Sense and Sensibility: Σύγκρουση δυο κόσμων

Το «Sense and Sensibility» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της  Jane Austen. Η ταινία μας μεταφέρει στην συντηρητική κοινωνία της Αγγλίας του 19ου αιώνα, όπου η θέση της γυναίκας ήταν πάρα πολύ υποβαθμισμένη και ουσιαστικά η επιβίωσή  τους εναπόκειτο στους άντρες.

Τοπία

Στο «Sense and Sensibility»  οδηγούμαστε στο τοπίο της αγγλικής εξοχής με όλη την ομορφιά και το πράσινο που το συνοδεύει, αλλά συνάμα με την μουντίλα του αγγλικού καιρού. Βέβαια ο καιρός παίζει βασικό ρόλο στην εξέλιξη της ταινίας, λειτουργεί όμως και σαν καμβάς  των συναισθημάτων των πρωταγωνιστών. Έτσι, όταν τα συναισθήματα είναι λυπητερά ή κυριαρχεί  η απογοήτευση ο καιρός είναι βροχερός. Αντιθέτως, όταν επικρατεί χαρά και το συναίσθημα του έρωτα ο καιρός είναι ηλιόλουστος και ανοιξιάτικος.

Κοστούμια

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στον θεατή είναι  ο όγκος των κουστουμιών (υποψηφιότητα για Όσκαρ), αλλά και τα σκηνικά, τα οποία μας μεταφέρουν σε αυτήν την μακρινή εποχή και μας δείχνουν την υπερβολή και τον πλούτο της αγγλικής αριστοκρατίας του 19ου αιώνα.

Μουσική

Ένα άλλο στοιχείο που κινεί την πλοκή στο «Sense and Sensibility» είναι και η μουσική (υποψηφιότητα για Όσκαρ). Η μουσική υποδηλώνει το συναίσθημα της κάθε σκηνής  στον θεατή. Στην αρχή με τον θάνατο του πατέρα, η κόρη παίζει θλιμμένες μελωδίες στο πιάνο. Αργότερα, όταν είναι ερωτευμένη η  Marianne (Kate Winslet,) με τον  John Willoughby παίζει στο πιάνο τραγούδια αγάπης.

Advertisements
Ad 14

Ψυχογραφία ηρωίδων

Το βασικό όμως θέμα του «Sense and Sensibility» δεν είναι ο έρωτας, αλλά η σύγκρουση δυο κόσμων.  Του κόσμου της Elinor ( Emma Thompson) και της Marianne.

Διαβάστε επίσης  Inception: Το όνειρο στην επιστημονική φαντασία

Από την μία, η Elinor σαν μεγαλύτερη που είναι δρα με βάση τις αρχές που είχε διδαχθεί.  Αποδεχόταν την θέση της γυναίκας και το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να μην σπιλωθεί η τιμή της. Την βλέπουμε όμως στο τέλος να καταρρέει και να εκφράζει όλα τα συναισθήματά, που έκρυβε μέσα της, στην αδερφή της.

Από την άλλη η Marianne  είναι μια γυναίκα ελεύθερη, γεμάτη πάθος και ευαισθησία. Εκφράζει τα συναισθήματά της και εκδηλώνεται. Πράγμα κατακριτέο για την συντηρητική και ανδροκρατούμενη  κοινωνία της εποχής. Ήταν μια σουφραζέτα πριν τις σουφραζέτες.

Παρά το γεγονός πως οι δυο αδερφές είναι τόσο διαφορετικές υπάρχει πραγματική αγάπη και φιλία ανάμεσά τους.

Ψυχογραφία ηρώων

Και οι αντρικοί χαρακτήρες του «Sense and Sensibility» ψυχογραφούνται με βάθος και ενάργεια.

Ο Edward Ferrars ( Hugh Grant) είναι ένας άνθρωπος με ιπποτική συμπεριφορά, ο οποίος προτιμά να κρατήσει τον λόγο του και να δυστυχήσει, παρά να γίνει υπόλογος. Ασφυκτιά   από τον κοινωνικό του περίγυρο και νιώθει καταπιεσμένος. Η μητέρα του και η αδελφή του θέλουν να κάνει έναν πλούσιο γάμο, για να κερδίσει αξιώματα. Ο ίδιος όμως, θέλει μια απλή και ήσυχη ζωή στην εξοχή και να γίνει ιερέας μια ενορίας.

Ο συνταγματάρχης Brandon (Alan Rickman) είναι μια προσωπικότητα εξίσου καταπιεσμένη. Είχε γνωρίσει την ερωτική απογοήτευση στο παρελθόν και την μη αποδοχή της γυναίκας που αγαπούσε από την οικογένειά του. Ερωτεύεται την Marianne, αλλά αυτή δίνει την καρδιά της στον Willoughby. Έτσι,  αποφασίζει να υποχωρήσει  μπροστά στην αγάπη τους. Στο τέλος όταν αποκαλύπτεται η  πραγματική φύση του Willoughby η καρδιά της Marianne στρέφεται  σε αυτόν και παντρεύονται.

Διαβάστε επίσης  Oscars 2023: Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς

Η αγάπη μου για τον κινηματογράφο ξεκίνησε απο την παιδική μου ηλικία. Η πρώτη ταινία που είχα δει είναι το "Scarface" και αγαπημένος μου ηθοποιός ο Al Pacino. Μελλοντικά θα ήθελα να μπορέσω να ασχοληθώ με την σκηνοθεσία

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

10+2 ταινίες για να δεις στο Ertflix

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι επιλογές για διασκέδαση είναι
L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,