Μοναξιά: Ταινίες που μας έκαναν να τη νιώσουμε

Το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού νιώθει μοναξιά. Υπάρχουν πολλά είδη μοναξιάς, τα πιο γνωστά είναι τα έξης: ο μοναχικός άνθρωπος από επιλογή του, ο άνθρωπος που νιώθει μονίμως μόνος και πότε δεν είναι ευχαριστημένος, ο άνθρωπος που βρίσκεται σε μια σχέση (ερωτική, φιλική) και πάλι νιώθει μόνος.

Ο ορισμός της μοναξιάς είναι από μόνος του δύσκολος, έτσι οι ερευνητές την όρισαν ως «την υποκειμενική εμπειρία της κοινωνικής απομόνωσης» που είναι κάτι διαφορετικό από την ουσιαστική κοινωνική απομόνωση. Με άλλα λόγια, είναι το αίσθημα ότι δεν ανήκεις ή δεν ταιριάζεις με τους ανθρώπους γύρω σου, ακόμη κι αν έχεις πολλές κοινωνικές ή διαδικτυακές επαφές.Τι κάνει την κοινωνική απομόνωση τόσο επικίνδυνη; «Η αποδεδειγμένη σχέση της με την ψυχική υγεία» είναι η απάντηση. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η σχέση αυτών των δύο -μοναξιά και ψυχική υγεία- θα μπορούσε να περιγραφεί πολύ εύστοχα με την παροιμία “η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα». Η μία μπορεί να προκαλέσει την άλλη, αλλά και το αντίστροφο.


Ταινίες για τη μοναξιά- Η Λίστα

1.Up in the air (2009)

μοναξιά
πηγή φωτογραφίας: letterboxd.com

Η πρώτη ταινία που έχω δει στην ζωή μου καθώς με έκανε να καταλάβω τι είναι η μοναξιά. Κάποιες φορές στην ζωή επιλέγεις να μείνεις μόνος. Όταν έρθει η στιγμή και αναθεωρήσεις ότι τελικά μόνος/η σου δεν μπορείς; Τότε τι συμβαίνει;

2. Δικός της (2013)

μοναξιά
πηγή φωτογραφίας: analyticsindiamag.com

Ένας μοναχικός συγγραφέας αναπτύσσει μια ανεπιθύμητη σχέση με ένα λειτουργικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Η μοναδική συντροφιά που έχει είναι η δουλειά του και το μηχάνημα.

http://www.youtube.com/watch?v=WzV6mXIOVl4

3. The life of pie (2012)

μοναξιά
πηγή φωτογραφίας: youthjournalism.org

Μια συγκλονιστική ιστορία ενός παιδιού που επιζεί από ένα ναυάγιο και η μοναδική συντροφιά που έχει είναι μια τίγρης όπου θα πρέπει να εξημερωθεί. Παλεύει και με την θάλασσα άλλα και με την ζωή καθώς η τίγρη είναι άγρια και πεινασμένη.

Διαβάστε επίσης  CineDoc: Η μαγεία του ντοκιμαντέρ

4. Cast Away (2000)

μοναξιά
πηγή φωτογραφίας: YouTube

Ένας ναυαγός  σε ένα νησί μακριά από τον πληθυσμό και την επικοινωνία βρίσκει συντροφιά σε μια μπάλα καθώς για αυτών πλέων είναι η μοναδική παρέα που έχει.

Αυτή η ταινία σου δείχνει ότι άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και δεν μπορεί να ζει μόνος του γιατί ξεκινάει και χάνει τα λογικά του. Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτός ο άνθρωπος ήδη είχε μάθει να συνυπάρχει σε μια κοινωνία και ξαφνικά έγινε ναυαγός, άρα για αυτόν θα ήταν πολύ δύσκολο να συνηθίσει τώρα στην μοναξιά.

5. Lars and the real girl (2007)
πηγή φωτογραφίας: sfgate.com

Όλοι οι άνθρωποι ψάχνουν μια συντροφιά όταν δεν την βρίσκουν από ανθρώπους. Κάποιοι έχουν σκυλιά, γάτες, κουνέλια και άλλοι έχουν κούκλες ως συντρόφους. Ο Λαρς ένας ιδιαίτερος άνθρωπος με έντονο συναίσθημα της μοναξιάς.

6. Ένας τυχερός άνθρωπος (2018) 
πηγή φωτογραφίας: watchandchill.gr

Ο τίτλος θεωρώ είναι λανθασμένος καθώς ένας νέος άντρας με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες βιώνει έντονα την μοναξιά, για αυτό διαρκώς αναζητά μέσα από σχέσεις του να νιώσει την ασφάλεια την στοργή ακόμα και την αγάπη που του λείπει. Το συναίσθημα της μοναξιάς και οι ανασφάλειες  που έχει συγκρούεται με τις ερωτικές – οικογενειακές σχέσεις του.

7. Η γεύση της αγάπης (2018)
πηγή φωτογραφίας: businessnews.gr

Η τεχνολογία πλέον μπορεί να αντικαταστήσει έναν άνθρωπο, άλλα την αγάπη ποτέ. Ένας άνθρωπος που φοβάται τον ερωτά επιλεγεί να έχει για παρέα μια γυναικά ρομπότ δίχως συναισθήματα. Το ρομπότ όμως ξεκινάει και αποκτάει αισθήματα και στον δημιουργό του δεν του αρέσει αυτό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από