Μια γυναίκα, ο κώδικας της σιωπής: Μία ιστορία γένους θηλυκού

Πηγή εικόνας: Cinobo

Μια γυναίκα, μια ιστορία αντίστασης γένους θηλυκού. Η ηρωίδα προσπαθεί να κερδίσει την ευτυχία και την ίδια τη ζωή έναντι της δύναμης της εξουσίας των ανδρών. Τα αρχικά πλάνα, όσο μας αγκαλιάζουν μέσα από τον ιερότερο δεσμό μάνας–παιδιού, γίνονται ένα σφίξιμο στον λαιμό, καθώς από τα πρώτα κιόλας λεπτά οι εξελίξεις μας τοποθετούν στον κόσμο της βίας και του μίσους κατά των γυναικών. Κοινωνικοί, θρησκευτικοί και οικογενειακοί θεσμοί και δεσμοί στηρίζουν και τρέφουν την ισχύ της πατριαρχίας ως κάτι αναπόφευκτο.

Η ταινία «Μια γυναίκα» είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο του Λίριο Αμπάτε «Fimmine Ribelli» και βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Μας μιλά για την καταδίκη της παράδοσης και τις συνέπειες της προδοσίας της, με έντονο το χρώμα της πατριαρχίας, της εκκλησίας και της ιταλικής μαφίας, «Ντραγκέτα» (δρα ακόμα και σήμερα στην Ιταλία).

Πηγή εικόνας: filmy.gr

Σύνοψη

Η Ρόζα είναι μια γυναίκα και συγχρόνως ένα ανήσυχο κορίτσι που ζει με τους συγγενείς της μητέρας της σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Νότιας Ιταλίας. Είναι ακόμα στοιχειωμένη από τον μυστηριώδη θάνατο της μητέρας της, όταν εκείνη ήταν παιδί. Η αποκάλυψη της αλήθειας οδηγεί τη Ρόζα στην εκδίκηση, προδίδοντας την οικογένειά της, προσπαθώντας να ελευθερωθεί από τη μοίρα της. Ο κίνδυνος, όμως, την ακολουθεί σε κάθε βήμα της. Η δύναμη της οικογένειας και η υποταγή των γυναικών την ωθούν να ψάξει για διέξοδο και με κάθε τρόπο να τη βρει. Το άγριο καλαβριανό τοπίο είναι το σκηνικό σε αυτό το δραματικό έργο που μας συστήνει ο Francesco Costabile. Τα τοπικά έθιμα και τα τραγούδια συνθέτουν αυτήν τη ιστορία αντίστασης με τη μοναδικότητα της ηρωίδας.

Διαβάστε επίσης  4 ταινίες βασισμένες στην ελληνική γραμματεία
Advertisements
Ad 14
Πηγή εικόνας: universalcinema.ca

Ο ρόλος της πρωταγωνίστριας

Ο σκηνοθέτης ήθελε να βρει για τον κεντρικό ρόλο μια ηθοποιό όχι επαγγελματία, όπως ο ίδιος ανέφερε, για τη ρεαλιστικότητα του χαρακτήρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που άρχισε να ψάχνει σε σπίτια με θετές οικογένειες. Βλέποντας τη Λίνα Σιτσιλιάνο, ήξερε από την αρχή ότι αυτή ήταν η Ρόζα που αναζητούσε. Η ίδια, αν και νέα ηλικιακά, έχει τα προσωπικά βιώματα που της δίνουν τη θέληση να αγωνιστεί. Υπήρχε μια καθυστέρηση στα γυρίσματα λόγω της πανδημίας και της εγκυμοσύνης της ηθοποιού, αλλά ήταν όλα καθοριστικά, ώστε το αποτέλεσμα να τον δικαιώσει, δίνοντας το μήνυμα που από την αρχή είχε στο μυαλό του. Γεννημένος και μεγαλωμένος και ο ίδιος στην περιοχή της Καλαβρίας, ακολούθησε τη γραμμή του παρελθόντος του, οδηγώντας τον στον κόσμο της Ρόζας. Αυτή η ανακάλυψη ήταν και το κλειδί για τη δημιουργία αυτής της ταινίας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Κοστάμπιλε

Σενάριο: Λίριο Αμπάτε, Σερένα Μπρουνιόλο, Αντριάνο Τσιαρέλι, Φραντσέσκο Κονστάμπιλε

Παραγωγή: Ατίλιο ντε Ράζα, Πιερπάολο Βέργκα, Νίκολα Πικόνε, Εντοάρντο ντε Ανγκέλις

Μουσική: Βαλέριο Καμπορίνι Φ.

Πρωταγωνιστούν: Λίνα Σιτσιλιάνο, Φαμπρίτσιο Φερακάνε, Άννα Μαρία ντε Λούκα, Σιμόνα Μαλάτο

Διάρκεια: 120’

Χώρα, Έτος Παραγωγής: Ιταλία, 2022

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο  cinobo.com (ελληνική streaming πλατφόρμα και εταιρία διανομής), όπου έγινε και η πρώτη προβολή στις μικρές οθόνες.

Με λένε Δήμητρα και είμαι φιλόλογος! Ακούω ραδιόφωνο κάθε πρωί, παρακολουθώ ταινίες και σειρές σχεδόν καθημερινά, μου αρέσουν τα ταξίδια και το διάβασμα και τώρα αρθρογραφώ εδώ!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κινητά της αρχαιότητας: Τρόποι επικοινωνίας

Σήμερα υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα συσκευών επικοινωνίας, ώστε να μειωθούν

Η κατασκοπεία στα χρόνια του πολέμου

Η κατασκοπεία, η πρακτική της απόκτησης μυστικών πληροφοριών, διαδραματίζει