Ταινιοπροτάσεις τρόμου (και όχι μόνο) για το Halloween!

Η νύχτα του Halloween είναι εδώ!

Και εμείς το ίδιο με ταινίες τρόμου για όλα τα γούστα.

Η νύχτα του Halloween είναι εδώ! Τι και αν η θερμοκρασίες στην Αθήνα θυμίζουν περισσότερο Μάιο παρά τον ερχομό του Νοέμβρη; Οι ταινιές τρόμου είναι παντός καιρού. Τι και αν στην Ελλάδα δεν γιορτάζουμε το Halloween σε όλη του την δόξα. Ακόμα κι αν δεν στολίσατε με σκαλισμένες κολοκύθες τα σπίτια σας, ούτε ετοιμάσατε τις στολές σας για να βγείτε για φάρσα-ή-κέρασμα, μια ταινιούλα τρόμου επιβάλεται να την δείτε. Και εμείς σας ετοιμάσαμε μια λίστα με προτάσεις ταινιών τρόμου για όλα τα γούστα. Όχι μόνο για την νύχτα του Halloween, αλλά για κάθε νύχτα ή ημέρα (αν είστε απ' "αυτούς") που η όρεξή σας σηκώνει μια ωραία ταινία τρόμου (και όχι μόνο).
Πηγή εικόνας: Rotten Tomatoes

Η νύχτα του Halloween είναι εδώ. Τι και αν η θερμοκρασίες στην Αθήνα θυμίζουν περισσότερο Μάιο παρά τον ερχομό του Νοέμβρη; Οι ταινιές τρόμου είναι παντός καιρού. Τι και αν στην Ελλάδα δεν γιορτάζουμε το Halloween σε όλη του την δόξα. Ακόμα κι αν δεν στολίσατε με σκαλισμένες κολοκύθες τα σπίτια σας, ούτε ετοιμάσατε τις στολές σας για να βγείτε για φάρσα-ή-κέρασμα, μια ταινιούλα τρόμου επιβάλεται να την δείτε. Και εμείς σας ετοιμάσαμε μια λίστα με προτάσεις ταινιών τρόμου για όλα τα γούστα. Όχι μόνο για την νύχτα του Halloween, αλλά για κάθε νύχτα ή ημέρα (αν είστε απ’ “αυτούς”) που η όρεξή σας σηκώνει μια ωραία ταινία τρόμου (και όχι μόνο).

Tα classics:

Το πρώτο μέρος των ταινιοπροτάσεων θα ξεκινήσει με κλασσικές ταινίες τρόμου. Ταινίες που έχουν γράψει ιστορία, που έχουν αγαπηθεί και που έχουν τρομάξει γενιές και γενιές. Ακόμα και πολλά χρόνια από την κυκλοφορία τους, δεν έχουν χάσει την λάμψη τους και συνεχίζουν να σκορπάνε τον φόβο. Η σειρά των ταινών είναι τυχαία.

1) The Exorcist (1973)

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη που δεν έχει ακουστά το "The Exorcist". Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 1973 και από πολλούς θεωρείται η καλύτερη ταινία τρόμου όλων των εποχών. Η φήμη της είναι τεράστια, τόσο λόγω της τεράστιας κινηματογραφικής και εμπορικής της επιτυχίας (με budget 12εκ. - είχε εισπράξεις 441.3εκ στο box office), όσο και λόγω των διάφορων ιστοριών περί κατάρας που δημιουργήθηκαν γύρω της. Από φωτιά που ξέσπασε στο σετ και έκαψε τα πάντα εκτός από το δωμάτιο της Regan, μέχρι ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους κατά την παραγωγή (ή λίγο μετά την πρεμιέρα) ή τραυματίστηκαν σοβαρά.
πηγή εικόνας: IMDb

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη που δεν έχει ακουστά το “The Exorcist”. Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 1973 και από πολλούς θεωρείται η καλύτερη ταινία τρόμου όλων των εποχών. Η φήμη της είναι τεράστια, τόσο λόγω της τεράστιας κινηματογραφικής και εμπορικής της επιτυχίας (με budget 12εκ. – είχε εισπράξεις 441.3εκ στο box office), όσο και λόγω των διάφορων ιστοριών περί κατάρας που δημιουργήθηκαν γύρω της. Από φωτιά που ξέσπασε στο σετ και έκαψε τα πάντα εκτός από το δωμάτιο της Regan, μέχρι ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους κατά την παραγωγή (ή λίγο μετά την πρεμιέρα) ή τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του δαιμονισμού ενός 12χρονου κοριτσιού (Regan), καθώς και την απόπειρα εξορκισμού της από δυο Καθολικούς ιερείς. Μια μάλλον συνηθισμένη πλοκή για παραφυσικές ιστορίες τρόμου. Αλλά ελάχιστοι (ίσως και κανείς) δεν αξιοποίησε την πλοκή του δαιμονισμού τόσο καλά όσο ο William Friedkin (σκηνοθεσία) και ο William Peter Blatty (σενάριο).

Advertisements
Ad 14

*Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η νέα ταινία με τίτλο “The Exorcist: Believer”. Διαβάστε την κριτική με ένα κλικ ΕΔΩ!

2) The Shining (1980)

*Προσοχή, μην την μπερδέψετε με την ομώνυμη ελληνική σειρά (1991) του Φώσκολου. Αν από την άλλη θέλετε να περάσετε το φετινό Halloween "παρέα" με την Βίρνα, τον Γιάγκο Δράκο και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της μακροβιότερης σειράς της ελληνικής τηλεόρασης - γούστο σας, καπέλο σας. Εμείς δεν κρίνουμε!
Πηγή εικόνας: Forbes

Το “The Shining” είναι μια ταινία ταυτόχρονα παραφυσικού και ψυχολογικού τρόμου. Το ξενοδοχείο είναι στοιχειωμένο, δεν χωρά αμφιβολία για αυτό. Ωστόσο σ’ αντίθεση με τις υπόλοιπες ταινίες, το παραφυσικό δεν παίρνει ρόλο πρωταγωνιστή, αλλά μαριονετίστα. Και στο τέλος είναι δύσκολο να διαχωρίσεις, αν για όλα όσα βλέπουμε ευθύνεται το παραφυσικό ή η ανθρώπινη φύση και η τρέλα της, όπως αυτή ανθίζει μέσα από την κοινωνική απομόνωση.

Ο Jack Torrance είναι ένας (πρώην) αλκοολικός και ένας συγγραφέας σε τέλμα. Προκειμένου να βάλει την ζωή του ξανά στις ράγες αναλαμβάνει θέση χειμερινού φροντιστή στο ξενοδοχείο Overlook στο Colorado. Αυτός, η γυναίκα του η Wendy, και ο μικρός γιος τους ο Danny, θα χρειαστεί να περάσουν όλο τον χειμώνα (από)κλεισμένοι στο ξενοδοχείο. Όμως δεν είναι μόνοι τους. Το ξενοδοχείο είναι γεμάτο “ενοίκους” – πνεύματα νεκρών. Ο Danny έχει την ικανότητα να επικοινωνήσει μαζί τους, μια ικανότητα που είναι δύσκολο να καταλάβει αν είναι χάρισμα ή κατάρα. Ωστόσο για ένα πράγμα είναι σίγουρος, αυτός και η οικογένειά του βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο.

*Προσοχή, μην την μπερδέψετε με την ομώνυμη ελληνική σειρά (1991) του Φώσκολου. Αν από την άλλη θέλετε να περάσετε το φετινό Halloween “παρέα” με την Βίρνα, τον Γιάγκο Δράκο και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της μακροβιότερης σειράς της ελληνικής τηλεόρασης – γούστο σας, καπέλο σας. Εμείς δεν κρίνουμε!

3) Poltergeist (1982)

Μια εκπληκτική ιστορία τρόμου γραμμένη από τον Stephen Spielberg. Ωστόσο επειδή εκείνη την περίοδο ήταν απασχολημένος με τα γυρίσματα του Ε.Τ., ο Spielberg δεν μπόρεσε να αναλάβει καθήκοντα σκηνοθέτη και έτσι επιλέχθηκε ο μετρ των ταινιών τρόμου Tobe Hooper. Στο σενάριο της ταινίας πέρα από την αρχική ιστορία του Spielberg, συνέβαλαν και οι Michael Grais και Mark Victor. Μια εξαιρετική ιστορία στοιχειωμένου σπιτιού, και μια εκ΄των κλασσικών ταινιών του είδους. Και ιδανική για το Halloween.
Πηγή εικόνας: Vanity Fair

Μια εκπληκτική ιστορία τρόμου γραμμένη από τον Stephen Spielberg. Ωστόσο επειδή εκείνη την περίοδο ήταν απασχολημένος με τα γυρίσματα του Ε.Τ., ο Spielberg δεν μπόρεσε να αναλάβει καθήκοντα σκηνοθέτη και έτσι επιλέχθηκε ο μετρ των ταινιών τρόμου Tobe Hooper. Στο σενάριο της ταινίας πέρα από την αρχική ιστορία του Spielberg, συνέβαλαν και οι Michael Grais και Mark Victor. Μια εξαιρετική ιστορία στοιχειωμένου σπιτιού, και μια εκ΄των κλασσικών ταινιών του είδους.

Ο Steve και η Diana είναι άλλη μια κλασσική, φυσιολογική οικογένεια στα προάστια της Καλιφόρνια. Ο Steve εργάζεται ως μεσίτης, ενώ η Diana έχει αναλάβει το μεγάλωμα των παιδιών. Την ήσυχη ζωή της οικογένειας θα διαταράξουν διάφορα παράξενα συμβάντα, με αποκορύφωμα την παραφυσική απαγωγή της μικρότερης κόρης της οικογένειας, της 5χρονης Carol Anne. Καθώς τα πνεύματα την παγίδευσαν … μέσα στην τηλεόραση. Η οικογένεια, με την βοήθεια της παραψυχολόγου Martha Lesh,  θα προσπαθήσει να σώσει την Carol Anne. Ωστόσο τα πνεύματα δεν πρόκειται να τα παρατήσουν τόσο εύκολα.

4) An American Werewolf in London (1981)

Πηγή εικόνας: Ancilary

Δύο Νεοϋρκέζοι, ο David και ο Jack θα δεχθούν μια απρόσμενη επίθεση το βράδυ καθώς ταξιδεύουν στην βρετανική επαρχία. Ο Jack θα χάσει (;) την ζωή του, ενώ ο David θα επιβιώσει με σοβαρά τραύματα και θα μεταφερθεί σε ένα νοσοκομείο στο Λονδίνο. Τι και αν ο David ισχυρίζεται ότι δέχθηκαν επίθεση από κάποιο ζώο, τα στοιχεία είναι ακράδαντα. Αυτό που τους επιτέθηκε, και εν τέλει σκοτώθηκε από την σφαίρα ενός ντόπιου, ήταν ένας άντρας, πιθανόν κάποιος που είχε δραπετεύεσει από ένα ψυχιατρικό ίδρυμα. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Και σύντομα ο David θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια. Δέχθηκαν επίθεση από έναν λυκάνθρωπο. Και τώρα, μετά το δάγκωμα, είναι λυκάνθρωπος και ο ίδιος. Καταδικασμένος να σπείρει τον τρόμο στο Λονδίνο. Μια κλασσική ταινία με λυκανθρώπους, με πολλές εμβληματικές σκηνές.

5) The Blair Witch Project (1999)

Πηγή εικόνας: The Guardian

Το 1994 τρεις φοιτητές σχολής κινηματογράφου αποφασίζουν να πάνε για ορειβασία στο Black Hill και να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για τον τοπικό μύθο της περιοχής γνωστό ως Blair Witch. Μυστηριωδώς, και οι τρεις χάθηκαν από προσώπου γης. Το μόνο που βρέθηκε από αυτούς ήταν τα πλάνα που γύρισαν, τα οποία συνθέτουν την ίδια την ταινία. Η ταινία αναβίωσε επιτυχώς το σεναριακό μοντέλο “found footage” των ταινιών τρόμου. Και είναι κατάλληλη για όλους όσους ψάχνουν κάτι πιο αληθοφανές.

6) The Fly (1989)

Το πείραμα του ιδιοφυούς αλλά και ολίγον παρανοϊκού και εκκεντρικού επιστήμονα, dr. Seth Brundle θα πάει τρομερά στραβά και σιγά σιγά θα αρχίσει να μετατρέπεται σε ... μύγα. Μια ιδέα που ακούγεται σίγουρα παράξενη, αλλά αποτυπώνεται με εκπληκτικό  τρόπο στην οθόνη. Μια ταινία τρόμου που θεωρείται classic, και απ' τις καλύτερες του είδους science horror. Κάτι ιδιαίτερο για να δείτε την φετινή νύχτα του Halloween.
Πηγή εικόνας: IMDb

Το πείραμα του ιδιοφυούς αλλά και ολίγον παρανοϊκού και εκκεντρικού επιστήμονα, dr. Seth Brundle θα πάει τρομερά στραβά και σιγά σιγά θα αρχίσει να μετατρέπεται σε … μύγα. Μια ιδέα που ακούγεται σίγουρα παράξενη, αλλά αποτυπώνεται με εκπληκτικό  τρόπο στην οθόνη. Μια ταινία τρόμου που θεωρείται classic, και απ’ τις καλύτερες του είδους science horror. Κάτι ιδιαίτερο για να δείτε την φετινή νύχτα του Halloween.

7) The Ring (2002)

Πολύ πιο σύγχρονο απ' τις παραπάνω ταινίες της λίστας. Ωστόσο το "The Ring" ήταν απ' αυτές της ταινίας που έγιναν instant classic (όπως αρεσκόμαστε να λέμε και στο χωριό μου στις ατελειώτες βραδινές συζητήσεις γύρω από ταινίες). Η ιστορία της ταινίας εξελίσεται γύρω από μια βιντεοκασέτα που μετά από μια βδομάδα προκαλεί τον θάνατο οποιουδήποτε την δει. Το "The Ring" κατάφερε να μετατρέψει μια απλή, καθημερινή συσκευή όπως η τηλεόραση σε κάτι το απίστευτα τρομακτικό. Και μπορεί να μην χρησιμοποιούμε πλέον βιντεοκασέτες, αλλά, πιστέψτε με, μετά την ταινία θα σας πάρει λίγο καιρό μέχρι να νιώσετε ασφαλής με την ... τηλεόρασή σας!
Πηγή εικόνας: Cultured Vultures

Πολύ πιο σύγχρονο απ’ τις παραπάνω ταινίες της λίστας. Ωστόσο το “The Ring” ήταν απ’ αυτές της ταινίας που έγιναν instant classic (όπως αρεσκόμαστε να λέμε και στο χωριό μου στις ατελειώτες βραδινές συζητήσεις γύρω από ταινίες). Η ιστορία της ταινίας εξελίσεται γύρω από μια βιντεοκασέτα που μετά από μια βδομάδα προκαλεί τον θάνατο οποιουδήποτε την δει. Το “The Ring” κατάφερε να μετατρέψει μια απλή, καθημερινή συσκευή όπως η τηλεόραση σε κάτι το απίστευτα τρομακτικό. Και μπορεί να μην χρησιμοποιούμε πλέον βιντεοκασέτες, αλλά, πιστέψτε με, μετά την ταινία θα σας πάρει λίγο καιρό μέχρι να νιώσετε ασφαλής με την … τηλεόρασή σας!

Οι cult:

Λατρεύουμε τις αντιθέσεις. Επομένως μετά τα classics, θα ακολουθήσουν οι cult ταινίες τρόμου. Ταινίες άγνωστες στο ευρύ κοινό και κρυφά διαμαντάκια. Που μπορεί να μην έγιναν εμπορικές επιτυχίες, αλλά θα σας κρατήσουν ξύπνιους τα βράδια με μεγάλη … επιτυχία!

1) Trick ‘r Treat (2007)

Μια ταινία σχετικά άγνωστη, αλλά με φανατικούς θαυμαστές. Το Trick 'r Treat αποτελείται από 5 φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους ιστορίες. Ένας διευθυντής που δολοφονεί άτακτους μαθητές. Μια φάρσα που καταλήγει άσχημα. Ένας τοπικός μύθος σχετικά με ένα ατύχημα ενός σχολικού λεωφορείου. Δολοφόνοι που αναζητούν το επόμενο θύμα τους και λυκάνθρωποι που αναζητούν λεία. Ποιος είναι ο κυνηγός και ποιος το θήραμα ; Και μέσα σε όλα αυτά, ο Sam, ένας μικρούλης trick-o-treater, που δεν είναι τόσο αθώος και γλυκούλης όσο το ύψος του θα σας κάνει να πιστέψετε. Ο Sam, είναι εδώ για να φροντίσει να τηρηθούν όλες οι παραδόσεις του Halloween, και όποιος τις "σπάσει" θα πληρώσει ... με την ζωή του. Το "Trick 'r Treat" έχει δικαίως τους φανατικούς θαυμαστές του.
Πηγή εικόνας: Porch Drinking

Μια ταινία σχετικά άγνωστη, αλλά με φανατικούς θαυμαστές. Το Trick ‘r Treat αποτελείται από 5 φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους ιστορίες. Ένας διευθυντής που δολοφονεί άτακτους μαθητές. Μια φάρσα που καταλήγει άσχημα. Ένας τοπικός μύθος σχετικά με ένα ατύχημα ενός σχολικού λεωφορείου. Δολοφόνοι που αναζητούν το επόμενο θύμα τους και λυκάνθρωποι που αναζητούν λεία. Ποιος είναι ο κυνηγός και ποιος το θήραμα ; Και μέσα σε όλα αυτά, ο Sam, ένας μικρούλης trick-o-treater, που δεν είναι τόσο αθώος και γλυκούλης όσο το ύψος του θα σας κάνει να πιστέψετε. Ο Sam, είναι εδώ για να φροντίσει να τηρηθούν όλες οι παραδόσεις του Halloween, και όποιος τις “σπάσει” θα πληρώσει … με την ζωή του. Το “Trick ‘r Treat” έχει δικαίως τους φανατικούς θαυμαστές του.

Διαβάστε επίσης  Το trailer της νέας ταινίας «The Circle» με την Εmma Watson και τον Tom Hanks!

2) All Hallow’s Eve (2013)

Σας αρέσουν οι κλόουν; Ξανασκεφτείτε το! Την νύχτα του Halloween δύο παιδιά και η babysitter τους θα ανακαλύψουν ανάμεσα στα γλυκά που μάζεψαν και μια βιντεοκασέτα. Όταν την βάλουν να παίξει θα ανακαλύψουν ότι αυτή περιέχει βιντεοσκοπημένα τα κατορθώματα του Art The Clown, ενός κλόουν δολοφόνου. Η βιντεοκασέτα περιλαμβάνει τρεις ιστορίες. Η μια πιο ανησυχητική και αιματηρή από την άλλη. Και ίσως είναι απλά ιστορίες. Μερικές καλοστημμένες, κινηματογραφικές ιστορίες. Ή ίσως ... ίσως είναι αλήθεια. Μια αιματηρή αλήθεια. Ίσως η "αλήθεια" είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις. Ίσως η "αλήθεια" είναι ήδη μέσα ... στο σπίτι. Ανατριχιαστική, αιματηρή και αρκετά αηδιαστική. Θα την λατρέψετε!
Πηγή εικόνας: Rotten Tomatoes

Σας αρέσουν οι κλόουν; Ξανασκεφτείτε το! Την νύχτα του Halloween δύο παιδιά και η babysitter τους θα ανακαλύψουν ανάμεσα στα γλυκά που μάζεψαν και μια βιντεοκασέτα. Όταν την βάλουν να παίξει θα ανακαλύψουν ότι αυτή περιέχει βιντεοσκοπημένα τα κατορθώματα του Art The Clown, ενός κλόουν δολοφόνου. Η βιντεοκασέτα περιλαμβάνει τρεις ιστορίες. Η μια πιο ανησυχητική και αιματηρή από την άλλη. Και ίσως είναι απλά ιστορίες. Μερικές καλοστημένες, κινηματογραφικές ιστορίες. Ή ίσως … ίσως είναι αλήθεια. Μια αιματηρή αλήθεια. Ίσως η “αλήθεια” είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις. Ίσως η “αλήθεια” είναι ήδη μέσα … στο σπίτι. Ανατριχιαστική, αιματηρή και αρκετά αηδιαστική. Θα την λατρέψετε!

*Μετέπειτα, απ’ την ταινία γεννήθηκε το franchise “Terrifier” όπου πρωταγωνιστεί ο Art the Clown

3) The Thing (1982)

Βασισμένο στην νουβέλα "Who Goes There?", το "The Thing" είναι η ιστορία μιας επιστημονικής ομάδας στην Ανταρκτική που θα έρθει αντιμέτωπη με εξωγήινη ζωή. Ο εξωγήινος, ή αλλιώς "the Thing", μπορεί να πάρει την μορφή οποιουδήποτε οργανισμού. Η ομάδα αποφασίζει να αναλλάβει δράση προκειμένου να σώσει την ανθρωπότητα από τον νέο αυτό κίνδυνο. Όμως γρήγορα γίνεται εμφανές ότι δέχονται σαμποτάζ από ... μέσα. Ο εχθρός έχει την μορφή κάποιου απ' την ομάδα και δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν. Και σύντομα ένας προς ένας, τα μέλη της ομάδας θα αρχίσουν να χάνουν την ζωή τους. Μια ταινία επιστημονικού τρόμου που αξίζει να δείτε φέτος στο Halloween.
Πηγή εικόνας: IMDb

Βασισμένο στην νουβέλα “Who Goes There?”, το “The Thing” είναι η ιστορία μιας επιστημονικής ομάδας στην Ανταρκτική που θα έρθει αντιμέτωπη με εξωγήινη ζωή. Ο εξωγήινος, ή αλλιώς “the Thing”, μπορεί να πάρει την μορφή οποιουδήποτε οργανισμού. Η ομάδα αποφασίζει να αναλλάβει δράση προκειμένου να σώσει την ανθρωπότητα από τον νέο αυτό κίνδυνο. Όμως γρήγορα γίνεται εμφανές ότι δέχονται σαμποτάζ από … μέσα. Ο εχθρός έχει την μορφή κάποιου απ’ την ομάδα και δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν. Και σύντομα ένας προς ένας, τα μέλη της ομάδας θα αρχίσουν να χάνουν την ζωή τους. Μια ταινία επιστημονικού τρόμου που αξίζει να δείτε φέτος στο Halloween.

4) Suspiria (1977)

Αρκετά με τις "αμερικανιές", και οι Ευρωπαίοι μπορούμε να κάνουμε κινηματογράφο τρόμου. Και το Suspiria, το "διαμάντι" του ιταλικού horror κινηματογράφου, είναι η απόλυτη απόδειξη. Η Suzy, μια νεαρή αμερικανίδα μπαλαρίνα θα γίνει δεκτή σε μια υψηλού κύρους γερμανική σχολή χορού. Πολύ γρήγορα όμως το όνειρο θα μετατραπεί σε εφιάλτη καθώς κάτι σκοτεινό συμβαίνει σε αυτή την σχολή. Εξαφανίσεις μαθητών, μάγισσες, δολοφονίες ή μήπως ... θυσίες; Το "Suspiria" αξίζει να του δώσετε μια ευκαιριά φέτος το Halloween. Στα bonus, έχουμε και το ελληνικό στοιχείο ισχυρό στην ταινία (αν και μάλλον δεν θα βοηθήσει τόσο στην αύξηση - μάλλον το αντίθετο - του τουρισμού όσο το Mamma mia ).
πηγή εικόνας: Wikipedia

Αρκετά με τις “αμερικανιές”, και οι Ευρωπαίοι μπορούμε να κάνουμε κινηματογράφο τρόμου. Και το Suspiria, το “διαμάντι” του ιταλικού horror κινηματογράφου, είναι η απόλυτη απόδειξη. Η Suzy, μια νεαρή αμερικανίδα μπαλαρίνα θα γίνει δεκτή σε μια υψηλού κύρους γερμανική σχολή χορού. Πολύ γρήγορα όμως το όνειρο θα μετατραπεί σε εφιάλτη καθώς κάτι σκοτεινό συμβαίνει σε αυτή την σχολή. Εξαφανίσεις μαθητών, μάγισσες, δολοφονίες ή μήπως … θυσίες; Το “Suspiria” αξίζει να του δώσετε μια ευκαιριά φέτος το Halloween. Στα bonus, έχουμε και το ελληνικό στοιχείο ισχυρό στην ταινία (αν και δεν θα βοηθήσει τόσο στην αύξηση – μάλλον το αντίθετο – του τουρισμού όσο το Mamma mia ).

*Είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας “The Three Mothers”. Την τριλογία συμπληρώνουν “Inferno” (1980) και “The Mother of Tears” (2007).

5) Children of the Corn (1984)

Άλλη μια ταινία τρόμου βασισμένη σε ένα short story του Stephen King. Σε μια μικρή, αγροτική κοινότητα στην Nebraska, οι σοδιές καλαμποκιού θα καταστραφούν. Οι βαθιά θρησκευόμενοι κάτοικοι θα στραφούν στις προσευχές. Ωστόσο τα παιδιά έχουν μια λίγο διαφορετική ιδέα, και αποφασίζουν να θυσιάσουν όλους τους ενήλικες σε μια αιμοβόρα θεότητα με το όνομα "He Who Walks Behind the Rows". Μια αιμοσταγής ταινία, με έντονο παγανιστικό στοιχείο. Δηλαδή ακριβώς όλα όσα ψάχνει κανείς για την νύχτα του Halloween.

Άλλη μια ταινία τρόμου βασισμένη σε ένα short story του Stephen King. Σε μια μικρή, αγροτική κοινότητα στην Nebraska, οι σοδιές καλαμποκιού θα καταστραφούν. Οι βαθιά θρησκευόμενοι κάτοικοι θα στραφούν στις προσευχές. Ωστόσο τα παιδιά έχουν μια λίγο διαφορετική ιδέα, και αποφασίζουν να θυσιάσουν όλους τους ενήλικες σε μια αιμοβόρα θεότητα με το όνομα “He Who Walks Behind the Rows”. Μια αιμοσταγής ταινία, με έντονο παγανιστικό στοιχείο. Δηλαδή ακριβώς όλα όσα ψάχνει κανείς για την νύχτα του Halloween.

*αποτελεί την πρώτη ταινία από την ομώνυμη σειρά ταινιών. Προσωπικά δεν βρήκαμε τις επόμενες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική άποψη, και ελεύθερα μπορείτε να τις κάνετε μαραθώνιο κατά την νύχτα του Halloween.

6) Let The Right One In (2008)

Μεταφορά στην μεγάλη οθόνη του (ομώνυμου) βιβλίου του Σουηδού συγγραφέα Lindqvist, που υπογράφει και το σενάριο της ταινίας. Ο 12χρονος Oskar ζει με την μητέρα του σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης. Ο Oskar βιώνει καθημερινά το μπούλινγκ από τους συμμαθητές τους, και το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι το να πάρει εκδίκηση μελετώντας διάφορα αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με φόνους. Μια μέρα, στο διπλανό σπίτι θα μετακομίσει η Eli. Σταδιακά μεταξύ των δύο παιδιών θα αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση. Ωστόσο, η Eli κρύβει ένα τεράστιο μυστικό, στην πραγματικότητα είναι βρικόλακας. Μια εναλλακτική ταινία τρόμου με βρικόλακες που παράλληλα αγγίζει και διάφορα άλλα θέματα όπως το μπούλινγκ και η φιλία. Μην ξεγελαστείτε όμως από όλα αυτά τα "γλυκανάλατα", καθώς το κύριο μενού της ταινίας είναι οι αιματηροί φόνοι.
Πηγή εικόνας: Mubi

Μεταφορά στην μεγάλη οθόνη του (ομώνυμου) βιβλίου του Σουηδού συγγραφέα Lindqvist, που υπογράφει και το σενάριο της ταινίας. Ο 12χρονος Oskar ζει με την μητέρα του σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης. Ο Oskar βιώνει καθημερινά το μπούλινγκ από τους συμμαθητές τους, και το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι το να πάρει εκδίκηση μελετώντας διάφορα αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με φόνους. Μια μέρα, στο διπλανό σπίτι θα μετακομίσει η Eli. Σταδιακά μεταξύ των δύο παιδιών θα αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση. Ωστόσο, η Eli κρύβει ένα τεράστιο μυστικό, στην πραγματικότητα είναι βρικόλακας. Μια εναλλακτική ταινία τρόμου με βρικόλακες που παράλληλα αγγίζει και διάφορα άλλα θέματα όπως το μπούλινγκ και η φιλία. Μην ξεγελαστείτε όμως από όλα αυτά τα “γλυκανάλατα”, καθώς το κύριο μενού της ταινίας είναι οι αιματηροί φόνοι.

7) The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Με το συγκεκριμένο "κλέβουμε". Το "The Texas Chain Saw Massacre" έγινε με το πέρασμα των χρόνων ένα πασίγνωστο franchise. Ωστόσο, όλα ξεκίνησαν με μόλις 140χιλ. δολλάρια, και το τρελό πάθος του Tobe Hooper. Μια εκπληκτική ταινία slasher, που παρά το χαμηλό της budget βάζει τα γυαλιά σε ταινίες πολύ πιο σύγχρονες και με μεγαλύτερο μπάτζετ. Όσο για την πλοκή, νομίζω πως ο τίτλος είναι αρκετά επεξηγηματικός. Μια παρέα 5 εφήβων κάνει road trip στο Texas. Όταν θα μείνουν από βενζίνη θα ψάξουν για βοήθεια. Ωστόσο οι ντόπιοι δεν έχουν τόσο φιλικές διαθέσεις. Αντιθέτως έχουν ένα ... αλυσοπρίονο! (μεταξύ άλλων εργαλείων φόνου).
Πηγή εικόνας: Movie Poster Image Art/Getty Images

Με το συγκεκριμένο “κλέβουμε”. Το “The Texas Chain Saw Massacre” έγινε με το πέρασμα των χρόνων ένα πασίγνωστο franchise. Ωστόσο, όλα ξεκίνησαν με μόλις 140χιλ. δολλάρια, και το τρελό πάθος του Tobe Hooper. Μια εκπληκτική ταινία slasher, που παρά το χαμηλό της budget βάζει τα γυαλιά σε ταινίες πολύ πιο σύγχρονες και πολύ πιο “πλούσιες”. Όσο για την πλοκή, νομίζω πως ο τίτλος είναι αρκετά επεξηγηματικός. Μια παρέα 5 εφήβων κάνει road trip στο Texas. Όταν θα μείνουν από βενζίνη θα ψάξουν για βοήθεια. Ωστόσο οι ντόπιοι δεν έχουν τόσο φιλικές διαθέσεις. Αντιθέτως έχουν ένα … αλυσοπρίονο! (μεταξύ άλλων εργαλείων φόνου).

Honorable mentions:

 • The Little Girl Who Lives Down the Lane
 • The People Under The Stairs
 • Scarecrows (1988)
 • Ginger Snaps
 • Army of darkness
 • Dark Night of the Scarecrow (1981)

Οι σειρές ταινιών:

Εδώ υπάρχουν ταινίες οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν ως “classics”, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησαν και ολόκληρα franchises. Σειρές ταινιών που μπορείτε (και αξίζει) να κάνετε μαραθώνιο κατά την νύχτα του Halloween.

1) Halloween

Το αγαπημένο franchise με τον εμβληματικό αιμοσταγή δολοφόνο. Ο Michael Myers κατά την γιορτή του Halloween φοράει την στολή του, παίρνει το μαχαίρι του και εξαπολύει τον τρόμο στην πόλη του Haddonfield. Εμβληματικοί χαρακτήρες όπως η babysitter Laurie Strode (Jamie Lee Curtis)  και ο ψυχίατρος Dr. Samuel Loomis (Donald Pleasence) θα προσπαθήσουν (συνήθως αποτυχημένα) να σταθούν εμπόδιο στον αιμοσταγή Michael Myers. Ένα από τα καλύτερα slasher όλων των εποχών και 13 καταπληκτικές (άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο) ταινίες. Ένας μαραθώνιος ταινιών που αξίζει οπωσδήποτε να κάνετε.

Το αγαπημένο franchise με τον εμβληματικό αιμοσταγή δολοφόνο. Ο Michael Myers κατά την γιορτή του Halloween φοράει την στολή του, παίρνει το μαχαίρι του και εξαπολύει τον τρόμο στην πόλη του Haddonfield. Εμβληματικοί χαρακτήρες όπως η babysitter Laurie Strode (Jamie Lee Curtis)  και ο ψυχίατρος Dr. Samuel Loomis (Donald Pleasence) θα προσπαθήσουν (συνήθως αποτυχημένα) να του σταθούν εμπόδιο. Ένα από τα καλύτερα slasher όλων των εποχών και 13 καταπληκτικές (άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο) ταινίες. Ένας μαραθώνιος ταινιών που αξίζει οπωσδήποτε να κάνετε.

2) A Nightmare on Elm Street

Η σειρά ταινιών που έκανε γενιές και γενιές να φοβούνται να ... κοιμηθούν. Μια πρωτότυπη ιδέα και ένας δολοφόνος που σε πιάνει στον ύπνο (κυριολεκτικά). O Freddy Krueger στοχεύει εφήβους και τους δολοφονεί μέσα στα όνειρά τους σκοτώνοντας τους και στην πραγματική ζωή. Άλλος ένας εμβληματικός δολοφόνος, που όμως συνδυάζει και το παραφυσικό στοιχείο. Δικαίως (ειδικά η πρώτη ταινία του 1984) θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Ένας μαραθώνιος ταινιών που μπορεί να γίνει μεμονωμένα ή να συνδυαστεί με την επόμενη μας πρόταση (ώστε να δείτε και το Freddy vs Jason).
Πηγή εικόνας: Good Housekeeping

Η σειρά ταινιών που έκανε γενιές και γενιές να φοβούνται να … κοιμηθούν. Μια πρωτότυπη ιδέα και ένας δολοφόνος που σε πιάνει στον ύπνο (κυριολεκτικά). O Freddy Krueger στοχεύει εφήβους και τους δολοφονεί μέσα στα όνειρά τους σκοτώνοντας τους και στην πραγματική ζωή. Δεν ξέρουμε τι είναι πιο τρομακτικό – οι εφιάλτες, τα νύχια, το πρόσωπο ή το … πουλόβερ του. Άλλος ένας εμβληματικός δολοφόνος, που όμως συνδυάζει και το παραφυσικό στοιχείο. Δικαίως (ειδικά η πρώτη ταινία του 1984) θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Ένας μαραθώνιος ταινιών που μπορεί να γίνει μεμονωμένα ή να συνδυαστεί με την επόμενη μας πρόταση (ώστε να δείτε και το Freddy vs Jason).

3) Friday the 13th

Δεν το περιμένατε! Άλλη μια σειρά ταινιών βασισμένη σε έναν δολοφόνο, λες και δεν προτείναμε ήδη 2 τέτοιες. Πέρα από την πλάκα όμως, είναι αδύνατον να μιλήσεις για ταινιοπροτάσεις το Halloween και να παραλείψεις κάποια απ' τις τρεις. Μετά το Halloween και το Nightmare on Elm Street, το Friday the 13th συμπληρώνει την "αγία τριάδα" των slasher ταινιών. Μια κατασκήνωση, μια μάσκα χόκεϊ και ένας αιμοσταγής δολοφόνος. O Jason Voorhess όλοι νόμιζαν πως πνίγηκε σαν παιδί στην λίμνη της κατασκήνωσης Camp Crystal Lake, όμως επιβίωσε! Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τα παιδιά που θα επισκεφτούν την καλοκαιρινή κατασκήνωση Camp Crystal Lake που ξανάνοιξε και μας περιμένει!
Πηγή εικόνας: Plugged In

Δεν το περιμένατε! Άλλη μια σειρά ταινιών βασισμένη σε έναν δολοφόνο, λες και δεν προτείναμε ήδη 2 τέτοιες. Πέρα από την πλάκα όμως, είναι αδύνατον να μιλήσεις για ταινιοπροτάσεις το Halloween και να παραλείψεις κάποια απ’ τις τρεις. Μετά το Halloween και το Nightmare on Elm Street, το Friday the 13th συμπληρώνει την “αγία τριάδα” των slasher ταινιών. Μια κατασκήνωση, μια μάσκα χόκεϊ και ένας αιμοσταγής δολοφόνος. O Jason Voorhess όλοι νόμιζαν πως πνίγηκε σαν παιδί στην λίμνη της κατασκήνωσης Camp Crystal Lake, όμως επιβίωσε! Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τα παιδιά που θα επισκεφτούν την καλοκαιρινή κατασκήνωση Camp Crystal Lake που ξανάνοιξε και μας περιμένει!

4) Scream

Άλλος ένας εμβληματικός, αιμοσταγής δολοφόνος με χαρακτηριστική στολή. Το Scream είναι άλλη μια εμβληματική σειρά slasher ταινιών με έναν πασίγνωστο κινηματογραφικό δολοφόνο. Ωστόσο αυτό ποτέ δεν την εμπόδισε να κοροϊδεύσει άλλα εμβληματικά franchise του χώρου. Θα χαρίσει μερικά γέλια, αλλά θα σας σερβίρει και μπόλικες δολοφονίες και αίμα. Άλλος ένας μαραθώνιος ταινιών που θα απολαύσετε πραγματικά.
Πηγή εικόνας: USA Today

Άλλος ένας εμβληματικός, αιμοσταγής δολοφόνος με χαρακτηριστική στολή. Δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε. Καθώς τα λόγια περισσεύουν. Το Scream είναι άλλη μια εμβληματική σειρά slasher ταινιών με έναν πασίγνωστο κινηματογραφικό δολοφόνο. Ωστόσο αυτό ποτέ δεν την εμπόδισε να κοροϊδεύσει άλλα εμβληματικά franchise του χώρου. Θα χαρίσει μερικά γέλια, αλλά θα σας σερβίρει και μπόλικες δολοφονίες και αίμα. Άλλος ένας μαραθώνιος ταινιών που θα απολαύσετε πραγματικά.

5) Saw

Σαδιστικές παγίδες σχεδιασμένες από έναν ιδιοφυή δολοφόνο. Ο οποίος αντί να δολοφονήσει αμέσως τα θύματά του, τους δίνει την ευκαιρία να διαγωνιστούν για την ζωή τους. Σε ένα αιματηρό παιχνίδι ζωής και θανάτου, σχεδιασμένο από τον ίδιο το Jigsaw ή τους μαθητές του. Προκειμένου να επιβιώσουν, τα θύματα θα χρειαστεί να υπομείνουν τον πόνο και να ρισκάρουν να χάσουν μέχρι και μέλη του σώματός τους. Μια σειρά 10 ταινιών, για γερά στομάχια.
Πηγή εικόνας: Vulture

Σαδιστικές παγίδες σχεδιασμένες από έναν ιδιοφυή δολοφόνο. Ο οποίος αντί να δολοφονήσει αμέσως τα θύματά του, τους δίνει την ευκαιρία να διαγωνιστούν για την ζωή τους. Σε ένα αιματηρό παιχνίδι ζωής και θανάτου, σχεδιασμένο από τον ίδιο το Jigsaw ή τους μαθητές του. Προκειμένου να επιβιώσουν, τα θύματα θα χρειαστεί να υπομείνουν τον πόνο και να ρισκάρουν να χάσουν μέχρι και μέλη του σώματός τους. Μια σειρά 10 ταινιών, για γερά στομάχια.

Διαβάστε επίσης  Andreas Schnaas: Η σπλάτερ φιλμογραφία του

6) Annabelle / Conjuring / The Nun

Θα κάνουμε (επιτέλους) την διαφορά και θα ξεφύγουμε από τα slasher franchises. Για την ακρίβεια εδώ δεν έχουμε καν ένα ενιαίο franchise, αλλά περισσότερο ένα ενιαίο κινηματογραφικό σύμπαν. Το σύμπαν του "The Conjuring" υπόσχεται να προσφέρει άπλετο παραφυσικό τρόμο, με δαίμονες που παίρνουν την μορφή καλόγριας, φαντάσματα, δαιμονισμένες κούκλες και φυσικά δαιμονολόγους, ιερείς και εξορκιστές. Ένα σχετικά σύγχρονο franchise (ξεκίνησε το όχι και τόσο μακρινό 2013) που κάλιστα μπορεί να θεωρηθεί "κλασσικό" παρά την βραχεία ιστορία του. Αν επιλέξετε να κάνετε μαραθώνιο ταινιών την νύχτα του Halloween, ίσως θα χρειαστεί μια μικρή βοήθεια με την χρονολογική σειρά των ταινιών
Πηγή εικόνας: Discussing Films

Θα κάνουμε (επιτέλους) την διαφορά και θα ξεφύγουμε από τα slasher franchises. Για την ακρίβεια εδώ δεν έχουμε καν ένα παραδοσιακό franchise, αλλά ένα ενιαίο κινηματογραφικό σύμπαν. Το σύμπαν του “The Conjuring” υπόσχεται να προσφέρει άπλετο παραφυσικό τρόμο, με δαίμονες που παίρνουν την μορφή καλόγριας, φαντάσματα, δαιμονισμένες κούκλες και φυσικά δαιμονολόγους, ιερείς και εξορκιστές. Ένα σχετικά σύγχρονο franchise (ξεκίνησε το όχι και τόσο μακρινό 2013) που κάλιστα μπορεί να θεωρηθεί “κλασσικό” παρά την βραχεία ιστορία του. Αν επιλέξετε να κάνετε μαραθώνιο ταινιών την νύχτα του Halloween, ίσως θα χρειαστεί μια μικρή βοήθεια με την χρονολογική σειρά των ταινιών. Ένα κλικ ΕΔΩ θα σας λύσει όλες τις απορίες.

7) Paranormal Activity

Θα συνεχίσουμε με παραφυσικό τρόμο. Η σειρά ταινιών Paranormal Activity είναι το ιδανικό για όλους όσους ψάχνουν έναν μαραθώνιο με πιο "αληθοφανή" τρόμο. Καθώς αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά franchises με "found footage" τρόμο. Συγκεκριμένα, η ιστορία της ταινίας εξελίσεται με οπτικοακουστικό υλικό (συνήθως) από κάμερες ασφαλείας μέσα στο σπίτι. Με τα πλάνα να περιλαμβάνουν διάφορες καταστάσεις από ένα στοιχειωμένο σπίτι. Έπιπλα που μετακινούνται, ηλεκτρικές συσκευές που ανοίγουν μόνες τους, ένα μωρό που αιωρείται. Σίγουρα ένα franchise ταινιών που προσφέρει μια ιδιαίτερη "γεύση" και έναν πιο ρεαλιστικό τρόμο.
Πηγή εικόνας: New York Times

Θα συνεχίσουμε με παραφυσικό τρόμο. Η σειρά ταινιών Paranormal Activity είναι το ιδανικό για όλους όσους ψάχνουν έναν μαραθώνιο με πιο “αληθοφανή” τρόμο. Καθώς αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά franchises με “found footage”. Συγκεκριμένα, η ιστορία της ταινίας εξελίσεται με οπτικοακουστικό υλικό (συνήθως) από κάμερες ασφαλείας μέσα στο σπίτι. Με τα πλάνα να περιλαμβάνουν διάφορες καταστάσεις από ένα στοιχειωμένο σπίτι. Έπιπλα που μετακινούνται, ηλεκτρικές συσκευές που ανοίγουν μόνες τους, ένα μωρό που αιωρείται. Σίγουρα ένα franchise ταινιών που προσφέρει μια ιδιαίτερη “γεύση” και έναν πιο ρεαλιστικό τρόμο.

8)Hellraiser

Εμπνευσμένο από την νουβέλα "The Hellbound Heart" του Clive Barker, το franchise του Hellraiser αποτελείται συνολικά από 11 ταινίες (και όχι μόνο). Ένα κουτί με έναν γρύφο αποτελεί πύλη για τον κοσμό των Cenobites. Τι είναι οι Cenobites; Άνθρωποι που πλέον έχουν μεταμορφωθεί σε τέρατα. Απαγάγουν ανθρώπινες ψυχές και τις βασανίζουν με τους πιο σαδιστικούς τρόπους. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα που συνδυάζει παραφυσικό και κινηματογραφική βία. Ιδανικό για όσους αγαπάνε τα δύο αυτά είδη. Και ένα κατά την γνώμη μας πιο υποτιμημένα franchise τρόμου στην χώρα μας.
Πηγή εικόνας: Indie Wire

Εμπνευσμένο από την νουβέλα “The Hellbound Heart” του Clive Barker, το franchise του Hellraiser αποτελείται συνολικά από 11 ταινίες (και όχι μόνο). Ένα κουτί με έναν γρύφο αποτελεί πύλη για τον κοσμό των Cenobites. Τι είναι οι Cenobites; Άνθρωποι που πλέον έχουν μεταμορφωθεί σε τέρατα. Απαγάγουν ανθρώπινες ψυχές και τις βασανίζουν με τους πιο σαδιστικούς τρόπους. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα που συνδυάζει παραφυσικό και κινηματογραφική βία. Ιδανικό για όσους αγαπάνε τα δύο αυτά είδη. Και ένα κατά την γνώμη μας πιο υποτιμημένα franchise τρόμου στην χώρα μας.

Honorable mentions:

 • The Amityville Horror
 • Jeepers Creepers
 • The Evil Dead
 • Child’s Play
 • Night of the Living Dead
 • Candyman
 • Insidious

Οι “ανάλαφρες”:

Για όσους θέλουν ατμόσφαιρα Halloween, αλλά δεν είναι αρκετά γενναίοι για όσα συνοδεύουν μια ταινία τρόμου. Καθώς το γέλιο είναι πάντα το καλύτερο φάρμακο.

1) Scary Movie

Θα ήταν αδύνατον να ξεκινήσουμε αυτό το κομμάτι των ταινιοπροτάσεων με οποιαδήποτε άλλη ταινία. Τα Scary Movie (πέντε ταινίες συνολικά) είναι παρωδίες ταινιών τρόμου που μοιράζουν άφθονο γέλιο. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξορκίσει κανείς τον τρόμο και φυσικά να γελάσει με τα αμέτρητα κλισέ που χαρακτηρίζουν το είδος. Η πρώτη ταινία σατιρίζει τα slasher με έμφαση στο Scream και το I know what you did last summer. Η δεύτερη το Exorcist και το House on the Haunted Hill. Η τρίτη το The Ring και το Signs. Ενώ η τέταρτη ταινία (η τελευταία με το αρχικό καστ) σατιρίζει ταινίες όπως το War of the Worlds, Saw, The Village και The Grudge. Η πέμπτη και τελευταία της σειρά, διακωμωδεί κατά κύριο λόγο την ταινία "Mama" (2013) αλλά και το Paranormal Activity και το Black Swan.
Πηγή εικόνας: Youtube

Θα ήταν αδύνατον να ξεκινήσουμε αυτό το κομμάτι των ταινιοπροτάσεων με οποιαδήποτε άλλη ταινία. Τα Scary Movie (πέντε ταινίες συνολικά) είναι παρωδίες ταινιών τρόμου που μοιράζουν άφθονο γέλιο. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξορκίσει κανείς τον τρόμο και φυσικά να γελάσει με τα αμέτρητα κλισέ που χαρακτηρίζουν το είδος. Η πρώτη ταινία σατιρίζει τα slasher με έμφαση στο Scream και το I know what you did last summer. Η δεύτερη το Exorcist και το House on the Haunted Hill. Η τρίτη το The Ring και το Signs. Ενώ η τέταρτη ταινία (η τελευταία με το αρχικό καστ) σατιρίζει ταινίες όπως το War of the Worlds, Saw, The Village και The Grudge. Η πέμπτη και τελευταία της σειρά, διακωμωδεί κατά κύριο λόγο την ταινία “Mama” (2013) αλλά και το Paranormal Activity και το Black Swan.

2) Ghostbusters (1984)

Άλλο ένα πασίγνωστο και εμβληματικό franchise. Ακόμα και αν κάποιος δεν έχει δει ούτε δευτερόλεπτο από τις ταινίες είναι αδύνατον να μην έχει τις έχει ακουστά (ή την χαρακτηριστική τους μουσική). Τρεις φίλοι και ιδιοφυείς καθηγητές παραψυχολογίας απολύονται από το πανεπιστήμιο Columbia, λόγω των ισχυρισμών τους ότι είδαν φάντασμα. Έτσι αποφασίζουν να χρησιμοποιοήσουν το μυαλό και τις γνώσεις τους και να ανοίξουν μια επιχείρηση αντιμετώπισης φαντασμάτων. Ωστόσο δεν μπορούν να φανταστούν τι τους περιμένει. Η μοίρα της Νέας Υόρκης βρίσκεται στα χέρια τους!
Πηγή εικόνας: New York Post

Άλλο ένα πασίγνωστο και εμβληματικό franchise. Ακόμα και αν κάποιος δεν έχει δει ούτε δευτερόλεπτο από τις ταινίες είναι αδύνατον να μην έχει τις έχει ακουστά (ειδικά την χαρακτηριστική τους μουσική). Τρεις φίλοι και ιδιοφυείς καθηγητές παραψυχολογίας απολύονται από το πανεπιστήμιο Columbia, λόγω των ισχυρισμών τους ότι είδαν φάντασμα. Έτσι αποφασίζουν να χρησιμοποιοήσουν το μυαλό και τις γνώσεις τους και να ανοίξουν μια επιχείρηση αντιμετώπισης φαντασμάτων. Ωστόσο δεν μπορούν να φανταστούν τι τους περιμένει. Καθώς η μοίρα της Νέας Υόρκης βρίσκεται στα χέρια τους!

*Το franchise αποτελείται από συνολικά 5 ταινίες. Είτε επιλέξετε να δείτε μόνο την πρώτη, είτε να κάνετε μαραθώνιο. Εμείς είμαστε μαζί σας!

3) Beetlejuice (1988)

Δεν γινόταν να μην βάλουμε λίγο Tim Burton σε αυτή την λίστα. Και συγκεκριμένα επιλέξαμε το πολυαγαπημένο Beetlejuice! Η Barbara και ο Adam Maitland έχουν ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους και βρίσκουν ένα βιβλίο με οδηγίες για τους πρόσφατα αποθανόντες (Handbook for the Recently Deceased), καταλαβαίνουν ότι έχουν γίνει φαντάσματα. Προσπαθούν να περάσουν στην μεταθάνατον ζωή, αλλά λόγω γραφειοκρατίας θα χρειαστεί να περιμένουν 125 χρονάκια στην Γη! Εντωμεταξύ το σπίτι τους έχει πωληθεί σε μία νέα οικογένεια, τους Deetzes. Και έτσι το ζεύγος Maitland αποφασίζει να τους στοιχειώσει με σκοπό να τους διώξει από το σπίτι. Όταν δεν θα τα καταφέρουν θα καλέσουν τον Beetlejuice για βοήθεια. Ωστόσο αυτός δεν θα είναι και τόσο ... συνεργάσιμος.
Πηγή εικόνας: IMDb

Δεν γινόταν να μην βάλουμε λίγο Tim Burton σε αυτή την λίστα. Και συγκεκριμένα επιλέξαμε το πολυαγαπημένο Beetlejuice! Η Barbara και ο Adam Maitland έχουν ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους και βρίσκουν ένα βιβλίο με οδηγίες για τους πρόσφατα αποθανόντες (Handbook for the Recently Deceased), καταλαβαίνουν ότι έχουν γίνει φαντάσματα. Προσπαθούν να περάσουν στην μεταθάνατον ζωή, αλλά λόγω γραφειοκρατίας (μέχρι και στον θάνατο θα μας βασανίζει) θα χρειαστεί να περιμένουν 125 χρονάκια στην Γη! Εντωμεταξύ το σπίτι τους έχει πωληθεί σε μία νέα οικογένεια, τους Deetzes. Και έτσι το ζεύγος Maitland αποφασίζει να τους στοιχειώσει με σκοπό να τους διώξει από το σπίτι. Όταν δεν θα τα καταφέρουν θα καλέσουν τον Beetlejuice για βοήθεια. Ωστόσο αυτός δεν θα είναι και τόσο … συνεργάσιμος.

*Με ανυπομονησία περιμένουμε το sequel της ταινίας. Με πρεμιέρα στις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Ωστόσο σίγουρα θα αργήσει λόγω της απεργίας.

Honorable mentions:

 • Happy Death Day
 • The Leprechaun
 • Casper (1995)
 • Addam’s Family
 • Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016)
 • Edward Scissorhands (1990)
 • Bodies Bodies Bodies (2022)
 • The Babysitter (2017)

Οι … εναλλακτικές:

Ταινίες που δεν χαρακτηρίζονται ως “παραδοσιακές” ταινίες τρόμου, αλλά πέρα από κάθε αμφιβολία μπορούν να δημιουργήσουν και να ταιριάξουν τέλεια σε μια Halloween ατμόσφαιρα. Ασπρόμαυρες ταινίες, επιθέσεις καρχαριών, εξωγήινοι, και αιμοσταγείς γλάροι. Αυτή η λίστα έχει απ’ όλα.

1) Jaws (1975)

Όταν σκεφτόμαστε την νύχτα του Halloween, συνήθως το μυαλό μας δεν πάει απευθείας στος καρχαρίες. Ωστόσο η διάσημη ταινία του Stephen Spielberg είναι μια ιδανική εναλλακτική. Μετά από μία σειρά επιθέσεων καρχαρία στην παραλία του New England, ο αστυνομικός Martin Brody και οι Richard Dreyfuss (θαλάσσιος βιολόγος) και Robert Shaw (κυνηγός καρχαριών) θα εξαπολύσουν ένα κυνήγι στις θάλασσες της περιοχής προκειμένου να πιάσουν τον Μεγάλο Λευκό καρχαρία που ευθύνεται για τις επιθέσεις. Μια αιματηρή ταινία-σταθμός, που έκανε γενιές και γενιές να φοβούνται να μπούνε στην θάλασσα.
Πηγή εικόνας: The Kennedy Center

Όταν σκεφτόμαστε την νύχτα του Halloween, συνήθως το μυαλό μας δεν πάει απευθείας στος καρχαρίες. Ωστόσο η διάσημη ταινία του Stephen Spielberg είναι μια ιδανική εναλλακτική. Μετά από μία σειρά επιθέσεων καρχαρία στην παραλία του New England, ο αστυνομικός Martin Brody και οι Richard Dreyfuss (θαλάσσιος βιολόγος) και Robert Shaw (κυνηγός καρχαριών) θα εξαπολύσουν ένα κυνήγι στις θάλασσες της περιοχής προκειμένου να πιάσουν τον Μεγάλο Λευκό καρχαρία που ευθύνεται για τις επιθέσεις. Μια αιματηρή ταινία-σταθμός, που έκανε γενιές και γενιές να φοβούνται να μπούνε στην θάλασσα.

2) Psycho (1960)

Από τον έναν εμβληματικό σκηνοθέτη στον άλλο. Το Psycho αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες του άρχοντα του σασπένς Alfred Hitchcock. Ο οποίος έχει αυξήσει δραματικά την αναγνωρισιμότητά του μέσα από τις μπασκετικές μεταδόσεις του Δημήτρη Χατζηγεωργίου (μπορεί και όχι - προχωράμε). Το Psycho αποτελεί άλλη μια ταινία σταθμό, αν και δύσκολα πλέον θα καταφέρει να τρομάξει ένα πολύ πιο εκπαιδευμένο στον τρόμο κοινό. Παρόλα αυτά είναι ιδανικό για όσους θέλουν μια πιο vintage Halloween αισθητική με ασπρόμαυρες ταινίες του '60.
Πηγή εικόνας: Arc Studio

Από τον έναν εμβληματικό σκηνοθέτη στον άλλο. Το Psycho αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες του άρχοντα του σασπένς Alfred Hitchcock. Ο οποίος έχει αυξήσει δραματικά την αναγνωρισιμότητά του μέσα από τις μπασκετικές μεταδόσεις του Δημήτρη Χατζηγεωργίου (μπορεί και όχι – προχωράμε). Το Psycho αποτελεί άλλη μια ταινία σταθμό, αν και δύσκολα πλέον θα καταφέρει να τρομάξει ένα πολύ πιο εκπαιδευμένο στον τρόμο κοινό. Παρόλα αυτά είναι ιδανικό για όσους θέλουν μια πιο vintage Halloween αισθητική με ασπρόμαυρες ταινίες του ’60.

Η Marion και ο Sam είναι εραστές. Ωστόσο η οικονομική κατάσταση του Sam δεν τους αφήνει να παντρευτούν. Έτσι, η Marion αποφασίζει να κλέψει 40.000$ απ’ την επιχείρηση που εργάζεται και το σκάει με προορισμό την California όπου μένει ο αγαπημένος της. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα σταματήσει σε ένα μοτέλ για την νύχτα. Ωστόσο γρήγορα η ζωή της θα βρεθεί σε κίνδυνο. Ενώ μέσα στους τοίχους του Bates Motel, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

3) The Birds (1963)

Θα συνεχίσουμε με μία ακόμα ταινία του Alfred Hitchcock.  Άλλη μια εμβληματική ταινία-σταθμός, με ριζοσπαστικές τεχνικές και εξαιρετικό αποτέλεσμα στα οπτικά εφέ για την εποχή της. Η Melanie Daniels, μια κυρία της υψηλής κοινωνίας, επισκέπτεται το Bodega Bay. Μετά τον ερχομό της, θα ξεσπάσει μια σειρά βίαιων επιθέσεων από τα πουλιά της περιοχής. Αυτό που στην αρχή μοιάζει ως μια πολύ γελοία ιδέα, γρήγορα μετατρέπεται σε ένα συγκλονιστικό θρίλερ χάρη στο ταλέντο του Alfred Hitchcock. Όπως είπαμε και πριν, οι θεατές σήμερα είναι πάρα πολύ "εκπαιδευμένοι" στον τρόμο, έχοντας αποκτήσει σχεδόν ανοσία. Η προβολή του "The Birds" δύσκολα θα μοιράσει τόσο τρόμο όσο το 1963. Ωστόσο παραμένει μια ταινία που αξίζει κανείς να δει. Και σίγουρα αφού την δείτε θα δυσκολευτείτε να ξαναδείτε με τον ίδιο τρόπο τα περιστέρια της πλατείας Συντάγματος.
Πηγή εικόνας: GoldDerby

Θα συνεχίσουμε με μία ακόμα ταινία του Alfred Hitchcock.  Άλλη μια εμβληματική ταινία-σταθμός, με ριζοσπαστικές τεχνικές και εξαιρετικό αποτέλεσμα στα οπτικά εφέ για την εποχή της. Η Melanie Daniels, μια κυρία της υψηλής κοινωνίας, επισκέπτεται το Bodega Bay. Μετά τον ερχομό της, θα ξεσπάσει μια σειρά βίαιων επιθέσεων από τα πουλιά της περιοχής. Αυτό που στην αρχή μοιάζει ως μια πολύ γελοία ιδέα, γρήγορα μετατρέπεται σε ένα συγκλονιστικό θρίλερ χάρη στο ταλέντο του Alfred Hitchcock. Όπως είπαμε και πριν, οι θεατές σήμερα είναι πάρα πολύ “εκπαιδευμένοι” στον τρόμο, έχοντας αποκτήσει σχεδόν ανοσία. Η προβολή του “The Birds” δύσκολα θα μοιράσει τόσο τρόμο όσο το 1963. Ωστόσο παραμένει μια ταινία που αξίζει κανείς να δει. Και σίγουρα αφού την δείτε θα δυσκολευτείτε να ξανακοιτάξετε με τον ίδιο τρόπο τα περιστέρια της πλατείας Συντάγματος.

4) Dracula (1931)

Ακόμα μία ασπρόμαυρη, εμβληματική ταινία. Με υποβλητικό, γοτθικό τρόμο, το Dracula του 1931 μας ταξιδεύει επιτυχημένα στον κόσμο του Bram Stoker (συγγραφέα του Dracula). Δεν είναι σε καμία περίπτωση ταινία τρόμου. Ωστόσο περιέχει έναν από τους πιο iconic κινηματογραφικούς χαρακτήρες. Και σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρεμιέρα της ταινίας, κάθε Halloween party θα έχει (τουλάχιστον) έναν καλεσμένο ντυμένο ως κόμη Δράκουλα. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του κώμη Δράκουλα, που εγκαταλείπει το κάστρο του στην Transylvania με προορισμό το Λονδίνο σε αναζήτηση "φρέσκου, νόστιμου αίματος". Καθώς και στις προσπάθειες του γιατρού Pr. Van Helsing να σώσει την νεαρή Mina από τα ... δόντια του κόμη.
Πηγή εικόνας: Scream Horror Magazine

Ακόμα μία ασπρόμαυρη, εμβληματική ταινία. Με υποβλητικό, γοτθικό τρόμο, το Dracula του 1931 μας ταξιδεύει επιτυχημένα στον κόσμο του Bram Stoker (συγγραφέα του Dracula). Δεν είναι σε καμία περίπτωση ταινία τρόμου. Ωστόσο περιέχει έναν από τους πιο iconic κινηματογραφικούς χαρακτήρες. Καθώς σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρεμιέρα της ταινίας, κάθε Halloween party θα έχει (τουλάχιστον) έναν καλεσμένο ντυμένο ως κόμη Δράκουλα. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός βρικόλακα, του κόμη Δράκουλα, που εγκαταλείπει το κάστρο του στην Transylvania με προορισμό το Λονδίνο σε αναζήτηση “φρέσκου, νόστιμου αίματος”. Καθώς και στις προσπάθειες του γιατρού Pr. Van Helsing να σώσει την νεαρή Mina από τα … δόντια (κυριολεκτικά) του κόμη.

Διαβάστε επίσης  Ο τραγουδιστής Ντίνος Ηλιόπουλος

5) Alien (1979)

Μια ταινία επιστημονικού τρόμου. Όπως και οι παραπάνω, δεν είναι η πρώτη που θα σκεφτούμε για Halloween ταινία. Ωστόσο είναι και αυτή κάτι το εναλλακτικό, και μπορεί να προσφέρει μια πολύ ωραία βραδία, με έναν ... διαστημικό τρόμο. Το πλήρωμα του διαστημόπλοιου Nostromo τίθεται αντιμέτωπο με μία εξωγήινη μορφή ζωής που θέλει να τους σκοτώσει. Μια αιματηρή και βίαιη ταινία, με μία από τις πιο badass πρωταγωνίστριες (Ellen Ripley).
Πηγή εικόνας: IMDb

Μια ταινία επιστημονικού τρόμου. Ωστόσο, όπως και οι παραπάνω, δεν είναι η πρώτη που θα σκεφτούμε να δούμε την νύχτα του Halloween. Παρόλα αυτά, το Alien είναι μια εξαιρετική ταινία, κάτι το εναλλακτικό, και μπορεί να προσφέρει μια πολύ ωραία βραδία, με έναν … διαστημικό τρόμο. Το πλήρωμα του διαστημόπλοιου Nostromo τίθεται αντιμέτωπο με μία εξωγήινη μορφή ζωής που θέλει να τους σκοτώσει. Μια αιματηρή και βίαιη ταινία, με μία από τις πιο badass κινηματογραφικές πρωταγωνίστριες (Ellen Ripley).

Τα animation:

Τα animation (τόσο του δυτικού κόσμου, όσο και τα ανατολικά – κυρίως της Ιαπωνίας) είναι μια ιδιαίτερη μορφή κινηματογραφικής τέχνης. Έχουν την δική τους ξεχωριστή ομορφία και φανατικό κοινό (όλων των ηλικιών). Ενώ κακώς έχουν χαρακτηριστεί και ταυτιστεί για την κοινή γνώμη ως ταινίες για “μικρά παιδιά”. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μία ταινία animation, και μάλιστα μπορεί να την απολαύσει περισσότερο από μια live action ταινία. Επομένως, ανεξαρτήτα από την ηλικία σας, μην διστάσετε να συμπεριλάβετε κάποια απ’ τις παρακάτω ταινιοπροτάσεις στην λίστα ταινιών για την νύχτα του Halloween.

1) Coraline

Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Neil Gaiman. Ένα εξαιρετικό και πολυαγαπημένο stopmotion. Η Coraline και η οικογένειά της θα μετακομίσουν σε ένα παλιό σπίτι στο Ashland του Oregon. Η ζωή στο νέο σπίτι δεν είναι καθόλου ευχάριστη για την μικρή Coraline. Ενώ οι γονείς της την αγνοούν εντελώς. Ένα βράδυ η Coraline θα ανακαλύψει μια πόρτα στο σπίτι που οδηγεί σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου η ζωή της ήταν ακριβώς όπως την φανταζόταν (και καλύτερη). Ωστόσο τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται, καθώς ό,τι γυαλίζει δεν είναι πάντα χρυσός. Και σύντομα η Coraline θα ανακαλύψει μερικά τρομακρικά μυστικά.
Πηγή εικόνας: Wired

Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Neil Gaiman. Ένα εξαιρετικό και πολυαγαπημένο stopmotion. Η Coraline και η οικογένειά της θα μετακομίσουν σε ένα παλιό σπίτι στο Ashland του Oregon. Η ζωή στο νέο σπίτι δεν είναι καθόλου ευχάριστη για την μικρή Coraline. Ενώ οι γονείς της την αγνοούν εντελώς. Ένα βράδυ η Coraline θα ανακαλύψει μια πόρτα στο σπίτι που οδηγεί σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου η ζωή της ήταν ακριβώς όπως την φανταζόταν (και καλύτερη). Ωστόσο τίποτα δεν είναι έτσι όπως φαίνεται, καθώς ό,τι γυαλίζει δεν είναι πάντα χρυσός. Και σύντομα η Coraline θα ανακαλύψει μερικά τρομακρικά μυστικά.

2) Frankenweenie (2012)

Θα συνεχίσουμε με Tim Burton και αυτό το animated remake της ομώνυμης live- action ταινίας μικρού μήκους του Tim Burton (1984). Μια αξιολάτρευτη, τετράποδη παρωδία του Frankestein. Ο Victor Frankestein είναι ένας ιδιοφυής νεαρός επιστήμονας. Ωστόσο δεν τα πάει εξίσου καλά με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του (ή με τον κόσμο γενικότερα). Ο πατέρας του θα τον παροτρείνει να ασχοληθεί με το basebal, με την ελπίδα ο Victor να αποκτήσει επιτέλους μερικούς φίλους πέρα από τον Sparky. Τον σκύλο της οικογένειας, ένα αξιολάτρευτο bull terrier. Ο Victor θα ακολουθήσει την συμβουλή του πατέρα του, ωστόσο όταν θα πετύχει ένα "home run", o Sparky θα κυνηγήσει την μπάλα οδηγώντας στον θανατό του από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Συντετριμένος ο Victor θα πειραματιστεί, και με την δύναμη του ηλεκτρισμού θα καταφέρει να ξαναφέρει τον Sparky στην ζωή. Ωστόσο ο Victor σύντομα θα ανακαλύψει πως η νεκρανάσταση έχει το δικό της ... τίμημα!
Πηγή εικόνας: Disney Plus

Θα συνεχίσουμε με Tim Burton και αυτό το animated remake της ομώνυμης live- action ταινίας μικρού μήκους του ίδιου  (1984). Μια αξιολάτρευτη, τετράποδη παρωδία του Frankestein. Ο Victor Frankestein είναι ένας ιδιοφυής νεαρός επιστήμονας. Ωστόσο δεν τα πάει εξίσου καλά με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του (ή με τον κόσμο γενικότερα). Ο πατέρας του θα τον παροτρείνει να ασχοληθεί με το baseball, με την ελπίδα ο Victor να αποκτήσει επιτέλους μερικούς φίλους πέρα από τον Sparky. Τον σκύλο της οικογένειας, ένα αξιολάτρευτο bull terrier. Ο Victor θα ακολουθήσει την συμβουλή του πατέρα του, ωστόσο όταν θα πετύχει ένα “home run”, o Sparky θα κυνηγήσει την μπάλα και θα σκοτωθεί από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Συντετριμένος ο Victor θα πειραματιστεί, και με την δύναμη του ηλεκτρισμού θα καταφέρει να ξαναφέρει τον Sparky στην ζωή. Ωστόσο ο Victor σύντομα θα ανακαλύψει πως η νεκρανάσταση έχει το δικό της … τίμημα!

3) Hotel Transylvania (2012)

Το αγαπημένο μας ξενοδοχείο για τέρατα από την Columbia Pictures και την Sony. Ο κόμης Δράκουλας είναι ο ιδιοκτήτης του "Hotel Transylvania", τον απόλυτο προορισμό για όλα τα τέρατα του κόσμου, όπου μπορούν να απολαύσουν τις ανέσεις του σύγχρονου κόσμου και να ξεφύγουν από τους ανθρώπους. Η Mavis, η πολυαγαπημένη κόρη του, γιορτάζει τα 115α γενέθλιά της. Και ο κόμης έχει προγραμματίσει το τέλειο πάρτι για αυτήν στο ξενοδοχείο με καλεσμένους διάφορα τέρατα. Ωστόσο όλα τα σχέδια θα ανατραπούν όταν ο Johnny, ένας άνθρωπος, θα βρεθεί στο ξενοδοχείο. Ο κόμης θα χρειαστεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον κρύψει από τα υπόλοιπα τέρατα και ειδικά από την Mavis. Τι θα γίνει όμως όταν οι δύο νέοι (; - όχι ακριβώς) ερωτευθούν;
Πηγή εικόνας: Wired

Το αγαπημένο μας ξενοδοχείο για τέρατα από την Columbia Pictures και την Sony. Ο κόμης Δράκουλας είναι ο ιδιοκτήτης του “Hotel Transylvania”, τον απόλυτο προορισμό για όλα τα τέρατα του κόσμου, όπου μπορούν να απολαύσουν τις ανέσεις του σύγχρονου κόσμου και να ξεφύγουν από τους ενοχλητικούς ανθρώπους (- που υπογράφω;). Η Mavis, η πολυαγαπημένη μοναχοκόρη του κόμη, γιορτάζει τα 115α γενέθλιά της. Και ο κόμης έχει προγραμματίσει το τέλειο πάρτι για αυτήν στο ξενοδοχείο με καλεσμένους διάφορα τέρατα. Ωστόσο όλα τα σχέδια θα ανατραπούν όταν ο Johnny, ένας άνθρωπος, θα βρεθεί στο ξενοδοχείο. Ο κόμης θα χρειαστεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον κρύψει από τα υπόλοιπα τέρατα και ειδικά από την Mavis. Τι θα γίνει όμως όταν οι δύο νέοι (; – όχι και τόσο νέα στα 115 – καταλάβατε τι εννοώ) ερωτευθούν;

*Η ταινία έχει 3 sequels. Και προσφέρεται για έναν αξιολάτρευτο μαραθώνιο ταινιών. Προσωπικά πιστεύουμε ότι θα το απολαύσετε!

4) Corpse Bride (2005)

Και θα κλείσουμε με Tim Burton (για το γούρι). Με τους πολυαγαπημένους Johnny Depp και Helene Bonham Carter να χαρίζουν την φωνή τους στους δύο πρωταγωνιστές. Ο Victor Van Dort και η Victoria Everglot είναι κανονισμένο να παντρευτούν. Βάση ενός σχεδίου που θα βοηθήσει στην ταυτόχρονη ανέλιξη των δύο οικογενειών. Παρόλα αυτά, οι δύο νέοι θα ερωτευθούν πραγματικά και όλα μοιάζουν ευτυχισμένα και win-win. Ωστόσο το άγχος του Victor την ημέρα του γάμου θα τα καταστρέψει όλα και ντροπιασμένος θα το σκάσει στο δάσος. Όπου θα ξεκινήσει να προβάρει τους όρκους του. Δυστυχώς αυτό που πέρασε για κλαδί ήταν το δάκτυλό της Emily. Μιας ζωντανής νεκρής που τον σέρνει μαζί της στον Κόσμο των Νεκρών. Θα μπορέσει άραγε ποτέ ο Victor να ξαναδεί την γυναίκα που αγαπάει ή είναι καταδικασμένος να ζήσει για πάντα ανάμεσα στους νεκρούς;
Πηγή εικόνας: Limelight

Και θα κλείσουμε με Tim Burton (για το γούρι). Με τους πολυαγαπημένους Johnny Depp και Helene Bonham Carter να χαρίζουν την φωνή τους στους δύο πρωταγωνιστές. Ο Victor Van Dort και η Victoria Everglot είναι κανονισμένο να παντρευτούν. Βάση ενός σχεδίου που θα βοηθήσει στην ταυτόχρονη ανέλιξη των δύο οικογενειών. Παρόλα αυτά, οι δύο νέοι θα ερωτευθούν πραγματικά και όλα μοιάζουν ευτυχισμένα και win-win. Ωστόσο το άγχος του Victor την ημέρα του γάμου θα τα καταστρέψει όλα και ντροπιασμένος θα το σκάσει στο δάσος. Όπου θα ξεκινήσει να προβάρει τους όρκους του. Δυστυχώς αυτό που πέρασε για κλαδί δέντρου ήταν το δάκτυλο της Emily. Μιας ζωντανής νεκρής που τον σέρνει μαζί της στον Κόσμο των Νεκρών. Θα μπορέσει άραγε ποτέ ο Victor να ξαναδεί την γυναίκα που αγαπάει ή είναι καταδικασμένος να ζήσει για πάντα ανάμεσα στους νεκρούς;

Honorable mentions:

 • ParaNorman
 • Monster House
 • The Nightmare Before Christmas
 • Wallace & Gromit: The Curse of Were-Rabbit

Το “φρέσκο πράμα”:

Σαν σε πάγκο λαϊκής, οι ταινιοπροτάσεις κλείνουν με ταινίες τρόμου σχετικά πρόσφατες, ακόμα και “χρονιάρες”. Αλλά και κάποιες άλλες που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και μερικά χρόνια. Αρκετά νέες (και άγνωστες) για να θεωρηθούν classics, αρκετά γνωστές για να θεωρηθούν cult.

1) Midsommar (2019)

Μια από τις καλύτερες ταινίες folk horrror των τελευταίων ετών. Η Dani βίωσε την απόλυτη φρίκη όταν είδε την διπολική αδερφή της να δολοφονεί τους γονείς τους και ύστερα να αυτοκτονεί. Όπως είναι λογικό, αυτό το συμβάν την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τον έξω κόσμο, και από την σχέση της τον Christian. Σε μια προσπάθεια να σώσουν την σχέση τους, οι δύο νέοι αποφασίζουν να επισκεφθούν ένα παράξενο φεστιβάλ στην Σουηδία το κατακαλόκαιρο. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και το ειδυλλιακό καλοκαίρι που φαντάζοντουσαν γρήγορα θα μετατραπεί σε έναν αιματήρο, παγανιστικό εφιάλτη.
Πηγή εικόνας: Prospect Magazine

Μια από τις καλύτερες ταινίες folk horror των τελευταίων ετών. Η Dani βίωσε την απόλυτη φρίκη όταν είδε την διπολική αδερφή της να δολοφονεί τους γονείς τους και ύστερα να αυτοκτονεί. Όπως είναι λογικό, αυτό το συμβάν την απομακρύνει από τον έξω κόσμο, και από την σχέση της, τον Christian. Σε μια προσπάθεια να σώσουν την σχέση τους, οι δύο νέοι αποφασίζουν να επισκεφθούν ένα παράξενο φεστιβάλ στην Σουηδία το κατακαλόκαιρο. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και το ειδυλλιακό καλοκαίρι που φαντάζοντουσαν γρήγορα θα μετατραπεί σε έναν αιματήρο, παγανιστικό εφιάλτη.

2) When Evil Lurks (2023)

Ένα παραφυσικό, ψυχολογικό θρίλερ από τον Αργεντίνικο κινηματογράφο (έτσι για αλλαγή). Σε ένα απομακρυσμένο χωριό, δύο αδέρφια ο Pedro και ο Jaime παρασύρονται στο δάσος μετά τον ήχο ενός πυροβολισμού. Εκεί αντικρίζουν ένα πτώμα και σύντομα βρίσκουν μια καλύβα. Μέσα στην οποία βρίσκουν μία μητέρα με τα δύο της παιδιά. Ο μεγαλύτερος γιος φέρει μέσα του έναν αγέννητο δαίμονα και τα δύο αδέρφια καθώς και το υπόλοιπο χωριό πρέπει να βρει γρήγορα μια λύση. Ωστόσο ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να δώσει λύση είναι νεκρός. Και τα πράγματα θα στραβώσουν πολύ σύντομα. Μια εξαιρετική ιδέα, από μια χώρα με μακρά παράδοση τόσο στον κινηματογράφο όσο και στις ιστορίες τρόμου (πόσο μάλλον σε έναν συνδυασμό των δύο).
Πηγή εικόνας: Deaf Sparrow

Ένα παραφυσικό, ψυχολογικό θρίλερ από τον Αργεντίνικο κινηματογράφο (έτσι για αλλαγή). Σε ένα απομακρυσμένο χωριό, δύο αδέρφια ο Pedro και ο Jaime παρασύρονται στο δάσος μετά τον ήχο ενός πυροβολισμού. Εκεί αντικρίζουν ένα πτώμα και σύντομα ανακαλύπτουν μια καλύβα. Μέσα στην οποία βρίσκουν μία μητέρα με τα δύο της παιδιά. Ο μεγαλύτερος γιος φέρει μέσα του έναν αγέννητο δαίμονα και τα δύο αδέρφια καθώς και το υπόλοιπο χωριό πρέπει να βρει γρήγορα μια λύση. Ωστόσο ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να δώσει λύση είναι νεκρός. Και τα πράγματα θα στραβώσουν πολύ σύντομα. Μια εξαιρετική ιδέα, από μια χώρα με μακρά παράδοση τόσο στον κινηματογράφο όσο και στις ιστορίες τρόμου (πόσο μάλλον σε έναν συνδυασμό των δύο).

3) Sister Death (2023)

Ισπανική ταινία παραφυσικού τρόμου και το prequel του Veronica, το οποίο θα βρείτε πιο κάτω στα honorable mentions. Η Narcissa είναι μία δόκιμη καλόγρια, η οποία μόλις έγινε δεχτή σε ένα μοναστήρι της Ισπανίας και θα έχει την υποχρέωση να διδάσκει νεαρά κορίτσια. Ωστόσο σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάτι πάει πολύ λάθος και πως μέσα στους τοίχους του μοναστηριού κρύβεται κάτι σκοτεινό και μακριά από κάθε Θεό.
Πηγή εικόνας: Rotten Tomatoes

Ισπανική ταινία παραφυσικού τρόμου και το prequel του Veronica, το οποίο θα βρείτε πιο κάτω στα honorable mentions. Η Narcissa είναι μία δόκιμη καλόγρια, η οποία μόλις έγινε δεχτή σε ένα μοναστήρι της Ισπανίας και θα αναλάβει παράλληλα χρέη δασκάλας για τα νεαρά κορίτσια. Ωστόσο σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάτι πάει πολύ λάθος και πως μέσα στους τοίχους του μοναστηριού κρύβεται κάτι σκοτεινό και μακριά από κάθε Θεό.

Honorable mentions:

 • Get Out
 • The Babadook
 • The Boogeyman
 • Dark Harvest
 • Cobweb
 • No one will save you
 • Slotherhouse
 • Hereditary
 • The Witch (2015)
 • Veronica
 • Totally Killer
 • Suitable Flesh

Κάπου εδώ ολοκληρώνονται οι ταινιοπροτάσεις μας για την νύχτα του Halloween. Προκειμένου να γραφεί το άρθρο που διαβάσατε χρειάστηκε να μας αλυσοδέσουν σε ένα σκοτεινό υπόγειο και να βλέπουμε ασταμάτητα ταινίες τρόμου (προφανώς αστειευόμαστε – ή μήπως όχι;). Επομένως ελπίζουμε να σας άρεσε, να το εκτιμήσατε και πάνω απ’ όλα να σας φάνηκε χρήσιμο. Όποια ταινία και αν επιλέξετε σας ευχόμαστε να την απολαύσετε. Και αν τελικά αποφασίσετε να δείτε κάποια (ή κάποιες) από τις παραπάνω ταινιοπροτάσεις, θα μας κάνετε πάρα πολύ χαρούμενους.  Τα ξαναλέμε στο επόμενο άρθρο. Εις το επανιδείν!

Γεννήθηκε, μεγάλωσε ,ζει και φοιτεί στην Αθήνα. Γνήσιο nerdουλο, λάτρης του σινεμά, των βιβλίων και των κόμικς. Δεινός ακροβάτης μεταξύ σοβαρού και αστείου. Κάθε Τετάρτη πάει για εξομολόγηση γιατί είδε πρώτα το Phantom Menace και μετά το original trilogy.
Έγραψε το βιογραφικό του σε γ' ενικό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Snatch

Snatch: Η αυθεντικότητα της cult

To Snatch είναι μία αστυνομική κωμωδία του 2000, σε σενάριο

Οδηγός για Αυθεντικό Fashion Tourism

Mε τον όρο «τουρισμός μόδας» (fashion tourism) γίνεται αναφορά σε