Πηγή εικόνας: ourgoldenage.com.au

Η τριλογία Before του Richard Linklater είναι συνδεδεμένη στο μυαλό μου με το καλοκαίρι και τον έρωτα. Με τη συμβολή της Julie Deply και του Ethan Hawke, ο σκηνοθέτης κατάφερε να φτιάξει ένα αριστούργημα για τον έρωτα, με όλα τα όμορφα και τα δύσκολα κομμάτια που τον συνοδεύουν. Είναι Αύγουστος, η πόλη αδειάζει και η τριλογία Before θα σε ταξιδέψει και θα κάνει και τον πιο κυνικό άνθρωπο να χαμογελάσει και να δει τον έρωτα με άλλη ματιά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ακολουθούν spoilers.

Η έμπνευση της τριλογίας:

Πηγή εικόνας: remaimodern.org

Ο Richard Linklater γνώρισε το 1989 στη Φιλαδέλφεια την Amy Lehrhaupt. Γνωρίστηκαν σε ένα κατάστημα παιχνιδιών ενώ είχε πάει να επισκεφτεί την οικογένειά του. Οι δυο τους κατέληξαν να περνούν όλο το βράδυ μαζί, περπατώντας στην πόλη και συζητώντας. Αντάλλαξαν τηλέφωνα και αποφάσισαν να κρατήσουν επικοινωνία. Όμως, η απόσταση δεν βοήθησε τη σχέση τους. Ο σκηνοθέτης ήξερε πως θα έκανε μια ταινία βασισμένη στη συνάντησή τους. Στην προβολή της πρώτης ταινίας της τριλογίας, Before Sunrise, ήλπιζε πως θα την έβλεπε, αλλά εκείνη δεν εμφανίστηκε ποτέ. Μόλις το 2010, έμαθε τον λόγο που δεν την είδε. Η Amy έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα το 1994, ένα μήνα πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας.

Before Sunrise (1995)

Πηγή εικόνας: ourgoldenage.com.au

Το Before Sunrise είναι η αρχή της τριλογίας όπου γνωρίζονται σε ένα τρένο ο Jesse (Ethan Hawke) και η Céline (Julie Delpy). Εκείνος επιστρέφει σπίτι του, στην Αμερική και εκείνη επιστρέφει στο Παρίσι μετά από επίσκεψη που έκανε στη γιαγιά της. Οι δυο τους ξεκινούν να συζητούν και η χημεία τους είναι αναμφισβήτητη από τις πρώτες κουβέντες που ανταλλάσσουν. Ο Jesse πρέπει να κατέβει στη Βιέννη για να πάει στο αεροδρόμιο και της προτείνει να περάσουν το υπόλοιπο της ημέρας εκεί, ώστε να συνεχίσουν να συζητούν και να μην μετανιώσουν που δεν γνωρίστηκαν καλύτερα. Η Celine δέχεται και περιπλανιούνται στους δρόμους της μαγευτικής Βιέννης, συζητώντας με τέτοιο τρόπο που μοιάζει να γνωρίζονται από πάντα. Μοιράζονται σκέψεις, φόβους, όνειρα, φιλοσοφίες. Όταν έρχεται η ώρα του αποχαιρετισμού, αποφασίζουν να μην ανταλλάξουν τηλέφωνα και να συναντηθούν στο ίδιο σημείο σε έξι μήνες. Να σημειωθεί ότι είναι από τις ταινίες που έχουν αρκετό διάλογο και μας κάνει να νιώθουμε μέρος του, ταξιδεύοντάς μας μαζί τους στα όμορφα στενά της Βιέννης.

Διαβάστε επίσης  4+1 τριλογίες του παγκόσμιου κινηματογράφου
Advertisements
Ad 14

Before Sunset (2004)

Πηγή εικόνας: mubi.com

Στο Before Sunset βλέπουμε τον Jesse στο Παρίσι, 9 χρόνια αργότερα, να κάνει περιοδεία για το βιβλίο του, το οποίο μιλάει για την ιστορία του με την Celine. Προς έκπληξή του, η Celine εμφανίζεται σε μια από τις αναγνώσεις του, αναζωπυρώνοντας τη βαθιά σύνδεση που μοιράζονταν πριν από χρόνια. Έχουν λίγες ώρες στη διάθεσή τους μέχρι την πτήση του Jesse. Ο Jesse είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο και η Celine είναι περιβαλλοντική ακτιβίστρια και βρίσκεται σε σχέση. Περπατούν στους δρόμους του Παρισιού, συζητούν για τις δουλειές τους, την πολιτική και σταδιακά η συζήτηση γίνεται πιο συναισθηματική. Μιλούν για την αποτυχημένη τους προσπάθεια να ξαναβρεθούν στη Βιέννη και απορούν γιατί δεν αντάλλαξαν τηλέφωνα. Η Celine του λέει πως δεν πήγε γιατί εκείνη την ημέρα είχε πεθάνει η γιαγιά της. Ενώ μιλούν για όσα δεν τους αρέσουν στις ζωές τους, η χημεία και ο ηλεκτρισμός που υπάρχει μεταξύ τους φαίνεται να κρατά στο χρόνο.

Before Midnight (2013)

Πηγή εικόνας: report24.gr

Το τρίτο μέρος της τριλογίας, Before Midnightη ιστορία της Celine και του Jesse λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από την πρώτη τους συνάντηση στη Βιέννη. Πλέον έχουν αποκτήσει δύο δίδυμες κόρες, ο Jesse (εξακολουθεί να) είναι επιτυχημένος συγγραφέας και η Celine σκέφτεται να αλλάξει καριέρα. Ο Jesse προσπαθεί να διατηρήσει τη σχέση του με το γιο του, έπειτα από το διαζύγιο. Δεν είναι όμως όλα ρόδινα: ο Jesse είναι ενοχλημένος που η Celine έχει καλύτερη σχέση με τον γιο του και της λέει πως θέλει να μετακομίσουν στο Σικάγο για να είναι κοντά του. Η Celine ξέρει ότι αυτό θα της στοιχίσει την καριέρα που ήδη έχει παραμελήσει λόγω της μητρότητας. Έχουν έναν μεγάλο τσακωμό και αναθεωρούν τη σχέση και τα συναισθήματά τους. Άραγε θα ήταν ζευγάρι αν γνώριζαν τώρα ο ένας τον άλλο;

Διαβάστε επίσης  Όλα αυτά που περίμενα για μας

 

Last thoughts:

Γνωριμία, επανασύνδεση, συμφιλίωση. Οι τρεις ταινίες δείχνουν τη γνωριμία του ζευγαριού, την επανασύνδεσή τους μετά από χρόνια και τέλος, ενώ είναι μαζί και είναι καλά, έχουν τα κοινά προβλήματα που έχουν οι ενήλικες. Κρίση ταυτότητας, αλλαγή επαγγελματικής πορείας, προκλήσεις γονεϊκότητας. Κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε αυτό το φαινομενικά τέλειο ζευγάρι. Είναι όμως αληθινοί.

Οι ταινίες με κάνουν να νιώθω λιγότερο μόνη. Το γράψιμο με βοηθάει να εκφραστώ ελεύθερα και να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου. Το να γράφω για ταινίες, με κάνει να νιώθω πλήρης και ελεύθερη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

LGBTQ+

Προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ιστορία της LGBTQ+ κοινότητας

Η LGBTQ+ κοινότητα έχει μια πλούσια ιστορία διεκδίκησης κοινωνικών αλλά

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες