Wimbledon… Ένας αιωνόβιος θεσμός!

Αφού  ο καύσωνας μας  άφησε (αλλά επιστρέφει δριμύτερος) , ας πάρουμε αυτή την εβδομάδα  μια δόση δροσερής ..Αγγλίας! Αν και πολλοί θα προτιμήσουν να κρατούν ξύλινες ρακέτες στο χέρι, παίζοντας σε κάποια παραλία (και πολύ καλά θα κάνουν), κάποιοι άλλοι ήδη απολαμβάνουν από τον καναπέ τους  το ιστορικότερο – και για αρκετούς- σπουδαιότερο  Grand Slam  του τένις που ξεκίνησε την προηγούμενη  εβδομάδα.  Όταν ακούς Wimbledon , το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι το τουρνουά τένις που λαμβάνει χώρα νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Το όνομα του παρμένο από την πόλη που διεξάγεται κάθε χρόνο  στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου από το μακρινό 1877, όταν και πρωτοξεκίνησε. Φέτος θα διεξαχθεί για 131ή φορά στην ιστορία όντας το πρώτο και μακροβιότερο τουρνουά τένις ενώ συνεχίζει ακάθεκτο να προσφέρει μοναδικές στιγμές και συγκινήσεις στο φιλοθεάμον κοινό. Το 1877, συμμετείχαν μόνο 22 άνδρες ερασιτέχνες  αθλητές , με πρώτο νικητή τον Βρετανό Σπένσερ Γκόοουν ο οποίος αντιμετώπισε τον επίσης Βρετανό Γουίλιαμ Μάρσαλ με σκορ 3-0 σετ , σε έναν τελικό που διήρκεσε μόλις 48 λεπτά! Θα χρειαστεί να φτάσει το 1884, όπου θα υπάρξει και η συμμετοχή γυναικών αθλητριών αλλά θα διεξαχθούν και αγώνες στο διπλό. Στο τουρνουά Wimbledon συμμετείχαν μόνο Βρετανοί αθλητές και αθλήτριες μέχρι το 1905, όπου θα αρχίσουν να συμμετέχουν αθλητές από όλο τον κόσμο ενώ μέχρι και το 1967 συμμετείχαν μόνο ερασιτέχνες. Την επομένη χρονιά, το τουρνουά απέκτησε επαγγελματικό χαρακτήρα και οι νικητές, εκτός από το βαρύτιμο τρόπαιο , λάμβαναν και χρηματικό έπαθλο το οποίο σήμερα ξεπερνά τις 25 εκατομμύρια λίρες. Θα περάσουν όμορφα τις διακοπές τους οι νικητές εν ολίγοις…

Διαβάστε επίσης  Διαιτητής: ανθρώπινος παράγοντας και τεχνολογία

Αγγλικό μεν, πολυεθνικό δε…

Τι κι αν ξεκίνησε μόνο με Βρετανούς αθλητές και αθλήτριες ; Τι κι αν το πράσινο γρασίδι των γηπέδων  φυτρώνει σε αγγλικά εδάφη ; Ένα τουρνουά που το χαρακτηρίζει η λεπτότητα και η κομψότητα των Άγγλων, δεν φαίνεται να… ελκύει στο βάθρο του Άγγλους τενίστες. Μπορεί η κουλτούρα και η αυστηρότητα του νησιού να εμπεριέχεται στους κανόνες και τις παραδόσεις του τουρνουά ( υποχρεωτική λευκή ένδυση ή κυρίως λευκή, υποχρεωτική τοποθέτηση των επωνύμων των συζύγων τους δίπλα στα δικά τους για τις γυναίκες , ball boys and girls προερχόμενα από ιστορικά σχολεία και φυσικά υπόκλιση των αθλητών προς την βασιλική οικογένεια κατά την είσοδο τους), όμως στη πάροδο του χρόνου οι Άγγλοι  τενίστες βλέπουν την κορυφή με τα… κιάλια. Στους άνδρες ή καλύτερα Gentlemen όπως αποκαλούνται , ο τελευταίος Άγγλος ήταν ο Φρέντ Πέρι όταν και κατέκτησε το τουρνουά το 1936. Θα έπρεπε το βρετανικό κοινό να περιμένει σχεδόν 80 χρόνια όταν το σημερινό Νο.1  ο Σκωτσέζος Άντι Μάρει ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του Wimbledon. Στις γυναίκες ( Ladies καλύτερα), η τελευταία Βρετανή ήταν η Βιρτζίνια Γουέιντ που νίκησε το μακρινό 1966. Παρ’ όλα αυτά , ο πολυνίκης του θεσμού είναι ο Άγγλος Γουίλιαμ Ρένσοου, ο οποίος έχει κατακτήσει 7 φορές την κορυφή, όμως τον ίδιο αριθμό τροπαίων έχουν ο Ελληνοαμερικανός Πίτ Σάμπρας και ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ! Στην γυναικεία κορυφή βρίσκεται η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα από τις ΗΠΑ, με 9 κατακτήσεις και ακολουθεί η επίσης Αμερικανή Έλεν Γουιλς με 8 κατακτήσεις. Φέτος στους άνδρες τον τίτλο του θα υπερασπιστεί το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, Άντι Μάρει ενώ στις γυναίκες  η Αμερικανή Σερένα Γουίλιαμς δεν θα βρεθεί στα court να υπερασπιστεί το βάθρο που ανέβηκε πέρυσι  λόγω…  εγκυμοσύνης. ( Με το καλό ο/η διάδοχος!)

Διαβάστε επίσης  Trichos Goalkeeper Academy (Βασίλης Τρίχος): ''O τερματοφύλακας είναι η τέχνη της επόμενης φάσης''

Θέαμα, ρεκόρ και άρωμα… Ελλάδας!!

Το Wimbledon παίζεται σε 19 γήπεδα και ο τελικός διεξάγεται στο κεντρικό γήπεδο, Νο.1 με χωρητικότητα 15 χιλιάδων θέσεων. Βέβαια το αξιοπερίεργο του τουρνουά είναι το Νο.2 γήπεδο γνωστό και ως « Νεκροταφείο των Πρωταθλητών » καθώς ουκ ολίγοι δυνατοί αθλητές έχουν γνωρίσει οδυνηρούς αποκλεισμούς από τον πρώτο κιόλας γύρο! ( Αντρέ Αγκάσι, Μαρία Σαράποβα, αδερφές Γουίλιαμς, Πίτ Σάμπρας, Μπόρις Μπέκερ κ.α.) Αυτό όμως, που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι το εκπληκτικό ρεκόρ σε games που συνέβει στον τελικό του 2009, όταν ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ αντιμετώπισε τον Αμερικανό Άντι Ρόντικ, σε έναν αγώνα που διήρκεσε 4 ώρες και 17 λεπτά, βρίσκοντας νικητή τον Φέντερερ με 3-2 σετ, έπειτα από 77 games!! Το σίγουρο είναι ότι θα έσπασαν και το ρεκόρ ύπνου μετά από αυτό το ματς οι αθλητές… Στην μάχη του φετινού Wimbledon ”ρίχτηκαν” και αθλητές με ελληνικό χρώμα, ο καθένας με διαφορετικούς στόχους και φιλοδοξίες. Ο Ελληνοαυστραλός Νικ Κύργιος (ευτυχώς δεν είχαμε τίποτα διαλυμένες  ρακέτες Νικ!) αποκλείστηκε από τον Γάλλο Πιέρ Χέρμπερτ όπου και αποχώρησε τραυματίας πριν ολοκληρωθεί ο αγώνας, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έπειτα από το επιτυχές πέρασμα του στα προκριματικά βρέθηκε στο κυρίως ταμπλό αντιμετωπίζοντας τον Σέρβο Ντούσαν Λάζοβιτς και ηττήθηκε με σκόρ 3-0  Θανάσης Κοκκινάκης αντιμετώπισε τον Αργεντινό Ντελ Πότρο όπου και ηττήθηκε με σκορ 3-1 σετ , ο Κύπριος Μάρκος Παγδατής αντιμετώπισε τον Γερμανό Τζέιμς Γούρντ και προκρίθηκε εύκολα στον δεύτερο γύρο του Wimbledon με σκόρ 3-0 σετ, όπου όμως αποκλείστηκε με το ίδιο σκορ απο το Νο.11 του ταμπλό, τον Βούλγαρο Γκρικόρ Ντιμιτρόφ! Στις γυναίκες, η δική μας Μαρία Σάκκαρη πέρασε το εμπόδιο της Τσέχας Κατερίνα Σινιάκοβα με σκορ 2-0 έπειτα από τρομερή ανατροπή. Στον δεύτερο γύρο, η Σάκκαρη αντιμετώπισε την Τσέχα Κριστίνα Πλίσκοβα όπου και την απέκλεισε με σκόρ 2-1. Όμως στο τρίτο γύρο του τουρνουά, αντιμετώπισε την Βρετανή και Νο. 6 του παγκόσμιου ταμπλό, Τζοάννα Κόντα. Η Κόντα παίζοντας καλύτερα από την Σάκκαρη βρέθηκε στον επόμενο γύρο του Wimbledon και θεωρείτε από πολλούς ως ένα από τα φαβορί ( Παίζει και εντός έδρας, μην ξεχνιόμαστε!). Ευελπιστούμε στα επόμενα Grand Slam να τα πάνε ακόμα καλύτερα! Όσοι, λοιπόν, δεν βρίσκεστε σε κάποια παραλία παίζοντας ρακέτες στην άμμο, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε το θέαμα του βρετανικού γρασιδιού… Αλήθεια, ποιοι θα είναι οι νικητές φέτος …οεο ;;;

Διαβάστε επίσης  Νοερή απεικόνιση: Η συμβολή της στην αθλητική απόδοση

Για δείτε και εδώ… http://www.wimbledon.com/index.html

Γειά σας!! Δημήτρης εδώ... Τρελός και τρελαμένος ενημερωτικά. Το ''διαολάκι'' της γραφής μπήκε μέσα μου από το λύκειο, όταν δηλαδή άρχισα να γράφω τα πρώτα μου κείμενα. Λάτρης της λογοτεχνίας , της ιστορίας και του αθλητισμού. Η γραφή για μένα είναι γνωριμία, μα κυρίως μοίρασμα. Ελπίζω, λοιπόν, να γνωριστούμε αρκετά αλλά να μοιραστούμε περισσότερα...Για κοπιάστε...!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ελληνική Μυθολογία: Αφανείς Αντι-Ηρωίδες

Υφασμένη με ιστορίες ηρώων και τεράτων, σπουδαίων πολεμιστών

Η συννοσηρότητα στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: Ορισμός Το θέμα του παρόντος άρθρου αφορά τη