Όταν είσαι φοιτητής Θετικών Επιστημών, και μάλιστα Χημείας, είναι αδύνατο το Παλαιό Χημείο στα σύνορα Εξάρχεια με Κολωνάκι να μη σου τραβήξει την προσοχή. Η επιστήμη μας είναι εξελίξιμη ανά τους αιώνες και προφανώς όλους μας μας ενδιαφέρει να βρούμε τις ρίζες μας. Επίσης, το εργαστήριο είναι το φυσικό μας περιβάλλον, εκεί νιώθουμε σαν το σπίτι μας. Όποτε καταλαβαίνεις, ένα καφέ εν ονόματι Χημείο στη Σόλωνος είναι για εμάς το λιγότερο μια όαση.
Η ιστορία του Παλαιού Χημείου
To κτίριο του Παλαιού Χημείου θεμελιώθηκε στη Σόλωνος 104 το 1887 και εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1890. Για περισσότερο από έναν αιώνα στέγαζε τα μαθήματα και τα εργαστήρια Φυσικής και Χημείας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ernst Ziller, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Friedrich Zastrau, αρχιτέκτονα του Βερολίνειου Χημείου. Πρωτεργάτης για την ίδρυση του κτιρίου ήταν ο καθηγητής Χημείας Αναστάσιος Χρηστομάνος, ο οποίος αφιέρωσε 45 χρόνια από τη ζωή του για να κατασκευαστεί το κτίριο αλλά και για να προσφέρει τις γνώσεις του στους φοιτητές.
Το κτήριο του Παλαιού Χημείου αποτελεί μνημείο της Ιστορίας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των φυσικών επιστημών στη χώρα μας. Το 1944, υπό γερμανική κατοχή, λειτούργησε ως ραδιοφωνικός σταθμός εκπέμποντας απελευθερωτικά μηνύματα. Από εκεί ακόμα ξεκίνησαν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που κατέληξαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973.
Σήμερα, η αποκατάσταση του νεοκλασικού κτιρίου έγινε δυνατή μέσω σημαντικής χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο κτίριο στεγάζεται από το 2017 η βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Χημείο Café Restaurant Bar
Απέναντι από το ιστορικό κτίριο βρίσκεται λοιπόν μια καφετέρια με το όνομα Χημείο. Πραγματικά, εδώ συμβαίνει η χημεία της καφεΐνης και της γευστικής απόλαυσης. Όλα αυτά σε ένα minimal περιβάλλον, μα καθόλου αδιάφορο. Θυμίζει αυτά τα μαγαζιά της Ευρώπης που βλέπουμε στο hashtag #aesthetics. Ενδείκνυται για διάβασμα, αλλά και για ένα ξεκούραστο διάλειμμα στο Κολωνάκι.
According to chemistry, coffee is the solution!