Ισπανικός εμφύλιος: O πόλεμος στη μεγάλη οθόνη

Ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος υπήρξε μια μελανή ιστορία για τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Διήρκησε κάτι λιγότερο από 3 χρόνια, από το καλοκαίρι του 1936 ως την άνοιξη του 1939. Με την καθοδήγηση του στρατηγού Φράνκο, οι Εθνικιστές συγκρούστηκαν με τις παρατάξεις των Δημοκρατικών. Οι εθνικιστές, με την υποστήριξη της Ναζιστικής Γερμανίας και της Φασιστικής Ιταλίας επικράτησαν των Δημοκρατικών τόξων. Ο ισπανικός εμφύλιος έληξε την 1η Απριλίου του 1939.

Πάμε να δούμε πως αυτήν η πολεμική σύρραξη αποτυπώθηκε στο κινηματογραφικό γυαλί.

La lengua de las mariposas (1999)

Ισπανικός εμφύλιος
Πηγή εικόνας: elpais.com

Πρωταγωνιστές: Manuel Lozano,  Fernado Fernan Gomez, Uxia Blanco
Σκηνοθεσία: Jose Luis Cuerda
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=cuV3Mk8_-EY
Βαθμολογία στο IMDB: 7.6

Η ταινία «La lengua de las mariposas» είναι ένα δράμα ισπανικής παραγωγής. Στην Ελλάδα προβλήθηκε και το 2010 στα πλαίσια του «Spanish Civil in Cinema». Μόλις ο Ισπανικός εμφύλιος ξεσπά, ο μικρός Moncho έρχεται σε επαφή με τη βίαιη πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Το φιλμ μας αφηγείται την ενηλικίωση του. Η ταινία που γυρίστηκε στην Γαλικία, κατάφερε να βραβευτεί στα Goya στην κατηγορία «Best Adapted Screenplay».

Balada triste de trompeta (2010)

Ισπανικός εμφύλιος
Πηγή εικόνας: mevadecine.com

Πρωταγωνιστές: Carlos Areces, Antonio de la Torre, Carolina Bang
Σκηνοθεσία: Alex de la Iglesia
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Mld-_2peu0E
Βαθμολογία στο IMDB: 6.5

Βρισκόμαστε στο 1937 κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου πολέμου. Ένας παλιάτσος με τον υπόλοιπο θίασό του «ανεβάζουν» μια παράσταση ενάντια στους στρατιώτες του Φράνκο. Ο Havier βρίσκει δουλειά στο τσίρκο του βίαιου Sergio. Εκεί θα ξεσπάσει μια βίαιη κόντρα ανάμεσα στους άνδρες για τα μάτια της Natalia, μια γυναίκα που κακοποιείται συστηματικά από τον φίλο της. «Η τελευταία ακροβάτης της Μαδρίτης» είναι μια πολυβραβευμένη ταινία στα Goya Awards και στo Nantes Spanish Film Festival.

Διαβάστε επίσης  Οι "Παρόντες" του Γιώργου Αυγερόπουλου σε online προβολές

La Voz Dormida (2011)

Πηγή εικόνας: screendaily.com

Πρωταγωνιστές: Inma Cuesta, Maria Leon, Marc Clotet
Σκηνοθεσία: Benito Zambrano
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=jBCrSolMDyw
Βαθμολογία στο IMDB: 7.3

Το «The Sleeping Voice» είναι ένα πολεμικό δράμα ισπανικής παραγωγής. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Dulce Chacon. Η ιστορία ακολουθεί την Pepita. Καθώς ο Ισπανικός εμφύλιος μαίνεται, φεύγει από το χωριό της για να βρεθεί κοντά στην αδερφή της. Εκεί, ερωτεύεται έναν άνδρα που εξακολουθεί να διατηρεί τον αγώνα του στα βουνά. Το φιλμ βραβεύτηκε στα ASECAN Awards ως η καλύτερα ταινία από την Ανδαλουσία.

Guernica (2016)

Ισπανικός εμφύλιος
Πηγή εικόνας: youtube.com

Πρωταγωνιστές: James D’ Arcy, Maria Valverde, Jack Davenport
Σκηνοθεσία: Koldo Serra
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=hJlCos6Xubw
Βαθμολογία στο IMDB: 5.8

Το φιλμ «Γκέρνικα: Στην πρώτη γραμμή» είναι ίσως η διασημότερη ταινία που μας εξιστορεί τον Ισπανικό Εμφύλιο πόλεμο. Πρόκειται για ένα ιστορικό δραματικό ρομάντζο του Koldo Serra, σκηνοθέτη κάποιων επεισοδίων του ‘’La Casa De Papel’’. Ο Henry είναι ένας Αμερικανός ανταποκριτής και η Teresa μία υπεύθυνη ειδήσεων που λογοκρίνεται. Οι δύο νεαροί θα συναντηθούν τη στιγμή του βομβαρδισμού της διάσημης -πλέον- πόλης Γκέρνικα. Μια συμπαραγωγή Αμερικής και Ισπανίας που έθεσε υποψηφιότητα στα βραβεία Goya στην κατηγορία «Best Special Effects».

Κατοικώ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα στο τμήμα ''Μεσογειακών Σπουδών'' με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ''Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης ΞΓ'' του πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Κύπρος). Λατρεύω τη μουσική, τον κινηματογράφο και τον εθελοντισμό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι