Walerian Borowczyk: Animation και ερωτισμός

Walerian Borowczyk. Ο πιο καινοτόμος και τολμηρός ίσως σκηνοθέτης τόσο στον ερωτικό κινηματογράφο όσο και στο animation όσο λίγοι.

Γεννήθηκε στην πόλη Kwilcz, της Πολωνίας στις 21 Οκτωβρίου 1923. Ξεκίνησε πρώτα από το χώρο της ζωγραφικής όπου και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Κρακοβία.

Πέρα από την ζωγραφική ασχολήθηκε και με την λιθογραφία και τον σχεδιασμό κινηματογραφικών αφισών που του χάρισαν το 1953 και ένα διεθνές βραβείο. Από το 1954 και για τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν αρκετές μικρού μήκους ταινίες κυρίως στο χώρο του σουρεαλιστικού animation με τα ‘Once Upon A Time’ (1957) και ‘House’ (1958) να ξεχωρίζουν.

Το 1959 έφυγε για τη Γαλλία και το Παρίσι όπου στο μέλλον θα έκανε τη συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών του.

Εκεί γνώρισε τον κορυφαίο Chris Marker, με τον οποίο έφτιαξαν το 1959 μια ιδιαίτερη μικρού μήκους animation ταινία με τον τίτλο ‘The Astronauts’. Ακολούθησαν άλλες μικρού μήκους όπως τα ‘Renaissance’ (1964) και το ‘The Game of the Angels’(1964) το οποίο ο σκηνοθέτης Terry Gilliam, το συγκαταλέγει στα δέκα καλύτερα animation που έχουν γίνει ποτέ.

Η μικρού μήκους ταινία του ‘Rosalie‘ (1966) που βασίζεται σε έργο του Guy de Maupassant, υπήρξε επίσης επιτυχημένη. Ύστερα από μερικές ακόμα μικρού μήκους, ο Walerian, φτιάχνει την πρώτη του μεγάλους μήκους animation ταινία το 1967 με τίτλο ‘Mr. and Mrs. Kabal’s Theatre’. Θα είναι μία από τις τελευταίες φορές που θα ασχοληθεί με το animation.

walerian
Πηγή εικόνας: bfi.org.uk

Το 1968 θα είναι χρονιά αλλαγής για τον σκηνοθέτη. Θα μετακινηθεί από το χώρο του animation στην ταινία μυθοπλασίας με την ταινία ‘Goto, Isle of Love’ που πρωταγωνιστεί ο Pierre Brasseur, και η γυναίκα του σκηνοθέτη Ligia Branice.

Διαβάστε επίσης  Φτηνά τσιγάρα: Όταν οι ταινίες είναι ποίηση

Στην επόμενη δουλειά του με τίτλο ‘Blanche’ που γύρισε το 1971 πρωταγωνίστησε ξανά η Ligia Branice. Ένας από τους βοηθούς σκηνοθέτη της ταινίας ήταν ο Patrice Leconte που έμελλε να γίνει γνωστός σκηνοθέτης στις επόμενες δεκαετίες. Το 1973 ο Walerian, δημιουργεί μία από τις πιο γνωστές ταινίες του, το ‘Immoral Tales’.

Η λογοκρισία είχε χαλαρώσει στη Γαλλία εκείνη την εποχή. Χάρη στο ξακουστό παραγωγό Anatole Dauman, ο Walerian Borowczyk κατόρθωσε να φτιάξει μια πετυχημένη ταινία για το είδος του ερωτικού κινηματογράφου. Υπήρξε η δεύτερη πιο δημοφιλής και εισπρακτικά πετυχημένη ταινία του είδους αυτού το 1974 στη Γαλλία με την ‘Emmanuelle’ του Just Jaeckin, μόνο να προηγείται.

Η ταινία χωρίζεται σε τέσσερις μικρές ιστορίες με την κάθε μία να ασχολείται και με ένα διαφορετικό ερωτικό θέμα. Μια πέμπτη ιστορία της ανθολογίας αυτής που αρχικά υπήρχε έγινε την επόμενη χρονιά ταινία μεγάλου μήκους. Αυτή ήταν το περιβόητο ‘The Beast’.

Το ‘The Beast’ είναι μια ταινία που πρέπει να δεις κάποιος για να το πιστέψει πως υπάρχει. Κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 1975 και κρίθηκε ακατάλληλο για ανηλίκους. Σε παραγωγή ξανά του Anatole Dauman με την Sirpa Lane, να πρωταγωνιστεί.

Ανάμεσα σε ερωτικό κινηματογράφο και ταινία τρόμου, το ‘The Beast’ έχει ομοιότητες με την κλασική ιστορία ‘Η Πεντάμορφη και το Τέρας’ αλλά προφανώς σε μια αρκετά πιο ακραία εκδοχή.
Αν και πέτυχε σε γενικές γραμμές στην Ευρώπη, η ταινία είχε πρόβλημα στη διανομή λόγω των ακραίων ερωτικών σκηνών. Όμως σήμερα δικαίως θεωρείται μια καλτ ταινία.

Διαβάστε επίσης  Λακάν, Προμηθέας και ψύχωση: Μια ψυχολογική ανάλυση του Φάρου
walerian
Πηγή εικόνας: tumblr.com

Το 1983 σκηνοθετεί το ‘Art of Love’ που αποτελείται από ένα ενδιαφέρον καστ που συμπεριλαμβάνει εκτός από γνωστούς συνεργάτες του σκηνοθέτη και τη Laura Betti και το Massimo Girotti. Το 1984 κάνει μια animation ταινία μικρού μήκους με τίτλο ‘Scherzo Infernal’. Η τελευταία του συνεισφορά στο χώρο του animation.

Ανάμεσα στις τελευταίες του δουλειές στο σινεμά βρίσκουμε το ‘Love Rites’ που γυρίστηκε το 1987.

Ο Walerian, δεν ήταν χαρούμενος με τα αποτελέσματα και δεν ολοκλήρωσε άλλη ταινία στο σινεμά. Σκηνοθέτησε ορισμένα επεισόδια για δύο τηλεοπτικές σειρές στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Επίσης έγραψε δύο βιβλία – Anatomy of Devil (1992) και My Polish Years (2002).

Πέθανε στο Παρίσι στις 3 Φεβρουαρίου 2006 σε ηλικία 82 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια.

Συνολικά στην καριέρα του δημιούργησε περίπου 30 μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ και 14 ταινίες μεγάλου μήκους.

Κατηγορήθηκε για πορνογραφία εξαιτίας μερικών τολμηρών θεμάτων και σκηνών. Παρόλα αυτά δουλειές του θεωρούνται κορυφαίες τόσο στο χώρο του animation όσο και στις ερωτικές ταινίες.

Οι σπουδές στη ζωγραφική φανερώνουν ένα δημιουργό με ανησυχίες και προσωπική σφραγίδα στο έργο του. Με την πάροδο του χρόνου φαίνεται να παίρνει την αξία που του αντιστοιχεί χάρη στις νέες γενιές που τον ανακαλύπτουν σήμερα βλέποντας τις ταινίες του.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα