Το “Κορίτσι Στον Ιστό Της Αράχνης“, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο, το τέταρτο κατά σειρά του συνόλου αναγνωσμάτων “Millenium“, βάζει την Lisbeth Salander σε νέες περιπέτειες. Αντιμέτωπη με το παρελθόν της, συναντά την αποξενωμένη αδερφή της εν μέσω της διεκδίκησης ενός πυρηνικού, δυνητικά καταστροφικού ηλεκτρονικού προγράμματος. Αυτή είναι η δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά των βιβλίων, δυστυχώς δίχως να ακολουθεί τη ροή των υπόλοιπων και αφήνοντας απ’έξω τα προηγούμενα 2 μεταξύ αυτού και του “Κοριτσιού Με Το Τατουάζ“.
Έχοντας δει την πρώτη ταινία με τις εξαιρετικές ερμηνείες της Rooney Mara στον πρωταγωνιστικό ρόλο και του Daniel Craig, το ολοκληρωμένο σενάριο, καθώς και την όλη σκοτεινή, αλλά πάντα μαγευτική ατμόσφαιρα της Σουηδίας που αποτυπωνόταν άριστα, είχα ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες. Και αναπάντεχα η μεγάλη ιδέα που είχα κτίσει, γκρεμίστηκε έως ένα σημείο.
Παρά την μοναδική ερμηνεία της Claire Foy, που για τα δικά μου γούστα (ίσως unpopular opinion), λάτρεψα και προτίμησα περισσότερο από τη Rooney Mara, Το Κορίτσι Στον Ιστό Της Αράχνης δεν κατόρθωνε να γεμίσει το θεατή όπως ο προκάτοχός του. Παρά την ποιότητα και την προσοχή που είχε η ταινία σε όλους τους τομείς, το σενάριο κινούνταν γρήγορα, δίχως να σου αφήνει χρόνο να αντιληφθείς τι τρέχει, ποιος είναι ποιος, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Παρά την άρτια και πετυχημένη παρουσίαση του ίδιου κλίματος και των εντυπωσιακών τοπίων σε σχέση με την πρώτη ταινία, οι ταχύτατοι ρυθμοί και η έλλειψη μιας πιο βαθιάς εστίασης στους χαρακτήρες, άφηναν μια γλυκόπικρη γεύση και ένα κενό. Η επίσης χρονικά περιορισμένη εμφάνιση του αντικαταστάτη του Daniel Craig, Sverrir Gudnason, και η χλιαρή του ηθοποιία, δεν συνέβαλαν σε ένα δυνατό αποτέλεσμα, που τόσο επιθυμούσαμε. Το υπόλοιπο καστ περνάει ελαφρώς απαρατήρητο, λειτουργώντας επικουρικά στην υπόθεση.
Εντούτοις, σαν φαν της σειράς χάρηκα και μόνο που είχαμε την τύχη φέτος να δούμε μια ακόμη ταινία του κύκλου αυτού, μία πολύ προσεγμένη δουλειά και μια καινούρια πρωταγωνίστρια που καταφέρνει να κάνει τον θεατή να νιώσει πως μπροστά του δε βλέπει την πρώην “βασίλισσα” του “Crown“, ούτε τη γυναίκα του Neil Armstrong, Janet Armstrong, στο “First Man“, αλλά την Lisbeth Salander, την τιμωρό της αδικίας με το σκοτεινό παρελθόν και τα μοναχικά βράδια μπροστά από τον υπολογιστή.
Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να δούμε την Claire Foy και σε άλλες ταινίες της διάσημης σειράς βιβλίων, δίχως να αλλάξει ξανά η πρωταγωνίστρια και με ένα σαφώς καλύτερο σενάριο.
Το Κορίτσι Στον Ιστό Της Αράχνης έκανε πρεμιέρα στις 8 Νοεμβρίου και παίζεται στους κινηματογράφους.
Καλή παρακολούθηση!