Mετατρέποντας τη ζωή σε ταινίες του Wes Anderson

Beautiful Unrealism: What Makes Wes Anderson Movies Work? | Morro Bay Spyglass
Πηγή εικόνας: Moro Bay SpyGlass / Wes Anderson

Ανέκφραστα πρόσωπα. Επιμελώς κεντραρισμένα και συμμετρικά πλαίσια. Συγκεκριμένες χρωματικές παλέτες.

Και αυτές είναι μερικές μόνο από τις αισθητικές ιδιότητες του Wes Anderson. Είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους σκηνοθέτες στον κινηματογράφο. Πλέον η αισθητική του έχει περάσει ως η τελευταία τάση του TikTok. Να προσποιείσαι ότι είσαι σε μια ταινία του Wes Anderson στην καθημερινότητά σου, είναι το θέμα των χιλιάδων βίντεο.

Η αποτύπωση ειδυλλιακών διακοπών στην Ισπανία με ζωηρά χρώματα, η κοινή χρήση εικόνων, καθημερινών στιγμών και αντικειμένων, ακόμη και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, έχουν γίνει ένας τρόπος να βλέπεις την καθημερινή ζωή αλά Wes Anderson. Η τάση, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν το καστ της νεότερης ταινίας του Anderson «Asteroid City» έκανε τη δική του εκδοχή στο Φεστιβάλ των Καννών και την ανάρτησε στο TikTok .

How to properly nail the Wes Anderson trend on TikTok and Instagram
Πηγή εικόνας: Lifestyle Asia Hong Kong

Από το να φορέσουν ακουστικά μέχρι να γυρίσουν σελίδες σε ένα βιβλίο, απεικονίζει την καθημερινή ζωή με το ξεχωριστό κομμάτι της ιδιορρυθμίας που συναντάμε στις ταινίες του Wes Anderson και έχει εμπνεύσει χιλιάδες χρήστες του TikTok.

Advertisements
Ad 14

Η απάντηση του Anderson σε αυτή τη τάση ήταν «Δεν έχω δει ποτέ TikTok, στην πραγματικότητα. Δεν έχω δει αυτά που έχουν σχέση με εμένα ή αυτά που δεν έχουν σχέση με εμένα». Συνεχίζει, «Ο μόνος λόγος που δεν κοιτάζω τα πράγματα είναι γιατί μάλλον χρειάζονται τα πράγματα που κάνω ξανά και ξανά. Αλλά αυτό που θα πω είναι ότι κάθε φορά που κάποιος απαντά με ενθουσιασμό σε αυτές τις ταινίες που έχω κάνει εδώ και πολλά χρόνια, αυτό είναι ένα ωραίο, τυχερό πράγμα. Έτσι, είμαι χαρούμενος που το έχω. Αλλά έχω μια αίσθηση ότι αν τα έβλεπα θα έλεγα: Θεέ μου, αυτό κάνω; Οπότε προστατεύω τον εαυτό μου», είπε.

Διαβάστε επίσης  Joy Ride: Ασιατικά ταμπού και η ιδέα της ταυτότητας
Wes Anderson is one of cinema's great auteurs: discuss
Πηγή εικόνας: imdb.com

Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ αυτή η αισθητική;

Σαφώς, η μοναδική οπτική γωνία του Anderson πίσω από την κάμερα χάρισε στον σκηνοθέτη τον τίτλο του βασιλιά του όμορφου και πολύχρωμου. Η αισθητική του, εμπνευσμένη από τη λαϊκή κουλτούρα και το design των δεκαετιών του 1960 και του 1970, ελκύει τον κόσμο, καθώς παρέχει μια απόδραση από το πώς βλέπουμε την καθημερινότητα. Το γεμίζει με λεπτομέρεια και χρώμα, δημιουργώντας έναν φανταστικό κόσμο, που είναι πάντα καλύτερος από τον πραγματικό. Η προσοχή του στη λεπτομέρεια και η σύνθεση κάνουν το συνηθισμένο να μοιάζει εξαιρετικό. Αυτός είναι ένας λόγος για τη δημοτικότητά του στα social media.

«Η συμμετρία είναι εξαιρετικά ελκυστική για τον εγκέφαλο, καθώς είναι εύκολο να αναλυθεί και να επεξεργαστεί. Δημιουργεί μια αίσθηση τάξης, κομψότητας και απλότητας», λέει ο Victor López G., κριτικός κινηματογράφου και δημιουργός περιεχομένου. Αυτό —μαζί με τα ζενίθαλ πλάνα, ή αλλιώς τα πλάνα από ψηλά— δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση στον θεατή.

11 Of Wes Anderson's Most Stylish Films | British Vogue
Πηγή εικόνας: British Vogue

 Η αντιμετώπιση του χρώματος από τον Anderson, είναι ένα, επίσης, από τα πιο ξεκάθαρα χαρακτηριστικά των ταινιών του. «Καθώς περνούν τα χρόνια, η βιομηχανία έχει αγκαλιάσει πιο γκρι παλέτες και ο Wes Anderson είναι μεγάλος υποστηρικτής του χρώματος στη μεγάλη οθόνη», σχολιάζει o López. «Αυτό ξεπερνά κατά πολύ το καθαρά αισθητικό, γιατί η χρωματική παλέτα μοιάζει να είναι μέρος της πλοκής και βοηθά στην αφήγηση της ιστορίας».

Τέλος, το φως είναι ένας χαρακτήρας με τη δική του ταυτότητα: δημιουργεί ένα βάθος πεδίου και καθιστά δυνατή την εκτίμηση του τοπίου σε κάθε λήψη. «Αν και μπορεί να μοιάζει απλό, η παραγωγή ταινιών του Wes Anderson είναι πολύ περίπλοκη», λέει ο κριτικός κινηματογράφου. «Η μετωπικότητα, η συμμετρία, το χρώμα και το φως είναι εύκολο να μιμηθούν ως ένα βαθμό, κάτι που έχει βοηθήσει πραγματικά να γίνει γρήγορα viral αυτή η τάση».

Διαβάστε επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: 5 ταινίες για την προσφυγιά
How Wes Anderson's props bring his films to life | British GQ
Πηγή εικόνας: British GQ

Ο κόσμος του Wes Anderson ζωντανεύει στο Μιλάνο

Πράγματι, ο Wes Anderson έχει φέρει το όραμά του στον πραγματικό κόσμο. Το 2015, το Ίδρυμα Prada του Μιλάνου ανέθεσε στον σκηνοθέτη να σχεδιάσει την καφετέρια του. Έτσι αναδημιούργησε ένα παραδοσιακό μιλανέζικο μπαρ, ζωντανεύοντας τα χρώματα και τα σχήματά του.

Ωστόσο, η προσέγγισή του διέφερε από αυτή, που χρησιμοποιεί στα κινηματογραφικά του πλατό. Δημιούργησε το μπαρ, σκεπτόμενος τη ζωή των εργαζόμενων. Ένας καθημερινός χώρος συνάντησης, όπου οι εργαζόμενοι πίνουν και απολαμβάνουν καφέ. Δεν το σκέφτηκε από την οπτική ενός ιδανικό κόσμο, στον οποίο συμβαίνουν φανταστικές ιστορίες. «Είναι για την πραγματική ζωή, και θα έπρεπε να έχει πολλά καλά σημεία για φαγητό, ποτό, συζήτηση, διάβασμα και ταινία. Προσπάθησα να κάνω ένα μπαρ, στο οποίο θα ήθελα να περάσω τα δικά μου μη φανταστικά απογεύματα», είπε ο Andreson για το Bar Luce. Έτσι, συνέλαβε το καφενείο ως ένα μέρος, όπου η καθημερινότητα υπάρχει στο πεδίο του ρομαντικού. Η αισθητική της δεκαετίας του 1960 το καθιστά μια τέλεια σκηνή Instagrammable, στην οποία το φανταστικό είναι προσβάσιμο σε όλους.

A Look Inside Bar Luce, The Quirky Cafe Designed by Wes Anderson
Πηγή εικόνας: Real Living

Είναι όμως αυτό μέρος μιας γενικότερης τάσης; Η εξιδανίκευση της πραγματικότητας και η διαφυγή από τη μονοτονία και την πλήξη της πραγματικής ζωής; Τι υπάρχει πίσω από αυτή την εμμονή να κάνουμε τα πάντα όμορφα; Γιατί τείνουμε να ρομαντικοποιούμε τη ρουτίνα;

Γεια, είμαι η Μαρία Ξανθοπούλου και είμαι φωτογράφος. Έχω πτυχίο στα παιδαγωγικά αλλά τελικά με κέρδισε η τέχνη. Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω, να γράφω και να βγάζω φωτογραφίες, ενώ η σχέση μου με τη μόδα μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν καρμική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη