”Spirited Away’’: Πέρα από τα όρια της φαντασίας

Σκέψου έναν φανταστικό κόσμο. Βάλε τους δικούς σου κανόνες και δημιούργησε εσύ τα πλάσματα που θα τον απαρτίζουν. Αν έχεις κάτι ήδη στο μυαλό σου, σκέψου το επί χίλιες φορές πιο μαγευτικό από ότι είναι ήδη και έτσι θα έχεις κάτι που ίσως πλησιάζει στον κόσμο του ‘’Spirited Away’’. Παραγωγής 2001 και σε σκηνοθεσία του Hayao Miyazaki (έχει σκηνοθετήσει άλλες πασίγνωστες anime ταινίες), η ταινία μας είναι μια από τις πιο κλασσικές του είδους της.

Δεν απευθύνεται φυσικά μόνο στους νεότερους ηλικιακά αλλά και σε ενήλικες, ίσως μάλιστα περισσότερο σε αυτούς, καθώς απαιτεί μια συναισθηματική ωριμότητα για να δεις πέρα από τα φανταχτερά τοπία και σκηνικά που μας απεικονίζονται.

spirited away
πηγή: imdb.com

Πρωταγωνίστρια είναι ένα μικρό κορίτσι, η Τσιχίρο, η οποία, στο ξεκίνημα της ταινίας, ετοιμάζεται να μετακομίσει σε ένα καινούργιο σπίτι μαζί με τους γονείς της. Καθώς ο πατέρας της χάνει για λίγο την πορεία του και παρεκκλίνει από τον δρόμο του, τα τρία μέλη της οικογένειας βρίσκονται μπροστά από μια φαινομενικά παλιά και εγκαταλελειμμένη σήραγγα. Μόλις την διασχίσουν λοιπόν θα βρεθούν σε ένα χώρο με διάφορα εστιατόρια τα οποία όμως δείχνουν κλειστά και άδεια από κόσμο. Στο βάθος φαίνεται να υπάρχει ένα τεράστιο κτίσμα, στο οποίο δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια ζωής επίσης. Εδώ θα κάνει την εμφάνισή του και ο δεύτερος πρωταγωνιστής μας, ο Χάκου, ο οποίος με αυστηρό τόνο λέει στην Τσιχίρο πως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί ούτε αυτή ούτε οι γονείς της. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει και η περιπέτεια της Τσιχίρο καθώς με το που χαθεί ο ήλιος και το φως από τον ουρανό κάνουν την εμφάνιση τους στα άδεια εστιατόρια οι ένοικοι και οι πελάτες τους, οι οποίοι είναι κάθε λογής πνεύμα και φάντασμα. Ο χώρος κατακλύζεται από αυτά και η πρωταγωνίστριά μας τρέχει να σωθεί με τη βοήθεια του Χάκου.

Διαβάστε επίσης  Οι εμβληματικές μούσες του Pedro Almodóvar
spirited away
πηγή: imdb.com

Όλη η ιστορία, περιστρέφεται γύρω από το τεράστιο κτίσμα στο οποίο στεγάζονται λουτρά στην υπηρεσία διάφορων θεών. Η Τσιχίρο μέχρι να καταφέρει να ξεφύγει από τον φανταστικό αυτό κόσμο, θα συναντήσει και θα συναναστραφεί με διάφορους χαρακτήρες. Άλλους ευγενικούς και πρόθυμους να τη βοηθήσουν και άλλους που πολύ εύκολα και δίχως δεύτερη σκέψη θα την έβλαπταν. Θα εισέλθει σαν παρείσακτη, αλλά με την παιδική της αθωότητα θα καταφέρει να εκπληρώσει αποστολές που θα έχουν αντίκτυπο στις ζωές (όση ζωή έχουν τα φαντάσματα) των χαρακτήρων που θα συναντήσει στην περιπέτειά της.

spirited away
πηγή: gablescinema.com

Η ταινία δεν θα σε κουράσει ούτε σε ελάχιστο βαθμό. Κάθε σκηνή είναι και από μία μικρή ιστορία η οποία φέρνει την πρωταγωνίστριά μας όλο και πιο κοντά στο στόχο της. Θα σε συγκινήσει το πείσμα και η καλοκαρδία της καθώς πράττει πάντοτε χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό της συμφέρον, σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από την απληστία και τις εφήμερες απολαύσεις.

Αν δεν συνηθίζεις να βλέπεις ταινίες anime ίσως το ‘’Spirited Away’’ να σου άλλαζε γνώμη. Είναι πραγματικά ένα αριστούργημα που δεν θα έπρεπε να υποτιμηθεί λόγω του φαινομενικά ‘’παιδικού’’ χαρακτήρα του.

spirited away
πηγή: imdb.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα