Θαλάσσια σπορ

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να οδεύει προς την δύση του, παρ’ όλα αυτά ο καιρός παραμένει εξαιρετικός για βουτιές και για…τους πιο τολμηρούς, θαλάσσια σπορ! Ήλιος, θάλασσα και αδρεναλίνη αποτελόυν τα κύρια στοιχεία των θαλάσσιων αθλημάτων τα οποία κυριαρχούν τους καλοκαιρινόυς μήνες. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα πιο δημοφιλή από αυτά.

Iστιοπλοΐα

Η ιστιοπλοΐα αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές θαλάσσιο σπορ. Ο/οι αθλητής/ές ισορροπεί/ούν πάνω στο σκάφος και με την δύναμη του αέρα πάνω στα πανιά το σκάφος κινείται πάνω στο νερό. H μεγάλη εξάπλωση του αθλήματος συνέβαλε στην κατασκευή διαφορετικών κατηγοριών σκαφών ανάλογα με το είδος του αγώνα.

Η ιστιοπλοΐα είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο ανθρώπινος πολιτισμός και χρησιμοποιήθηκε κατά τους αιώνες για εμπόριο, αλιεία και άμυνα. Περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες απο το 1896.

Windsurfing

Η ιστιοσανίδα, ή αλλιώς windsurfing είναι το άθλημα που παντρεύει το surfing και την ιστιοπλοΐα. Πηγή ενέργειας αποτελεί ο άνεμος, ο οποίος βοηθάει τον αθλητή να ισορροπήσει πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας.

Πατέρας του αθλήματος θεωρείται ο Newman Darby, ο οποίος δημιούργησε την πρώτη “ιστιοσανίδα” το 1964. Βέβαια, οι λαοί της Πολυνησίας πολύ πιο πριν από εκείνον χρησιμοποιούσαν αρχαίες ιστιοσανίδες. Το άθλημα έγινε Ολυμπιακό από το 1984, αλλά έγινε ευρέως γνωστό απο τα τέλη του ’90. Υπάρχουν διαφορετικά είδη σανίδων και αγώνων windsurfing.

Kitesurfing

To kitesurfing είναι ένα είδος kiteboarding και συνδυάζει αρκετά αθλήματα, μεταξύ αυτών το surfing και το windsurfing. Ο αθλητής στέκεται πάνω σε μια μικρή σανίδα και ελέγχει έναν αετό, ο οποίος κινούμενος με τη δύναμη του αέρα, τον βοηθάει να καλπάσει τα κύματα.

Διαβάστε επίσης  ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Απ’τα αλώνια στα σαλόνια (;)

Οι απαρχές του αθλήματος έγιναν το 19ο αιώνα, όταν ο George Pocock χρησιμοποιήσε μεγάλους αετούς για τη μετακίνηση σκαφών στο νερό. Το kitesurfing πήρε την τελική του μορφή στα τέλη του 1990 και θα κάνει το ντεμπούτο του σαν Ολυμπιακό άθλημα το 2018 στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας.

Water ski

Για το τέλος αφήσαμε το θαλάσσιο σκι. Εδώ, κινητήριος δύναμη είναι το ταχύπλοο σκάφος που “σέρνει” τον αθλητή, ο οποίος φοράει ειδικά πέδιλα σκι. Υπάρχουν διαφορετικά είδη αγωνιστικού η μη θαλάσσιου σκι, ενώ σε επίπεδο επιδείξεων η βάρκα μπορεί να σέρνει παραπάνω από έναν αθλητή.

Το άθλημα ξεκίνησε το 1922 από τον Ralph Samuelson. Την παρθενική του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες την έκανε το 1972 ως άθλημα επιδείξεων.

 

 

 

Εκολλαπτόμενη τοπογράφος μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει να ζωγραφίζω και να πίνω τον καφέ μου μέτριο. Αν με ψαχνεις θα είμαι στο γυμναστήριο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.