Τι εστί Brazilian Jiu Jitsu;

Στο άκουσμα των τριών αυτών λέξεων η πλειοψηφία των μη γνώριμων με το άθλημα (ίσως και εσύ!),  θα κάνει περίεργες κινήσεις με τα χέρια και θα πει «κάτι σαν το καράτε;». Ουδεμία σχέση έχει το brazilian jiu jitsu με το καράτε! Μάχη σώμα με σώμα, αυτοάμυνα, πάλη στο έδαφος, κλειδώματα, πνιγμοί και εξαρθρώσεις είναι μερικές από τις λέξεις που περιγράφουν ορθώς αυτήν την πολεμική τέχνη. Δεν αποτελεί μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και το ενδιαφέρον γύρω από αυτήν αυξάνεται διαρκώς.

Σύντομη Ιστορία

Ο Ιάπωνας Mitsuo Maeda μετανάστευσε από την Ιαπωνία στην Βραζιλία το 1914. Εκεί τον βοήθησε ένας ντόπιος πολιτικός με το όνομα George Gracie. Ο Maeda, ευγνώμων για τούτη τη βοήθεια, δίδαξε στους γιους του Gracie τζούντο. Αυτοί, (Carlos και Helio Gracie) άνοιξαν αργότερα, το 1925, την πρώτη σχολή jiu jitsu στη Βραζιλία. Τροποποίησαν τις τεχνικές του τζούντο, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις τεχνικές εδάφους και οργάνωναν διάφορους αγώνες προκειμένου να εξελίξουν το άθλημα. Η κεντρική ιδέα βασίζεται στη δυνατότητα ενός μικρόσωμου, πιο αδύναμου ατόμου να αμυνθεί έναντι ενός μεγαλόσωμου και πιο δυνατού αντιπάλου και να τον κερδίσει χρησιμοποιώντας κάποια τεχνική υποταγής, εφόσον η μάχη έχει μεταφερθεί στο έδαφος. Το άθλημα έγινε ευρέως γνωστό μετά την καθιέρωση της διοργάνωσης Ultimate Fighting Challenge (U.F.C.) στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Rorion Gracie, γιου του Helio.

Πιθανό σενάριο… μάχης!

Χαρακτηριστικό του αθλήματος αποτελεί ότι η μάχη γίνεται στο έδαφος. Αφού έχει προηγηθεί κάποια ρίψη, κατά πάσα πιθανότητα οι δύο παλαιστές βρίσκονται στο δάπεδο, με τον κάτω να έχει τυλιγμένα τα πόδια γύρω από τον κορμό του πάνω. Αυτή είναι η θέση «guard», η βασική θέση του αθλήματος. Από εκεί ο αθλητής που βρίσκεται πάνω θέλει να «σπάσει» τη guard και να βρεθεί σε κάποια άλλη θέση, ενώ ο αθλητής που βρίσκεται κάτω θέλει να πραγματοποιήσει κάποια λαβή ή να αλλάξει θέση – πολύ πιθανόν με ένα sweep που θα τον φέρει σε πλεονεκτική θέση. Τα πιθανά σενάρια είναι… άπειρα, όσες είναι και οι τεχνικές και οι κινήσεις.

Διαβάστε επίσης  ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Απ’τα αλώνια στα σαλόνια (;)

Όπως έχει γίνει ήδη αντιληπτό από τα παραπάνω, το brazilian jiu jitsu αποτελεί ένα πολύ μαχητικό άθλημα. Πέρα από τις θετικές επιδράσεις που προσφέρει για το σώμα,  όπως κάθε άθλημα, το bjj αποτελεί ιδιαίτερα ευεργετικό στην ψυχολογία όσων το εξασκούν. Ειδικότερα, το άτομο αποκτά πιο οργανωμένη σκέψη, καθώς πάνω στη μάχη πρέπει να σκέφτεται ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του με βάση την απάντηση του αντιπάλου προκειμένου να νικήσει. Επίσης, ο θυμός ελαττώνεται και δίνει τη  θέση του σε πιο ήρεμες αντιδράσεις, αφού στα πλαίσια της προπόνησης το άτομο έχει τη δυνατότητα να εκτονώνεται και να… γεμίσει τις μπαταρίες του. Εκτός από αυτά, στο χώρο της σχολής του έρχεται καθημερινά σε επαφή με άλλους ανθρώπους που είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν και καλή παρέα εκτός σχολής.

Στην πράξη τι γίνεται;

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, η προπόνηση γίνεται είτε με στολή είτε χωρίς, ανάλογα με το στυλ πάλης που επιλέγει κάθε σχολή. Η στολή, είναι παρόμοια με αυτήν των αθλητών του τζούντο, σε μαύρο, άσπρο ή μπλε χρώμα. Η προπόνηση χωρίς στολή, η αλλιώς “no gi” γίνεται συνήθως με αθλητικό σορτς και περιλαμβάνει τεχνικές που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε αγώνες mma (mixed martial arts). Σε κάποιον που ξεκινάει την ενασχόλησή του με το άθλημα δίνεται λευκή ζώνη. Επόμενες ζώνες κατά σειρά είναι η μπλε, η μωβ, η καφέ, η μαύρη, η μαύρη-κόκκινη, η κόκκινη-λευκή και τέλος η κόκκινη ζώνη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο bjj χρειάζεται κανείς να προπονείται πολλά χρόνια, στις περισσότερες περιπτώσεις, προκειμένου να φτάσει σε υψηλές ζώνες.

Συνοψίζοντας, το brazilian jiu jitsu είναι μια υπέροχη πολεμική τέχνη που περιμένει να την ανακαλύψεις! Τι περιμένεις; Πήγαινε στην κοντινότερη σχολή πολεμικών τεχνών που την διδάσκει και ξεκίνα μαθήματα!

Διαβάστε επίσης  Γλυκερία Σκάρκου: «Ο Μαραθώνιος θεωρείται μοναχικό αγώνισμα»

 

Εκολλαπτόμενη τοπογράφος μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει να ζωγραφίζω και να πίνω τον καφέ μου μέτριο. Αν με ψαχνεις θα είμαι στο γυμναστήριο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η