«The Ballad Of The Buster Scruggs»: Ένας στοχασμός για τη ζωή και τον θάνατο, με φόντο την Άγρια Δύση

Κοέν

Τι κοινό μπορεί να έχουν μεταξύ τους ένας ευγενικός τροβαδούρος-πιστολέρο, ένας νεαρός ληστής τράπεζας , ένας  ματαιόδοξος ιδιοκτήτης κινητής θεατρικής σκηνής λαϊκού θεάματος, μια γλυκιά αλλά δύσμοιρη νεαρή κοπέλα με προορισμό τη Δύση και έναν επικείμενο γάμο, ένας άπληστος  μοναχικός χρυσοθήρας και πέντε επιβάτες μιας άμαξας που μεταφέρει ένα φρέσκο πτώμα ; Μα φυσικά όλοι αποτελούν χαρακτήρες του συναρπαστικού Κοενικού σύμπαντος!

Η νέα πολυαναμενόμενη ταινία των αδελφών Κοέν « The Ballad of the Buster Scruggs», που έκανε πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Βενετίας και απέσπασε το Βραβείου Σεναρίου, στοχάζεται για τη ζωή και το θάνατο με φόντο την πολύ γνώριμη σε αυτούς  Άγρια Δύση, διαιρεμένη σε 6 σπονδυλωτές ιστορίες, σε μια ανθολογία που προτιμάει να εξιστορηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με την μορφή ενός βιβλίου. Οι Κοέν, στην παρθενική τους εμφάνιση μέσω της πλατφόρμας του Netflix αλλά και στην πρώτη τους ταινία γυρισμένη ψηφιακά –όπως πάντα με το κατάμαυρο χιούμορ που χαρακτηρίζει τις ταινίες τους και την κωμικοτραγική φύση που διέπει τους ήρωες τους– δίνουν σάρκα και οστά στους χαρακτήρες του βιβλίου με μια ταινία που μιλάει για το αναπόφευκτο του θανάτου και το νόημα της ζωής με καυστικό τρόπο και μοιρολατρική διάθεση.

Τοποθετημένοι πάνω-κάτω στο ίδιο χωροχρονικό πλαίσιο, προσπαθούν να βρουν παρηγοριά ο καθένας με τον τρόπο του σε μια στείρα και άγονη γη ,αντιμέτωποι με την σήψη της κοινωνίας, απογυμνωμένη από αξίες και ιδανικά.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κοέν

Έξι διαφορετικές ιστορίες που δημιουργούν ένα μωσαϊκό συναισθημάτων, προσφέρουν άλλοτε συγκίνηση και θλίψη και άλλοτε γέλιο και αμηχανία, με κοινό παρονομαστή τον θάνατο και την ματαιοδοξία της ανθρώπινης ψυχής, σατιρίζοντας παράλληλα την ανθρώπινη βλακεία και την απλοϊκή αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων. Από την μία, μια πολιτεία στην οποία βασιλεύει η αταξία και η φαυλότητα και που με «ελαφρά τη καρδία» καταδικάζει και σκοτώνει κατά το δοκούν και από την άλλη μια ατομική αναζήτηση λύτρωσης με σκοτεινό κοενικό λυρισμό, συνυπάρχουν σε ένα εχθρικό ετοιμοπόλεμο τοπίο (ακόμα και όταν αυτό βρίσκεται στην παραδεισένια εξιδανικευμένη του μορφή- τέταρτη ιστορία).

Κοέν

Παρά το δυνατό καστ, απαρτιζόμενο από ταλαντούχους και διάσημους ηθοποιούς και την αναμφίβολα βαρυσήμαντη φιλμογραφία των αδελφών Κοέν, η ταινία κινείται σε ασφαλή μονοπάτια , μη παίρνοντας ρίσκα και χωρίς να προσφέρει κάτι αξιοσημείωτο στο κινηματογραφικό είδος (γουέστερν). Οι ιστορίες μπορεί να είναι άνισες μεταξύ τους –όχι μόνο χρονικά αλλά και ποιοτικά–  και να συγκροτούν μια όχι και τόσο μεστή ταινία, όμως παρακολουθούνται ευχάριστα και παρότι οι πάντα αξιόπιστοι Κοέν δεν βρίσκονται στην καλύτερη τους στιγμή – ούτε στη χειρότερη-  προσθέτουν στο βιογραφικό τους άλλη μια ταινία άξια θέασης.

Advertising

Στη ταινία παίζουν μεταξύ άλλων οι:  Λίαμ Νίσον, Τζέιμς Φράνκο, Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Μπρένταν Γκλίσον, Τομ Γουέιτς και Ζόι Καζάν.

Δείτε εδώ το τρέιλερ:

 

Ο Σωτήρης Χάιδας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Μηχανικός Πληροφορικής και Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά η ροπή του προς τις τέχνες και δη το σινεμά ήταν αναπόδραστη, με αποτέλεσμα να βρεθεί αργότερα πάλι πίσω στην πόλη του για να σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Γράφει άρθρα για το σινεμά, τις τέχνες, τον πολιτισμό και την κοινωνία και προσπαθεί να «συλλάβει» την πραγματικότητα μέσα από την αναπαράστασή της.

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

Ταινίες τρόμου και κουβέρτα: η ιεροτελεστία του Οκτώβρη

Όταν ο Οκτώβρης πέφτει, οι ταινίες τρόμου είναι must. Ένα ταξίδι στα horror που μάς…

Κινηματογράφος

Moonlight (2017) – Η εικονογράφιση της ποίησης

Όλοι θυμόμαστε την τελετή των 89ων βραβείων της Ακαδημίας (κοινώς τα Όσκαρ του 2017), κυρίως…

Κινηματογράφος

“Για Πάντα” στις Νύχτες Πρεμιέρας – Ένα ντοκιμαντέρ για τον “αποχαιρετισμό” της παιδικότητας

Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το “Για Πάντα”. Ένα ντοκιμαντέρ-ταξίδι στην παιδική ηλικία, μέσα από την…

Κινηματογράφος

The Balconettes (2024) – Από τις Κάννες μέχρι το Cinobo

Μπορεί να είδες πόστερ της ταινίας φέτος στο καλοκαίρι στα σινεμά. Διαφορετικά, ίσως την έχεις…

Κινηματογράφος

4 ταινίες επιστημονικής φαντασίας που “ενορχήστρωσε” ο Ρόλαντ Έμεριχ

Ο Οκτώβρης ξεκίνησε με βροχές και εναλλαγές του καιρού. Η καλή μας διάθεση πήγε περίπατο…

Κινηματογράφος

Soul – Όταν η Pixar μιλά στους ενήλικες με jazz αφήγηση

Η Pixar ανέκαθεν διακρινόταν για την ικανότητά της να αγγίζει το κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας –…

Κινηματογράφος

10+1 Ταινίες του Tim Burton για το φετινό Halloween

Έφτασε ο Οκτώβρης κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ταινίες του Tim Burton για να προετοιμαστείς…