδό Σικελιανού.

Το Μποσκέτο μια βροχερή μέρα του Οκτώβρη του 2021. Από το προσωπικό αρχείο του Άγγελου Χόρτη.

Πότε δημιουργήθηκε;

Αφορμή για τη δημιουργία του Μποσκέτο αποτέλεσε ο καταστροφικός σεισμός του 1825. Την εποχή εκείνη, τα Επτάνησα ήταν προτεκτοράτο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ονομασία «Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων». Οι Βρετανοί τότε σχεδίαζαν να προεκτείνουν την πόλη της Λευκάδας και προανήγγειλαν εθελοντικές επιχώσεις.

Οι επιχώσεις και η επέκταση της πόλης

Όποιος συμμετείχε στις επιχώσεις της βαλτώδους τότε περιοχής, του ανήκε ιδιοκτησιακά το τμήμα επίχωσης του. Φυσικά, επιχώσεις μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μόνο οι ευκατάστατοι κάτοικοι του νησιού και οι τοπικοί άρχοντες. Η πόλη προεκτάθηκε προς τη θάλασσα χτίζοντας τα κτήρια που βρίσκονται εκεί, δημιουργήθηκαν τα σοκάκια, οι παραλιακοί δρόμοι και το λιμάνι.

Η ονομασία

Το όνομα «Boschetto» στα Ιταλικά σημαίνει «άλσος» ή «μικρό δάσος»(piccolo bosco). Πρόκειται για υποκοριστικό της λέξης «bosco»(δάσος). Τα Ιταλικά εισήχθησαν στα Επτάνησα κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1386-1797) ως επίσημη γλώσσα, υιοθετήθηκαν από την ανώτερη τάξη και διατηρούνταν κατά περιπτώσεις και την εποχή της Αγγλοκρατίας. Η Ιταλική γλώσσα είναι δημοφιλής στα νησιά του Ιονίου ακόμη και στις μέρες μας, έχοντας καταγραφεί σε πολλά ιστορικά κείμενα, ονομασίες αλλά και σε ιδιωματικές λέξεις και φράσεις.

Διαβάστε επίσης  Λίμνη Παμβώτιδα: Με ιστορία 2 εκατομμυρίων χρόνων και πλούσια οικολογική αξία
Το Μποσκέτο.
Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Άγγελου Χόρτη.

Παλαιότερες ονομασίες

Το 1925 ήταν η χρονιά που τοποθετήθηκε στο Μποσκέτο το άγαλμα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Το γεγονός αυτό είχε φέρει την ονομασία «Κήπος του Βαλαωρίτη» η οποία και δεν επικράτησε. Η ονομασία αυτή είχε δοθεί σε έναν άλλον ανθόκηπο που βρισκόταν στην περιοχή «Ανθώνας». Ο Ανθώνας τη δεκαετία του ’60 αποτέλεσε το οικόπεδο για την οικοδόμηση του πλέον παλιού νοσοκομείου της πόλης, επί της οδού Βαλαωρίτου. Την εποχή εκείνη που χτίστηκε το παλιό νοσοκομείο, στο σημείο εκείνο τελείωνε η πόλη και η σημερινή συνοικία της Νεάπολης βρισκόταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Ο Κήπος των Ποιητών

Το Μποσκέτο χαρακτηρίζεται και ως Κήπος των Ποιητών τιμώντας σημαντικά πρόσωπα της Λογοτεχνίας που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στο νησί. Κάνοντας μια βόλτα στο πάρκο αυτό, ένας επισκέπτης θα δει τα αγάλματα των Άγγελου Σικελιανού, Κλεαρέτης Δίπλα-Μαλάμου, Δημητρίου Γολέμη, Λευκαδίου Χερν, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Το άγαλμα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στο Μποσκέτο.
Μποσκέτο.
Το άγαλμα του Άγγελου Σικελιανού.
Λευκάδιος Χερν.
Δημήτριος Γολέμης. – Φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Άγγελου Χόρτη.

Οι σημαντικές συναυλίες της Φιλαρμονικής και η πέτρινη εξέδρα

Η πλατεία του Μποσκέτο έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων απευθυνόμενες κυρίως στην αριστοκρατία της πόλης, τα παλαιότερα χρόνια τουλάχιστον. Φιλοξένησε συναυλίες της ιστορικής Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδος, θεατρικές παραστάσεις και θιάσους. Τα εγχειρήματα αυτά διευκόλυνε και η πέτρινη εξέδρα που υπήρχε τότε στο Μποσκέτο. Μάλιστα, κάποιες συναυλίες έμειναν στην ιστορία, ενώ σε πολλές συμμετείχαν και σημαντικά πρόσωπα όπως ο Ιταλός αρχιμουσικός Φραγκίσκο Νικολίνι.

Πηγές:

Αξιοθέατα της πόλης της Λευκάδας. Ανακτήθηκε από: golefkas.gr/axiotheata-tis-polis-tis-lefkadas/ (Τελευταία επίσκεψη: 08/10/2021)

ΛΕΥΚΑΔΑ: Δρόμοι, πλατείες, συνοικίες …με ιστορία! 2ο ΓΕΛ Λευκάδας, Α1 Λυκείου 2013-2014. Ανακτήθηκε από: http://2lyk-lefkad.lef.sch.gr/new/_files/project/dromoi. (Τελευταία επίσκεψη: 08/10/2021)

Διαβάστε επίσης  Πάργα, το «ηπειρώτικο» νησί της Ηπείρου

Boschetto, ο κήπος των ποιητών στην παραλία της πόλης της Λευκάδας. Ανακτήθηκε από: golefkas.gr/boschetto-o-kipos-ton-piiton-stin-paralia-tis-polis-tis-lefkadas/ (Τελευταία επίσκεψη: 08/10/2021)

Ο Άγγελος Χόρτης είναι δημοσιογράφος και ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Βασικότερο αντικείμενο ενασχόλησης του είναι το ρεπορτάζ στους δρόμους και κόλλησε το «μικρόβιο» της δημοσιογραφίας από αρκετά μικρή ηλικία. Λατρεύει τη Λογοτεχνία, τις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η Λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες γεμίζουν συνήθως τον ελεύθερο του χρόνο, καθώς ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων και με την μετάφραση μικρών κειμένων.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Friday the 13th

«Friday the 13th»: Η αρχή της διάσημης σειράς ταινιών και η «γέννηση» του Jason Voorhees

Το 1980, ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Sean S. Cunningham,

Το «KinoFest» επιστρέφει για 5η χρονιά στην Πάτρα!

Ένα ακόμα κινηματογραφικό γεγονός επιστέφει στην Πάτρα και αυτόν τον