Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, λένε. Δε θα μπορούσα λοιπόν με ανάλογο σκεπτικό να μην αναφερθώ σε ένα από τα πιο αγαπητά μου μαγαζιά στην ξεχωριστή μου πατρίδα, την Καλαμάτα. Το Κάρδαμο Comfort Cuisine άνοιξε τις πύλες του τον Οκτώβρη του 2010 στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Ένα σύγχρονο «μεζεδοπωλείο» που προσφέρει δημιουργική ελληνική κουζίνα. Θα τολμούσα να πω ότι αποτέλεσε την αιτία να αλλάξει όλο το γαστρονομικό τοπίο της πόλης. Τα εύσημα ανήκουν σε τρία αδέρφια τον Σπύρο, τον Τάκη και τον Ντίνο. Το Κάρδαμο γρήγορα έγινε το σταθερό ραντεβού για τους Καλαματιανούς, συνεπώς το 2013 να μεταφερθεί σε έναν μεγαλύτερο χώρο στην Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας.
Ένα ευχάριστο περιβάλλον
Ξεκινώντας αντίστροφα, πέραν του καλού φαγητού, ο χώρος σε προετοιμάζει αναλόγως για την γαστρονομική εμπειρία που θα αποκτήσεις. Μπαίνοντας ο επισκέπτης συναντά ένα μεγάλο λευκό χώρο, σύγχρονο με μίνιμαλ στοιχεία διακόσμησης, ξύλινες λεπτομέρειες στα τραπέζια, μια κάβα κρασιών στον τοίχο που σε προκαλεί να τα δοκιμάσεις και έναν πάγκο που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ρίχνει κλεφτές ματιές στην κουζίνα.
Μια βόλτα στο μενού του Κάρδαμου
Ο σεφ τροποποιεί τακτικά το μενού, διότι υπάρχει η διάθεση για δημιουργία και πρόταση. Αν και υπάρχουν κάποια πιάτα ανεκτίμητης αξίας που θα μπορέσει να δει ο επισκέπτης στον κατάλογο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα tacos με κοκορέτσι, χωριάτικη σαλάτα, πικάντικη μουστάρδα και πίκλες κρεμμυδιού, ένα ορεκτικό που σκάει ο συνδυασμός των γεύσεων στο στόμα σου, χωρίς όμως να δημιουργεί κορεσμό. Για τους παλιούς, o απόγονος του πιάτου με τα πιτάκια, τα κομματάκια χοιρινού και τη γραβιέρα. Επιπλέον, στα ορεκτικά ξεχωρίζουν οι πατάτες τραγανές με κρέμα καπνιστού τυριού, χοιρινό παστό και αυγό. Το άλλοτε κλασσικό πάντρεμα πατάτας και αυγού, εμπλουτίζεται με την προσθήκη του παστού, ένα βαθιά νόστιμο κρέας, παραδοσιακό στην περιοχή και το καπνιστό τυρί που απογειώνει τη δυναμική του πιάτου.
Συνεχίζοντας την ανάγνωση του καταλόγου, μοναδικό πιάτο είναι και το «παστίτσιο» με bucatini, μοσχαράκι μπρεζέ και μπεσαμέλ γραβιέρας. Ο σεφ προτείνει μία παραλλαγή του παστίτσιου, έναν διαφορετικό, αλλά εξίσου νόστιμο πιάτο. Εν συνεχεία, το burger γουρνοπούλας σε χειροποίητο ψωμάκι brioche με λάχανο, καρότο, μαριναρισμένο κρεμμύδι και σάλτσα γιαουρτιού αποτελεί ορόσημο του μαγαζιού, καθώς μετέτρεψε την παραδοσιακή γουρνοπούλα σε ένα γκουρμέ και σύγχρονο πιάτο. Εκτός όμως από τα εξαιρετικά κρεατικά και τις εκλεκτές κοπές, το Κάρδαμο έχει φροντίσει και για τους λάτρεις των θαλασσινών. Ιδανική επιλογή οι ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς, γαρίδες, κρέμα σπανάκι, βασιλικό και λάιμ. Πολύ προσεγμένη και η λίστα κρασιών που διαθέτει το Κάρδαμο, ενώ το προσωπικό θα σε βοηθήσει να δοκιμάσεις το κρασί που είναι κοντά στο γούστο και στις γεύσεις σου, ιδιαίτερη μνεία στους ντόπιους οινοπαραγωγούς.
Ένας γλυκός αποχαιρετισμός
Τέλος, για να κλείσει γλυκά η βραδιά σου, δοκίμασε το μιλφέιγ με καραμελωμένα φύλλα, κρέμα ανθότυρου, μαρμελάδα σύκο και σορμπέ λεμόνι βασιλικό. Ένα ελαφρύ και γευστικό «πειραγμένο» μιλφέιγ που αναδεικνύει το σύκο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μην ξεχνάμε ότι η Καλαμάτα φημίζεται για την παραγωγή σύκου. Αλλά και οι φίλοι της σοκολάτας δε θα μείνουν παραπονεμένοι. Η πορτοκαλόπιτα με namelaka λευκής σοκολάτας και παγωτό σοκολάτας bitter σε προσγειώνει απευθείας στην Ιαπωνία.
Το προσωπικό είναι ευγενέστατο και πάντα πρόθυμο και διαθέσιμο να εξυπηρετήσει κάθε λογής πελάτη. Ένα πράγμα που εκτιμώ σε αυτό το μαγαζί είναι η ουσιαστική σχέση με τον επισκέπτη, μια σχέση που ο Τάκης και ο Ντίνος επιδιώκουν και δημιουργούν με επιτυχία.
Αν θελήσεις να έρθεις στο Κάρδαμο, καλό θα ήταν να πάρεις ένα τηλέφωνο πριν, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Οι τιμές είναι προσιτές αναλογουμένης και της υψηλής ποιότητας των υλικών. Άμα σε βγάλει ο δρόμος σου στην όμορφη Καλαμάτα, η επίσκεψή σου στο Κάρδαμο θα σε αποζημιώσει με το παραπάνω !
Σιδηροδρομικού Σταθμού 21, Καλαμάτα
2721098091